Musarjeva!

erikson

Guru
25. avg 2007
26.252
9.420
113
Ko začnejo v tunelu utripat rumene luči, ki pomenijo nevarnost/oviro /nesrečo /zastoj, povprečen voznik najprej spusti gas.
Ker je prevozil že pol tunela, pa je bilo vse OK, logično domneva, da je ovira/ nesreča/ zastoj pred njim in gleda bolj pozorno naprej.
Luči so utripale že prej, kolikor se spomnim so nekaj omenjali, da je bilo eno uro pred nesrečo obvestilo o tehnični napaki v predoru.

Na posnetku nadzornih kamer je videti, da v predoru Kastelec utripajo luči. Razlog, kot pojasnjuje Dars, je tehnična napaka, luči pa da so utripale, še preden so v predor zapeljala vozila za spremstvo.

jurek1973

Guru
3. sep 2007
5.090
2.091
113
Še toliko huje za protokolarne voznike.
150 zapelje v tunel, v katerem ostali vozniki (vsaj polovica) vozijo z zmanjšano hitrostjo in pozornost usmerjajo naprej v nakazano nevarnost/oviro/zastoj/ nesrečo.

Dars pa tudi sami bedaki. Da pustijo luči utripati kar tako v tri dni. Potem se pa čudijo, da jih polovica voznikov ignorira.

Silos

Fizikalc
6. jun 2024
90
189
33
Čisto vseeno je, zakaj je tisti civilist zaviral. V končni fazi bi se mu lahko v tistem trenutku poslabšalo zdravstveno stanje ali pa zgodila okvara na avtu. Nima veze. Varnostniki niso prilagodili hitrosti in so imeli premajhno varnostno razdaljo.

Upam, da bo to "šola" tudi za inštruktorje na CVZ in jih bo vodila v razmislek, če je trenutna doktrina agresivne vožnje sploh še primerna.

Mimogrede, kako bi v takšni situaciji regairal Autopilot ali FSD? Ja, človek naj bi prevzel nadzor v kritičnih situacijah, ampak če voziš na Autopilotu, je odzivni čas človeka realno daljši, ker si manj skoncentiran na vožnjo, kot če voziš sam. Kaj bi naredili varnostniki, če se jim avto na Autopilotu ne bi v sekundi dvajset umaknil? Bi ga zrinili s ceste?

Glede na to, da pri nas nimamo visoko ogroženih varovanih oseb, je takšna vožnja, se opravičujem izrazu, koorčenje. Pa nisem proti temu, da imajo varovani politiki prednost. V končni fazi raje vidim, da imajo več časa za reševanje problemov, kot da ga zabijajo na cestah. Samo to kazanje mišic je čisto nepotrebno ogrožanje ostalih in konec koncev tudi varovane osebe. Naj vozijo hitro - ampak defenzivno, kot rešilci.

V tistih redkih primerih, ko pride kak ogrožen tuj državnik na obisk, se pa itak zapirajo ceste.

Jabe

Guru
1. okt 2007
17.614
9.725
113
Mimogrede, kako bi v takšni situaciji regairal Autopilot ali FSD? Ja, človek naj bi prevzel nadzor v kritičnih situacijah, ampak če voziš na Autopilotu, je odzivni čas človeka realno daljši, ker si manj skoncentiran na vožnjo, kot če voziš sam.

Si probal? Tok kot mi tesla tezi naj gledam na cesto, mi nobeden ni. 2x opozori, pol vzama AP. Jaz sem bolj pridna kot moja soseda, ki ji ga je za par dni vzela. FSD, berem, bo isto. Ce se ji zdi, da nisi dovolj pozoren, ti da 3-5s, da se k seb vzames. Big brother ne pusti, da nisi pri stvari.

mirsi

Predator
4. jun 2014
10.001
-8.326
113
Tisti avto na prehitevalnem pasu ni mel kaj za bremzat, moral bi toliko pospešit da bi se varno premaknil na desni pas,
če tega ni sposoben, ta nima kaj vozit avta, ker bo drugič še večjo pizdarijo naredil...
A tisti voznik mercedeza, ki ni bil sposoben zaradi neustrezne varnostne razdalje in neprilagojene hitrosti ustavit za tistim svojim kolegom, ki je bil sposoben zmanjšat hitrost pred oviro, pa še lahko vozi avto?

• Všeč mi je
Reactions: Gonzo

sad

Guru
24. avg 2007
23.521
12.381
113
Musarjeva se čudi, kako so mediji prišli do posnetka, ki ga urad predsednice ni mogel dobiti.

