Menjam avto za bolj udobnega, večjega, a podobno zmogljivega

Hanzi

Guru
27. jul 2007
50.708
8.593
113
pri taščici
Ok, vidim kje je problem. Eni živite na lizingih in kreditih. Jaz se temu, koliko je možn izogbibam. Vsaj pri bedarijah kot so gajbe na 4 kolesih in še kaj. Dovolj mi je, da je človek zaradi nepremičnine v bančnem primežu.
Ves kaj sem kupil na kredit v dobrih 30 letih "finamcnega" zivljenja. Neke brezvezne knjige v SŠ ker jih nisi mogel kupiti na keš in nekaj let kasneje me je enkrat na salterju tehnicnih nahecala da sem zavarovanje vzel na obroke. Za katere potem nisem nikoli vedel kdaj bo zadnji obrok placan..
To sta po spominu edini zadevi kupljeni na obroke.
Prvo in drugo nepremičnino sem kupil "brez kredita". Sem pa si kratkorocno sposodil v familijo nekajn denarja (ker pac ni bil ves dostopen adhoc)
Pri nakupu vseh avtomobilov mi je ostalo se za pol kupnine "rezerve".
Tako da ne ti meni da zivim na kreditih in leaingih.
Tisti ki živijo na kreditih in leasingih pa pogosto ne vejo koliko zaslužijo in koliko zapravijo na mesec.
Potem jim pa to pove bankomat ali pa pos terminal.
Lahko ze prvi teden po prejeti placi

MrDaco

Guru
11. sep 2007
14.539
8.690
113
Ves kaj sem kupil na kredit v dobrih 30 letih "finamcnega" zivljenja. Neke brezvezne knjige v SŠ ker jih nisi mogel kupiti na keš in nekaj let kasneje me je enkrat na salterju tehnicnih nahecala da sem zavarovanje vzel na obroke. Za katere potem nisem nikoli vedel kdaj bo zadnji obrok placan..
To sta po spominu edini zadevi kupljeni na obroke.
Prvo in drugo nepremičnino sem kupil "brez kredita". Sem pa si kratkorocno sposodil v familijo nekajn denarja (ker pac ni bil ves dostopen adhoc)
Pri nakupu vseh avtomobilov mi je ostalo se za pol kupnine "rezerve".
Tako da ne ti meni da zivim na kreditih in leaingih.
Tisti ki živijo na kreditih in leasingih pa pogosto ne vejo koliko zaslužijo in koliko zapravijo na mesec.
Potem jim pa to pove bankomat ali pa pos terminal.
Zakaj pa potem amortizacijo šteješ v strošek? Ker ti nabavna vrednost avtomobila na dan ko se parkira na dvorišču več ni strošek. Strošek je potem samo še zavarovanje, vzdrževanje in gorivo (ali elektrončki v primeru EV).
Mah.... Vsak ima svoje veselje in finančni aspekt. Samo ne druge žalit z finančno nepismenostjo, če drugače gledajo na stroške.

Gremo nazaj na temo....

MrDaco

Guru
11. sep 2007
14.539
8.690
113
Temu potem jaz rečem varčevanje ali vmesni cikel naložbe in ne strošek. Kakorkoli...

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

delavec44

Guru
17. dec 2012
4.066
2.774
113
Za prodajo amortiziranega na novem lahko placas 1x menjavo gum pred zimo.
Po tvoje nov avto v vrednosti 50.000€ izgubi vso vrednost po amortizaciji?

Za osebna vozila se v poslovne namene najpogosteje uporablja 5-letna doba koristnosti. To pomeni, da se avtomobil amortizira v 5 letih.

Povprečen avto te vrednosti po 5 letih obdrži med 40 % in 55 % svoje prvotne cene, kar pomeni, da bi bila njegova tržna vrednost nekje med 20.000 € in 28.000 €.

Sulc

Majstr
22. avg 2007
1.048
248
63
Po tvoje nov avto v vrednosti 50.000€ izgubi vso vrednost po amortizaciji?

Za osebna vozila se v poslovne namene najpogosteje uporablja 5-letna doba koristnosti. To pomeni, da se avtomobil amortizira v 5 letih.

Povprečen avto te vrednosti po 5 letih obdrži med 40 % in 55 % svoje prvotne cene, kar pomeni, da bi bila njegova tržna vrednost nekje med 20.000 € in 28.000 €.
Prijatelj, zakaj se obmetavaš z izrazi, ki jih evidentno ne razumeš?
Priden vseeno, da si za tiste, ki nimajo interneta, posrfal po AI.

• Haha
Reactions: delavec44

mistique

Guru
16. jun 2009
16.475
3.576
113
WV Touareg V6. Sem kaj falil pri zahtevah?
1776249989999.png

turbobitch

Lesna Goba
5. dec 2007
23.759
1.203
113
44
340i ali pa v60 t8
Prvi je boljši, drugi lepši in udobnejši

Če ti je ok starejši e63 karavan

mistique

Guru
16. jun 2009
16.475
3.576
113
To da je ****** SUV.
Mojster piše o SUV kot opciji. Omenja karavana, večje, bolj udobno...vsi tu vemo, da bo izbral nekaj kar mu bo všeč, ko se bo vanj vsedel in odpeljal en krog.
Jaz sem mu predlagal nekaj, kar jaz ne bi vozil kupil, čeprav se mi zdi, da je večina predlogov iz poola "kaj bi jaz vozil". Kaj bi jaz namesto Golfa R? Karkoli... :fredi:

wilburxxx

Guru
29. sep 2010
5.874
-479
113
BMW 330d xdrive, avto na 17 colah, dovolj udoben, da ti ne prešteje kosti, na 19" je pa trd, vsako jamico, kamenček čutiš v kosteh.
Drugače pa med suvi Q5, bmv x3, GLC bi GLC izbral. Sem nekaj časa gledal Glc amg, samo so me stroški poraba... odvrnili od njega, tako da sem na bmw 3 pristal.
Mi je pa vožnja in dinamika bolj všeč na karavanih kot pa SUV gugalnicah
Te stvari je težko oceniti kaj ti je všeč, tudi testna vožnja 1 dan ni nič. Bi moeal vsaj kak teden avto uporabljat. Sem marsikaj kupil in vozil pa me je začetna euforija kmalu minila. Edina stvar ki mi je vedno bila ok je 6 cilindrov ali več, to so edini avti za katerih mi jih je bilo žal ko sem jih prodal in šel na 4 cilindre