Nakup zlata - na hitro

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Srebro se dobi tudi s precej manj pribitka na borzo (v trgovinah je cca 30%), pa tudi zlahka se ga bolje proda na kaki bolhi. Mene so tudi strašili s tem, pa imam že lep dobiček pri srebru (cca 150% od 2007). Seveda gre za dolgoročno naložbo.

Denar v banki je navidezno najboljša varianta, v praksi pa se bo po mojem izkazala za slabo. Nisem pa svetovalec, govorim zase.

englishman

Pripravnik
10. mar 2012
533
0
16
Pomoje je problem prav pri tej dolgoročnosti: rast se bo enkrat morala ustaviti (ponudba-povpraševanje) in nihče ne ve kdaj. Veliko analitikov je napačno napovedalo, da bo 'zlati mehurček' počil v letu 2011, tako da se lahko zgolj ugiba.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Za zlato se ne bojim padca rasti, dokler delajo denar hitreje, kot rastejo drevesa.

Za srebro pa isto kot zgoraj in še manj, ker ga industrija veselo porablja.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Se, samo se ga večina lepo reciklira in v industrijske namene ga gre nekje 10% ostalo za investicije, pri srebru so zadeve ravno obratne.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.453
113
Samo eno vprašanje še za poznavalce. Npr. da se človek odloči za nakup zlata v vrednosti 50 ali 100.000€. Cene ki jih nudi kak Moro so dokončne in ugodne? Ali se da kje dobit uradno (ne preko oglasnika) še boljšo ceno? V kakšni Avstriji ali kje blizu?

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Za 50-100k se lahko še nekaj dilaš pri njih. V tujini ni ceneje, vsaj toliko ne, da bi upravičilo poti gor. Pa ne vzeti same kg palice, ker so malce cenejše, vzemi tudi kaj drobiža (včasih nudijo palice manjših tež po isti ceni kot kilske/kg). Sicer pa pojdi tja in se malce pogovori z njimi, meni so vedno korektno svetovali (vsaj gospa Irena, ostale babnice tam se meni zdijo precej trde).

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.453
113
No da smo si na jasnem, imam iz MB npr. do Graza bližje kot do LJ tako da to ni ovira... sicer pa samo "tipam", zaenkrat še ne kupujem nič, najbrž niti ne bom ampak redno zadevo spremljam... hvala za informacije. Sicer pa kje v Avstriji? Lp

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Citat:
Uporabnik ceedevita pravi:
v tujini je ceneje. vsaj v Avstriji, ki je meni najbližja tako da se ti pri nakupu nekaj 10g že povrne pot.
lastne izkušnje

Morda, če si kupoval 10g enote.
Pa v Avstrijo težko uletiš s 100k v žepu.

Sicer se da pa cene spletnih trgovin lepo primerjati.

Jaz osebno bi pogledal cene gor, šel v Moro in se zdilal za kako ql ceno, pri prodaji je fino, če so ti odprta vrata.
Za najlažjo prodajo je pa fino imeti kake poznane zlatnike, pri palicah se naši prodajalci drkajo med sabo in nočejo odkupovati vseh.

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.901
114
63
štajerska
graz. oegussa.
po telefonu se sicer da pozanimati če imajo nekaj 10g na zalogi , kaj več pa bo težko. greš tja plačaš in potem te tam čaka do naslednjič. seveda, če misliš redno kupovati. imajo samo njihovo zlat, ki pa ga prodaja, med ostalim zlatom tudi zlatarna celje pri nas .
odkup je tudi simpl. prineseš tja zalo, preverijo, € na roko. brez vprašanj

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
10.027
1.477
113
Avstrija je dobra, če imaš kakšen kontakt. Najbrž se da tudi tako zdilat za kakšno boljšo ceno. 100k vseeno ni malo denarja.

Pri Moro so sigurno še fleksibilni glede cene. Samo tiho ne smeš biti.

marjan

Pripravnik
25. jul 2007
799
3
18
Kakšna nova ugibanja o gibanju cen Au, Ag?
smile-1.gif
Zadnje pol leta je šlo kar fino dol....

Diablo

Fizikalc
19. jul 2007
5.360
3
38
ja pa res poleti je bil max 44€ g, zdaj pa je dobrih 40. brutalen padec

almita

Zelenc'
26. jun 2012
1
0
1
Lep pozdrav vsem skupaj
smile-1.gif

Razmišljam o nakupu zlata oz srebra. Glede na to da sem nova v tem poslu me zanima katere so prednosti/slabosti in enega in drugega.

Slišala sem tudi za eno zelo dobro kovnico zlata in da bi bilo še nabolje kupiti direktno od njih, ker se baje tudi sami ukvarjajo z direktno prodajo? Žal se je ne morem spomniti pa me zanima če kdo ve za katero gre? oziroma če kdo ve za kako internetno povezavo kjer so naštete vse kovnice?

Najlepša hvala za odgovor in lep dan še naprej!

Lp, Alma

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Eh za zlato greš na www.moro.si in pač kupiš, fizično prodajalno imajo v Ljubljani, WTC.
Nobena ugledna kovnica ne prodaja kar sama direktno kupcem. Izogibaj se 1g zlatih palčk in podobnih precenjenih neumnosti, katere ti bodo forsirali in hvalili na vse pretege razni mutibariči (najvišje marže).

Pri nas najlažje prodaš palice kovnic Argor Heraeus, Münze Österreich in Umicore.

Še boljši so pa poznani zlatniki avstrijski Dunajski Filharmonik, ameriški orel, kanadski Javorjevi List in južnoafriški Krugerand. S temi ne moreš zgrešiti.

Srebro pa ne kupuj pri uradnih prodajalcih zaradi 20% DDV, tu imaš precej cenejši sivi trg, ki lepo deluje.
Meni osebno je bolj všeč srebro, ker ga industrija pridno porablja, medtem ko se zlato bolj ali manj le valja po trezorjih.
Odločitev je pa tvoja.