Nakup prenosnika preko podjetja

Grisbi

Fizikalc
19. jul 2007
2.193
1
36
20 km iz Lj
Glede na to, da nikoli ne veš kaj prihodnost prinese me zanima kako je z nakupom prenosnika preko s.p.ja. Dobro, dobim povrnjen DDV (oz.ga kao on), kako pa je s prenosnikom, če gre podjetje v stečaj? Če se ne motim, je potem tudi prenostnik del stečajne mase? Se da kako zaščititi, da do tega ne bi prišlo, da bi dobila povrnjen DDV, lastnik s.p.ja, pa bi lahko dal prenosnik v stroške?

Manc

Pripravnik
19. jul 2007
460
0
16
Nova Gorica
Pri s.p.-ju ni nobene stečajne mase, saj odgovarja s celotnim premoženjem. Prenosnik je potrebno amortizirat, tudi po tem obdobju je last s.p.-ja. Kar se pa DDV-ja tiče pa tebe ne zanima. Kvečjemu ti bo on s tem naredil uslugo (plačala boš brez DDV), ker bo prenosnik kupil nase, uporabljala ga boš pa ti.

Grisbi

Fizikalc
19. jul 2007
2.193
1
36
20 km iz Lj
No, mene je v bistvu zanimalo, če se da kako narest, da ob morebitnem propadu firme prenosnika ne zarubijo? Brez DDVja vem, da bom plačala, njemu se gre pa za to, da ga da lahko v stroške,....se pravi, če bi hotela s kakršnokoli pogodbo prenest prenosnik name, ga on ne bi mogel dat v stroške...tako nekako so meni to razložili,..je prav?

Manc

Pripravnik
19. jul 2007
460
0
16
Nova Gorica
Citat:
Uporabnik Grisbi pravi:

No, mene je v bistvu zanimalo, če se da kako narest, da ob morebitnem propadu firme prenosnika ne zarubijo? Brez DDVja vem, da bom plačala, njemu se gre pa za to, da ga da lahko v stroške,....se pravi, če bi hotela s kakršnokoli pogodbo prenest prenosnik name, ga on ne bi mogel dat v stroške...tako nekako so meni to razložili,..je prav?

Ko je zamortiziran, ti ga lahko proda. Do takrat je njegov (dokler ga ne proda). In če propade lahko tudi s tem prenosnikom "odgovarja". In če se sprašuješ o propadu, pozabi na vse pa plačej 20% DDV-ja.
wink-1.gif

Nazadnje urejeno:

Grisbi

Fizikalc
19. jul 2007
2.193
1
36
20 km iz Lj
Fora je v tem, da imam 2 možnosti kako priti do njega brez DDVja,...s to firmo je časovno prej izvedljivo, je pa na novo ustanovljena in bi se rada malo bolj pozanimala, ker nikoli ne veš ali zalaufa ali ne...druga možnost je pa brez tveganja, samo bi mogla počakat kaka 2 meseca, zato zaenkrat še tehtam kolikšna so dejanska tveganja pri prvi možnosti.

Samo še nekaj
redface-1.gif
... amortizacija na računalnik je dve-tri leta? Drži ali ne?

Manc

Pripravnik
19. jul 2007
460
0
16
Nova Gorica
Citat:
Uporabnik sevlje pravi:

Za računalnik je am. stopnja najmanj dve leti. Potem je zadeva zamortizirana.

lp

Amortizacijska stopnja se pa ne meri v letih. Je pa res, da se računalniška oprema amortizira v 2 letih. Navedeno pomeni, da je amortizacijska stopnja 50%.
smile-1.gif

No pa da sam sebe popravim ... najvišja letna amortizacijska stopnja je 50%.

Nazadnje urejeno:

sevlje

Fizikalc
25. jul 2007
1.913
0
36
44
Selška dolina
Samo, da objasnim. Točno vem, kako se meri amortizacijska stopnja, samo glede na način kako je Grisbi vprašala sem ji tako odgovoril, da je zastopila. Ker če nekdo ni ravno domač v tem mu ne bi nič pomenilo če se mu napiše, da je am. stopnja 50%.

lp

Manc

Pripravnik
19. jul 2007
460
0
16
Nova Gorica
No, bom pa še jaz objasnil. Amortizacijska stopnja se NE meri! Določena je v 33. členu Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb. (Ur. l. št. 117/2006)

Če te pa nekdo vpraša po tej in tej stvari mu odgovori tako, kot je pravilno. Če ne bo razumel-a te bo zagotovo še 1x vprašala, kaj si s tem mislil.

