Macbook vs Navaden Lap top

Steve

Guru
13. avg 2007
9.963
1.845
113
ccc...sami bureki ko mekbuka še od blizu vidli niso in gredo primerjavo s pcji na podlagi specifikacij. kljukci, apple bo po specih vedno popušil, ne samo pri mekbukih. Torej v čem je trik? trik je v x faktorjih, ki se jih ne da z besodo sprqavit na ekran, ampak je treba vzet v roke in uporabljat.
prvo kar je, mek vedno dela, vsaj v 99%. drugo kaj je, kak dela. stisneš knof, ni nekih dos skrinov kjer se rami čekirajo, vstavljajo diskete in podobne jajce, pol malo mrka, pol winsi kiknejo in, ki še rabijo en cajt. prikaže se japka, čez par trenutkov si ready to go.

Ko primeš meka v roko, je to eleganca v popolnosti. ni neko nakrancano ohišje z zajčniki za zvočnike, 30 režami kjer se drek not nabira in kjer začne vse škripat v roku 1 leta, nima 20 led diod da sveti ko novoletna jelka, pa tudi štekerov v velikosti stikala za sobno luč, s katerim vklapljaš/izklapljaš wifi nima. niti komplet šraufov, s katerimi lahko komot eno knauf steno postaviš.

osx je zgodba za sebe, tu zdaj nebi debatirali o tem. samo na kratko to. če starš kupi mulcu japko, mu je polepšal otroštvo. v življenju ga je prikrajšal za iskanje in učenje kako odpravljat napake na windowsih in bo poba ta čas uporabil za kaj bolj produktivnega. če kot računalniški analfabet prvič v življenju primeš v roko pc in meka, boš pcja gledal ko bik v nova vrata, meka pa takoj skapiraš, ker je precej bolj user friendly.

ampak kot rečeno, treba probat, ne pa po specih drkat in bit pameten. sam imam sicer laptopa, netbooka, htpc, vse na windowsih. punca ima japko. ko to primem v roko, je življenje lepše in naslednja igrača bo gotovo mekbuk. amen

panoramic

Fizikalc
20. mar 2010
1.837
0
36
Citat:
Uporabnik Steve pravi:
če starš kupi mulcu japko, mu je polepšal otroštvo. v življenju ga je prikrajšal za iskanje in učenje kako odpravljat napake na windowsih in bo poba ta čas uporabil za kaj bolj produktivnega.

Jaz bi pa prav zaradi tega svojemu otroku kupil PC. Da se še kaj nauči in razvija sposobnosti reševanja problemov, ne pa samo klik, klik, klik. Sam sem se največ o računalništvu naučil skozi probleme s Spectrumom, DOSom, Win 95 in dalje ...

ziggy

Fizikalc
8. nov 2007
1.133
2
36
Citat:
Uporabnik MadMitch pravi:
Citat:
Uporabnik ziggy pravi:
Za povprečnega računalniškega zabiteža je OSX boljši kot W, če računalnik resno uporabljaš pa z OSX nimaš kaj počet.

A lahko tole mal razdelaš, da vem, kam po tvoji klasifikaciji spadam, med butlne al resne uporabnike.

Npr. v elektoniki, strojništvu, kemiji nimaš z Macom kaj počet. Ni spodobnega softvera. Za nekoga ki želi le klikat pa nič ne razume kaj se dogaja, je Mac idealen (glej Stevov post).

Steve

Guru
13. avg 2007
9.963
1.845
113
aha če je nekaj user friendly in enostavno dela, pomeni da je uporabnik zaradi tega glup?
stupid-1.gif

in ker so windowsi v osnovi šrot, pravzaprav to sploh niso, ker so odlično sredstvo za spodbujanje sposobnosti? aja točno, it's not a bug, it's a feature
17758-icon_confused.gif

pa od kot se vam jemljejo
hysterical-1.gif

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Citat:
Uporabnik ziggy pravi:
Citat:
Citat:
Uporabnik ziggy pravi:
Za povprečnega računalniškega zabiteža je OSX boljši kot W, če računalnik resno uporabljaš pa z OSX nimaš kaj počet.

A lahko tole mal razdelaš, da vem, kam po tvoji klasifikaciji spadam, med butlne al resne uporabnike.

