Nakup Eos-a 1000d

Drago

gps navigator
20. jul 2007
2.833
10
38
Stara Bučka
Skoraj ne morem verjet, da si tole spregledal. Samo še pravi fleš rabiš, pa si zmagal. In to za ceno pod 1k€. Obstaja tudi dokaj živahen slo forum za to znamko.

Na hitro samo par prednosti: AA baterije, vaserdiht, stabilizacija slike v bodiju in posledično cenejši objektivi, velika izbira rabljenih objektivov. itd

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
meni pa ena stvar ni jasna ... kako lahko vedno znova izpostavljate prednost AA baterij.

primerjava. moj stari Canon 350D je imel battery grip, v katerega je bilo možno vstaviti 6 takih AA baterij. napram 4 se to sliši precej, ampak bi človek mislil, da tudi dlje držijo ... na-a. ni res. držijo vsega kakih 400 fotografij. z baterijami za polnit, se pravi te, ki jih imajo ostali fotoaparati, pod 800 fotk še nisem naredil!!

se pa strinjam, da je omenjen fotoaparat pravtako dobra zadeva, vredna razmisleka za nakup.
zdaj pa malo preračunajte ... ali pa ima Pentax to res u nulo pošlihtano in vseeno narediš 800 fotk z navadnimi baterijami ...

sam imam 2 bateriji - zadostujeta prav za vsak dan fotkanja, če ne še dlje!!

Drago

gps navigator
20. jul 2007
2.833
10
38
Stara Bučka
Ena velika prednost je ta, da jih lahko kupiš za mali denar na vsaki pumpi, trafiki, po celem svetu. Zdržijo 800 in več posnetkov. Pomankjivosti pa so: slabo delovanje v hladnejšem vremenu in samopraznjenje. Samopraznjenju se lahko izogneš z nabavo pravih baterij. Napolnimo jih lahko v avtu, preko USBja, ali na kateremkoli električnem priključku. Paket štirih AA polnilnih baterij te stane 12€, koliko pa stanejo originalne baterije za Canon, Nikon... ? Namesto AA lahko uporabimo tudi RCR-V3 li-ion baterije, ki delujejo tudi pri nizkih temperaturah.

Iste baterije lahko uporabim tudi v flešu in tako nosim s sabo samo eno vrsto baterij.

Za svojega Pentaxa sem nabavil grip, ki me je stal, skupaj z 12 AA NiMh bat. vložki in polnilcem, 120€. Ima možnost uporabe hkrati vseh 12 baterij, samo 6 ali pa samo 4, ki se vložijo v aparat. Možno je tudi dodatno zunanje napajanje s 6V. Zdaj sploh ne rabim več razmišljat o energiji, vedno vem, da jo imam s sabo dovolj.

Žal, proizvajalci DSLR aparatov razmišljajo samo o tem, kako od uporabnikov potegniti čimveč denarja in si za skoraj vsak nov model izmislijo tudi nove baterije. Nikonove baterije EN-EL4a stanejo od 80€ pa naprej, Canonove LP-E6 pa od 55€ dalje (vir: idealo.de) Še sreča, da obstajajo neodvisni proizvajalci gripov, ki ponujajo tudi alternative.

prestigo

Zelenc'
8. apr 2008
22
0
1
Mah gres v avstrijo in dobis canon 50d z objektivom 17-85 za 1290€, tko da se mal pocak pa pol to nabav
smile-1.gif

Pakul

Fizikalc
18. sep 2007
3.306
46
48
Uff, če si pa 400 fotk naredil z 6AA baterijami je pa to zelo požrešno ali pa si vse fotkal z časom parih sekund :D
Razen če si imel klasične baterije. Te razne Eneloop ki se ne praznijo če ti aparat stoji so odlične

