Mobitel - sprememba intervala: 300% podražitev ali

blustar

Pripravnik
1. okt 2007
230
0
16
Citat:
Uporabnik opabato pravi:
1. Pri klicih krajših od 1 minute je uporabnik okraden - NEPOŠTENO ZASLUŽI OPERATER

2. Pri klicih daljših od 1 minute uporabnik plača po dejanski porabi - POŠTENO ZASLUŽI OPERATER

In kaj je pri tej zgodbi pridobil uporabnik?

Lahko je srečen, da ga okradejo samo v prvem primeru in ne tudi v drugem.

Zakaj nepošteno? Kaj pa fiksni stroški vzpostavljanja klica? A na banki ti tud ni prav, ko ti za kredit zaračunajo stroške odobritve najmanj xy eur, potem pa v %?

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

"Fiksni stroški vzpostavitve klica"

To je tak srčkan izraz. Iz besedne zveze "stroški klica" lahko na podoben način izpeljemo še kakšnega.

Stroški vzdrževanja baznih postaj.
Poraba elektrike.
Stroški prenosa spremljajočih podatkov ob klicu.
Tarifa za zasedanje frekvenčnega območja.
Dodatek na full-duplex pogovore.

...

A se samo meni zdi popolnoma logično, da morata naročnina in porabljene sekunde pogovora pokriti popolnoma vse naštete postavke?

blustar

Pripravnik
1. okt 2007
230
0
16
Kaj pa prepaid?

Kakorkol. Men se ne zdi nepošteno. Vemo, kako bomo naši klici obračunani. Če se kdo počut okraden, naj pa do tiste minute pač drži odprto linijo.

AfterEight

Fizikalc
16. sep 2007
1.217
0
36
No ja, samo zato ker je itak obračunano ni potrebno podaljševat pogovora. Pomislimo tudi na porabo energije in na ekološki aspekt.
smile-1.gif
Sicer pa ne morem verjeti, da se ljudje še vedno niso sprijaznili z novim obračunskim intervalom.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

No pa dajmo še enkrat:

V Merkatorju/Intersparu/Tušu uvedejo nov sistem obračunavanja. Fiksna cena nakupa je 10 evrov. Vse, kar nabaviš za manj, plačaš 10 evrov. Večji nakupi se obračunavajo do tisočinke evra natančno.
Pač fiksni stroški... vozički, blagajničarke.

Seveda bi to naredili za dobro potrošnikov. Tako bi se znebili "Kruh-arjev", ki gredo samo po eno štruco kruha. Trgovine bi postale dosti bolj pretočne, gneča bi se zmanjšala... "ta pravi" kupci pa ne bi bili na slabšem.

@Aftereight: Seveda, da smo se sprijaznili... ker pač ob kartelnem dogovoru uporabniki ne moremo narediti prav nič (ravno zato takšni dogovori ubijajo konkurenco). Nikoli pa ne bom sprejel laži, da je sprememba intervala "za dobro porabnikov" in je bolj pravična kot sekundni interval.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

No pa dajmo še enkrat:

V Merkatorju/Intersparu/Tušu uvedejo nov sistem obračunavanja. Fiksna cena nakupa je 10 evrov. Vse, kar nabaviš za manj, plačaš 10 evrov.

Tvoj primer je slab, ker nima nobene zveze z realnostjo. V najslabsem primeru se je najnizja cena, ki jo placas za klic, zvisala za 4x. V trgovini bi to pomenilo, da bi bil minimalni znesek nakupa 0.04 EUR namesto 0.01 EUR (ze samo papir in amortizacija blagajne najbrz stane vec kot tri cente, kaj sele urna postavka blagajnicarke, itd.
rolleyes-1.gif
). Po drugi strani se placilo nad doloceno mejo cena klica zniza najvec za 15x, torej na 1/15 centa (kar je se manj kot tisocinka evra), prevedeno v tvoj smesni trgovinski primer.

Ce si ze izmislis primer, ki naj bi podprl tvojo trditev, vsaj navedi kaj takega, ki je priblizno v istem rangu; en enominutni klic namrec ne stane 10 EUR, niti 2.50 EUR, niti 1 EUR, ampak delcek evra. Se najblizje realnosti je torej moja, "popravljena", verzija tvojega primera.