Npr. v elektoniki, strojništvu, kemiji nimaš z Macom kaj počet. Ni spodobnega softvera. Za nekoga ki želi le klikat pa nič ne razume kaj se dogaja, je Mac idealen (glej Stevov post).

Pol sem jaz, ki sedim pred tremi monitorji, na katerih letajo sila kompleksne stvari in imam dve tipkovnici, ker je za delo, ki ga opravljam, potrebno imeti namensko tipkovnico, kjer moram računalnik zelo dobro poznati, takisto zaščito le tega... Jaz sem butl, nekdo, ki pa riše šraufe je pa napreden uporabnik, ne glede na to, da samo klika po Cadu, tut arhitekti, ki so notorični nepoznavalci tehnologije, so napredni uporabniki... Aja, ne pozabimo na razne oblikovalce in podobne tiče, vsi en do drugega butlni.
Kvasiš neumnosti, mimogrede.

BTW, delam na PCju in na MACu, na obeh enako dobro opravljam delo.

Prednost Maca pred PCjem vidim jaz v dodelanosti in sinergiji HW in SW, kar da mašino, pri kateri NI TREBA imeti toliko balastnega znanja, da opravljaš svoje delo. Skratka, dodelani so kot celota, ne kot HW posebej in SW posebej.

milos621

Pripravnik
29. apr 2008
913
10
18
Citat:
Uporabnik Steve pravi:
aha če je nekaj user friendly in enostavno dela, pomeni da je uporabnik zaradi tega glup?
stupid-1.gif

in ker so windowsi v osnovi šrot, pravzaprav to sploh niso, ker so odlično sredstvo za spodbujanje sposobnosti? aja točno, it's not a bug, it's a feature
17758-icon_confused.gif

pa od kot se vam jemljejo
hysterical-1.gif

Imam Macbooka. In ni vreden svojega denarja. OS X je eleganten, pa tudi nič več kot to. In kar sem videl Win7 nimam razloga da bi še enkrat Mac-a kupil.

ziggy

Fizikalc
8. nov 2007
1.133
2
36
Citat:
Citat:
Uporabnik ziggy pravi:
Citat:
Citat:
Uporabnik ziggy pravi:

Pol sem jaz, ki sedim pred tremi monitorji, na katerih letajo sila kompleksne stvari in imam dve tipkovnici, ker je za delo, ki ga opravljam, potrebno imeti namensko tipkovnico, kjer moram računalnik zelo dobro poznati, takisto zaščito le tega... Jaz sem butl, nekdo, ki pa riše šraufe je pa napreden uporabnik, ne glede na to, da samo klika po Cadu, tut arhitekti, ki so notorični nepoznavalci tehnologije, so napredni uporabniki... Aja, ne pozabimo na razne oblikovalce in podobne tiče, vsi en do drugega butlni.
Kvasiš neumnosti, mimogrede.

BTW, delam na PCju in na MACu, na obeh enako dobro opravljam delo.

Prednost Maca pred PCjem vidim jaz v dodelanosti in sinergiji HW in SW, kar da mašino, pri kateri NI TREBA imeti toliko balastnega znanja, da opravljaš svoje delo. Skratka, dodelani so kot celota, ne kot HW posebej in SW posebej.

Sem ti dal področja kje Mac ni uporaben. Kaj ti počneš pa niti nisi povedal, le za butla si se oklical, kljub temu, da ti ne bi bilo treba. Napisano je bilo namreč "za povprečnega zabiteža".
Če misliš, da je stojništvo risanje šravufov v CADu se prekleto motiš ali pa vlečeš vzporednice z arhitekturo in oblikovanjem.

Da moja trditev o zabitih uporabnikih drži, je še enkrat potrdil Steve.

bluub

Fizikalc
9. jan 2008
686
39
28
Elektronika strojništvo - za kaj bi pa uporabljal ti PC, razne CAD/CAM zadeve delajo tudi na MAC-u tudi zelo opevani in zastareli AutoCAD se seli nazaj na podporo MAC OS. razni analogni in digitalni I/O vmesniki se dobijo tudi za MAC-a, googlaj malo USA strani boš videl kako podporo majo tam, v USA je kar lepi delež MAC uporabnikov z vseh področiji industrije, znanosti, izobraževanja.
Kemija nebom nič rekel ni moje področje ampak ziher se najdejo alternative tudi za MAC sistem.

