> Čisto tehnično gledano model lahko v grobem stestiraš.
Ja, zal ne zivimo v tehnicnem svetu in vreme je skoraj najdlje od deterministicnega sistema kar je lahko.
Hm. Poznas Butterfly Effect. 'Tehnicni' opis najdes na wiki. Malce poeticni opis gre nekako tako, da udarec metuljevega krila na japonskem z leti postane vzrok za hurricane katrina. Malce manj poeticno pa tako: TI, ki to beres (kdorkoli) ravno sedaj, ravno tukaj in bos svoje zivljenje kasneje koncal v razbitem avtu, ali se bos cez 1 teden urezal z nozem, ali ti bo jutri padla najljubsa vaza iz rok, se ti to nebi zgodilo ce tega nebi prebral. Are you scared?
In to je absolutno 99,99999...% dejstvo. Trik je pa v tem, da ce boste tisti, ki to berete umrli od naravne smrti srecni pri svojih 93 letih, ne moremo vedet ali je prav branje tega mojega pisanja toliko spremenilo usodo, da niste umrli cez 14 dni recimo.
Miljoni in miljoni dolarjev gredo v ustvarjanje vremenskega modela, pa naj mi kdorkoli pove ali bo cez 20 dni v Ljubljani sonce, dezevalo ali snezilo z vec kot 50% zaneslivostjo. Da pa obenem se trdis da je dejstvo da ves kaksno bo vreme cez 20 dni, kot to vsi trdijo da vedo kaksna bo klima cez 20 let z clovekovim vplivom in kaksno bi bilo brez clovekovega vpliva pa ... Sami presodite.
Do narave bi se morali obnasati spostljivo ze iz principa, pa naj grozi ogrevanje po zaslugi homo sapiensa ali ne. Ampak mamo pa taksen sistem, kot je par dni nazaj v neki drugi debati (o kapitalizmu) moj sodelavc lepo orisal. Gre 10 ljudi v parku Tivoli mim lepe lepe redke rozice in vsi recejo - oooh kok je lepa. In jim polepsa dan. 11. pa jo vtrga.
lp,
S.