Manipuliranje medijev in globalno segrevanje...

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.852
684
113
Citat:
Uporabnik medak pravi:
V obratnem vrstnem redu v smislu?
Nisem rekel da gre linearno, pojma nimam po kakšni krivulji gre, je pa temperatura zagotovo sorazmerna z količino co2
Dejstvo je, da CO2 zelo dobro absorbira kratkovalovno sevanje, ki ga nato en del odda nazaj proti Zemlji.

Obratni red: Zaradi dviga temperatur se je dvignila tudi raven CO2ja
wink-1.gif

Vse ima veze s topnostjo plinov v vodi, ki se z višanjem temperature niža (topla radenska ima manj mehurčkov kot mrzla).
Torej bolj toplo je morje, več plinov odda (med njim tudi CO2). In ker se morje ne segreje v trenutku, krivulja CO2ja malo zaostaja.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Ker tupijo eni kar naprej ...
Človekovi izpusti CO2 niso krivi segrevanja ozračja:

Slide13.png

Ledeniki so se talili še pred resno uporabo premoga, nafte in plina.
Tam nekje okoli leta 1200 so Vikingi sejali pšenico po Grenlandiji, danes je ne moreš. Kdo je bil takrat kriv za globalno segrevanje?

In še nekaj: Na Marsu je v ozračju preko 98 % CO2, glede na zračni pritisk preko 3x več kot na Zemlji (beri Wikipedijo). Pa neke tople grede ni videti tam.

medak

Pripravnik
18. jul 2007
730
0
16
www.potopisnik.si
Mogoce zato ker je atmosfera marsa priblizno stokrat tanjsa od zemeljske in ne vsebuje vodnih delcov?

Seveda so se talili tudi pred uporabno premoga. Vse se spreminja skozi cas, le hitrost spremembe je vprasanje.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
>>> Mogoce zato ker je atmosfera marsa priblizno stokrat tanjsa od zemeljske in ne vsebuje vodnih delcov?

Torej CO2 nima kaj dosti vpliva, se strinjaš?
grims-1.gif

>>> Seveda so se talili tudi pred uporabno premoga. Vse se spreminja skozi cas, le hitrost spremembe je vprasanje.
Glede na gornji graf kaže, da poraba fosilnih goriv ne vpliva na hitrost taljenja ledenikov. Pa še kaj drugega.
smirk-1.gif

medak

Pripravnik
18. jul 2007
730
0
16
www.potopisnik.si
Seveda ima vpliv.
Sej sem ze parkrat do sedaj napisal, za butterfly effect, pa zgleda da ga se vedno nisi prebral.
Lahko miniaturna sprememba na desetem decimalnem mestu koncentracije co2 v atmosferi povzroci katastrofalne posledice.

Sicer se mi ta graf zdi izredno slab, ampak vseeno lahko opazis, da se naklon krivulje pri Glacier shortening povečuje.

novaa

Pubec
19. jul 2007
8.535
1.234
113
potem pa mi razloži izbruh vulkana in butterfly effect in co2 in posledično segrevanje

_jolly_

Fizikalc
3. sep 2007
2.141
2
38
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Ker tupijo eni kar naprej ...
Človekovi izpusti CO2 niso krivi segrevanja ozračja:

Slide13.png

Ledeniki so se talili še pred resno uporabo premoga, nafte in plina.
Tam nekje okoli leta 1200 so Vikingi sejali pšenico po Grenlandiji, danes je ne moreš. Kdo je bil takrat kriv za globalno segrevanje?

In še nekaj: Na Marsu je v ozračju preko 98 % CO2, glede na zračni pritisk preko 3x več kot na Zemlji (beri Wikipedijo). Pa neke tople grede ni videti tam.

LOL
hysterical-1.gif
če pa to ni iz glave narisano, te pa tud nevem. kdo je te opazoval solar activity tak daleč nazaj? pa kdo je meril temperaturo na arktiki pred 100 leti? pa ves graf je čuden. za pranje možgnov.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik medak pravi:
Seveda ima vpliv.
Sej sem ze parkrat do sedaj napisal, za butterfly effect, pa zgleda da ga se vedno nisi prebral.
Lahko miniaturna sprememba na desetem decimalnem mestu koncentracije co2 v atmosferi povzroci katastrofalne posledice.

Dokaz? Ga ni? Jojmene.
hysterical-1.gif

Citat:
Sicer se mi ta graf zdi izredno slab, ampak vseeno lahko opazis, da se naklon krivulje pri Glacier shortening povečuje.