Problem vseh teh nabijanj PC vs. MAC je v tem da ste vi ki pišete (tudi jaz) premalo podkovani, o tem kaj vse obstaja, ali pa zaradi dolgoletnega delanja na eni od platform razvajeni na neko sistematiko reševanja nalog, ki pa verjemite se pri obeh zadevah zelo razlikuje.
Windows podpira množico nekih naprav, tudi neznanega izvora, s katerimi je samo problem pri namestitvi, MAC je tu izbral drugo plat je nekompatibilna naprava ni driverjev NE DELA na MAC OS in pika, zakaj potem ko kupim kaki miš ali kamero ali ... pogledam na embalaži če ma tudi MAC OS podporo ne samo Win, ker vem da v tem primeru dobim kvalitetno napravo s katero tudi v Winsih ne bo težav.
Aja kaj se pa kemije tiče pa mislim vsaj koliko sem zaj malo članke bral, da je tudi kar lepa podpora saj ma Mac OS X že vgrajeno podporo za Xgrid, applov način za povezovanje večih Macov v super računalnih (tak malo bolj laično razloženo), in mislim da bodo to kar s prida izkoriščali za kakšna preračunavanja ogromnih količin podatkov, simulacij...
Ameriška vojska uporablja PS3 na linux jedru za super računalnik v simulacijske namene.

Zaj se bo pa ziher našo eden ki bo rekel da je on power user na Winsih in da tega ne more počet na Mac OS kar on počne na PC-ju, takega pa prosim naj prvo definira kaj je power user, pa bomo pol skupaj pogledali če je res tako slaba podpora in založenost s softwarom na MAC OS arhitekturi.
Ker razno nabijanje da pač Winsi nudijo večjo zaščito varnosti podatkov ker si pač zaj on ne more nastavit private direktorija pa onemogočit dostop do določenih datotek,.. ker so kao to ful top secret zadeve, pustite na strani ker ko se pa kaj v Winsih zalomi so pa ti podatki potem res top secret tudi za njega.

V glavnem dost mojega nabijanja, skratka Win in MacOS sta dve tako zelo različni zadevi da ju je že včasih teško priperaj pravtako pa sta si tovolj podobna da jih vsi primerjamo.
Treba se je pač odločit kaj se bo uporabljalo in pika MacOS in nad njim MacOS server v podjetjih ali pa Win in Win server. Sem delal z obema kombinacijama tako Mac server in MacOS, kot Win okolje in je vsako za svoje dobro, za svoje podjetje smo pa izbrali Mac OS ker je pač prijazen do uporabnika in enostavno dela.

Steve

Guru
13. avg 2007
9.963
1.845
113
Citat:
Uporabnik ziggy pravi:

potrdil si si ti sam v glavi. jaz sem ti povedal da je userfriendly, izraz ki ga trdi zagriženi windows uporabniki ne poznate. ti pa si to interpretiraj kak ti paše.
sicer pa ne vem kaj se ti in tebi podobni repenčite v debati, o kateri nimate ampak res nič za povedat, ker še meka niti v roki niste držali

ziggy

Fizikalc
8. nov 2007
1.133
2
36
Citat:
Uporabnik Steve pravi:
Citat:
Uporabnik ziggy pravi:

potrdil si si ti sam v glavi. jaz sem ti povedal da je userfriendly, izraz ki ga trdi zagriženi windows uporabniki ne poznate. ti pa si to interpretiraj kak ti paše.
sicer pa ne vem kaj se ti in tebi podobni repenčite v debati, o kateri nimate ampak res nič za povedat, ker še meka niti v roki niste držali

Mac je najboljši, lep in sploh brez konkurence! Srečen?
priden.gif

matejm1994

Fizikalc
1. jan 2009
1.119
2
38
Citat:
Uporabnik Steve pravi:
prvo kar je, mek vedno dela, vsaj v 99%. drugo kaj je, kak dela. stisneš knof, ni nekih dos skrinov kjer se rami čekirajo, vstavljajo diskete in podobne jajce, pol malo mrka, pol winsi kiknejo in, ki še rabijo en cajt. prikaže se japka, čez par trenutkov si ready to go.

Kaj, a te motijo začetna črna okna pri windowsih, a? Se bojiš črnega ekrana. :D :D. Lej, Windowsi so, ajde, recimo sekundo, dve počasnejši. In, zaradi tega ti bo zmanjaklo časa. LOL, Priznaj, da se tudi Mek ne pržge takoj. meni Windowsi delajo naormalno, sedmica, že od kar jo mam. Torej od kar je prišla ven. (Na travnike)

Citat:
Uporabnik Steve pravi:Ko primeš meka v roko, je to eleganca v popolnosti. ni neko nakrancano ohišje z zajčniki za zvočnike, 30 režami kjer se drek not nabira in kjer začne vse škripat v roku 1 leta, nima 20 led diod da sveti ko novoletna jelka, pa tudi štekerov v velikosti stikala za sobno luč, s katerim vklapljaš/izklapljaš wifi nima. niti komplet šraufov, s katerimi lahko komot eno knauf steno postaviš.
Resno, škripat v enem letu. haha, ne govori, če ne veš. Mam Sony-a skoraj eno leto. tih, ko na začetku. Pa lep je. In ma še eno dobro stran. Prstni odtisi se ne poznajo!! Ko pa sem videl nek 13" mek, so pa se. In, kaj pa to
evil.gif

Citat:
Uporabnik Steve pravi:osx je zgodba za sebe, tu zdaj nebi debatirali o tem. samo na kratko to. če starš kupi mulcu japko, mu je polepšal otroštvo. v življenju ga je prikrajšal za iskanje in učenje kako odpravljat napake na windowsih in bo poba ta čas uporabil za kaj bolj produktivnega. če kot računalniški analfabet prvič v življenju primeš v roko pc in meka, boš pcja gledal ko bik v nova vrata, meka pa takoj skapiraš, ker je precej bolj user friendly.
Tudi windows je zgodba zase. Če starš kupi Meka, in vse dela, kaj se otrok navadi. NIČ in popolnoma NIČ. Ok, ko bo v službi, tudio če nebo računalničar, bom po vsej verjetnosti delal na Windowsih. In moral bo za vsako napako klicat servis al kogarkoli že. Čeprav dvomim, da bodo napake, če znaš pravilno uporabljat Windwse, ni napak. Tudi Applov OS je imel priložnost imeti monopol na trgu OS. Zakaj ga nima, jah, nekje so že razlogi. Ja, seveda meka takoj skapiraš, ja.
bonk.gif
. Verjemi, da sta ob sistema enako prijazana do neukega uporabnika. In če je že tak uporabnik, kot ti praviš, bo oba, PC-ja in Mek-a, gledal kot bik v nova vrata. Tu ni pomoči.
Kateri ti je bolj pri srcu, je stvar navade. Vzemimo primir, uporabljaš PS, nato preideš na Linux in začneš uporabljat Gimp, no, zdaj si pa ti tele, ki gleda v nova vrata oz. v tem primiru drug program. Sploh če gimp prvič sprobaš.

Citat:
Uporabnik Steve pravi:ampak kot rečeno, treba probat, ne pa po specih drkat in bit pameten. sam imam sicer laptopa, netbooka, htpc, vse na windowsih. punca ima japko. ko to primem v roko, je življenje lepše in naslednja igrača bo gotovo mekbuk. amen
Zakaj ti je Mak ljubši? Ker je od punce
tongue-1.gif

Sicer pa imaš še eno varjanto. Linux!

PS. Za tako ceno bi jaz pričakoval celo jabolko, ne pa odgriženo!

Steve

Guru
13. avg 2007
9.963
1.845
113
wtf?? pa ne me yebat no! še en n00b ko meka še niti skozi izložbo ni videl.
za vse naslednike, ki se mislite obešat na moje poste: roko gor, meka sem uporabljat tako in tako dolgo, sledi komentar. če nisi meka uporabljal, STFU, ker je debata nesmiselna tako kot post nad tem, 2 min življenja sem vrgel v nič
smile-1.gif

Firing_Nukez

Pripravnik
3. mar 2010
328
0
16
Mac je za snobe in za folk, ki rabi pozornost. Samo tega ne marajo slišat, ker potem je cel hudič =) Sem držal že veliko njihovih produktov v mojih rokah, pa me še noben ni prepričal, da bi se ob naslednji menjavi laptopa / telefona keširal za njihovo robo.
V bistvu mi gre najbolj na jetra pri tej firmi, da hoče bit neki special in vse met po svoje. Recimo njihov router. Zadeva je OK, ampak komu na čast bom jaz inštaliral nek njihov utility, ker so se spomnili, da se ne da konektat z browserjem, kot pri vseh ostalih. They can stick it =) Al pa s flashom, kakšno dramo delajo zdej. Buhuhu, flash is evil, we must ban it. No one cares, stfu.

