Menjam avto za bolj udobnega, večjega, a podobno zmogljivega

MrDaco

Guru
11. sep 2007
14.539
8.690
113
Koliko pa pride leasing ali pa amortizacija takega avta?
Koliko stane gorivo ce ga imas za "vsak dan".
Gume so tudi jurja.
Vse to je "strosek"
Se jaz z EV vrednim 50k imam strosek 10k.
Vsaj prva tri leta.
Dokler ne bo nekih izrednih popravil bo potem strosek manjši.
10k na leto imaš stroška z avtom? Kaj delaš 200kkm na leto?
Pa menda ne šteješ amortizacije za strošek?

• Všeč mi je
Reactions: delavec44

MojsterS

Majstr
10. sep 2007
1.413
282
83
10k na leto imaš stroška z avtom? Kaj delaš 200kkm na leto?
Pa menda ne šteješ amortizacije za strošek?
To so EV mojstri, ki preračunavajo vsak cent, ki ga normalni pač ne.

Realno na leto preračunaš zavarovanje 1.5k vsaj + registracija ne vem 500. Gume menjaš na 4 leta, torej letno strošek 500. Servis letno 500 do 1k, če kaj resnega ne crkne. Raje še kak 1k zraven vsaj občasno. Bencin pri porabi 10l in 25k km je 4k. Torej si na 8.5k skupno, dodajo pa še izgubo vrednosti nekje 5k+ letno in evo 13.5k letni strošek.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
14.539
8.690
113
Nekateri, ki nimamo podjetij ne jemljemo amortizacije kot stroška. Zakaj ga bi? Kopiš avto, stroški pa nastanejo potem kot dodaten odhodek ki nastane zaradi avta. Ali pa sem mogoče jaz čuden...
Kako pa računaš stroške, če kupiš stanovanje, hišo? A tam tudi upoštevaš amortizacijo? Kako? Ker vrednost lahko celo naraste za razliko od avta.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
10.369
4.876
113
Nisi čuden, si pa finančno nepismen primerek, kar ti bo z veseljem razložilo ene par forumašev.

AMPAK ne se sekirat, nisi edini, na njihovo srečo smo v večini. No enim se enostavno hebe za amortizacijo. :fredi:

Hanzi

Guru
27. jul 2007
50.708
8.593
113
pri taščici
Al pa sem jaz cuden.
Ce na mesec zaslužiš jurja, ne mores placat jurja pa pol leasinga za avto.
Pa lahko to imenujes amortizacija , odhodek, strošek, izguba vrednosti, ..

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
10.369
4.876
113
Eni preprosto pogledamo na račun in bodoče prilive in vidimo ali si lahko kupimo avto za jurja, dva ali sto. Ni treba potem delat doktorata iz financ.
In ko enkrat ne gre več vzdrževanje, se ga čimprej znebiš hudiča požrešnega in kupič mini jajčka, ki si jih sposoben vzdrževat.

Na napakah se učimo, pametni na tujih. :fredi:

MrDaco

Guru
11. sep 2007
14.539
8.690
113
Nisi čuden, si pa finančno nepismen primerek, kar ti bo z veseljem razložilo ene par forumašev.

AMPAK ne se sekirat, nisi edini, na njihovo srečo smo v večini. No enim se enostavno hebe za amortizacijo. :fredi:
Da ne kupim gajbe, dokler denar ne sede na račun, bi težko rekel, da sem finančno nepismen. Prej bi rekel, da pretirano pismen. Moja filozofija v lajfu vsaj za gajbe na 4 kolesih je; ne kupuj dokler denar ni na računu. Rad imam da je avto lep, čist, očuvan, brez prask, pa vseeno ne želim da sem mu finančno podrejen. Ne vem, sicer če se temu reče finančna nepismenost, ali zgolj zarukana filozofija. That's how I live.

MojsterS

Majstr
10. sep 2007
1.413
282
83
Kaj ko bi se reveži, ki pač nimate za take avte odstranili iz teme, ker vprašanje je bilo kateri avto je kul in ne kako ga bo človek kupil in vzdrževal pa gledal na vsak cent, če bo ali ne bo pa leasing, pa amortizacija, pa servisi in vzdrževanje.
Še vsak avto sem kupil "na keš", torej, če sem imel dovolj za nakup in vse ostalo kar sledi, sem kupil, drugače ne. Ko sem skeširal je bil strošek opravljen in ne gledam več koliko je izgubil na vrednosti, ker sem se od denarja poslovil že na začetku. Ko bom avto menjal, bo šel v prodajo in evo ga, moj prihodek, ki bo šel v naaslednji avto, doplačam pa razliko. Simpl. Kmečko.

