Na katero banko položiti večjo količino denarja?

miha123

Pripravnik
30. nov 2010
286
7
18
Živjo,

imam večjo količino denarja na NLB-ju. Zaradi trenutno situacije me zanima, kam je najbolj smiselno oz v katero banko je najbolj smiselno denar položiti?

Na NLB-ju bi vsakem primeru postil toliko denarja, za katerga država jamči.

Hvala!

Mr_Wolf

Guru
8. jan 2008
3.251
3.695
113
Hmm...
Država Slovenija jamči za hranilne vloge prebivalstva(?) na bankah v slovenskem bančnem sistemu do višine 100.000 EUR na posamezdni banki. Po tej logiki je, kar se garancije tiče, pravzaprav vseeno na kateri slovenski banki imaš denar dokler nimaš na eni več kot 100.000 EUR.
Tukaj je samo vprašanje koliko je "vredna" garancija države Slovenije? Kar se dogaja na Cipru je recimo "zanimivo", čeprav trenutno meni še ni čisto jasno, kako in kaj bodo tam obdavčili.
Če pogledaš Grčijo, ki je najbolj v qurcu so tam tudi pred več kot letom ljudje kao panično dvigovali prihranke z bankomatov (OK, tukaj meni ni jasno kakšni so to "prihranki", če jih lahko dvigneš na bankomatu. OK, razen če nisi Jurčk
evil.gif
) pa se potem ni zgodilo nič. Če Grčiji ni bilo "treba" ni "začasno" zaseči hranilnih vlog prebivalstva, potem jih verjetno ni potrebno nikomur, ampak česa so zmožni naši socialno čuteči politiki pa prepuščam tvoji domišliji...

Mi zna kdo priporočiti kakšno Avstrijsko banko (v Švico se zavno nebi vozil odpirat računa), ki je primerna za shraniti prihranke? Kolikor sem gledal po netu je so v AT obresti na letno vezavo tam okrog ubogih 1,5%.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Citat:
Uporabnik miha123 pravi:
Živjo,

imam večjo količino denarja na NLB-ju. Zaradi trenutno situacije me zanima, kam je najbolj smiselno oz v katero banko je najbolj smiselno denar položiti?

Na NLB-ju bi vsakem primeru postil toliko denarja, za katerga država jamči.

Hvala!

A ti Ciper nič ne da misliti?

Mr_Wolf

Guru
8. jan 2008
3.251
3.695
113
A to je tole: BKS

V čemu je "fora" te BKS banke?
Ne spada pod garancijo Slovenije, kot npr. ostale Slo banke (tudi tuje: SKB, Hypo itd...)

Garfildd

Guru
24. jul 2007
6.403
4.974
113
Citat:
Uporabnik Mr_Wolf pravi:
A to je tole: BKS

V čemu je "fora" te BKS banke?
Ne spada pod garancijo Slovenije, kot npr. ostale Slo banke (tudi tuje: SKB, Hypo itd...)

BKS Bank je "samo" podružnica avstrijske banke, prav tako kot v SLO, A država jamči za 100.000€ varčevalcem v bankah,
pravzaprav naj bi to jamčil bančni sektor in ne direktno država.

Mr_Wolf

Guru
8. jan 2008
3.251
3.695
113
?? saj kot rezident Slovenije plačam davek na obresti v Sloveniji.
Na obrazcu za prijavo davka je polje "Prejete obresti na depozite v tujini" tako, da predvidevam, da se me Avstrijski davki na obresti ne tičejo. Ali pač?

Mikulja

Fizikalc
9. feb 2012
1.111
0
36
mislim da je najbolj varno zakopati v zemljo za hišo ali v kleti zabetonirati, prej pa kupiti zlato za ta keš
wink-1.gif

stock-photo-illustration-of-an-antique-treasure-chest-found-by-treasure-hunter-under-the-ground-72678994.jpg

srce-1.gif

Mr_Wolf

Guru
8. jan 2008
3.251
3.695
113
Ja, to sem tudi jaz zasledil: Če gre ena banka v Sloveniji maloro po zakonu(?) ostale banke iz iste države solidarno jamčijo za vloge prebivalstva do višine omenjene vsote.
Tukaj je seveda vprašanje kje bodo ostale banke v sistemu našle denar.
Pri BKS Bank je potem razlika "samo" v tem, da za vloge v njej solidarno jamči Avstrijski bančni sektor?

Bistveno vprašanje tukaj sedaj seveda je, ali v primeru, da naši "socialno čuteči" dobijo kakšne "čudne" ideje v zvezi s prihranki prebivalstva, grem lahko v poslovalnico BKS v Avstriji in dobim keš v roke?