Namesto z bebavimi primeri bi nas precej lazje preprical z izracunom porabe po obeh metodah obracunavanja za nekaj mesecev - ali dejansko pride ali ne ?

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.765
3
38
Bebave primerje dajes kvecjemu sam ko govoris o delckih evra.Kaj tebe briga delcek ali nevem kaksna celota mojega evra,a zdej ce je delcek lahko kradejo,al kaj?
Interval nima smisla,tako ti mobitel prodaja presezek na silo zaracunavajo nekaj kar ne porabis.

Tud govorite kot da ce bi bil sekundni interval da bi pa vsi govoril samo se 5 sekund,kolkr govorim tolk placam.

@Bluestar:
Citat:
Zakaj nepošteno? Kaj pa fiksni stroški vzpostavljanja klica? A na banki ti tud ni prav, ko ti za kredit zaračunajo stroške odobritve najmanj xy eur, potem pa v %?

Kaksni fixni stroski vspostave klica,kaj pa mislis da je ta cena ki velja za minuto pogovora,realna cena po božji tarifi za minuto pogovora?
Kaj so pa takrat delali ko je bila 10 let nazaj 100sit minuta!?

Nazadnje urejeno:

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Mislim, da je moja primerjava povsem na mestu.

Klice opravljaš pogosteje kot nakupe v trgovinah. Pri slednjih bi te pač "obrali" takrat ko bi prišel in to konkretno. Pri klicanju pa si pač vsakič vzamejo, kot si namignil, le "delček" evra. Pri 100 klicih na mesec se pa zadeva nekako pozna.
Omenjaš, da je najnižji možni nakup v trgovini 0,01 evra. Res?

Drugače pa... sam imam 90% pogovorov daljših kot 60 sekund in me novi interval ne bo prav nič prizadel. Moti me, ker uporabnik ne plača toliko, kot dejansko govori. Na živce pa mi gre, da operaterji zadevo zavijejo v celofan in si celo upajo trditi, da je to "bolje za uporabnike".

Drugače je pa prijetno debatirati z nekom, ki zmore napisati argumentirano sporočilo, brez da bi ob tem žalil sogovornika. Verjamem, da je potrebno vložiti veliko truda za kaj takega.

AfterEight

Fizikalc
16. sep 2007
1.217
0
36
Nihče ni rekel, da je takšen obračunski interval pravičnejši od sekundnega. Vprašanje bi bilo kvečjemu ali je prejšnji 15 sekundni interval pravičnejši od 60/1, kot ga imamo sedaj. Na podlagi tega operaterja govorita o bolj pravičnem načinu obračunavanja, kaj pa za nekatere uporabnike dejansko drži.

Menda ne pričakujete, da bojo operaterji sami sebe postavljali v slabo luč? Sicer bi pa za končno presojo, ali je za večino boljše ali slabše, potrebovali uradne statistike, katerih najbrž ne bomo nikoli videli.

Primerjava s trgovci mi ni najbolj na mestu, bolj se mi zdi da je tako kot s grdimi taksisti (ali pa avtovleki nenazadnje), ki povseb brez očitnega razloga zaračunajo štartnino.

opabato

Zelenc'
4. jan 2008
8
0
1
Manjše kraje nekateri odobravate. In koliko € operaterju pomani manjša kraja.

Primer (približno):

1 300.000 uporabnikov v enem mesecu pokliče napačno številko in to ugotovi po 15 sekundah pogovora.
Minuta stane (primer) 10 centov.

S pomočjo uporabniku prijaznega 60/1 intervala "pridobi NEPOŠTENO" 7,5 centa X 1 300.000 = 97.500€

Star 15 sekundni interval je bil nepošten do vseh uporabnikov.
Nov 60/1 pa samo do nekaterih.

Kaj, ko bi se spovedali in začeli na novo ter pošteno do vseh?

Mogoče vas bo navdušenje nad novim uporabniku prijaznim intervalom minil, ko bo začetni interval vsako leto podaljšan za dodatno minuto.
"Na željo in v korist uporabnika"

AfterEight

Fizikalc
16. sep 2007
1.217
0
36
Citat:
Uporabnik opabato pravi:
Star 15 sekundni interval je bil nepošten do vseh uporabnikov.
Nov 60/1 pa samo do nekaterih.