Če pa si pozorno prebral, je tudi napisala "da bi dobila povrnjen DDV". Ja kakšen DDV bo ona dobila povrnjen?! Pa tudi on ga ne bo, dobil povrnjenega. Lahko si ga bo pa odbil. Žal je terminologija tukaj zelo pomembna in če ti (kot moderator) ne boš za zgled, potem je najbolje, da se pogovarjamo kot na tržnici :"Heya gospa a mate uno tehtnico že zamortizirano? Ne, budalu nimm je, k je je premalo soudou koštala in se šteje ku da je nek inventar...mislm da t mejhen al drobni al njki ..."

Tega pa nočemo, kajne?

sevlje

Fizikalc
25. jul 2007
1.913
0
36
44
Selška dolina
Sprejmem kritiko, da bom pač moral bolj pozorno gledati kaj napišem, saj priznam, da včasih hitro kaj po domače odgovorim. Se bom trudil, da se poboljšam
smile-1.gif

Glede določanja am. stopnje pa moram še nekaj reči. Določena je najvišja am. stopnja. Če želiš lahko določiš tudi nižjo. Tako jo na nek način v bistvu izmeriš
grims-1.gif

lp

Grisbi

Fizikalc
19. jul 2007
2.193
1
36
20 km iz Lj
Citat:
Uporabnik Manc pravi:

Če pa si pozorno prebral, je tudi napisala "da bi dobila povrnjen DDV". Ja kakšen DDV bo ona dobila povrnjen?! Pa tudi on ga ne bo, dobil povrnjenega.

A ni tako, da ima podjetje na izbiro,..če želiš ti ga lahko povrnejo kot refundacijo v roku 60 dni oz. se ga obračuna naslednji mesec (kot odbitek,ker pač manj plačaš)?

Nazadnje urejeno:

Mitzy

Fizikalc
19. jul 2007
1.079
0
36
Far from here
Citat:
Uporabnik Manc pravi:
No, bom pa še jaz objasnil. Amortizacijska stopnja se NE meri! Določena je v 33. členu Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb. (Ur. l. št. 117/2006)

Ker sem imela ravno včeraj izpit iz Davčnega računovodstva in sem mogla znati ZDDPO-2, ZDOH-2 in ZDDV na pamet, lahko potrdim tvojo trditev, da je amortizacijska stopnja določena po tem zakonu
grin1.gif

Citat:
33. člen

(amortizacija)

(1) Amortizacija opredmetenih osnovnih sredstev, neopredmetenih sredstev in naložbenih nepremičnin (v nadaljevanju: amortizacija) se kot odhodek prizna v obračunanem znesku z uporabo metode enakomernega časovnega amortiziranja ter najvišjih amortizacijskih stopenj iz petega odstavka tega člena.
(2) Če obračunana amortizacija preseže znesek, ki bi bil obračunan v skladu s prvim odstavkom tega člena, se presežni znesek amortizacije kot odhodek prizna v naslednjih davčnih obdobjih, tako da se za davčne namene amortizacija na način iz prejšnjega odstavka tega člena obračunava do dokončnega amortiziranja oziroma do odtujitve oziroma odprave evidentiranja opredmetenega osnovnega sredstva, neopredmetenega sredstva in naložbene nepremičnine. Pri odtujitvi oziroma odpravi evidentiranja opredmetenega osnovnega sredstva, neopredmetenega sredstva in naložbene nepremičnine se prihodki in odhodki za davčne namene izračunavajo ob upoštevanju davčnih vrednosti teh sredstev. Davčna vrednost posameznega sredstva je znesek, ki se prisodi temu sredstvu pri obračunu davka oziroma na podlagi katerega se izračunavajo prihodki, odhodki, dobički in izgube pri obračunu davka.
(3) Amortizacija se obračunava posamično.
(4) Sredstva, ki se amortizirajo, ter začetek obračunavanja amortizacije določajo predpisi in računovodski standardi.
(5) Najvišja letna amortizacijska stopnja po določbah prvega odstavka tega člena znaša za:
1. gradbene objekte, vključno z naložbenimi nepremičninami, 3%;
2. dele gradbenih objektov, vključno z deli naložbenih nepremičnin, 6%;
3. opremo, vozila in mehanizacijo 20%;
4. dele opreme in opremo za raziskovalne dejavnosti 33,3%;
5. računalniško, strojno in programsko, opremo 50%;
6. večletne nasade 10%;
7. osnovno čredo 20%;
8. druga vlaganja 10%.
(6) Ne glede na določbe prvega do petega odstavka tega člena, se lahko pri opredmetenem osnovnem sredstvu, katerega doba uporabnosti je daljša od enega leta in katerega posamična nabavna vrednost ne presega vrednosti 500 eurov, kot odhodek ob prenosu v uporabo prizna odpis celotne nabavne vrednosti.
(7) Amortizacija opredmetenih osnovnih sredstev, vključno z odhodki iz njihove odtujitve, ki je obračunana od dela nabavne vrednosti opredmetenega osnovnega sredstva na podlagi ocene stroškov razgradnje, odstranitve in obnovitve mesta, za katere so oblikovane rezervacije, ter poraba in odprava tako oblikovanih rezervacij se obravnava pod pogoji iz 20. člena tega zakona.

