Nakup Eos-a 1000d

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.786
6.461
113
to je cena za nov fotoaparat in nov dodaten tamron objektiv v Sloveniji. pa še na obroke, če bi hotela. se pravi nič poštnine in papirji tako urejeni kot se za gre. tegale tamrona drugače ne bi kupila, ampak sem potem razmisljala, da je bolje kot nic v primeru kakega potovanja, izleta ipd, preden zberem kak evro za kaj boljsega, ce se bo izkazalo za potrebno. razlika v ceni je pa manj kot 100 evrov (ce gledam slovenske cene), ce vzamem samo kit ali pa kit s tamronom.

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Vzemi, kaj čakaš. Priložen kit objektiv je sicer čisto OK za amatersko fotografijo, le zooma ima občutno premalo. Imam enak Canonov kit objektiv in večino časa počiva v torbi. Uporabljam ga le na kakšnih internih feštah kjer je pogosta potreba po širokokotnih posnetkih od blizu, luč pa slaba in mi prav pride vgrajena image stabilizacija (IS). Za vse ostalo sem izbrskal na ebayju star Canonov objektiv malce višjega kakovostnega razreda ter razpona, ki mi dopušča zadosten zoom. Žal nima IS zato se ga izogibam v bolj slabih svetlobnih razmerah in tam, kjer moram na blizu posneti čimveč ljudi (grupne fotke na žurkah, kjer se ne moreš dovolj odmakniti od skupine ljudi).
Tamron ima zelo velik razpon goriščnice in boš z njim delala vse od širokokotnih posnetkov pa do konkretnega zooma. Kot vsi zoom objektivi ne bo blestel v skrajnih goriščnicah (totalni široki kot ali totalni zoom). Sčasoma boš odkrila "sweet spot" tega objektiva, kjer producira najboljše fotke. Fotke v nobenem primeru ne bodo top top top za na razstavo, še vseeno pa neprimerno boljše od trotl fotoaparatov. Če ti bo katera od njih zelo pri srcu pa imaš pri DSLR (v primerjavi s kompakti) še vedno več manevrskega prostora za naknadno obdelavo v Photoshopu oziroma kakšnem sorodnem programu. Še toliko več, če boš fotke zajemala v RAW formatu. Pri teh Canonih (vsaj pri mojem gre) lahko nastaviš tudi tko, da ti hkrati shrani v JPG in RAW formatu isto fotko. Požre ohoho prostora na kartici, je pa zato RAW najbolj primeren za naknadno obdelavo fotk. Ker boš shranila v obweh formatih hkrati boš v RAW izbrala le tiste, ki so ti res všeč, ostale pa v arhiv shranila zgolj v JPG in tako prihranila na prostoru.

Veliko veselja s tvojo novo pridobitvijo. Pa vzemi si čas za branje navodil. Pri takšnih napravah človek vedno izve kaj novega, razen če ima že dolgoletne izkušnje. Jaz jih nimam in so mi navodila zelo koristila. Še sedaj jih imam vedno s sabo v torbi za fotoaparat (pa te si ne pozabi kupiti. Dovolj velike!!!).

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
da podprem pisanje Coolpowerja še s "profi" strani.

za to, kar boš potrebovala, je vsa ta oprema čez glavo dovolj, madonca, še jaz, ko sem začel delati zares, sem eno leto drgnil kit objektiv, imel prav s tem objektivom v reviji Obrazi nemalo celostranskih fotk ... da zate ne bi bil dober ...
wink-1.gif

poleg tega - če ga prerasteš, še vedno lahko dokupiš kaj novega, Sigma zadnje čase dela zelo dobro tudi v tem srednjem razredu in za par sto € boš imela super opremo. trust me.
wink-1.gif

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.786
6.461
113
Citat:
Uporabnik coolpower pravi:
Vzemi, kaj čakaš.
Nič ne čakam, sem takoj danes šla, ampak... katalog od decembra, danes je januar, akcija druga, in sicer ista cena brez 18-55mm IS. To pa nisem vzela, ker potem ni več tako ugodna akcija, kot naprimer v nemčiji ali angliji (sploh tu so zdaj cene smešne). sem bila tako razočarana, samo kaj, ko sem prepozno katalog pogledala.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.786
6.461
113
Ma, jaz bi najraje vzela 1000d + 18-55mm IS + 55-250mm IS. Sem brskala po internetu in slike, ki posnete s tem dvema bi bile za moje pojme odlične. boljše kot pa en objektiv, ki pokrije vse to (18-2xx), poleg tega je pa večinoma komplet teh dveh objektivov cenejši kot pa npr tamrona 18-270 (od vseh tega ranga, bi še najraje imela tega), saj je razlika med samo bodyjem in kitom minimalna.

