Motorna zaga?

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.037
5.654
113
Baubaui...v obiju sem jo 1x vidu med kolesarsko kramo...

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.259
1.892
113
Po mojih izkušnja drži kake po ure dela....seveda s prekinitvami pa pride po naših občutkih uro žaganja brez prestanka.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.638
6.698
113
pri taščici
Največ bencina in olja boš privarčeval če boš imel vedno pilo pri sebi in posledično vedno nabrušeno ketno. Še tako varčna skrhana žaga ti ne bo porabila manj goriva kot požrešna nabrušena kitajka. Ne vem kake verige dajejo h kitajkam, sosed jenekoč dobil neke mehke in so bile takoj skrhane, kljub temu da ni pobral kamenja, žebljev..... Ko je menjal verigo je bilo vse OK....

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.259
1.892
113
Jaz grem v četrtek po el. brusilnik za žago...imajo v Hoferju ...30 EUR. Sem si rekel da si jo omislim..takole prek slike zgleda dokaj soldina reč (ni potrebne kertne - razen prvič) ponovno napenjati.

Ker brušenje stane 4 EUR, samo moraš tja nest, dobiš drug dan (priti iskat), rabiš novo verigo za vmes...pa glede na to kaj jaz žagam (sam žebelj) jo skrham v pol ure.

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.765
3
38
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Največ bencina in olja boš privarčeval če boš imel vedno pilo pri sebi in posledično vedno nabrušeno ketno. Še tako varčna skrhana žaga ti ne bo porabila manj goriva kot požrešna nabrušena kitajka. Ne vem kake verige dajejo h kitajkam, sosed jenekoč dobil neke mehke in so bile takoj skrhane, kljub temu da ni pobral kamenja, žebljev..... Ko je menjal verigo je bilo vse OK....

Verigo bo itak treba menjat ko bo pac svoje dala cez. Men je ni problem nabrusit, zraven dobis pilo , ene 4 potege po zobu pa mas 10 min dela pa je.

krimec

Majstr
7. maj 2011
3.807
129
63
Tisti brusilnik iz Hoferja si lahko zatakneš za klobuk. Brusilnika pod 300 EUR ne boš dobil, da bo kaj vreden za brušenje. Raje kupi kpl pil za brušenje, bo boljše.
Takih iz Hoferja itd imaš cel kup po garažah, za navlako!

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.320
9.539
113
EU
Imam Hoferjevega že dve leti in je za domačo rabo OK. Kot, korak in globino nastaviš enkrat, in je ketna nabrušena v petih minutah.
Verigo lahko izkoristiš čisto do konca. Veriga stane okrog 12 Eur. Veš koliko jih lahko kupim za 300 Eur. To ne porabim v petih letih.

Alijen

Fizikalc
25. jan 2009
1.343
5
38
V goricah
Za hobi kleščenje vej in razžagat kaki meter drv bi vzel kako iskrino ali kaj podobnega s petletno garancijo. Za to da se vsako leto za zimo gre v šumo in se podre par metrov drv in se z njo še žaga kake trame,... ne vzamem drugo kot husqvarne ali stihla. 600-700€ pa imam mir par let če ne celo par deset let. Meč nekje 45cm malo več konjev in lahko da še jo imam lahko na ostrešje gor. Raketa. Do zdaj je nekaj podobnega tomos-husqvarna. Kar se tiče električnih. Makita reže vse.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.638
6.698
113
pri taščici
vincent: strojček baje kar lepo pobira ketno, tako da z njim brusiš res takrat ko kaj konkretnega ujameš. Se pravi s strojčkom brusiš 5x in adijo ketna, na pilo 20x in adijo ketna.
ti si kar privošči strojček, si pa privošči še pilo za evro ali dva. Ni nobena kumšt napilit ketno. Najbolj važno da pravi premer pile kupiš. ta podatek pa dobiš pri nakupu verige.
Če ne drugače ti jo jaz nažlajfam (pa tebe naučim),če ne prej ko pridem po cisterno.
wink-1.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.638
6.698
113
pri taščici
Gonzo: kje je veriga okoli 12 evrov: jaz imam v glavi od 15-20 za verigo(opregon, stihl...). za cunga lunga pa mogoče res kaj manj. Ampak če je čunga lunga tako mehka kot ex sosedova naj jo kar imajo

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.653
450
83
strojček se uporablja, ko je veriga res pošteno zdelana. No, sej se s strojčkom da tudi samo malo popravit, samo..... Za male popravke je pila. Verige res ni težko nabrusit, če jo znaš. Da jo ne zabrusiš. Paziti moraš na zob, ki je namenjen za izmetavanje žagovine. Sicer pa, če se pazi, da ne potegneš po zemlji, kamenju, žebljih..... se lahko velik reši z pilo.
Kot je napisal Hanzi..... lahko imaš še tak stroj.... brez pile nič
tongue-1.gif

Je pa na tem forumu zanimivo branje glede tega
http://www.strojnistvo.com/viewtopic.php?t=12605

bocco

Pripravnik
17. feb 2011
157
0
16
Moj sosed ima "grdo" navado, da vsakič ko me vidi žagat pride zraven in reče: za žago in žensko nabrusit si je vedno treba najdet cajt! In potem mi seveda motorno žago vzame in jo nabrusi - nato pa je spet ves čas zraven in komentira: A si vidu? Zdej pa gre, ko je nabrušena.

Je precej moteče, zato sedaj kupujem samo še nažagana drva
wink-1.gif

Ampak je res, poraba in porabljen čas se krepko pozna, če je veriga nabrušena. 10 min, kot ti jih vzame brušenje verige, se lahko pozna tudi v nekaj ur dnevno prihranjenega časa in v manjši porabi goriva. Kar se tiče uporabnosti in primernosti žag - ja, potrebno si je določiti namen uporabe motorne žage. Za obrezovanje drevja, posebej če je drevje staro in je potrebno plezati po njem, ne boš uporabljal motorne žage težke 7 ali več kg, pa tudi dolg meč ni prednost, bolj bo primerna motorka okrog 4 kg in z mečem okrog 30 cm. Za žaganje drv, hlodovine pa je potrebno večja moč motorne žage, daljši meč - je pa potrebno v kompromis vzet tudi, da je motorka nekoliko težja. Težja motorna žaga hkrati pomeni tudi, da ne bo potrebno motorko "riniti" v hlod, saj se bo zaradi teže sama lažje zarezala.
Osebno uporabljam motorko Husqvarna FF61 - stara zadeva, pretežka za drevje ampak trpežna za žaganje drv. Ko me kupci sprašujejo o primernosti Iskra motornih žag - ja, so v redu, ampak spet odvisno od namena uporabe - če imaš gozd in podiraš drevje je boljši nakup rabljena Stihl ali rabljena Husqvarna, saj so te preizkušene in kvalitetno narejene motorne žage, seveda je potrebno poiskati lepo ohranjeno. Za vrtičkarje, ki pa se mu je na vrtu podrla češplja in jo je potrebno razžagati pa seveda priporočam Iskra, pn5800 ali pn5200 če ima več podrtih dreves
smile-1.gif
.

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.653
450
83
Citat:
Uporabnik bocco pravi:
Moj sosed ima "grdo" navado, da vsakič ko me vidi žagat pride zraven in reče: za žago in žensko nabrusit si je vedno treba najdet cajt! In potem mi seveda motorno žago vzame in jo nabrusi - nato pa je spet ves čas zraven in komentira: A si vidu? Zdej pa gre, ko je nabrušena.

Je precej moteče, zato sedaj kupujem samo še nažagana drva
wink-1.gif

Ko me kupci sprašujejo o primernosti Iskra motornih žag - ja, so v redu, ampak spet odvisno od namena uporabe - če imaš gozd in podiraš drevje je boljši nakup rabljena Stihl ali rabljena Husqvarna, saj so te preizkušene in kvalitetno narejene motorne žage, seveda je potrebno poiskati lepo ohranjeno.
smile-1.gif
.

...ti prodajaš žage....... pa ti sosed verigo brusi??
tongue-1.gif

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.765
3
38
Ce je vec dreves priporocas 5800 si mislu k je mocnejsa.

Dans mate baje spet na spletki od m tehnike 10% tako da lahko pn5800 dobite za 89eur z brezplacno postnino.

Nazadnje urejeno:

bocco

Pripravnik
17. feb 2011
157
0
16
Citat:

tongue-1.gif

smile-1.gif
No ja, itak da brusim sam, sam kaj češ 80 let staremu človeku, če se ti ponudi, rečt ne?!

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.653
450
83
Citat:
Uporabnik bocco pravi:
Citat:

tongue-1.gif

smile-1.gif
No ja, itak da brusim sam, sam kaj češ 80 let staremu človeku, če se ti ponudi, rečt ne?!

aha... no... pol pa ni problema. verjetno lahko dobiš eno kanto starih verig, in ko bo prišel, mu daj za brusit.
In verjami, naslednjič, ko boš samo motorko v roke prijel, ga že ne bo več...
tongue-1.gif

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.037
5.654
113
Citat:
Uporabnik Alijen pravi:
Raketa. Do zdaj je nekaj podobnega tomos-husqvarna.

Lahko kaj več o tej/teh žagah? Namreč ko se je pucalo nek sosedov vikend je ena romala v kontejner
bonk.gif

Je pa dolgo stala.....sicer je dala pomojem malo žaganja čez......upam da bat ni "zapikal" v cilinder
frown-1.gif