Kot so navedli v uradu predsednice republike Nataše Pirc Musar, so za pridobitev posnetka prometne nesreče predsednice v predoru Kastelec na primorski avtocesti zaprosili neposredno po prometni nesreči zaradi izvedbe notranjih postopkov.

Dodali so, da so se obrnili tako na policijo kot tudi na Specializirano državno tožilstvo (SDT), vendar pa jim dostop zaradi postopka preiskave nesreče, ki še poteka, ni bil omogočen. "Tožilstvo je uradu tudi pisno pojasnilo, da mu bo posnetek posredovalo po zaključku predkazenskega postopka. Ta argument razumemo," so poudarili.
Raje naj se ćudi, kaki butelj je, da ni bila privezana.

Matko

pohodnik
18. jul 2007
6.103
1.039
113
Meni je nekaj drugega fascinantno. Mislim, da ocena ogroženosti NPM ni ravno visoka. Drugače bi jo vozili z blindirano limuzino, ne s kombijem, ki verjetno ni blindiran ali pa ima samo minimalno protibalistično zaščito.

In če ocena ogroženosti ni visoka, zakaj je treba potem divjat in "čistit" cesto, kot da je na zadnjem sedežu neka visoko ogrožena oseba?

Ja, taktika in metodika varovanja, bodo rekli na CVZ. Ampak taktika je tudi to, da ravnaš glede na stopnjo nevarnosti. Če je nevarnost napada na NPM minimalna, potem dodatno tveganje, ki ga prinese takšna vožnja, nekako nima smisla.

Pač moje mnenje je, da razen za res visoko rizične osebe (ala obisk nekaterih tujih državnikov), ni nobene potrebe po takšni vožnji pri nas.

Če pa je NPM tako visoko ogrožena, da se bojijo atentata nanjo med prevozom, me potem preseneča, da jih sploh dovolijo, da se šeta po hrvaški rivi.

Še toliko huje za protokolarne voznike.
150 zapelje v tunel, v katerem ostali vozniki (vsaj polovica) vozijo z zmanjšano hitrostjo in pozornost usmerjajo naprej v nakazano nevarnost/oviro/zastoj/ nesrečo.

Dars pa tudi sami bedaki. Da pustijo luči utripati kar tako v tri dni. Potem se pa čudijo, da jih polovica voznikov ignorira.

Kdo sta vidva, da bosta razmišljala?

Velja tudi za ostale:
Vaše naloge so:
- ste tiho,
- delate,
- plačujete davke.
:evil:

Hanzi

Guru
27. jul 2007
51.334
8.965
113
pri taščici
Joj si pameten.

Ko začnejo v tunelu utripat rumene luči, ki pomenijo nevarnost/oviro /nesrečo /zastoj, povprečen voznik najprej spusti gas.
Ker je prevozil že pol tunela, pa je bilo vse OK, logično domneva, da je ovira/ nesreča/ zastoj pred njim in gleda bolj pozorno naprej.

Ti si pa superman, ki ob utripajočih rumenih lučeh z desnim učem pogledaš naprej za ovinek in vidiš da je vse OK, z levim učem v ogledalu vidiš majmune za ovinkom, v trenutku (seveda pravilno) oceniš situacijo in stisneš gas.
No zdaj bo vse drugače.
Ko se v tunelu prižgejo rumene utripajoce luči pomeni samo gas do daske pa cimprej ven iz tunela

sajkek

Guru
16. mar 2008
41.267
14.819
113
na konc, prvi tip je počasneta že nekak obvozil in bi lahko nadaljeval vožnjo.... tako da do trka neb prišlo, le do tesno stresne situacije. Amatersko.
Tako pa se moramo zdaj prebijati skozi vsa ta čreva.
:evil:

• Objave ne odobravam
  • Všeč mi je
Reactions: ViLiam in Samo Svoj

darwin

Majstr
17. avg 2007
853
619
93
Ampak, nikoli in res nikoli ne bremzaš pred vozilom na nujni vožnji, če se ne moreš varno umaknit,
pelji naprej in se na prvem možnem varnem mestu izloči, da te vozilo na nujni vožnji varno prehiti.

Najslabša varianta je da se ustaviš, ker mora on bremzat, se tebi izogibat....
Se strinjam, ampak vozniki tudi ločimo vozila na nujni vožnji in vozila za spremstvo.

Vozila na nujni vožnji so reševalci, gasilci in policisti, ki gredo na intervencijo - nekomu pomagat in se jih na najhitrejši možen način spusti mimo.

