Tako je kot praviš.
Torej če povzamemo: v slovenski podružnici BKS za vloge do 100.000 EUR jamči Avstrija, ampak v primeru "ciprizacije" hranilnih vlog ti to ne pomaga.
Sem kontaktiral BKS v Celovcu, kjer bi recimo denar bil na "varnem" in dobil spodnji odgovor:
gospa mi je posredovala vas e-mail glede odprtje racuna v nasi banki.
- Za odprtje racuna bi se morali oglasiti pri nas v banki, da naredimo zato potrebne papirje kot so to KYC-izjavo (kot banka moramo vedeti od kje denar prihaja, visina zneskov in da racun ne sluzi samo kot prehodni racun), izjavo o bivaliscu ( to je za nerezidente, izjavlja se, da nimate stalnega bivalisca v Avstriji in da tudi niste davcno obvezani v Avstriji ) in pdpisne listine za racun.
-Iz vsega poprasevanja razberem, da vas zanima predvsem nalozba. Zato nudimo trenutno dve varijanti, kapitalsko hranilno vlogo 12 mesecev po 0,875% in kapitalko hranilno vlogo na 48 mesecev po poprecno 1,625% letno (obresti se stopnujejo od leta do leta 1 leto 0,50%, 2 leto 1,00%, 3 leto 2,00% in 4 leto 3%) pri teh varijantah je dvig vedno mozen, doplacila ne. Morala bi se narediti nova vezava.
- Stroski hranilne knjizice znasajo letno EUR 4,70 .
- Nakazila iz Slovenije so mozna. - Odvajanje davkov v Sloveniji je mozno – treba je , da racun prijavite pri slovenski davcni in oni vam istavijo potrdilo katerega pri nas oddate in na podlagi tega vas lahko oprostimo placevanja davka na obresti v Avstriji.
- Avstrija garantira vloge do EUR 100.000,--
- nas naslov je BKS Bank, Arthur Lemisch Platz 5, A-9020 Klagenfurt/Celovec ( to je v centru mesta Neuer Platz na katerem stoji celovski zmaj) Za nadaljna vprasanj vas prosim, da se oglasite pri nas. Pri sestanku v nasi banki si lahko tudi ogledamo druge varijante nalozb podrobnejse. Ce se boste odlocili vas prosim, da mi javite, da se lahko zemenimo za sestanek.
Kot vidite so obresti v AT tako smešno nizke
tako, da itak sploh nebi presegel 1000 EUR obresti.
Poleg tega niti ne vemo, če/ko/kdaj bi se v Slo lahko zgodilo kakšno obdavčenje hranilnih vlog... ...tako, da sem se jaz odločil, da pustim bančne vloge v Sloveniji. Računajoč, da potencialni davek niti nebi bil toliko večji, kot je razlika v obrestih na vezane vloge.
Mogoče se lahko zgodi, da se bom čez pol leta tolkel po glavi
, ampak recimo je večja verjetnost, da se (še) "ne splača" nositi denarja v Avstrijo. Ciper je le specifičen, Slovenija je bolj tip zafurane države ala Grčija. In v Grčiji nihče ni omenjal davkov na depozite, pa so (trenutno še) precej bolj v qurcu kot mi.