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
In kaj je za nekoga, ki vstopa v DSLR narobe s Canon 450D in priloženim kit objektivom, ki ga večinoma kar dobro ocenjujejo?
Malce me iritira ker komentirajo profiji ali napol profiji in imam občutek, da vsakega začetnika takoj okužite s tem, da je treba iti vsaj na xxD serijo Canona.
To je serija za profije, začetnik pa ni profi, mogoče bo nekoč postal. Veeeelika večina pa ostane v rangu zahtevnih amaterjev, tem pa je serija xxxD pisana na kožo.
Glede kakovosti fotk in funkcij je 450D skoraj primerljiv s 40D. Menim, da začtnik v DSLR niti 450D ne bo izkoristil, mogoče kakšnih 20% zmožnosti. Kaj šele 40 ali 50D.

xxD serija je bolj robustna, primerna heavy vsakodnevni uporabi, občasnemu slabemu ravnanju z opremo na terenu ipd. Bo začetnik v DSLR to res potreboval? Bo vsak dan našklocal 200, 300 fotk, skakal po terenu, koncertih, dogodkih in se s tem preživljal?

Če smo že pri Canonu bi potencialnemu kupcu, začetniku, predlagal 400D, 1000D ali 450D. Kakovost in zmogljivost raste v tem vrstnem redu.

Predvsem pa je treba človeku povedati, da vsi prej našteti bodyji ponujajo več kot dovolj zmogljivosti za njgove potrebe in da imajo še ogromno rezerve, če bo te relativno cenovno ugodne bodyje kdaj opremil z boljšim objektivom EF, ki ga konec koncev lahko nekoč v prihodnosti uporabi tudi na profi DSLRju, če se bo pač spustil v te vode.

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Mah, meni pa polnilne AA baterije niso nobena posebna prednost. Nonstop moram pazit, da jih mam dovolj in če se spraznejo traja 15 ur, da se napolnejo. In če grem zdajle ven, bo aparat takoj kazal da so prazne, čeprav so povsem nove in napolnjene. Dobro delajo edino priložene energizerjeve litijeve baterije, s katerimi naredi zelo veliko posnetkov. So pa drage. Sicer baje obstajajo polnilne baterije, ki dejansko dobro delajo, ampak mi še niso prišle pod roke. In seveda, RCR-V3 li-ion baterije v K200D fizično ne grejo.

Drugače pa je K200D enostavno v vsem boljši od dražjih canonov in nikonov iz podobnega razreda. Je fizično odporen in zatesnjen za razliko od plastik fantastik konkurence. Sem skoraj doktoriral preden sem kupil, pa sem prej precej preferiral druge znamke.

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
madonca ... imaš zelo prav ...

recimo, 1000D je mogoče res precej podhranjen, a 450D zna biti za nekoga, kateremu bo to prvi DSLR zelo dober fotoaparat ... tudi 350D je bil zame takrat in od začetka sem z njim celo nekaj malega začel služit, tako da nekaj mora biti na tej seriji. mnogi profi fotografi imajo xxxD serijo za backup, v primeru odpovedi primarne mašine.

@Drago: veš kaj najbolj kolnem: imam torbo, v njej je predal poln kartic in baterij. in čeprav imam z razlogom pet različnih vrst baterij za polnjenje, vedno pozabim, katere so polne, katere prazne. pa čeprav sem razvil nek sistem z elastikami, ki mi malo pomaga, ampak ... elastika poči, popusti in si spet v isti zmedi.

sam imam dve original Canonovi bateriji, pač tisti, ki sta bili v škatli ob nakupu in dve 3rd party bateriji. ena je bila 25 € (za 40D) in ena 19€ (350D). rekorde sem postavil ravno s tema baterijama ... nekje čez 900 škljocev pri 350D in nekaj čez 1500 šklocev na 40D. mešane delovne okoliščine.
grin1.gif

miha72

Pripravnik
29. jul 2008
848
1
18
Razlika v ceni akcijskega 40d in 450d z enakima objektivoma je 50 €. Dejanska razlika pa je večja.

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
to me pa skoraj malo jezi ... se spomnim, pred skoraj enim letom, ko sem sam nabavil 40D, sem se moral pošteno skeširat, da sem ga lahko nabavil, pa brez objektiva.

dans je z dvema objektivoma cenejši, kot pred 10 meseci brez objektiva ... kot bi nas hoteli dejansko nategovat, mater jim ...
10.gif

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.884
626
113
Citat:
Uporabnik wacko pravi:
Vsem najlepša hvala za nasvete... bo kar 40D potem. Sem malo po bolhi gledal in se da kar poceni dobit tudi rabljene objektive. Prvič bo pa itak treba kit objektive prerast, da se bomo naprej afnal
tongue-1.gif
Če rabiš dober vsestranski objektiv, ti jaz prodam Canon 17-85mm IS USM za 290€, ga ne rabim več ker sem nabavil Canon 18-200mm IS.

Drago

gps navigator
20. jul 2007
2.833
10
38
Stara Bučka
Glede na to, da ne uporabljam originalnih baterij, sem za svoje potrebe "razvil" poseben sistem za ločevanje praznih in polnih baterij. V Delkotu sem nabavil namenske škatlice za 4 kom. AA baterij. Ko so polne so zložene z istimi poli v isto smer (++++), ko pa so uporabljene jih pa samo pomešam med sabo (+-+-). Poleg tega imam vedno najmanj en paket v žepu, da so na toplem.

Kar se tiče vstopnih modelov, jim z AA baterijami znižajo ceno za 30 ali več evrov in so tako bolj konkurenčni.

Ko sem sam nabavljal prvi DSLR sem prav tako spraševal po forumih. Nekdo mi je dal link, kjer je bil objavljen test vstopnih modelov. Ta test sem prebral in ravno to, čemur jaz dajem prednost (AA baterije) so na testu označili kot minus. Ko sem njihov minus spremenil v plus, nisem imel več kaj razmišljat: Pentax K100Ds je bil v vseh pogledih za razred nad drugimi. Že po nekaj mesecih sem ugotovil, da to ni to, kar sem pričakoval. Ob nabavi fleša, sem ugotovil, da moj K100Ds nima wirelessa za proženje bliskavice. Nima niti možnosti žičnega priklopa za fleš (ima samo hot shoe). Če bi kdo omenil ti dve pomanjkljivost, bi verjetno povečal fond in nabavil za stopnjo višji DSLR. Že od samega začetka sem pogrešal grip, ki je še kako uporaben. Zaenkrat z njim še veselo fotkam, vendar se že psihično pripravljam, da bo kmalu služil kot backup. Glede na napovedi ne bo treba več dolgo čakati na kaj boljšega.

Če rezimiram: za nekoga, ki fotografijo kolikortoliko obvlada, pa magari iz filmskih časov, vstopni model ne zadostuje, saj ga bo prerasel v nekaj mesecih. Zato bi jaz priporočal nekaj boljšega, pri Nikonu D90 ali celo D300 in pri Pentaxu K20. Res je nekaj dražje, vendar se kasneje ne tolčeš po glavi zaradi tistih 500 in nekaj evrov, ki si jih prišparal pri nabavi vstopnega modela. Vsak se mora sam odločit, forumi pa so zato, da je ta odločitev lažja, saj več glav več ve.

wacko

Fizikalc
18. jul 2007
5.450
0
36
@ Drago

Pentaxa sem opazil in bi bil zelo resen kandidat ampak z razliko od konkurentov nima LiveView-a, kar bi znalo bit kar moteče, glede na to, da bo aparat veliko uporabljan tudi na "auto" načinu po raznih feštah itd. Mogoče se sliši mal smešno, da tak "feature" odloča o nakupu, ampak kot sem rekel... gre se za prvi DSLR in so taki bombončki povzeti iz kompaktov zelo dobrodošli, sploh če daš še komu drugmu aparat v roke, da namest tebe lahko par slik škljocne
smile-1.gif

@ coolpower

To sem tudi jaz opazil med branjem raznih reviewov in mnenj na netu... takoj ko se začne debata o SLR-jih, kot začetnik, dobiš občutek, da se ti bolj splača kupit nek kompaktni aparat za 120€, kot SLR-a z objektivi za 700€
smile-1.gif

Praviš, da je 450D dovolj dober za začetnika... verjetno je res, samo so razlike v ceni tako majhne (70€ na enaa, z enakima objektivoma), da potem itak raje vzameš nekaj kar naj bi bilo "za profije", čeprav kot začetnik na začetku ne boš znal izkoristit vseh featurov. Pri 1000D je razlika v ceni večja, samo je pa spet ohišje kao slabše ... to je pa stvar na katero sem kr dost občutljiv.

@ futuristic
Hvala za ponudbo ampak bom verjetno začel kar s kit objektivoma, ki sta v akciji res poceni - 220€ za 18-55 in 18-250. Se slišimo čez kakšno leto, ko boš zdajšnega menjal
grin1.gif

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Primerjati je treba enake stvar, npr v istem shopu.
Canon 40D, samo body, pride v Enaa 789 EUR. Canon 450D, samo body, pride 569 EUR. Razlika je več kot 220 EUR. Za 720 EUR se dobi že 450D s kit objektivom in 8 GB kartico.
Poleg tega menim, da 40D vs 450D ni dobra primerjava. 40D ima sicer bolj robustno ohišje, 6,5 fps v sekundi, zato pa 10 Mpix senzor vs 12 Mpix pri 450D.
Po moje je bolj smiselno postaviti v isti koš 400D in 40D. Tam so pa razlike v ceni še večje.

Še tole: 1000D stane kot body le 389 EUR. Vseeno gre za dober vstopni DSLR, ki od 450D sicer odstopa, a ima ključne stvari enake. Je pa zato občutno cenejši.
Potem pa na ebay po kakšen rabljen EF objektiv in zmaga.

prestigo

Zelenc'
8. apr 2008
22
0
1
Citat:
Uporabnik coolpower pravi:

Še tole: 1000D stane kot body le 389 EUR.

V Avstriji dobis za ta denar ze 1000d z objektivom 18-55 IS.sam za info.

Nazadnje urejeno:

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Za 399 se že dobi s kit objektivom ta Canon. Jaz sem sicer gledal po web shopih kjer nekaj stane še dostava, a se vseeno splača pogledat čez mejo. Garancija pa itak ni problem, predvidevam, da ima Canon evropsko garancijo?

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.786
6.461
113
a se splača kombinacija canon 1000d + 18-55mm IS + tamron 18-200mm za 570 evrov? Vem, da tamron ni bog ve kaj, ampak za začetek in tak denar...

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
http://www.guenstiger.de/gt/main.asp?produkt=771227
372 EUR, nov, v kompletu s kit lens (18-55mm IS)

http://www.guenstiger.de/gt/main.asp?produkt=356549
Tamron, 166 EUR

Skupaj: 538 EUR (32 EUR manj kot si napisala).

Tisti kit objektiv ti pokriva podobno področje kot Tamron na širokokotni strani. Torej bi se lahko reklo, da ga niti nujno ne rabiš. Je pa praktičen ker je manjši, lažji, ima tudi stabilizacijo kar ti lahko pride prav pri slikanju v slabših svetlobnih pogojih (tam itak ne rabiš zooma (npr Tamron) saj ti njegova izrazita uporaba dodatno negativno vpliva na količino svetlobe, ki pride skozi objektiv)

V glavnem, jaz bi kupil. Mora pa biti povsem nov fotoaparat in nov Tamron objektiv. Vsak v svoji embalaži, priložen račun in garancija. Pa za to ceno mora biti prevzem v Sloveniji, ne cena v Austrii, kjer boš nekaj plačala še za dostavo na dom.