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
to itak, ker je ta objektiv vseeno malce boljši.
smile-1.gif

kar se tiče goriščnic - manj ko je milimetrov v objektivu, manj je kompromisov za sklepat in posledično je fotka boljša. zato je v določenih pogojih kit boljši, v določenih pa Tamron.

recimo, moj kit objektiv je bil, verjela ali ne, v določenih pogojih celo boljši od profi brata 24 - 105 mm f/4 L serije ... ne moreš verjet, ampak je bil, v določenih se je pa samo skril.

skratka, to, za čimer gledaš, je zate čez glavo dobro, fotk verjetno večjih od mer 30x20 cm ne boš delala, pa tudi če boš - maš ogromno zalogo.

samo najdi primerno ponudbo oz. se ne zaleti - če so te akcije šle ven - verjemi, bodo šle kmalu druge notri ...
wink-1.gif

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Med Canon Digital EOS 1000d s kit objektivom in brez njega je v tujini razlike v ceni za zgolj 70 EUR.
Ne kupi brez kit objektiva. Za ta denar je naravnost odličen, veliko boljši kot kit objektiv, ki so ga prilagali starejšim Canonon tega razreda, recimo 350 in 400D. Če druzga ne ima optično stabilizacijo, optika ni slaba, izdelava je sicer češka, filtrov nanj ne boš mogla obesiti, fokusiranje je relativno glasno in malce počasnejše kot pri UltraSonic objektivih. Ni pa sile. Vseeno best buy za tistih 70 EUR razlike. Za ta denar ne dobiš nič boljšega.

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
se da dat gor filter, da ...
wink-1.gif

AF je čisto dovolj hiter, tudi glasen ni preveč ... mislim, vsaj moj stari kit ni, pa je po moje za IS verzija še malce dodelana.

EDIT: saj res - filter gre gor samo navaden, saj zaradi vrtenja prednje leče pri fokusiranju ne moreš uporabit kakšnih polarizacijskih fitrov, recimo.

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
No, to sem mislil pri filtru. Objektiv je "odprt" zato se pri fokusiranju in zoomiranju vrti sprednji del objektiva, polarizacijski filtri odpadejo posledično. V vsakem primeru pa je več kot vreden tistih 70 EUR razlike v ceni.
jaz sem svojga najprej mislil prodati na Ebayju, kjer se prodajajo tudi po 100 EUR. Pa sem si premislil ker je v nekaterih primerih zelo uporaben, fotke pa so čudovite.

matj

Pripravnik
5. nov 2007
59
0
6
ko ste že pri filtrih: se splača na objektiv, vreden 70€ natikat zaščitni filter, ki stane recimo 50€? pomoje ne. pa tudi polarizacijski filter se da uporabljat, sej ga je itak treba obrnit na pravo mesto, da dobiš efekt.
pred nakupom se mogoče splača pogledat pri severnih sosedih. naročiš preko interneta in prišparaš 100€ glede na slovenske cene.

lp

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
zaščitni filter za 55 mm premer objektiva dobiš že za 20, 30 € (sam sem dal za 77 mm premera manj kot 40€), pa je konkreten, ker mi je enkrat na reliju že rešil objektiv.

kar se tiče polarizatorja - lahko, ampak je precej zaJ, in je prej kot ne lahko nastavitev zgrešena ...

severni sosedje so res da cenejši, vendar pa ni slovenske garancije, kar pa mislim, da bi ona rada imela.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.786
6.461
113
pri nemških vem, da je treba gledati, da so eu ware in ne deutsche ware, da garancija pri nas velja. kaj pa v angliji kupljeni fotoaparati - imajo garancijo pri nas, če so seveda papirji poštempljani in vse to? ker bom potem kar od tam naročila, cene so nizke zdaj, ko je funt padel.

EDIT: naročila v UK. s poštnino vred 380 funtov, pa še 30 funtov cashbacka. garancija pa evropska, pravijo. bi kupila v sloveniji, če bi bila ponudba recimo do 50 evrov dražja, 100 evrov je pa pri takem znesku občutno preveč - to je preko 25% britanske cene
stupid-1.gif

Nazadnje urejeno: