Nakup prenosnika preko podjetja

Manc

Pripravnik
19. jul 2007
460
0
16
Nova Gorica
smile-1.gif
Sej zato sem mu napisal, če ve, kaj sledi ...

Drugače bi pa temu rekli poslovno priznan odhodek, ne pa davčno priznan odhodek. Kaj pa zdej, Grisbi? Te zanima še kaj?
wink-1.gif

p.s. pa kar čakal sem, kje si, kozarec ...
smile-1.gif

Grisbi

Fizikalc
19. jul 2007
2.193
1
36
20 km iz Lj
Ne, bom kar drugo varianto vzela,ker mi jo je ratalo malo pospešit....nimam ddvja, pa še zaplenit mi ga ne morejo,....pa se ne rabim ukvarjat z nobeno amortizacijo, pa prebijat skozi ta vaša čreva
grin1.gif

Nazadnje urejeno:

sevlje

Fizikalc
25. jul 2007
1.913
0
36
44
Selška dolina
Obstaja dosti primerov, ko je zelo pametno za podjetja, da je am. stopnja nižja, kot najvišja zakonsko določena.
primer: Če ti oceniš, da bo tvoj stroj imel dobo uporabnosti 10 let. Potem ne boš določil najvišje dovoljene amortizacijske stopnje ki je npr 20%, ampak boš dal 10, zato, da bo stroj imel čim bolj podobno knjigovodsko vrednost kot je njegova tržna. Tako boš imel strošek amortizacije llepo porazdeljen na 10 let, ne pa da bodo v prvih petih letih stroški previsoki, potem pa jih ne bo več.

Da se daje stalno najvišja določena am. stopnja je velika napaka račuunovodskih servisov, ki se ne posvetujejo z lastniki podjetij, kakšno stopnjo se naj določi ob nakupu stroja, potem pa je čez nekaj let jok in stok ker ni stroškov in se morajo ukvarjati s prevrednotenjem in imajo stroške še zaradi tega, ali pa hočejo vzeti kredit, v delavnici ima stroje vredne 500k eur, v knjigah pa 50k in ne more niti hipoteke na stroj dati ampak kar na celo delavnico, če hoče en konkreten kredit.

lp

ps. gotovo sem se kje malo narobe spet izrazil, vendar mislim, da sem zajel bistvo, ker se mi ful mudi in nimam časa za pregled

lp

Mitzy

Fizikalc
19. jul 2007
1.079
0
36
Far from here
Važno, da znam člene od 55 do 59 ZDDOP-2
evil.gif

Sicer pa je kozarčica lepo obrazložila terminologijo, ampak vsi vemo kaj je bilo mišljeno
wink-1.gif

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Citat:
Uporabnik sevlje pravi:

Obstaja dosti primerov, ko je zelo pametno za podjetja, da je am. stopnja nižja, kot najvišja zakonsko določena.

primer: Če ti oceniš, da bo tvoj stroj imel dobo uporabnosti 10 let. Potem ne boš določil najvišje dovoljene amortizacijske stopnje ki je npr 20%, ampak boš dal 10, zato, da bo stroj imel čim bolj podobno knjigovodsko vrednost kot je njegova tržna. Tako boš imel strošek amortizacije llepo porazdeljen na 10 let, ne pa da bodo v prvih petih letih stroški previsoki, potem pa jih ne bo več.

Da se daje stalno najvišja določena am. stopnja je velika napaka račuunovodskih servisov, ki se ne posvetujejo z lastniki podjetij, kakšno stopnjo se naj določi ob nakupu stroja, potem pa je čez nekaj let jok in stok ker ni stroškov in se morajo ukvarjati s prevrednotenjem in imajo stroške še zaradi tega, ali pa hočejo vzeti kredit, v delavnici ima stroje vredne 500k eur, v knjigah pa 50k in ne more niti hipoteke na stroj dati ampak kar na celo delavnico, če hoče en konkreten kredit.

Če želiš kar najbolj povečati čisto vrednost premoženja podjetja - potem je najbolj optimalno uporabiti tisto am. st., ki ti jo zakon še dovoli.

Ker nekaj plačati danes je slabše kot nominalno enak znesek plačati jutri.

Torej se dela na tem, da se davki plačujejo čim kasneje (torej ne danes).

To se pa dela tako, da se danes kolikor se le da zmanjša davčno osnovo.

Tudi s stroški amortizacije.

Je pa res, da s tem podpišeš pogodbo s hudičem (ki si jo ravnokar lepo orisal).

(+ pozabil si, da če se slučajno igrajo s kakšnimi kalkulacijami, imajo še tam totalno pizde.rijo, ker so stroškovne cene "kr neki").

Nazadnje urejeno:

sevlje

Fizikalc
25. jul 2007
1.913
0
36
44
Selška dolina
Hvala za lepo dopolnilo. Pozabil sem napisati, da obstajajo tudi firme, ki dobička nimajo in takšni firmi, ki hoče prikazati čim manjšo izgubo lahko visoka amortizacija dela velike probleme. Zato, če nekdo ve, da mu prihodnost ne kaže kakšnih hudih dobičkov mora dobro razmisliti, kakšno amortizacijsko stopnjo bo izbral.

Manc

Pripravnik
19. jul 2007
460
0
16
Nova Gorica
Citat:
Uporabnik sevlje pravi:
Hvala za lepo dopolnilo. Pozabil sem napisati, da obstajajo tudi firme, ki dobička nimajo in takšni firmi, ki hoče prikazati čim manjšo izgubo lahko visoka amortizacija dela velike probleme. Zato, če nekdo ve, da mu prihodnost ne kaže kakšnih hudih dobičkov mora dobro razmisliti, kakšno amortizacijsko stopnjo bo izbral.

Res je. Res pa je tudi, da imaš tehten argument, zakaj je bila izguba visoka. (ko se npr. zagovarjaš pri limitu ipd.) Čimveč utemeljenih izgub, pravim jst.
wink-1.gif

sevlje

Fizikalc
25. jul 2007
1.913
0
36
44
Selška dolina
Se strinjam, bankam se že da razložiti situacijo. Običajno imajo tudi strokovnjake, ki to sami ugotovijo.

Bolj je problem pri kakšnih poslovnih partnerjih, ki malo pogleda rezultate podjetja in če se vidi izguba je takoj kriza.

lp

Manc

Pripravnik
19. jul 2007
460
0
16
Nova Gorica
Citat:
Uporabnik sevlje pravi:
Se strinjam, bankam se že da razložiti situacijo. Običajno imajo tudi strokovnjake, ki to sami ugotovijo.

Bolj je problem pri kakšnih poslovnih partnerjih, ki malo pogleda rezultate podjetja in če se vidi izguba je takoj kriza.

lp

To je relativno. Ampak ne bi nadaljeval, ker smo že daleč daleč od namena teme.