Torej je pravičnejši, ah kaj govorim pravično - nepravično nista pravi besedi ker se lahko uporabniki odločijo in kadarkoli prekinejo razmerje, recimo da je ugodnejši za nekatere, medtem ko je bil prejšnji interval manj ugoden za vse.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik Ralliart pravi:
Bebave primerje dajes kvecjemu sam ko govoris o delckih evra.Kaj tebe briga delcek ali nevem kaksna celota mojega evra,a zdej ce je delcek lahko kradejo,al kaj?

Jaz si nisem izmislil primera z 1/1000 evra
bonk.gif

Ti si ocitno malce prevec bebav, da bi dojel, da ti operaterja prodajata storitev. To pocneta pod pogoji, katere jima predpisuje nekaj institucij in v maniri, ki jima poslovno ustreza. Ce ti to ni vsec, lahko gres drugam (ponudnik s poljskimi jogurti je bolj ugoden in samo caka take kot si ti
grims-1.gif

borovnica

Fizikalc
22. jul 2007
4.617
1
38
bodimo realni:
- mobilna telefonija (klici se niso podražili že zelo dolgo)
- gor so šle plače, elektrika, ...

to je pač prikrita podražitev, ki ne vpliva na inflacijo
evil.gif
dobro pa dene operaterjevem proračunu,...

koliko se vam je v zadnjih npr. štirih letih dvignila plača? (vzemite vsaj letno usklajevanje z inflacijo) in primerjajte še cene telefonije v istem obdobju,...

kje smo torej?

b

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Imaš prav... cene res že dolgo stagniranjo. Simobil jih bo s 1. 2. par celo spustil.

Itak, da so take podražitve samo marketinška fora... ampak osebno bi raje videl dražjo minutno postavko in sekundni interval. Čisto subjektivno.

Je pa res, da bi potem šele bil vik in krik
smile-1.gif
.

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.765
3
38
Citat:
Uporabnik Radirko pravi:
Citat:

Jaz si nisem izmislil primera z 1/1000 evra
bonk.gif

Ti si ocitno malce prevec bebav, da bi dojel, da ti operaterja prodajata storitev. To pocneta pod pogoji, katere jima predpisuje nekaj institucij in v maniri, ki jima poslovno ustreza. Ce ti to ni vsec, lahko gres drugam (ponudnik s poljskimi jogurti je bolj ugoden in samo caka take kot si ti
grims-1.gif
Prijavi se kot izbrisan,mogoce ti bo kot bebcu(ekstra tarifa),bolje.

Nazadnje urejeno:

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.765
3
38
Citat:
Uporabnik Radirko pravi:
Citat:
Prijavi se kot izbrisan,mogoce ti bo kot bebcu(ekstra tarifa),bolje.

Aha, pri tebi je torej bilo ... vzeto na znanje.

Hvala za kompliment.Upam da ti bo mama se zmozna placevati interval.Jel postar donio platu?

Nazadnje urejeno:

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Ne bi vedel; za razliko od tebe meni mama ne placuje telefona, "place" imam pa toliko, kolikor mi ostane od poslovanja, kadar pac rabim
smile-1.gif

Luchka

Pripravnik
6. dec 2007
216
0
16
Citat:
Uporabnik Matko pravi:
ne-ne-1.gif

Elektronski izpisek se pojavi šele prvi mesec po naročilu,
v tvojem primeru bo to 1.2.2008.
Kar pomeni, da ne moraš narediti primerjave s starim intervalom, lahko zgolj pogledaš koliko ti prikrito poberejo.

Če imaš kakšen uradni slovenski certifikata ne rabiš še mobitelovega.
wink-1.gif

Pojdi na monitor.mobitel.si kjer vse piše.

Ups.
redface-1.gif

So mi pri m@ že razložili. V bistvu sem rabila osebno geslo.

Alisha

Pripravnik
8. nov 2007
36
0
6
To mi že skoraj ni več jasno, zakaj je še vedno toliko razburjenja okoli tega intervala. A vas podražitve v trgovinah niso še udarile po žepih? Meni se zdijo skoki cen za kruh milijonkrat bolj abnormalni kot tale sprememba intervala. Hmmmm...ali pa se tole razburjenje sploh ne vrti okoli same podražitve? V tem primeru se opravičujem.
smile-1.gif