Vozila za spremstvo, še posebej na primorski avtocesti, pa so tista, ki pa prevažajo našo jaro gospodo med Ljubljano in Karigadorjem. Natašo (kadar ne gre s helikopterjem) in do letos tudi škodljivca holopa in nutrijo.
V tej situaciji pa manever umika izvedeš bolj previdno in plaho.

Nihče me ne bo prepričal, da je ena random bajsa, ki se ji reče tudi precednica in ki bi na naši AC sedela v avtu ogrožena. V tujini je povsem neprepoznavna, tako da je noben tujec ne bi poskušal atentirati, Slovenci smo pa tudi toliko umirjen in kulturnen narod, da se čez politike pizdimo na fb, ko jih srečamo v živo (tudi tiste iz nasprotne strani), pa zelo radi delamo selfije z njimi. Se pravi, ga se gre za prestiž. Hitim zato, ker lahko, da mi ni treba stati v koloni skupaj z vami draga raja.

Je pa debelajsa lagala tudi, ko je rekla, da je čas odhoda načrtovala glede na Google maps in da naj ne bi zamujala. Google naj bi po njeno razdaljo med Radini in Komendo na zadnjo julijsko petkovo popoldne ocenil na 2 uri, oni so dodali še 20 minut.
Ob aktualnem gradbišču pri Postojni Google to razdaljo ocenjuje na 2 uri v primeru običajnega prometa, ki ga pa takrat ni bilo.
Isti termin sem se vozil po primorki v nasprotno smer od Ljubljane proti Kopru, iz Kastelca sem prišel ravno, ko so praznili voznike, ki so bili ujeti med izvozom in mestom nesreče. Polkrožno so jih obračali in izločali na uvozu na AC.
Na kraku proti Ljubljani je bila stoječa količina od začetka levega ovinka pred Uncem do Kozarij. To pomeni cca 35 km stoječe kolone.

Reševalni pes na več mestih ni bil vzpostavljen in če je precednica, ki je očitno zamujala, tudi med potjo pogledala na Google maps, je dojela, da bo zakusko v celoti zamudila, Tadej se bo tudi že sprostil od začetnega protokola, tako da bi njej ostalo druženje z običajnimi smrtniki tipa župan, župnik in ravnatelj OŠ. Pfej. Mogoče še vaški zdravnik. Nesprejemljivo!

Vprašanje, ki se mi postavi je, kako je s to informacijo in njeno naravno nadutostjo komunicirala z voznikom.

sad

Guru
24. avg 2007
23.521
12.381
113
Pač nadludi, v obeh pomenih.
Še štirletnik, ko sw usede v avto, se samodejno priveže, toti nadludi pa mislijo, da so nekaj več. Je imela srečo tokrat, ob malo manj sreče, bi imela državniški pogreb, baba neumna.
No, pridigat pa zna. Tipičen primer svinj pri koritu: pridiga nekaj, dela drugo.

Garfildd

Guru
24. jul 2007
7.934
6.745
113
Se strinjam, ampak vozniki tudi ločimo vozila na nujni vožnji in vozila za spremstvo.

Vozila na nujni vožnji so reševalci, gasilci in policisti, ki gredo na intervencijo - nekomu pomagat in se jih na najhitrejši možen način spusti mimo.

Vozila za spremstvo, še posebej na primorski avtocesti, pa so tista, ki pa prevažajo našo jaro gospodo med Ljubljano in Karigadorjem. Natašo (kadar ne gre s helikopterjem) in do letos tudi škodljivca holopa in nutrijo.
V tej situaciji pa manever umika izvedeš bolj previdno in plaho.
Aha, si bil ti tisti ki je zaviral v tunelu?

Manever, ki ga je storil ta, ko je zaviral pred hitro približujočo kolono na "nujni" vožnji, gre skupaj z tvojim nikom - kandidat za Darwin awards.

Nihče me ne bo prepričal, da je ena random bajsa, ki se ji reče tudi precednica in ki bi na naši AC sedela v avtu ogrožena. V tujini je povsem neprepoznavna, tako da je noben tujec ne bi poskušal atentirati, Slovenci smo pa tudi toliko umirjen in kulturnen narod, da se čez politike pizdimo na fb, ko jih srečamo v živo (tudi tiste iz nasprotne strani), pa zelo radi delamo selfije z njimi. Se pravi, ga se gre za prestiž. Hitim zato, ker lahko, da mi ni treba stati v koloni skupaj z vami draga raja.

