Mitsubishi Zubadan Ecodan

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.015
6.626
113
Če si pripravljen menjati oziroma lahko menjaš radiatorje za večje, potem ni take panike. Dvižni vod je primerno nizek, COP ostane visok. Pa da ti je OK enakomerna temperatura,mrbit max 1 stopinjo hladneje ponoči, torej da zadeva dela 24/7. To kar bi pa Gargy, na malih radiatorjih pošiljal 1X na dan skoraj da ne paro, pa da se potem shladijo. To pa pozabi na TČ...

sgh

Fizikalc
19. feb 2014
2.644
0
36
Optimalno je najbolše pošiljati skozi eno konstantno temperaturo.Zelo primerno je sistem z mešalnimi ventili in regulacijo.Tako so radiatorji bolj enakomerno topli in poraba je manjša. To pride v poštev za drava,pelete ali olje. TČ ima pa itak to že v avtomatiki.

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
16.846
5.943
113
Iz katere basni si potegnil pravljico o 200W stand-by porabe pri ?
http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=7&t=70846

Če potrebuješ daikin ht imaš hišo brez izolacije in tam je poraba kot jo navajaš bolj recept za 18-19C temperature.Ali pa vas ni nič doma.
Poglej še fujitsu hp ws 11 kW.

Zate pridejo bolj v poštev peleti, v primerjavi z drvmi je cena tam tam, ne potrebuješ ladomata, hranilnika, wdc20,
le da vidiš kurilnico 1-2x na teden, ko dosuješ pelete in počistiš pepel..

upiwaly
Ni res da mora biti izredno dobro izolirano in talno gretje.
10 cm na fasadi, predimenzionirani radiatorji, ok stavbno pohištvo so dovolj za npr. fujitsu hp ws 11 kW.
http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=7&t=37953

damirj

Guru
9. maj 2012
5.291
2.405
113
50€/mesec je dokaj realna ocena. Ampak moraš vedeti, da je to le preračun na letnem nivoju, kajti imaš mesece ko se ne greješ sploh, teh je recimo 6, potem pa so 3 meseci kjer je poraba el. za gretje 100€+ in pa še 3 mesece kjer je par 10€. Dodaj temu še SV, ker to pa rabiš na mesečnem nivoju praktično konstatno, razen mogoče v zimskem času malo več.Razlike med temp prostorov iz 20stC na 21, na 22, na 23 in na 24 so pa velike (lahko kar dodajaš za vsako stopinjo več po 10% več porabe). Meni je idealna temp. prostorov 23, mogoče celo 24, plačam pa za to več, pa vseeno ne neki ful več, lani smo zaključli za gretje +SV skupno cca. 500€ grejem pa okoli 220m2 neposredno (na cca 23stC ali celo 25 na momente) in še dodatnih 50m2 posredno (na cca 21stC).

Gledano generalno, celotna kotlovnica s TČ me je prišla 5k€ (z odbito subvencijo), kotlovnica na drva bi me prišla dražje, pa še delo imaš nonstop in udobje ni niti približno na istem nivoju. Nekaterim osebkom pa je izredno pomemben ritual prižiganja ognja in vonja dima.

Ateis

Guru
13. sep 2007
2.286
812
113
da daš 220m2 23C + 50m2 na 21 skupaj 500€ letno za ogrevanje je edino možno, da živiš na primorskem ali pa imaš A razred izolacije.

lp, A

damirj

Guru
9. maj 2012
5.291
2.405
113
Goriška, pa 15cm izolacije. Če si drugje pač daš 20cm izolacije in si na istem.

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.641
10.839
113
minusa tam svet videl ni. To sploh nebi rabil ogrevanja
wink-1.gif

I

Izbrisan uporabnik 474

Sem že enkrat prilepil rezulate za Altherma HT (Daikin) kjer je bil izmerjen stand-by okrog 200W. Daikin o tem molči. Govora je o VT dvostopenjskih izvedbah, pri LT (enostopenjska) ni takšne stand-by porabe.
Poraba Altherma #2, post 2

HT izvedbe klim sem gledal zaradi tega, ker imam stare radiatorje in bi se LT zelo mučila, predvsem pozimi. Pri 250m2 tlorisne površine z nešparovnim gretjem je poraba med 2000 - 2500l KO na leto (skupaj z sanitarno vodo). Težko rečem, da je hiša neizolirana ali celo slabo izolirana.
Izračuni Daikina in Fujitsu kažejo na porabo el. energije pri enakem načinu delovanja med 1500 - 1800€ na leto. Izvedba HT, 16kW. 11kW je na meji. Pri bolj konkretnem minusu bo počepnila. Poleg tega je za mene udobje to, da lahko reguliram temperaturo ne pa da nastavim neko vrednost in se morem sprijaznit s tem. To za mene ni udobje, temveč kompromis.

In še 1x (večkrat poudarjeno) - ni moj namen kupiti TČ zato, da bom prišparal. Če pridem na enako porabo kot pri KO z istim udobjem ob tem pa se znebim cisterne in dimnikarjev, je to OK. Stabilna temperatura, menjava radiatorjev, šparanje in podobno ne pride v poštev.

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.900
640
113
Jaz se zdaj odločam med Mitsubishi Zubadan ( https://goo.gl/xnsZ1w ).

Plusi Mitsubishi Zubadan:
- ima jo moja sestra in je super zadovojna. Celoleten strošek ogrevanja in tople vode je bil 400€ v zadnjem letu (pasivna hiša, 4 članska družina).
- voda se segreva v notranji enoti; do zunanje enote gre plin in ne voda, posledično je manj izgub
- izjemno tiha zunanja enota (45db), notranja je praktično neslišna
- COP 4,65
- do -15*C ima polni izkoristek, do -28*C pa deluje z slabšim izkoristkom
- ima tudi avtomatsko "razkuževanje" proti legioneli

Plusi Stiebel Eltron:
- priporoča mi jo vodovodar, ki mi bo delal ves vodovod in talno gretje :p

Zdaj pa se moram odločit in bom zelo vesel vsakega nasveta.
Gre se pa za novogradnjo s talnim ogrevanjem in zelo dobro izolacijo (verjetno bo grafit).