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Citat:
Uporabnik ziggy pravi:

Sem ti dal področja kje Mac ni uporaben. Kaj ti počneš pa niti nisi povedal, le za butla si se oklical, kljub temu, da ti ne bi bilo treba. Napisano je bilo namreč "za povprečnega zabiteža".
Če misliš, da je stojništvo risanje šravufov v CADu se prekleto motiš ali pa vlečeš vzporednice z arhitekturo in oblikovanjem.

Lepo to. Ti pa povem, da je v Woodwardovem razvojnem oddelku, kjer sem nekaj časa delal na regulatorjih obratov za nizkoturažne ladijske motorje, konkretno na novem modelu za B&W (ja strojnik sem .-) in ekonomist), razmerje PC - Mac nekje 50/50. In na obeh se da dobro delat, tako projektiranje, simulacije in kalkulacije. Celo laboratorij za visoke pritiske je imel Maca. Tukajle si se, verjetno zaradi lastnega nepoznavanja materije, krepko uštel. Meni je prekleto vseeno, na kakšnem operacijskem sistemu delam, dokler dela in lahko brez problemov gonim namenske programe, naj bo to navaden pisarniški program, specializirani ozko usmerjeni programi ali vrtenje muzike. In tu pri meni Apple zmaga preprosto zaradi sinergije vseh sestavnih delov, OSa in programja. Vedno DELA!

creep

Fizikalc
19. jul 2007
1.306
50
48
42
www.lampret.net
Mac sem prvič uporabljal nekje okoli leta 1995-97 in od takrat vsake toliko kaj delam na njih. V sosednji sobici je nekje na polici LCII in še ena 5500 se mi je valjala v skladišču do prek kratkim.Takrat so to bile hvalevredne mašine na bistveno boljši platformi od PCjev. Tudi design je bil svetlobna leta naprej, da o OS ne govorim.

Zdaj pa je to le še ena draga igrača, ki me žal ne prepriča, ker price/performance ni blizu PCjem
smile-1.gif

bokyto

Fizikalc
19. sep 2007
1.475
0
36
Jst pravim naj vsak izbere in kupi tisto, za kar ima denar jst sem bil 15 let na PC jih od DOS-a do win3.1 naprej do vseh verzij WIN tudi 7 na koncu niso slabi vendar me ne vrne več noben nazaj na PC pač slabe iskušnje z uporabniškega stališča, ker sem preveč radoveden in preveč rad inštaliram in sprobujem programe in za takega uporabnika je PC prava nočna mora saj nesnage ostane ogromno za vsakim inštaliranjem posledično se sistem zasmeti in upočasni tega pri MAC u pač ni in zadeva špila ni se nikoli še zaciklal pa operiram z ogromno število datotekami slikami in videii pa nikoli ampak res nikoli ni bilo čakanja je bil klik pa open.

ziggy

Fizikalc
8. nov 2007
1.133
2
36
Res nisem stojnik ampak kdajpakdaj vseeno kaj zrišem v SolidWorksu, uporabil kak CAM in malo zalaufam CNC. Zaenkrat nisem zasledil kaj uporabnega SW za Maca.
So bile to, s čimer si delal custom rešitve ali standarden SW?

Fadil

pimpL
20. jan 2010
8.976
7.311
113
Vidim da se brezveze prepucavate! Bom drugače vprašal! Bi si ga kupili, če denar ne bi bil problem sploh?

Anubis

Fizikalc
4. nov 2007
524
108
43
Citat:
Uporabnik Fadil pravi:
Vidim da se brezveze prepucavate! Bom drugače vprašal! Bi si ga kupili, če denar ne bi bil problem sploh?

Dvomim, da boš dobil odgovor, ki ga iščeš. Najboljše je, da sprobaš, saj vse podobne debate na tem forumu zaidejo v to smer. Če koga poznaš, ki si maca lasti, naj ti ga posodi, ti pa ga dobro preizkusi. Odločitev potem ne bi smela biti problem.
smile-1.gif