Nazadnje urejeno:

Garfildd

Guru
24. jul 2007
6.403
4.974
113
Avstrijski davki se te tičejo če imaš denar na računu v avstriji, tam de obdavčijo 35% ... in če ne poštimaš tako kot je treba in prijaviš to še pri nas, te bodo lahko še za te obresti šeenkrat obdavčili, zato tega ne prijavljaj naknadno... Razen če urediš uradno prijavo prijavo sredcetv in SLO dobi podatek iz A in nakazilo obresti pisano na tebe osebno, stem se izogneš dvojenmu obdavčenju...
Ampak če to delaš mora biti res dober razlog na tvoji strani zakaj, ali se res toliko bojiš da bo v SLO vse propadlo in ne boš nič dobil,
ali pa imaš keš in probaš izvlečt vse možne dodatke in socialne transferje od države, drugače je brezveze imet gor denar, samo bistveno več stroškov in davkov plačaš...

Pa še en moment je, ko je padel Islandski bančni sektor so ta kratko potegnili nerezidenti, in nikjer ne piše da se kaj takega ne more zgoditi v Austriji, kjer dobršen del gospodarstva stoji prav na bančnem sistemu, sicer v manjšem procentu kot na Cipru, vendar bistveno višje kot v SLO, pa ne pozabimo, prav bančni sektor je kriv za to krizo in bojte se tistega ki ima "močan" bančni sektor...

Prva je padla Islandija, sedaj Ciper,... je v Švici, Luxemburgi in Austriji res vse tako rožnato kot izgleda?

Trigger

Guru
13. avg 2007
2.510
1.927
113
na temni strani lune
Citat:
Uporabnik Garfildd pravi:
Avstrijski davki se te tičejo če imaš denar na računu v avstriji, tam de obdavčijo 35% ... in če ne poštimaš tako kot je treba in prijaviš to še pri nas, te bodo lahko še za te obresti šeenkrat obdavčili, zato tega ne prijavljaj naknadno... Razen če urediš uradno prijavo prijavo sredcetv in SLO dobi podatek iz A in nakazilo obresti pisano na tebe osebno, stem se izogneš dvojenmu obdavčenju...
Ampak če to delaš mora biti res dober razlog na tvoji strani zakaj, ali se res toliko bojiš da bo v SLO vse propadlo in ne boš nič dobil,
ali pa imaš keš in probaš izvlečt vse možne dodatke in socialne transferje od države, drugače je brezveze imet gor denar, samo bistveno več stroškov in davkov plačaš...

Pa še en moment je, ko je padel Islandski bančni sektor so ta kratko potegnili nerezidenti, in nikjer ne piše da se kaj takega ne more zgoditi v Austriji, kjer dobršen del gospodarstva stoji prav na bančnem sistemu, sicer v manjšem procentu kot na Cipru, vendar bistveno višje kot v SLO, pa ne pozabimo, prav bančni sektor je kriv za to krizo in bojte se tistega ki ima "močan" bančni sektor...

Prva je padla Islandija, sedaj Ciper,... je v Švici, Luxemburgi in Austriji res vse tako rožnato kot izgleda?

Odlično razloženo
467716-post_slo.gif
in super razumevanje trenutne situacije maš 5* od mene

@odpiralec teme
Po tvojem pisanju predvidevam da imaš večkratnik 100.000€

Uglavnem, če imaš namen v kratkem tale znesek investirati, ni potrebe po spreminjanju biločesa. Če pa ne, bi si jaz na tvojem mestu našel finančnega svetovalca, da bi mal predebatiral možnosti investicij, ker banka je najslabše kjer lahko pustiš denar (tudi brez tega da propade ali bilo kaj podobnega), že zaradi samega ohranjanja realne vrednosti denarja.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.102
6.940
113
pri taščici
Ko bodo finančni svetovalci pokrili morebitni del izgube, sem jim tudi jaz pripravljen pustiti moje prihranke. Če je dobiček vsi pristavijo lonček, ko je izguba jo nosiš pa sam.
Star foter je v stari jugoslaviji pušnil za eno hišo denarja, foter je v jugi pušnil za eno hišo (špara lnamesto kreidta), jaz sem hišo že kupil, še tiste cente zagonim za obnovo, potem pa jem krompir z vrta, v bližjnem gozdu pa kakšno divjad ujagam.

exparticle

Zelenc'
16. mar 2013
17
0
1
Precej sigurno si tole svetoval. Garantiraš donos ali vsaj realno ohranjanje vrednosti, ali pač lapaš v prazno, skladno z rajo?