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.015
6.626
113
Če si pripravljen dati ta kurilnico toliko kot štibl stane, raje poglej se alternative ki so boljše. Zemlja/voda ali geosonda. Ne vem, al daš klima TČ za pameten denar ali pa ne zrak/voda.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
Poraba je zgolj in samo odraz izgub objekta. Če teh nisi zajezil pač porabiš več. Povsem preprosta matematika. Zato se je povsem brezpredmetno prerekat koliko bo kdo porabil, če ni znanih vsaj okvirnih podatkov, ki pa nikakor ne kapnejo v temo.

Nas pride ogrevanje s TČ s sanitarno vodo vred 300 EUR na zimo, za 200 kvadratov v Lj. kotlini, ogrevano med 22,5 in 23 stopinjami, 5 oseb (2 gospodinjstvi). Pa? Who gi...a f... Lahko lažem, lahko ne...stanje je kakršno pač je. Jaz sem se osredotočil na izgube, poraba grelnega telesa je zgolj posledica tega (koliko si prej vložil, to kasneje žanješ).

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.900
640
113
Ja Zubadan je cca 7500€ z montažo vred, ker je ugodno. Stiebel je pa precej več, stem da ne vidim nobene prednosti razen tega da jih moj vodovodar preferira (ker niso samo "obrnjene klime", če ga citiram).

Bi pa vsekakor rad imel nekaj kar bo vsaj 15let delalo brez težav...

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.641
10.839
113
futuristic,sam sem bil pred isto dilemo..imel sem še ponudbo atlasa (švedi) cena podobna kot nemec. Gledal sem še novelan (nekaj takega)
res je tudi, da so mi zgornja dva naračunala minimalno 11kw...

pa je prišel lokalni mojster z daikinom je rekel da čim manjšo noter,koliko je pač smiselno, mal poračunal s svinčnikom in sem bil s 5k€ celotna kurilnica z montažo vred (po ekoskladu). V tem primeru je bil no brainer. Je pa res, da je zadeva poenostavljena igračka proti zgornjim dvema, tudi ni preveč tiha (zunaj) zelo poenostavljeno krmilje (vsaj za uporabnika), ampak funkcijo zadeva dela in to mi zadošča.

luknjac

Pripravnik
21. feb 2008
373
13
18
Tudi mi se grejemo na Zubadan 11kw. Lansko zimo smo ogrevali 230m2 talnega brez fasade + 70m2 sobo občasno (5dni na mesec) z 8 cm fasado. TČ ni bila možna poganjanja vsega. Smo morali poleg kuriti na olje.

Letošnje leto imamo fasado 20cm. tč brez težav ogreva oba prostora. Poraba oktober 300kw, november 900kw. Temparatura 230 m2 23 stopinj.

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.574
1.160
113
Citat:
Uporabnik futuristic pravi:
- voda se segreva v notranji enoti; do zunanje enote gre plin in ne voda, posledično je manj izgub

Na PSS trdijo monterji, da je vodna povezava boljša, tudi rang TČ ZV (Bosch, Junckers, IVT,...) imajo vodno povezavo in dosegajo hude izkoristke. So pa to res malenkosti in bi to jaz ignoriral.

Nisem pa čez Mitsubishi prebral ene kritike, robustna izdelava, dela na leta. Prav tako Panasonic. Zdaj študiram LG monoblok, ker je vrag tako poceni.

Se pa osredotočam na uporabnike NEH/PH, ker uporabniki TČ ZV v neizoliranih hišah imajo svašta izkušnje in za naš primer niso relevantni. Tem bi priporočil izolativno fasado, če pa to ni izvedljivo iz več razlogov, pa pelete.

sgh

Fizikalc
19. feb 2014
2.644
0
36
Citat:
Uporabnik Simon_Vi pravi:
podsvojo streho ne jemljem več resno. Lep primer, na topic o montažnih hišah, sem samo napisal svojo izkušnjo, nakar so mi očitali in zbrisali poste, češ da delam reklamo !?!? WTF!. Od takrat naprej me ni več tam in tudi foruma ne berem več.

Verjamem pa, da je tu še kdo, ki ima to "micko" in bi delil svojo izkušnjo.

Enkrat so imeli en virus,ki mi je zablokiral računalnik.Takoj sem jih opozoril 1x,2x tretjič sem jih poslal u pm ker niso znali zbrisati enega tečnega uporabnika ki jim je nalagal viruse,nato so uspešno zbrisali mene za nagrado poleg tega da sem fasal virus!
aplauz.gif

semnov

Pripravnik
19. feb 2009
192
17
18
In še zapis pod skoraj dveh letih uporabe orca zubadan. Deluje še vedno brez servisa. Ogreje tudi teh mojih 100 m2 Od marca do marca porabi 4600 kWh, imam števec samo za toplotno. Seveda je zraven tudi vsa topla voda. V zelo mrzlih dneh sem občasno malo zakuril zraven peč na drva, takrat je TČ stala.Je pa vzdrževala primerno toploto v vseh prostorih, tudi v dneh ko je bilo najhladneje. Sedaj iščem še vedno strokovnjaka za takšno črpalko, ki zna kaj predelati, saj so mi mojstri naredili tako, da moram nastavljat temperaturo prostora v kotlovnici, ki ima vhod od zunaj.