Manipuliranje medijev in globalno segrevanje...

medak

Pripravnik
18. jul 2007
730
0
16
www.potopisnik.si
Delta project se je gradil po petdesetih letih prejšnjega stoletja, vse do konca. Glavna in najzahtevnejša dela so se gradila v osemdesetih, ko je bila nizozemska že kako razvita.

Nihče ne govori o sigurnem izumrtju, ampak o nenapovedljivih posledicah. Poseljenost v času rimljanov in grkov ni možno primerjati z današnjo, tako da ne moreš to primerjat.

jest5

Guru
18. avg 2007
25.959
-8.674
113
Citat:
Uporabnik medak pravi:
Nihče ne govori o sigurnem izumrtju, ampak o nenapovedljivih posledicah. Poseljenost v času rimljanov in grkov ni možno primerjati z današnjo, tako da ne moreš to primerjat.
Tehnologije takrat in danes tudi ne moreš primerjeti.
In daj mi povej, kaj hudega bo naredilo MAX 60cm višje morje do konca stoletja?(ta cifra se bo itak še znižala
evil.gif
)

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.130
5.073
113
Nuku`Alofa
In kako je povezano "višanje gladine morja" in najnižji Jadran v zadnjih nevemkoliko letih (glej fotke iz Benetk, ko gondole čepijo v blatu)

Face it, vsako napovedovanje prihodnosti je milo rečeno zelo vprašljivo. Še posebej je vprašljiva klimatološka znanost, ki si služi kruh kot jehovci, z napovedovanjem katastrof. Narava je stabilen mehanizem, naravna nihanja pa imajo periode merljive v tisočletjih. Dolžina industrijske dobe v globalni zgodovini je enaka mišjemu prdcu, nekateri pa bi radi iz vremena v zadnji milisekundi prerokovali bodočnost za stoletje.
Onesnaženje pa je povsem druga pesem. Le da so zeleni z biogorivi spet globoko brcnili v temo.

In še vedno čakam jasen odgovor na vprašanje, kaj je povzročilo globalno segrevanje ob koncu zadnje ledene dobe!

jest5

Guru
18. avg 2007
25.959
-8.674
113
Ok no, za tele gondole v blatu je bil kriv ekstremno visok zračni pritisk in nizka plima.
Se pa zvišanje gladine morja v zadnjem stoletju meri v par cm. V stoletju pred tem je bilo povišanje gladine večje
hysterical-1.gif

medak

Pripravnik
18. jul 2007
730
0
16
www.potopisnik.si
Tukaj se ne gre samo za to, da se spremeni izključno gladina morja. To za sabo potegne ogromno drugih stvari, kar sem že zgoraj napisal.
Konkretno za zvišanje gladine morja pa recimo tole:
zasoljevanje rodovitnih delt
popolava obmorskih mest
iginotje veliko večine atolov

jest5

Guru
18. avg 2007
25.959
-8.674
113
Aha in to vse bo naredila 30cm višja gladina morja do konca tega stoletja?
hysterical-1.gif
(kar je povprečje trenutnih napovedi-pa še te so pretirane)
No, kar si tako zelo podučen o vsem v zvezi z globalnim segrevanjem ti verjetno ne bo težko razložiti, kako to, da se je v 20stoletju, ko naj bi tako zelo segrevali Zemljo s CO2 morska gladina zvišala MANJ, kot v 19. stoletju
smirk-1.gif

medak

Pripravnik
18. jul 2007
730
0
16
www.potopisnik.si
ne vem ali se delaš neumnega sli si res. Napisal sem, da ne moreš gledat samo na določene stvari. Ne bo se gladina dvignila za pol metra, vse drugo pa ostalo isto. Če se gladina dvigne za pol metra, ima to za sabo ogromno drugih stvari, o katerih sem že zgoraj napisal.

Mi pokažeš kje si prebral, da se je v 19 stoletju gladina več dvignila?

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.130
5.073
113
Nuku`Alofa
Medak, prosim, ne ignoriraj mojega vprašanja: Kaj točno je povzročilo globalno segrevanje ob koncu zadnje ledene dobe IN ni razlog za današnje "segrevanje"??? Vse ostalo tvoje pisanje ima le vrednost jehovskih koncev sveta.

medak

Pripravnik
18. jul 2007
730
0
16
www.potopisnik.si
Tudi jaz čakam. Kebra sem že pred nekaj stranmi vprašal kaj je po njegovem mnenju vzrok za sedane segrevanje, pa ni odgovoril.

Odgovora na tvoje vprašanje pa ni, ker si znanstveniki niso enotni glede konca ledene dobe. Obstaja kar nekaj teorij zakaj je prišlo do konca teh obdobij. Ena izmed teh je tudi višja koncentracija toplogrednih tekočin.

