Bom še jst tole temo ponucal, pa kar tukaj zastavil vprašanje....
Doma bomo kupovali prvega DSLR-ja. Glede na branje testov in opisov, sem se nekako omejil na Canona 40d (v ožjem izboru je bil še Olympus E520 in Nikon d60), zdaj pa sem malo v dilemi, ko vsi pišete, da so objektivi zelo pomembni, nekateri celo, da so pomembnejši od samega ohišja. Cenovni rang za ohišje + objektive je nekje 1k€.
Zdaj je pa vprašanje ali naj izberemo raje cenejše ohišje 1000D z boljšim Canonovim objektivom EF-S 18-200mm ali ohišje 40D s kit objektivoma 18-55mm in 55-250mm. Cenovno je oboje okoli 1k€, če bi šel po objektiv čez mejo, bi pri prvi opciji v meji 1k€ dobil mogoče še kit objektiv 18-55mm.
Na testih 18-55mm ni bil ravno pohvaljen (slabša izdelava, slabši na mejnem zoomu...) 55-250mm pa je bil precej dobro ocenjen. Malo me moti slaba ocena 18-55, ker bi bil verjetno precej v uporabi. Koliko so ocenjevalci objektivov strogi do entry-level opreme?
V drugem primeru, bi verjetno ves čas uporabljali objektiv 18-200mm, kateri bi verjetno za nekaj časa pokril vse zahteve. Na testu se je tudi dobro odrezal....
Pri primerjavi ohišij "na papirju" nisem opazil kakšne velike razlike med 40D in 1000D, čeprav se zavedam, da se razlika 300€ v ceni mora nekje poznat ... 40D ima 9 točkovni (proti 7 točkovnemu) AF, iso 3200 (proti 1600), večji LCD zaslon in več fps. Senzor je isti.
Torej... kaj svetujete vi strokovnjaki
Se splača vložit zdej mal več v ohišje pa potem dokupit (čez kakšno leto, dve) boljše objektive, ali se bolj splača vzet slabše ohišje in boljši objektiv. Kakšna je sploh razlika v praksi med temi dvemi aparati in če laik v prvem letu sploh opazi pomankljivosti kit objektivov.
Sicer sem gledal precej review-ov, samo mi tista hardcore testiranja ne povejo kaj veliko o praktični uporabnosti.
Mogoče predlagate še kakšen drug sistem (
), ki ni Canon?