Je pa debelajsa lagala tudi, ko je rekla, da je čas odhoda načrtovala glede na Google maps in da naj ne bi zamujala. Google naj bi po njeno razdaljo med Radini in Komendo na zadnjo julijsko petkovo popoldne ocenil na 2 uri, oni so dodali še 20 minut.
Ob aktualnem gradbišču pri Postojni Google to razdaljo ocenjuje na 2 uri v primeru običajnega prometa, ki ga pa takrat ni bilo.
Isti termin sem se vozil po primorki v nasprotno smer od Ljubljane proti Kopru, iz Kastelca sem prišel ravno, ko so praznili voznike, ki so bili ujeti med izvozom in mestom nesreče. Polkrožno so jih obračali in izločali na uvozu na AC.
Na kraku proti Ljubljani je bila stoječa količina od začetka levega ovinka pred Uncem do Kozarij. To pomeni cca 35 km stoječe kolone.

Reševalni pes na več mestih ni bil vzpostavljen in če je precednica, ki je očitno zamujala, tudi med potjo pogledala na Google maps, je dojela, da bo zakusko v celoti zamudila, Tadej se bo tudi že sprostil od začetnega protokola, tako da bi njej ostalo druženje z običajnimi smrtniki tipa župan, župnik in ravnatelj OŠ. Pfej. Mogoče še vaški zdravnik. Nesprejemljivo!

Vprašanje, ki se mi postavi je, kako je s to informacijo in njeno naravno nadutostjo komunicirala z voznikom.
Čist brez veze kdo je notri, ali NPM, Goilob, Janša, Vizjak, Stevo... tudi jaz nimam romantike do njih, ampak pravila v prometu so jasna za vse,
ta kolona jih je "kršila" napolno jezajebal ta ki je bremzal v tunelu, če pa bi vsak lahko delal po svoje, bi imeli pa še večji kaos...

BuDi

Guru
6. sep 2007
9.329
5.959
113
Manever, ki ga je storil ta, ko je zaviral pred hitro približujočo kolono na "nujni" vožnji, gre skupaj z tvojim nikom - kandidat za Darwin awards.
ja, grozn, zaviral je v predoru kjer je bilo tisti čas vklopljeno opozorilo za nevarnost in pozornost (ja, ja, dars pravi da zaradi napake v sistemu)... kolona je šla pa 100+ (da ne govorimo o idejah 160)
Vsak ki obtožuje tega, ki je zaviral je en qrac od človeka in še en dokaz da je idiokracija očitno realnost.

kalbo

Guru
7. okt 2013
22.082
11.511
113
Aha, si bil ti tisti ki je zaviral v tunelu?

Čist brez veze kdo je notri, ali NPM, Goilob, Janša, Vizjak, Stevo... tudi jaz nimam romantike do njih, ampak pravila v prometu so jasna za vse,
ta kolona jih je "kršila" napolno jezajebal ta ki je bremzal v tunelu, če pa bi vsak lahko delal po svoje, bi imeli pa še večji kaos...
Pa ti si idealen voznik, nikol ne zahebeš. Dobr zate, si boljši od 99.99999999999 % drugih. Zato pa so pravila.

• Všeč mi je
Reactions: nacek

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
11.155
5.438
113
No, pa nam razloži, kako bi ti kot voznik v tistem črnem avtu, razmišljal v tej konkretni situaciji. Tvoj tok misli v tistih dveh sekundah. Pa mogoče še nekaj sekund prej.
"Dobro sva se imela, pa ornk sem jo nabrisal, ja pol pa kosilo je blo tudi fajn,.... glej glej lučke utripajo - spet se en zajebava,...fak, fak, kaj je zdaj to?!"

darwin

Majstr
17. avg 2007
853
619
93
Čist brez veze kdo je notri, ali NPM, Goilob, Janša, Vizjak, Stevo...
Se strinjam, vseeno je, kdo je notri.
So pa to istočasno ljudje, ki so odločevalci. 30 let se ne morejo dogovoriti, kako Koper povezati s Hrvaško mejo, Postojno z Ilirsko Bistrico, Kočevje, Belo krajino in Koroško z ostalo državo, Posočje s čimerkoli ... Naj poskrbijo, da se uredi infrastruktura, da se bomo vsi vozili tekoče ali pa da bomo imeli možnost izbrati tudi alternativo cestnemu prevozu. Jaz grem z veseljem z vlakom, če imam možnost iti tako, kot se vozijo po zahodni Evropi.
Avstrija nas je z južno železnico obvozila, Hrvaška tudi načrtuje novo progo skozi Istro. Glede na tempo, bodo prej naredili podmorsko povezavo med Ravenno, in Pulo in naprej do Budimpešte kot mi karkoli.
Zato, dokler ne uredijo ustrezne infrastrukture, naj sedijo v kolonah in razmišljajo, kako jih odpraviti.

• Všeč mi je
Reactions: Kamele0N in Ytbnd