@Grisbi: če hočeš priti do poceni prenosnika, si oglej ponudbo na EF in ga lahko kupiš preko svojega fanta oz. nekega drugega študenta s statusom na EF
wink-1.gif

Lp, Mitzy

Manc

Pripravnik
19. jul 2007
460
0
16
Nova Gorica
Citat:
Uporabnik Grisbi pravi:
Citat:
Uporabnik Manc pravi:

Če pa si pozorno prebral, je tudi napisala "da bi dobila povrnjen DDV". Ja kakšen DDV bo ona dobila povrnjen?! Pa tudi on ga ne bo, dobil povrnjenega.

A ni tako, da ima podjetje na izbiro,..če želiš ti ga lahko povrnejo kot refundacijo v roku 60 dni oz. se ga obračuna naslednji mesec (kot odbitek,ker pač manj plačaš)?

Ja, če imaš preplačilo.
wink-1.gif
Pa ne bi v tej temi naprej o tem.

Manc

Pripravnik
19. jul 2007
460
0
16
Nova Gorica
Citat:
Uporabnik sevlje pravi:
Sprejmem kritiko, da bom pač moral bolj pozorno gledati kaj napišem, saj priznam, da včasih hitro kaj po domače odgovorim. Se bom trudil, da se poboljšam
smile-1.gif

Glede določanja am. stopnje pa moram še nekaj reči. Določena je najvišja am. stopnja. Če želiš lahko določiš tudi nižjo. Tako jo na nek način v bistvu izmeriš
grims-1.gif

lp

V 1. členu omenjenega zakona piše, da se uporablja metoda enakomernega amortiziranja ter najvišje amortizacijske stopnje. Če boš pa ti uporabil nižjo, potem pa najbrž veš, kaj sledi ... ali pa tudi ne. (pa ne mislim tukaj na kršenje zakonodaje)

Manc

Pripravnik
19. jul 2007
460
0
16
Nova Gorica
Citat:
Uporabnik Mitzy pravi:
Citat:
Uporabnik Manc pravi:

Ker sem imela ravno včeraj izpit iz Davčnega računovodstva in sem mogla znati ZDDPO-2, ZDOH-2 in ZDDV na pamet, lahko potrdim tvojo trditev, da je amortizacijska stopnja določena po tem zakonu
grin1.gif

Citat:
33. člen

(amortizacija)

(1) Amortizacija opredmetenih osnovnih sredstev, neopredmetenih sredstev in naložbenih nepremičnin (v nadaljevanju: amortizacija) se kot odhodek prizna v obračunanem znesku z uporabo metode enakomernega časovnega amortiziranja ter najvišjih amortizacijskih stopenj iz petega odstavka tega člena.
(2) Če obračunana amortizacija preseže znesek, ki bi bil obračunan v skladu s prvim odstavkom tega člena, se presežni znesek amortizacije kot odhodek prizna v naslednjih davčnih obdobjih, tako da se za davčne namene amortizacija na način iz prejšnjega odstavka tega člena obračunava do dokončnega amortiziranja oziroma do odtujitve oziroma odprave evidentiranja opredmetenega osnovnega sredstva, neopredmetenega sredstva in naložbene nepremičnine. Pri odtujitvi oziroma odpravi evidentiranja opredmetenega osnovnega sredstva, neopredmetenega sredstva in naložbene nepremičnine se prihodki in odhodki za davčne namene izračunavajo ob upoštevanju davčnih vrednosti teh sredstev. Davčna vrednost posameznega sredstva je znesek, ki se prisodi temu sredstvu pri obračunu davka oziroma na podlagi katerega se izračunavajo prihodki, odhodki, dobički in izgube pri obračunu davka.
(3) Amortizacija se obračunava posamično.
(4) Sredstva, ki se amortizirajo, ter začetek obračunavanja amortizacije določajo predpisi in računovodski standardi.
(5) Najvišja letna amortizacijska stopnja po določbah prvega odstavka tega člena znaša za:
1. gradbene objekte, vključno z naložbenimi nepremičninami, 3%;
2. dele gradbenih objektov, vključno z deli naložbenih nepremičnin, 6%;
3. opremo, vozila in mehanizacijo 20%;
4. dele opreme in opremo za raziskovalne dejavnosti 33,3%;
5. računalniško, strojno in programsko, opremo 50%;
6. večletne nasade 10%;
7. osnovno čredo 20%;
8. druga vlaganja 10%.
(6) Ne glede na določbe prvega do petega odstavka tega člena, se lahko pri opredmetenem osnovnem sredstvu, katerega doba uporabnosti je daljša od enega leta in katerega posamična nabavna vrednost ne presega vrednosti 500 eurov, kot odhodek ob prenosu v uporabo prizna odpis celotne nabavne vrednosti.
(7) Amortizacija opredmetenih osnovnih sredstev, vključno z odhodki iz njihove odtujitve, ki je obračunana od dela nabavne vrednosti opredmetenega osnovnega sredstva na podlagi ocene stroškov razgradnje, odstranitve in obnovitve mesta, za katere so oblikovane rezervacije, ter poraba in odprava tako oblikovanih rezervacij se obravnava pod pogoji iz 20. člena tega zakona.

@Grisbi: če hočeš priti do poceni prenosnika, si oglej ponudbo na EF in ga lahko kupiš preko svojega fanta oz. nekega drugega študenta s statusom na EF
wink-1.gif

Lp, Mitzy

Ne ga lomit.
smile-1.gif

Grisbi

Fizikalc
19. jul 2007
2.193
1
36
20 km iz Lj
Ja, v redu, ne bom več težila...mene je zanimalo samo za ta dotični posel, ne za celomesečno poslovanje podjetja,...bistvo je,da on lahko zahteva povračilo ddvja za ta dotični posel in bom tako dobila ddv nazaj, kaj pa on počne drugače (kako bo poštimal ddv izdanih in prejetih faktur) pa mene ne briga....

Nazadnje urejeno:

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Citat:
Uporabnik Mitzy pravi:

Citat:
Uporabnik Manc pravi:

grin1.gif

Ne pa ni.

Po tem zakonu so določene samo DAVČNO PRIZNANE najvišje am. stopnje.

Stopnjo amortizacije se lahko - da karikiram - zmisliš glih kakršno hočeš (glej SRS 1,2 v kombinaciji s SRS 13 -> ok, ni čisto tako, ampak bistvo je, da ni nikjer eksplicitno predpisano, da mora biti am. st. ravno 50% - ker je lahko tudi 66,68%, če meni to bolj ustreza). Če bo pa tvoja stopnja presegala hec, določen v tem zakonu, pa pač znesek nad to mejo ne bo več davčno priznan kot odhodek.

Bo sicer še vedno odhodek, ampak ne davčno priznan. Kar pomeni, da letos ne bo zmanjševal davčne osnove davka od dohodka.

Zato, ker računalnik amortiziraš po 66,68% stopnji, te nihče ne bo vlekel na sodišče, ali za ušesa.

Samo davka boš letos več plačal.
grims-1.gif

Da bo zmeda popolna...
tongue-1.gif

Nazadnje urejeno: