Nakup gorskega kolesa - pomoč

jure_jankovich

Fizikalc
14. feb 2013
999
0
36
124
Si mislil dražje? Težje pa itaq.
tongue-1.gif

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.024
113
Lahko eno laično vprašanje? Ali pri hidravličnih disk bremzah ni problemov, da bi zavorna tekočina pregrela? Ploščice se gotovo grejejo in pri dolgem spustu bi lahko zavrela zavorna tekočina. Potem vemo, kaj sledi. Kako jim je to uspelo rešiti? Je stvar toliko predimenzionirana, da se zmeraj dovolj hladi?

mistique

Guru
16. jun 2009
13.778
1.593
113
Emona / Carnium
Citat:
Uporabnik ynos pravi:
Pa saj, kje pa dobiš dober bajk z dobro opremo na V-brake? Ko sem gledal imajo večinoma z Deore in XT opremo vsi diske.

Po mojem, lahko pri prodajalcu za doplačilo naročiš boljše posamezne komponente. Jaz sem naročil okvir in posebej opremo (menjalnik, vilice,...). Takrat nisem potreboval npr. disk zavor in če bi hotel kolo z v-brake zavorami, bi zraven dobil slabšo opremo, kot sem jo želel. Skratka, prioritete
wink-1.gif

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
S Pokljuke sem imel hitri spust v Bohinjsko Bistrico (to je dobrih 600 m kar strmega občasno precej zavitega spusta z eno pavzico), pa sem nonstop držal bremzo, pa nisem videl, da bi bilo kaj narobe - je pa bila še zima in 4 stopinje.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.024
113
Saj vem, da stvar deluje. Ni mi pa jasno, zakaj deluje, ker sem doživel, da so zavore vsaj smrdele v športnem avtu, da ne govorim o 101-enki, ker je ena ženska pri spustu z mariborskega pohorja uspela toliko zavirati, da so zavore, ko je ustavila, zablokirale, da je bilo treba avto odnesti s ceste.
Verjetno je razlog v razmerju velikosti celotnega diska in dela, kjer primejo ploščice. Disk se ima čas ohladiti.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
tisto z žensko je bil problem v tem, da je potem ko je prišla dol fajn stisnila in držala bremze. Pa so se sprijele, ker so bile tako segrete. Če bi ga pustila v prestavi na ravnini bi se shladilo in ne bi bilo nobenih težav.

jure_jankovich

Fizikalc
14. feb 2013
999
0
36
124
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:

Verjetno je razlog v razmerju velikosti celotnega diska in dela, kjer primejo ploščice. Disk se ima čas ohladiti.

Ja, saj zato pa imaš 140, 160, 180 mm rotorje, odvisno od namembnosti. DH ima še večje. Površina diska je (glede na breme zaviranja) dovolj velika, da se ima čas ohladit. Je pa res, da je disk včasih vroč za pop..
evil.gif

Strošek predstavlja tudi menjava oblog, česar pri V.ju ni ... oziroma so zgolj gumice ...

Ampak dvomim, da bi večji del alterašev sploh kdaj menjal zavorne obloge ... z izjemami, seveda.
grims-1.gif

EDIT: (verjetno bo držalo, IMO): če bi bila možnost pregretja diska (ali pregretja zavorne tekočine) velika, bi bilo precej DH-ilašev manj ... če se razumemo.

Nazadnje urejeno:

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Citat:
Uporabnik jure_jankovich pravi:
Ampak dvomim, da bi večji del alterašev sploh kdaj menjal zavorne obloge ... z izjemami, seveda.
grims-1.gif

hehe, sem ravno letos peljal pecikl na servis, da zamenjajo ploščice, ker se mi je zdel, da majo mal napačen zvok. Ko pridem iskat pecikl, pravjo, da so ploščice kot nove
d055.gif
Pa je že par let star pecikl.
Cena pa je cca 25€ ploščice + 3-6€ delo.