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.130
5.073
113
Nuku`Alofa
Ti jaz povem, zakaj se sedaj segreva - iz istega razloga kot takrat! Pa se ob segrevanju takrat ni zaciklalo in se ni zaciklalo ob ohlajanju na začetku ledene dobe. Še nekaj stoletij nazaj je bilo topleje kot je danes - na Grenlandiji so sejali pšenico, Anglija je bila vinorodna dežela. Arheološki dokazi pravijo da je bila Sahara zelena. Tudi egipčanska sfinga ima sledi erozije, ki jo je povzročila voda.
Ali si izračunal, koliko vode je potrebno da bi morje zraslo za en meter? Če še nisi, poišči podatke in izračunaj sam, brez kopiranja od nekih "znanstvenih" virov. Podatke o površini morij dobiš na wikipedii. Potem pa poglej, od kod bi lahko dobili toliko vode. (hint: Arktika nima vpliva!!!)

medak

Pripravnik
18. jul 2007
730
0
16
www.potopisnik.si
Preberi si malo kako je Grenlandija dobila ime ter da niti podrazno ni bila prijazna do prebivalstva. O kakšnem poljedelstvu ni bilo govora, večinoma so se preživaljaji z živinorejo.

Ne vem kako lahko pričakuješ to, da bom jaz izračunal koliko vode mode je potrebno za dvig morske gladine za en meter. Ni tako enostavno, da samo dodaš toliko in toliko vode, prostornina se spreminja tudi s temperaturo, da o drugih detajlih ne govorimo. Predvidevam da tudi ti nisi izračunal, ali pač?

V wikipediji imaš naštete vire, pa si lahko pogledaš.
Citiram: "If small glaciers and polar ice caps on the margins of Greenland and the Antarctic Peninsula melt, the projected rise in sea level will be around 0.5 m. Melting of the Greenland ice sheet would produce 7.2 m of sea-level rise, and melting of the Antarctic ice sheet would produce 61.1 m of sea level rise.[3] The collapse of the grounded interior reservoir of the West Antarctic Ice Sheet would raise sea level by 5-6 m.[4]"

Nobena teorija pa ne predvideva odtalitve vsega ledu.

Če praviš da se iz istega razloga (predpostavimo da se je zaradi večje količine toplogrednih plinov), pol je nevarnost, da se sedaj ne bo ustavilo pri optimalni rešitvi (zaradi dodatnega izločanja co2 človeštva v atmosfero). To je samo predpostavka. Eni jo zagovarjajo, drugi ne.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Saj sem ti dal meritve v grafih zgoraj. Niso ti všeč, kaj hočem. Držijo pa vseeno, razne Lučke jih nekako ne znajo izpodbiti s konkretnimi številkami.
smirk-1.gif

A zakaj se sedaj segreva? A ti to resno sprašuješ? A ti celo resno misliš, da je vreme nepremična zadeva in je vse dosedaj bilo brez kakršnih koli sprememb, potem so pa našli nafto?
bonk.gif

jest5

Guru
18. avg 2007
25.959
-8.674
113
Stopi do okna. A vidiš tisto svetlo belo-rumeno kuglo na nebu?
Pravkar si našel vzrok segrevanja.
Upam da ne misliš, da ima sonce stalno enak izsev?
evil.gif
(oglej si kebrov graf)

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.130
5.073
113
Nuku`Alofa
Citat:
Uporabnik medak pravi:

Citiram: "If small glaciers and polar ice caps on the margins of Greenland and the Antarctic Peninsula melt, the projected rise in sea level will be around 0.5 m. Melting of the Greenland ice sheet would produce 7.2 m of sea-level rise, and melting of the Antarctic ice sheet would produce 61.1 m of sea level rise.[3] The collapse of the grounded interior reservoir of the West Antarctic Ice Sheet would raise sea level by 5-6 m.[4]"

Če praviš da se iz istega razloga (predpostavimo da se je zaradi večje količine toplogrednih plinov), pol je nevarnost, da se sedaj ne bo ustavilo pri optimalni rešitvi (zaradi dodatnega izločanja co2 človeštva v atmosfero). To je samo predpostavka. Eni jo zagovarjajo, drugi ne.

Na začetku stavka je IF. Malo poglej kakšne so povprečne temperature na teh področjih in razmisli, kaj pomenita dve stopinji segrevanja. Potem razmisli, zakaj se je lani "Global warming" preimenoval v "Climate changes". In če še vedno vztrajaš pri ničesar krivem CO2 mi povej od kod je prišel takrat, danes pa ne. Sprejmi dejstvo, sonce malo niha v svoji izsevani energiji, svoje prinese naklon zemljine osi in oddaljenost zemlje od sonca, pa še kup drugih manjših NARAVNIH vplivov je. Človekova moč je zaenkrat premajhna (pustimo nuklearne bombe) da bi resno posegel v klimo. Če pa že hočeš videti človekov vpliv na segrevanje pa se sprehaja poleti bos po asfaltu in travi. Čutiš razliko? Velike urbane površine (beton in asfalt) absorbirajo mnogo več sončne energije. Tropski pragozd se izsekava, posledično je manj vegetacije (OK, če že hočeš, manj dreves ki bi popapcala CO2). In kurjenje vseh vrst ravno tako generira toploto. CO2 pa je med zadnjimi razlogi za "segrevanje", celo metan iz kravjih riti je močnejši "toplogredni" plin - petindvajsetkrat!

Mis

Fizikalc
1. sep 2007
2.627
0
36
A ne zavzema led večje prostornine kot voda? Torej če se stali tisti v vodi bo v bistvu voda od tega zavzemala manjšo prostornino kot zdaj led?

Mis

Fizikalc
1. sep 2007
2.627
0
36
... ki ga je procentualno glih za piækin dim?

Oh the horror! We are all going to die!!!!!

... of old age
tongue-1.gif