Nakup novega oz. rabljenga vozila v tujini!

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Pozdravljeni vsi!

Eno vprašanje, vem da je bilo tukaj verjetno že 1000x obravnavano (žal ne najdem) ampak vseeno. Je sploh kakšna razlika med nakupom novega in rabljenega vozila v tujini? Ali gre po ustaljenem postopku, torej DMV, po novem zopet eko taksa ter homologacija? Hvala

Narodnjak

Majstr
20. jul 2007
10.331
301
83
39
Ljubljana
mislim da moraš pri novem vozilu plačat pri nas še 20% davka ter tehnični pregled v državi, kjer si ga kupil

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Hmmm da plačam pri nas 20% davka čeprav sem plačal npr. v Avstriji BRUTO ceno? Na osnovi česa? Oz. morda res ampak potem DMVja ni in je FIKSEN 20% davek na tuj račun?

Lp

Mis

Fizikalc
1. sep 2007
2.627
0
36
kolikor jaz vem, plačaš DDV za karkoli pač v državi nakupa. Kot fizična oseba.

Kot firma pa bi ga gor kupil brez ddv in ga potem plačal pri nas...

Nisem pa prepričan...

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Ne sprašujem za rabljena vozila, tam je logično da plačaš BRUTO ceno torej DDV. Govorim za NOV avtomobil iz salona, 0 kilometrov. Tam tudi plačaš ceno z DDV. Zato sprašujem koliko še imam na tisto ceno dodatkov v Sloveniji!

Lp

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
Ce je nov avto v sloveniji vedno placas DDV!
Nov se pa steje "star do 6ih mesecev.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Ok torej cena avtomobila v tujini (BRUTO cena) + 20% DDV v Sloveniji + homologacija + eko taksa in je to to? DMV pa torej odpade?

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Jok. Osnova za DMV je bruto cena + DDV. Če je pa še EKO taksa v to všteta pa ne vem...

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Auuu to pa je malo drago in povsem oderuško ali se mi samo zdi? Torej če je v Avstriji Passat XYZ 20.000€ bruto, potem na to ceno še v Sloveniji prištejem DMV, ki je v tem rangu 9%, torej 21.800 + 20% DDV = 21.800 + 4360 = 26.160 + homologacija 100€ iz oka... To pomeni da se potem verjetno iz nobene države sveta ne splača uvoziti novega avtomobila v Slovenijo....

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Kaj pa si mislil?
V tujini kupiš vozilo brez dajatev, v Sloveniji pa potem plačaš še DDV in na to ceno še DMV (najprej brutto + DDV) in to je osnova za DMV. Potem pa še EKO takso in homologacijo. Bodo pa sedaj to rešili z vseevropskim certifikatom (ki BO MORAL veljati tudi pri nas
evil.gif
tako da ne bo več homologacij za nova vozila).
Iz tujine se splača pripeljati kakšen butični primerek ali pa akcijo, kjer ti pošten popust usekajo. Konkretno v Nemčiji imajo (so imeli) subvencije 2000 EUR, ne vem pa če to ni samo za rezidente... Oz. pripelje se tisto kar se pri nas ne dobi...
Sam sem si hotel pripeljati novega Grand Scenica (sem si že računal ceno), potem pa sem dobil tako ceno v SLO (za isti model in opremo) da se mi tudi razmišljati ne splača o uvozu.
No sedaj sem ga pa še v živo videl... In sklenil podaljšati prijateljstvo z obstoječim še za nekaj let...
cool-1.gif

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
A da si davčno breme malo prestavi in nato navleče dacarje na vrat?
Mislim, pa je res nacionalni šport goljufanje vsega in vsakogar.
Tistih 70 in nekaj let življenja z balkanci so nas pa čisto spridili.
A poznaš rek «cesarju kar je cesarjevega» ki je veljal v gnili avstrijski monarhiji in velja še danes v civiliziranih državah?

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Ma ne fantje gre se zato... Gledal sem nekaj NOVE avtomobile na Poljskem, katerih valuta je v zadnjem letu devalvirala proti €uru za 20-25% in mi je zato bilo interesantno... Ampak ko prišteješ na to ceno DDV DMV ter stroške prevoza je enako ali pa celo dražje kot pri nas... Glede tega certifikata pa kaj boš sploh profitiral? 100€ homologacije ter 10€ eko takse? Hvala lepa za take jajčke... Skratka, dragi so dragi...
smile-1.gif

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.497
762
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Pomoje lahko tudi kot fizicna oseba tam kupis avto brez DDV, ker ga bos placal ob uvozu v SLO... Mislim, da dvojno obdavcevanje odpade... In kolikor vem, je samo pri avtomobilih tako,d a MORAS placati DDV v drzavi, kjer ga registriras... za drugo blago velja, da placas DDV v tisti drzavi (znotraj EU seveda), kjer zadevo kupis ... Ce pa se motim, me bo pa ze kdo popravil
smile-1.gif
...

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.446
425
83
Tako kot je rekel Jest, če kupiš nov avto gor plačaš neto ceno brez DDVja. Poljaki imajo stopnjo na 22%.

Plovila in vozila so pri tem izjema, za ostalo plačaš DDV v državi nakupa.

Sicer pa: a si dejansko spraševal za cene a samo teoretiziraš, da je ceneje zaradi padca zlota? Ta ni več tako nizko, kot je bil, lahko ti povem ceno novega Megana Coupeja 1.6, kupljen iz zaloge prejšnji mesec - 70k z³, v eure pretvori sam.

Poleg tega so Nemci s subvencijami "spucali" svoj trg, na avtomobile se čaka in čaka in marsikdo gleda tudi v tujino. Vem, da so avte precej kupovali pri nas, oz. so jih iznajdljivi trejderji s šleparji vozili gor, predvsem male a-la Corsa so "nabirali" po celi deželi. Na Poljskem je verjetno zgodba podobna, tja greš po avto lahko celo sam. Tako da imajo *verjetno* dosti povpraševanja s strani Nemcev in kakšne hude razprodaje ni.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Glede na to, koliko izpada imajo pri DDVju bodo počasi začeli še bolj loviti Černete. Tako da lahko v prihodnje pričakujemo oster boj za DDV. Sicer pa še nekaj pacijentom, ki so zavestno šli v to kot končnim členom poberejo vozila zaradi utaje DDVja pa bo zadeva postala nezanimiva...
Se še spomnite, ko so odmevno zaplenili po veljavni zakonodaji nekaj tovornjakov, ki so imeli v tanku kurilca? Pustimo potem stat to, kako je bilo naprej. Zaplenili so in obesili na veliki zvon...

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Jest, ne verjamem da boš ti kot fizična oseba dobil gori NETO ceno, nikoli. Tudi pri rabljenih lahko samo kot pravna oseba dobiš NETO ceno in potem davek tukaj plačaš. Tako da ne verjamem da ti bodo gori dali brez davka in ga boš tukaj plačal... Tako da prosim za informacije iz PRVE roke oz. za točne informacije, saj predvidevam tudi jaz zato pa sem vprašal
wink-1.gif

@blazko: je še vseeeno ceneje gori, tudi če si je že zlot opomogel, smo nekaj računali in se splača, sploh pri večjih vozilih!

Lp

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.446
425
83
Glede tvojega komentarja Jestu: to je dejstvo, v tuji državi plačaš neto ceno, pri nas pa ddv.

Kako te pri tem gledajo prodajalci, ali je to pokažeš potni list in 1-2-3 ali rabiš še kakšne druge procedure ali kaj tretjega... tega ne vem, ker nisem nikoli v tujini kupoval (novega) avtomobila.

Razmišljam na glas: teoretično je možno, da plačaš tudi polno ceno in potem pri obračunu DDVja plačaš / dobiš vrnjeno razliko med tujim in domačim DDVjem, državi pa poračunata med seboj? Pojma nimam, ampak končni rezultat je tak, kot je napisal Jest.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
To se strinjam da gori plačaš BRUTO ceno torej z DDV in potem tukaj dobiš nazaj razliko (2% v našem primeru) ampak problem je ta, da imam tudi jaz v ušesu izpred par let ko sem uvozil nekaj avtomobilov da se do 6 mesecev starosti smatra vozilo kot novo in da na bruto ceno plačaš ob uvozo še enkrat DDV pri nas zdaj pa nevem.......

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Sicer pa da ne bomo na pamet, kateri zakon govori o tem da je potrebno na bruto ceno plačat še enkrat DDV do 6 mesecev starosti? Jaz sem zasledil samo Zakon o davku na motorna vozila, kateri pa predvideva samo DMV in nič ne govori o kakšnem DDVju ali o kakšni 6 mesečni meji?

PS:. Zadeva je popolnoma logična vendar je problem ker pri naši državi logika vedno odpove...

Nazadnje urejeno: