Nakup prenosnika - mnenja

Dacho

Fizikalc
5. sep 2007
1.872
1
38
44
Ljubljana
Tudi jaz sem prisel do zakljucka, da mi dobrih 20% razlike v ceni pomeni vec kot boljsi procesor in bom sigurno vzel i3, zdaj me sam se matra, ker sem zasledil dobrih 10% drazjega Sony Vaio s full HD zaslonom (Dell ima HD Ready) in starim i3 procesorjem (ki je clockan na 2,53, a nima USB 3.0).

sad

Guru
24. avg 2007
21.046
9.688
113
A mi lahko kdo samo še razloži malo generacije procesorjev: če prav razumem i3, i5 so najnovejši in torej najbolj zmogljivi. Kaj pa recimo Pentium B950 2,1 GHz? A je to za kaj ali je zgolj še za v arhivo?

danijel8

Pripravnik
2. nov 2010
199
8
18
Kolikor jaz vem je tale Intel Pentium procesor novejše generacije in je kar zmogljiv. Baje je zelo blizu i3 procesorju. Boljši kot core 2 duo podobne hitrosti.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik sad pravi:
A mi lahko kdo samo še razloži malo generacije procesorjev: če prav razumem i3, i5 so najnovejši in torej najbolj zmogljivi. Kaj pa recimo Pentium B950 2,1 GHz? A je to za kaj ali je zgolj še za v arhivo?

Tiste oznake i-nekaj so kot npr. pri Audiju. Ti lahko danes kupis nov A4, ampak to ni enak A4, kot so ga prodajali sredi 90ih. So uporabne torej samo znotraj iste generacije procesorjev, ne pa za primerjavo med generacijami.

Omenjeni Pentium je pa Sandy Bridge, torej trenutno najnovejsa arhitektura pri Intelu. Seveda razen dela imena ("Pentium") ni primerjave s Pentiumi izpred denimo petih let ()Pentium D), desetih let (Pentium III) ali pa petnajstih let (originalni Pentium). Gre pac za en rang procesorjev nizje od i3, kar se pozna po funkcionalnosti - torej procesor nima dolocenih funkcij, ki jih drazji primerki imajo, vseeno je pa zelo soliden low budget procesor.

sad

Guru
24. avg 2007
21.046
9.688
113
Torej, če prav razumem si zmogljivosti sledijo tako:
Core 2 Duo
B950
i3...

Obstaja še kakšna serija, ki se danes še prodaja v prenosnikih? A AMD procesorji so ok?

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Ni tako. Core2 (Conroe) je generacija arhitekture iz leta 2006. Prvi Core i-nekaj (Nehalem) je iz leta 2008. Zdajsnji Core i-nekaj (Sandy Bridge), kamor med ostalim spadajo tudi Pentium B950 ter vsi tisti procesorji i-nekaj, ki se jim stirimestna stevilska oznaka zacne z 2 (torej npr. i3 2100 ali i7 2600K) so iz 2011.

Procesorji se ze znotraj ene generacije razlikujejo po mnogih lastnostih, ne le po taktu delovanja. Vse te lastnosti vplivajo na zmogljivost glede na aplikacije, kakrsne poganjas, zato jih ne mores kar tako pavsalno rangirati, sploh glede na to, da enkrat omenis celo skupino procesorjev, ki je imela razpon zmogljivosti vsaj za faktor 3x (med najsibkejsim in najmocnjesim predstavnikom), enkrat en specificen model, potem spet celo skupino ... ne gre to tako.

Torque

Pripravnik
22. jul 2007
835
15
18
Ksz ...

Sam že en lep čas kupujem prenosnik, pa bom spet eno malenkost vprašal
smile-1.gif
Ogledal sem si dva prenosnika, pa me zanima, za katerega naj se odločim. Raba bo za word, excel, filme in pa internet. To samo, ko me ne bo doma. Doma imam namizni računalnik, ki je dokaj zmogljiv, zato neke hude zmogljivosti notebooka ne rabim.

http://www.cyberport.de/notebo...-4gb-320gb.html
http://www.cyberport.de/notebo...e-i3-tipp-.html

X121e mi je všeč, ker tehta 1.5 kg in ima boljši procesor kot pa Edge 13. Edge 13 mi je pa všeč zaradi večjega zaslona. Predvsem me zanima, kako se obnese gledanje filma na 11.6" zaslonu? Nisem zahteven, bi pa od časa do časa na prenosniku pogledal tudi kakšen film.

Ceni sta za oba enaki, pošiljanje v SLO stane 24 eur. Mnenja?
smile-1.gif

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Film se da gledat tudi na telefonu. Je pa večje skoraj vedno boljše.
Najbolje da probaš in sam presodiš, ker nekdo bo rekel, da gleda komot filme na telefonu, drugi pa, da pod 50 colsko TV ne gleda.

sad

Guru
24. avg 2007
21.046
9.688
113
Še eno vprašanje: koliko slabši bo računalnik v isti konfiguraciji, če ima procesor Intel Pentium P6200 Prozessor (2,13 GHz), Dual-Core namesto Intel Core i3-370M Prozessor (2,4 GHz), Dual-Core? Namreč zadeva ima s prvim procom 6 ur časa baterije pri drugem pa 3
frown-1.gif
.

lenovo

Pripravnik
17. avg 2009
193
0
16
P6200 je malenkostno slabši v multi -taskingu (3-5%).
Predvsem ti je bistvo za kaj misliš uporabljati NB. Za uporabo office,hd filmov,surf, verjami da gre ko burja.

Citat:
Uporabnik sad pravi:
Še eno vprašanje: koliko slabši bo računalnik v isti konfiguraciji, če ima procesor Intel Pentium P6200 Prozessor (2,13 GHz), Dual-Core namesto Intel Core i3-370M Prozessor (2,4 GHz), Dual-Core? Namreč zadeva ima s prvim procom 6 ur časa baterije pri drugem pa 3
frown-1.gif
.

roseanne

Pripravnik
9. avg 2007
364
0
16
A se lahko še jaz priključim z vprašanjem.
Kupujemo prenosnik, ki se bo uporabljal predvsem za internet, kaj napisati (Word ipd.), slike (urejanje, ma niti ne s Photoshopom, bolj v stilu Picassa in podobnih programov), kak film pogledat. Če se bodo igrale igrice, bodo kakšne bolj preproste, ne strategije.
Na številke / grafične kartice / .... se ne spoznam(o) nič, Merkur ima zdaj ta prenosnik v akciji.
Za mnenja ze ZELO LEPO zahvaljujem
smile-1.gif

Pa še link seveda: Toshiba v Merkurju

Nazadnje urejeno:

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Omenjeno je netbook (torej sibak, lazji in manjsi prenosnik). Vse nasteto - z izjemo iger; tukaj je tezko pavsalno oceniti, ker ne-strategije ne pomeni nic - bo seveda zmogel, ne bo pa ne pretirano odziven, saj je procesor en najsibkejsih, kar se jih trenutno sploh da dobiti ...je pa zaradi tega dokaj varcen.

Ce je zadeva misljena kot zaresen racunalnik, potem bi se mu jaz izognil. Ce je misljen le kot rezerva za takrat, ko zaresnega prenosnika ne zelis vlaciti naokoli, bo pa menda ze OK, le cena je nekam zasoljena za netbook ...

apico

Pripravnik
18. avg 2007
117
0
16
Pozdravljeni,

jaz pa zaradi vse pogostejših službenih poti razmišljam o nakupu manjšega prenosnika. Kateri netbook bi mi priporočali? Cena od 250, do max 330 eur.

Hvala!

Nazadnje urejeno: