Na katero banko položiti večjo količino denarja?

exparticle

Zelenc'
16. mar 2013
17
0
1
Na kakšen način naj bi bili židi antisemiti?
hysterical-1.gif

Kot bi pedru rekel homofob.

krentip

Pripravnik
26. dec 2010
440
0
16
Citat:
Uporabnik titov pravi:
Sicer ne deluje link. Sklepam pa, da je cena padala do 2002? Pač, nič ni sigurno... Je pa zlato že več kot 2000 let nekaj vredno, papir, številke na bankah pa nimajo tako dolge tradicije.

Tole je verjetno ta graf:

Niti ni tako velikih razlik oz. padcev.

Kaj pa valute? Kupiš kakšno močno razvrednoteno valuto in upaš na rast? Ali pa ta bitcoin, digitalna valuta, se je kdo s tem že bavil?

http://en.wikipedia.org/wiki/Bitcoin

Si kupil na začetku in prodal sredi maja 2011, kar lepa.

Cena zlata iz l 1980 še vedno ni dosežena (nominalno že - realno pa še ne). Če je pa to znak za nakup pa žal ne vem. Zlato je za moje pojme bolj za ohranjanje vrednosti (kar v teh časih ni nezanemarljivo).

Mr_Wolf

Guru
8. jan 2008
3.251
3.695
113
Torej danes poklical slovensko "podružnico" BKS Bank in izvedel, da kar se varnosti depozitov do 100.000 EUR tiče, je praktično isti šmorn kot NNNNLB.
Tudi v primeru, da bi naši vladajoči socialno čuteči dobili kakšne čudne ideje glede depozitov bogatih prascov, ki imajo privarčevanih recimo par 10.000 EUR, me to, da je BKS v Sloveniji "samo podružnica", nebi obvarovalo.
Za domovino - tudi v tujino !!!
evil.gif

ferdo

Guru
3. sep 2007
10.662
3.939
113
Ljubljana
hmpg.net
Kar se tiče jamstvene sheme, med BKS in NLB glede višine ne obstaja razlike (kot tudi med druimi bankami v EU, ker je to EU direktiva, ki so jo posamezne države morale vnesti v svojo zakonodajo). Obstaja pa razlika glede tega v katero jamstveno shemo sta vključeni banki. NLB je vključena v slovensko, BKS pa avstrijsko jamstveno shemo. Morda to ni čisto isti šmorn.

Kar pa se tiče ciprizacije depozitov, gre pa tu za davek, kjer načeloma velja teritorjalen princip, kar pomeni, da bi vse finanče institucije ta davek morale odvesti. Načeloma zato, ker so tudi na Cipru izuzeli dve banki.

Mr_Wolf

Guru
8. jan 2008
3.251
3.695
113
Tako je kot praviš.
Torej če povzamemo: v slovenski podružnici BKS za vloge do 100.000 EUR jamči Avstrija, ampak v primeru "ciprizacije" hranilnih vlog ti to ne pomaga.

Sem kontaktiral BKS v Celovcu, kjer bi recimo denar bil na "varnem" in dobil spodnji odgovor:
gospa mi je posredovala vas e-mail glede odprtje racuna v nasi banki.
- Za odprtje racuna bi se morali oglasiti pri nas v banki, da naredimo zato potrebne papirje kot so to KYC-izjavo (kot banka moramo vedeti od kje denar prihaja, visina zneskov in da racun ne sluzi samo kot prehodni racun), izjavo o bivaliscu ( to je za nerezidente, izjavlja se, da nimate stalnega bivalisca v Avstriji in da tudi niste davcno obvezani v Avstriji ) in pdpisne listine za racun.
-Iz vsega poprasevanja razberem, da vas zanima predvsem nalozba. Zato nudimo trenutno dve varijanti, kapitalsko hranilno vlogo 12 mesecev po 0,875% in kapitalko hranilno vlogo na 48 mesecev po poprecno 1,625% letno (obresti se stopnujejo od leta do leta 1 leto 0,50%, 2 leto 1,00%, 3 leto 2,00% in 4 leto 3%) pri teh varijantah je dvig vedno mozen, doplacila ne. Morala bi se narediti nova vezava.
- Stroski hranilne knjizice znasajo letno EUR 4,70 .
- Nakazila iz Slovenije so mozna. - Odvajanje davkov v Sloveniji je mozno – treba je , da racun prijavite pri slovenski davcni in oni vam istavijo potrdilo katerega pri nas oddate in na podlagi tega vas lahko oprostimo placevanja davka na obresti v Avstriji.
- Avstrija garantira vloge do EUR 100.000,--
- nas naslov je BKS Bank, Arthur Lemisch Platz 5, A-9020 Klagenfurt/Celovec ( to je v centru mesta Neuer Platz na katerem stoji celovski zmaj) Za nadaljna vprasanj vas prosim, da se oglasite pri nas. Pri sestanku v nasi banki si lahko tudi ogledamo druge varijante nalozb podrobnejse. Ce se boste odlocili vas prosim, da mi javite, da se lahko zemenimo za sestanek.

Kot vidite so obresti v AT tako smešno nizke
rolleyes-1.gif
tako, da itak sploh nebi presegel 1000 EUR obresti.
Poleg tega niti ne vemo, če/ko/kdaj bi se v Slo lahko zgodilo kakšno obdavčenje hranilnih vlog... ...tako, da sem se jaz odločil, da pustim bančne vloge v Sloveniji. Računajoč, da potencialni davek niti nebi bil toliko večji, kot je razlika v obrestih na vezane vloge.

Mogoče se lahko zgodi, da se bom čez pol leta tolkel po glavi
bonk.gif
, ampak recimo je večja verjetnost, da se (še) "ne splača" nositi denarja v Avstrijo. Ciper je le specifičen, Slovenija je bolj tip zafurane države ala Grčija. In v Grčiji nihče ni omenjal davkov na depozite, pa so (trenutno še) precej bolj v qurcu kot mi.

ferdo

Guru
3. sep 2007
10.662
3.939
113
Ljubljana
hmpg.net
Namenoma v tej temi nisem svetoval nobene specifične banke.

Vendar če že greš v Avstrijo, vseeno priporočam kakšno večjo banko.

V Celovcu ima Unicredito poslovalnico, kjer govorijo tudi Slovensko.

V resnici prav v globino Avstrijskih bank ne poznam, vendar recimo pod predpostavko, da se ogneš tistim, ki so se razmetavale po vzhodni Evropi, morda pride v poštev Bankhaus Spängler (Dunaj, Salzburg), ki je ena najstarejših samostojnih privatnih bank v Avstriji. Načeloma je majhna, vendar že dolgo časa samostojna. Schoellerbank je sicer del UniCredita, vendar naj bi bili kao samostojni. Za njih mislim, da so tudi v Beljaku. Vendar tudi tradicija ni več garancija, kar kaže primer banke Monte dei Paschi si Siena.

Vendar še enkrat, dejanskih razmer v Avstriji (Italiji) ne poznam, zato namenoma nisem do sedaj omenjal nobene, ker v Sloveniji poznam malo bolje, tudi namenoma nisem omenjal nobene:).

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.475
449
83
Še ena opcija je Zveza bank. Gre v bistvu za hranilnico, po čemer sprašuje op. Kakšne bolj napredne finančne storitve pa zagotavljajo skozi grupo Raiffeisen, katere članica so.

Imajo tudi podružnico v Lj, če se komu Celovec zdi predaleč za zbirat informacije "v živo".

Čez palec pogosta izbira zamejskih Slovencev, tistih, ki poslujejo čez mejo in tudi tistih, ki jim slovenska davkarija ni (bila) povšeči
wink-1.gif

krava

Majstr
5. sep 2007
3.668
340
83
www.kacnje.eu
Pri njih sem pred časom dobil podoben odgovor, kot kolega iz BKSja.
Načeloma vse ok, samo obresti so zelo nizke, pa sem še malo zadržal. No, sedaj bom/sem pa itak denar porabil
evil.gif

VanZ

Guru
1. feb 2008
2.853
2.147
113
Ali ni pri teh zajamčenih 100K tako, da se ta vsota v primeru kolapsa pretvori v državne obveznice in ne garantirajo za izplačilo v gotovini?

krentip

Pripravnik
26. dec 2010
440
0
16
Citat:
Uporabnik VanZ pravi:
Ali ni pri teh zajamčenih 100K tako, da se ta vsota v primeru kolapsa pretvori v državne obveznice in ne garantirajo za izplačilo v gotovini?

Tole je zelo verjetno - izplača pa ti jih na podoben način kot jih je NLB hrvaškim varčevalcem
evil.gif

Glede na to da nekateri popolnoma zaupate v avstrijske bančne račune mi prosim odogovrite na:
- Ali se ne bojite, da bi se zgodil Islandski scenarij?
- Ali se ne bojite tega, da bi evrokrati (na podlagi izkušenj s Cipra) vzeli določen % denarja vsem varčevalcem, ki so rezidenti Slovenije in imajo odprte račune v eni od bank € območja - torej ne samo v Sloveniji? Ne, to pa res ni mogoče
bonk.gif

Tudi meni je dedek goovril - denar je samo papir... Tega nisem popolnoma razumel dokler nisem po njegovi smrti na podstrešju našel zajten šop teh papirjev z predvojnimi letnicami...

Je pa res, da tudi meni zmanjkuje idej na dolgi rok, kaj sploh storiti, da bi svojim otrokom nekoč omogočil vsaj malenkost lažji vstop v real life...

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Natisnejo nov denar, tistega, ki je v bankah prekonvertirajo, za menjavo tistega v štumfih dajo pa tri dni časa. Pa si spet v riti.
cool-1.gif
Denar je najbolje pretopiti v obdelovalno zemljo.

krentip

Pripravnik
26. dec 2010
440
0
16
Citat:
Uporabnik bizi pravi:
Natisnejo nov denar, tistega, ki je v bankah prekonvertirajo, za menjavo tistega v štumfih dajo pa tri dni časa. Pa si spet v riti.
cool-1.gif
Denar je najbolje pretopiti v obdelovalno zemljo.

Tole z denarjem se strinjam. Obdelovalna zemlja - Kaj pa bi sedaj počel z obdelovalno zemljo v Siriji? Pa si spet v riti
confused-1.gif

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Čez kako leto bodo lastniki obdelovalne zemlje prekleto drago prodajali hrano sestradanim meščanom. V tem trenutku ti pa tam ne pomaga nobeno premoženje razen za pobeg iz države.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Citat:
Uporabnik bizi pravi:
Čez kako leto bodo lastniki obdelovalne zemlje prekleto drago prodajali hrano sestradanim meščanom. V tem trenutku ti pa tam ne pomaga nobeno premoženje razen za pobeg iz države.

Ja seveda, plačevali bodo hrano meščanom, ko jim bodo obdavčili tisto zemljo, ki so jo 'špekulatni' pokupili.