Jaz tega sicer ne vidim, ampak primerjaj še korelacijo s naraščanjem porabe fosilnih goriv, je ta graf čisto blizu.
grims-1.gif

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik _jolly_ pravi:
LOL
hysterical-1.gif
če pa to ni iz glave narisano, te pa tud nevem. kdo je te opazoval solar activity tak daleč nazaj? pa kdo je meril temperaturo na arktiki pred 100 leti? pa ves graf je čuden. za pranje možgnov.

Pranje možganov? Kitajci so že pred 1200 leti spremljali aktivnost sonca. Nasploh je aktivnost Sonca dobro poučevana zadeva.

Na Grenlandiji so bili Vikingi že pred odkritjem Amerike. A praviš, da pa kasneje ni šel nihče tja?
bonk.gif

Zakaj pa je graf čuden? Pač vse vrednosti zmeče na eno sliko. Zame je dovolj jasen. Za razne Kajfež Bogatajeve pa ni prijeten, se strinjam.
evil.gif

Mis

Fizikalc
1. sep 2007
2.627
0
36
Vidijo pač kar hočejo videt :D

In pičke pač hočejo da bi blo topleje, da bi bli skoz na morju
hysterical-1.gif

Po moje bomo še par sezon lahk bordal/smučal preden ne bo več snega sploh
priden.gif

medak

Pripravnik
18. jul 2007
730
0
16
www.potopisnik.si
dokaz bi lahko bil, vendar bi stal nekaj milijonov evrov in veliko znanja, pa se vedno nebi bil zagotov, ampak samo mogoc scenarij. V zadnjem casu je to preraslo v izredno velik posel, napovedovanje in nacrtovanje scenarijev za prihodnost.

citiram iz wikipedie: "Carbon dioxide is an important greenhouse gas because it transmits visible light but absorbs strongly in the infrared."

Zakaj je cuden? v vsemi, graf more bit nazoren, ker je to njegov namen.

Sem ze napisal moj scenarij. Mi proizvedemo co2, to povzroci minimalno spremembo temperature, kar povzroci se vec co2, kar povzroci se visjo teperaturo. In to se zacikla.

me pa nekaj zanima, po tvojem mnenju, kje je vzrok za segrevanje Zemlje in atmosfere?

novaa

Pubec
19. jul 2007
8.535
1.234
113
več co2..... bolj gozdovi rasejo.....

že zdaj opažajo da zraven rase 50% več šumovja kot bi ga sicer......

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.852
684
113
Citat:
Uporabnik medak pravi:
me pa nekaj zanima, po tvojem mnenju, kje je vzrok za segrevanje Zemlje in atmosfere?

Tista velika kugla na nebu, ki ji včasih rečemo tudi sonce.

PS: atmosfera se dejansko ohlaja

medak

Pripravnik
18. jul 2007
730
0
16
www.potopisnik.si
Gozdovi rastejo ja, ampak za to morejo imeti prostor, ki pa ga je v zadnji desetletjih vedno manj. In tudi v prihodnje ga bo cedalje manj, zaradi industrije ter potrebe po zivljenjem prostoru (vedno vec ljudi je na svetu).

blustar

Pripravnik
1. okt 2007
230
0
16
Podatke se da po svoje interpretirat - to je res. Ampak tole našo zemljo smo onesnažil do te mere, da se lahko resno vprašamo, za kolk generacij bo še ostala za živet na njej. In tempo se ne zmanjšuje, ker tega problema največji onesnaževalci ne jemljejo resno. Ker bi jih to danes preveč stalo, jutri je pa predaleč.

Telefunken

Fizikalc
23. jul 2007
1.909
0
36
Snega ne bo več
hysterical-1.gif
. Sneg je večen, vedno bo snega dovolj za smučat. Tudi 15 let nazaj ni bilo dobrih sezon zaradi pomankanja snega.

kavboj

Fizikalc
30. avg 2007
2.219
0
36
Citat:
Uporabnik novaa pravi:
več co2..... bolj gozdovi rasejo.....

že zdaj opažajo da zraven rase 50% več šumovja kot bi ga sicer......

Kaj ti pomaga šumovje, če pa vsak dan posekajo nešteto dreves...

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.852
684
113
Drevesa niso tako zelo pomembna zaradi absorbiranja CO2ja, ker ga v primerjavi z morjem (alge in ostalo rastlinje) absorbirajo zelo malo.
Bolj pomembna so za uravnavanje lokalnega podnebja. Tam kjer ni rastlin, je puščava (takšna ali drugačna).