Gremo dalje. Ima kdo prejšnjo generacijo Audi Q3, me zanima kako velik je ta avto v praksi, še posebej prtljažnik? Bmw M340i je sicer fajn, samo mi je limuzina lepša od karavana, ampak po moje neuporabna za kaj konkretnega notri dat, bog ne daj še psa.

• Všeč mi je
Reactions: Najbolji

MrDaco

Guru
11. sep 2007
14.539
8.690
113
Al pa sem jaz cuden.
Ce na mesec zaslužiš jurja, ne mores placat jurja pa pol leasinga za avto.
Pa lahko to imenujes amortizacija , odhodek, strošek, izguba vrednosti, ..
Ok, vidim kje je problem. Eni živite na lizingih in kreditih. Jaz se temu, koliko je možn izogbibam. Vsaj pri bedarijah kot so gajbe na 4 kolesih in še kaj. Dovolj mi je, da je človek zaradi nepremičnine v bančnem primežu.

• Všeč mi je
Reactions: MojsterS

MrDaco

Guru
11. sep 2007
14.539
8.690
113
Pa še moj 5c glede na preskok iz Golfa na nekaj bolj prostornega. BMW karavan meni vsekakor boljša izbira glede športnosti kot vsak Audi Q ali podobni SUV-ji. Že beseda SUV pobere smisel športnosti.

• Všeč mi je
Reactions: crnobog

aljoman

Majstr
16. dec 2013
3.725
-1.507
63
Zakaj je to problem? In zakaj tebe to sploh boli? Lizing, kredit, keš... Zakaj pa ne voziš cliota, ki je cenejši?
Naslov teme si še enkrat preberi, ker finančna pismenost ni edina težava, ki jo imaš.

• Všeč mi je
Reactions: MojsterS

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
10.369
4.876
113
Kaj ko bi se reveži, ki pač nimate za take avte odstranili iz teme, ker vprašanje je bilo kateri avto je kul in ne kako ga bo človek kupil in vzdrževal pa gledal na vsak cent, če bo ali ne bo pa leasing, pa amortizacija, pa servisi in vzdrževanje.
Še vsak avto sem kupil "na keš", torej, če sem imel dovolj za nakup in vse ostalo kar sledi, sem kupil, drugače ne. Ko sem skeširal je bil strošek opravljen in ne gledam več koliko je izgubil na vrednosti, ker sem se od denarja poslovil že na začetku. Ko bom avto menjal, bo šel v prodajo in evo ga, moj prihodek, ki bo šel v naaslednji avto, doplačam pa razliko. Simpl. Kmečko.

Gremo dalje. Ima kdo prejšnjo generacijo Audi Q3, me zanima kako velik je ta avto v praksi, še posebej prtljažnik? Bmw M340i je sicer fajn, samo mi je limuzina lepša od karavana, ampak po moje neuporabna za kaj konkretnega notri dat, bog ne daj še psa.
Kaj ko bi se tu übermensch odpravil v salone in se v avte vsedel in nehal spraševat nas reveže kaj naj si kupiš?! To kar bi si jaz neracionalno kupil sedaj, ti še v sanjah ne moreš, tako da,........u skokovima, bi ti napisal en forumaš!

• Objave ne odobravam
Reactions: tomi

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
22.110
14.342
113
kod Džej-Zija

Audi Q3 je po velikosti v nižjem razredu kot BMW serije 3 karavan. Če že, glej Q5.

MojsterS

Majstr
10. sep 2007
1.413
282
83
Pa še moj 5c glede na preskok iz Golfa na nekaj bolj prostornega. BMW karavan meni vsekakor boljša izbira glede športnosti kot vsak Audi Q ali podobni SUV-ji. Že beseda SUV pobere smisel športnosti.
Verjetno res, čeprav si ne želim nekega trdega podvozja (več). Če je nastavljivo in ima nek ok razpon, potem ni panike.