Moj sosed ima "grdo" navado, da vsakič ko me vidi žagat pride zraven in reče: za žago in žensko nabrusit si je vedno treba najdet cajt! In potem mi seveda motorno žago vzame in jo nabrusi - nato pa je spet ves čas zraven in komentira: A si vidu? Zdej pa gre, ko je nabrušena.
Je precej moteče, zato sedaj kupujem samo še nažagana drva
Ampak je res, poraba in porabljen čas se krepko pozna, če je veriga nabrušena. 10 min, kot ti jih vzame brušenje verige, se lahko pozna tudi v nekaj ur dnevno prihranjenega časa in v manjši porabi goriva. Kar se tiče uporabnosti in primernosti žag - ja, potrebno si je določiti namen uporabe motorne žage. Za obrezovanje drevja, posebej če je drevje staro in je potrebno plezati po njem, ne boš uporabljal motorne žage težke 7 ali več kg, pa tudi dolg meč ni prednost, bolj bo primerna motorka okrog 4 kg in z mečem okrog 30 cm. Za žaganje drv, hlodovine pa je potrebno večja moč motorne žage, daljši meč - je pa potrebno v kompromis vzet tudi, da je motorka nekoliko težja. Težja motorna žaga hkrati pomeni tudi, da ne bo potrebno motorko "riniti" v hlod, saj se bo zaradi teže sama lažje zarezala.
Osebno uporabljam motorko Husqvarna FF61 - stara zadeva, pretežka za drevje ampak trpežna za žaganje drv. Ko me kupci sprašujejo o primernosti Iskra motornih žag - ja, so v redu, ampak spet odvisno od namena uporabe - če imaš gozd in podiraš drevje je boljši nakup rabljena Stihl ali rabljena Husqvarna, saj so te preizkušene in kvalitetno narejene motorne žage, seveda je potrebno poiskati lepo ohranjeno. Za vrtičkarje, ki pa se mu je na vrtu podrla češplja in jo je potrebno razžagati pa seveda priporočam Iskra, pn5800 ali pn5200 če ima več podrtih dreves
.