hooger

Fizikalc
5. sep 2007
1.984
17
38
Bled
Glede na to, da se ene najboljšij disk zavor dobijo za cca 190€, sploh ni treba razmišljat o v brake zavorah
smile-1.gif

tesfalar

Fizikalc
1. nov 2008
1.125
83
48
Deore V-brake so nove pod 20€, gumice so drobiž. Menjaš, mažeš in nastaviš sam v eni minuti. Zadeva je lažja, bulletproof, brez odzračevanja, centriranja, cinglanja, krivljenja, filanja olja ipd.
Take bremze pokrijejo VSE potreba 99% Alterašev. Tisti ki pa dejansko rabi diske, pa itak ve kaj in kako in v nobenem primeru za nasvete ne sprašuje tukaj.

jure_jankovich

Fizikalc
14. feb 2013
999
0
36
124
Nisem prepričan, če prav razumeš: disk zavore niso enako kot klima v avtu. Klima v avtu pripomore k boljšemu počutju, hidavlične zavore pa povečajo težo kolesu in (če malo karikiram) zmanjšajo hitrost kolesarja (tukaj gre res za majhne razlike). Tu je govora o nekem povprečnem kolesarju, ki se ne gre DH ...

DEJSTVA:

-hidravlika je še vedno precej dražja od dobrih V-brejkov
-teža hidravličnega sistema je nedvomno večja od sistema V-brejkov (kaj to pomeni, beri zgoraj)
-in najpomembnejše: za vožnjo po urejenih cestah ne potrebuješ hidravlike, to ni IMO, to je dejstvo

Zajla disk sistem je pa itak v qrcu, to smo pa že ugotovili.

IZJEME:

- če voziš DH, nedvomno potrebuješ hidravliko
- če narediš veliko višincev, je tudi priporočljiva hidravlika

Vse ostalo pa je, tokrat pa IMO, bolj kot ne šminka. In tržna niša prodajalcev, ki prodajajo tisto, kar pač kupci kupujejo (kupujemo).

Pri cestakih sicer nisem na tekočem, samo še nikoli nisem videl cestaka z diski ... niti jih nimajo na Touru ... to pove marsikaj.

BTW: a doma res potrebujemo 155 cm televizor?
grims-1.gif
Poudarek je na "potrebujemo". Ne, ga ne, ampak ga kupimo, ker imamo možnost. Čeprav pa vem, da se 119 gleda prav tako OK. Seveda so tudi tu izjeme (npr. razdalja gledalca napram TV).

Nazadnje urejeno:

jure_jankovich

Fizikalc
14. feb 2013
999
0
36
124
Citat:
Uporabnik tesfalar pravi:
Take bremze pokrijejo VSE potreba 99% Alterašev. Tisti ki pa dejansko rabi diske, pa itak ve kaj in kako in v nobenem primeru za nasvete ne sprašuje tukaj.

No, enih 95 % bo bolj prav ... je kar nekaj "norcev" tule
grims-1.gif
Drugi del stavka je pa povsem pravilen.

Še tole: dostikrat opažam frajerje s 150 mm boomberji ter hayesi ... sredi Ljubljane.
grin1.gif

jure_jankovich

Fizikalc
14. feb 2013
999
0
36
124
Ja, man, mudel, jasnio kt beli den ... s spucanim kolesom v zero ...
grin1.gif

Aja, gotov šele gre na Katarino (ampak ne na hrib)
evil.gif

hooger

Fizikalc
5. sep 2007
1.984
17
38
Bled
Citat:
Uporabnik jure_jankovich pravi:
DEJSTVA:

-hidravlika je še vedno precej dražja od dobrih V-brejkov
-teža hidravličnega sistema je nedvomno večja od sistema V-brejkov (kaj to pomeni, beri zgoraj)
-in najpomembnejše: za vožnjo po urejenih cestah ne potrebuješ hidravlike, to ni IMO, to je dejstvo

- odvisno, ali je zate 70€ precej dražje
- teža sigurno je večja, ampak sigurno ne tako opazno, govorimo o cca. 350 - 400g
- narobe si napisal, to ni dejstvo, ampak IMO