Macbook vs Navaden Lap top

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
ne vem, ko sem bil na Winsih, nisem slišal za kaj podobnega, kot je TimeMashine ... ampak to je lahko samo moja nevednost, moja vednost pa je dejansko ta, da tudi če se gre samo za copy/paste, je ta na OSX dosti bolj prijazen, kot pa na Winsih - ker ima možnost drugačnega pogleda, ki je, vsaj meni, za organizacijo fotk oz. fileov precej bolj prijazen kot tisti v Winsih, pa čeprav se je z W7 ta zadeva zelo izboljšala, ampak še vedno ... it's not as good as Mac's ...

Edit 1: da možnosti za iskanje ne omenjam ...
wink-1.gif
tu pa Winsi pogorijo, tudi če še tako pazim ...

Edit 2: predogled fotk je na Macu dosti hitrejši in glede na to, da vse fotkam v RAW obliki - Mac brez aplikacij, plug-inov ali česarkoli že bere RAW format.
966661-Screenshot2010-07-08at3.13.11PM.png

Priponke

• 966661-Screenshot2010-07-08at3.13.11PM.png
    966661-Screenshot2010-07-08at3.13.11PM.png
    263,1 KB · Ogledi: 126
Nazadnje urejeno:

Stric

Slojoomla boss
21. jul 2007
143
14
18
Še ena povsem neuporabna tema Apple vs Win.
Na netu je miljon teh tem in nobena ni prišla do konca
smirk-1.gif

Dejstvo je, da kdor ne poskusi uporabljati mac-a, ga ne more ocenjevati (no lahko, ampak večina argumentov v tej temi je za v vrtec).

Jaz ga imam eno leto in sem z njim več kot zadovoljen. Če me kdo vpraša o njem, mu ga priporočam.
Kaj si pa potem nabavi, je pa itak njegova stvar.

airj

Pripravnik
29. sep 2008
450
0
16
Citat:
Uporabnik DizzyReed pravi:
ne vem, ko sem bil na Winsih, nisem slišal za kaj podobnega, kot je TimeMashine ... ampak to je lahko samo moja nevednost,

Se strinjam z ugotovitvijo. Na Win sistemih imaš že vsaj 10 let shadow copies...

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.498
762
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Shadow copy je nekaj popolnoma drugega... V bistvu omogoca le to, da lahko neko zadevo arhiviras, tudi, ce jo drzi nek drug proces... Time Machine pa je program, ki skrbi za reden backup ... in se lahko kadarkoli vrnes nazaj, ko je bila datoteka, ki je recimo pokvarjena ali izbrisana, se taprava in jo od tam potem tudi povrnes... Zadeva deluje v ozadju, kopira vsako uro (odvisno, kako je nastavljeno)... in ce zelim recimo dobiti nek dokument od prejsnjega tedna, ki sem ga vceraj izbrisal, prejsnji dan pa nekaj spreminjal... se enostavno kot z nekaksnim casovnim strojem vrnem nazaj na pejsnji teden in vzamem to datoteko ...

airj

Pripravnik
29. sep 2008
450
0
16
Imaš popolnoma napačno predstavo, kaj shadow copies sploh je. Ni backup, čeprav se lahko tudi kot tak uporablja (je pa nesmiselen, ker pomen backupa je samo arhiviranje na določen čas, torej nek enkraten dogodek in ne proces). Omogoča tudi to, kar ti praviš za time machine in še veliko veliko več.

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.498
762
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Nikjer nisem napisal, da je Shadow Copy backup...

Ti si trdil, da je Shadow Copy ze 10 let na Windowsih, kot nekaksna alternativa Time Machine...

Jaz pravim, da tega nikakor ne mores primerjat s Time Machine na OS X
smile-1.gif

Nazadnje urejeno:

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
Time Machine je ena izmed najbolj kul reči, ki jih je Apple pogruntal. Tole je vredno marsičesa, sploh pa na kakšnih službenih računalih, kjer je potencialna izguba podatkov velik problem.
Time Machine pa naredi backup in recovery fajlov več ali manj trotl ziher in za uporabnika prijazen.

Clueless

Fizikalc
5. avg 2007
744
86
28
Citat:
Uporabnik Jest pravi:
... Time Machine pa je program, ki skrbi za reden backup ... in se lahko kadarkoli vrnes nazaj, ko je bila datoteka, ki je recimo pokvarjena ali izbrisana, se taprava in jo od tam potem tudi povrnes... Zadeva deluje v ozadju, kopira vsako uro (odvisno, kako je nastavljeno)... in ce zelim recimo dobiti nek dokument od prejsnjega tedna, ki sem ga vceraj izbrisal, prejsnji dan pa nekaj spreminjal... se enostavno kot z nekaksnim casovnim strojem vrnem nazaj na pejsnji teden in vzamem to datoteko ...

Točno to omogoča tudi Shadow Copy skozi mehanizem imenovan Previous Versions. Napram TM so sicer določene razlike ampak v osnovi je to to. S tem rešimo skoraj vse zajebe uporabnikov. Kdaj smo zaradi izbrisan/povožene/pokvarjene datoteke nazadnje pograbili offline backup se pravzaprav niti ne spomnim.

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.498
762
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Ampak gotovo ni tako userfriendly... in to funkcijo poznajo predvsem mogoce adminstratorji omrezji ... ali pa se tisti ne
smile-1.gif
... In ta shadow copy ti prav nic ne koristi, ce ti odleti disk v tem racunalniku... Time Machine pa v vecini primerov shranjuje backup na drug disk (v realnosti pomoje vecina uporablja kar zunanji disk preko USB ali firewire)...

Clueless

Fizikalc
5. avg 2007
744
86
28
Čist user firendly je ... desni klik na mapo/datoteko v exploreju... restore previous versions ... odpre se novo okno ... pol se pa zmišljuješ kaj bi mel pa od kdaj. Simpl k pasulj. Je pa res, da je treba ljudem povedat, da se to da. Enako kot za TM. Za primere, da disk odleti maš pa jasno poseben backup nekje drugje (če ne mu pač težko rečeš backup).

Clueless

Fizikalc
5. avg 2007
744
86
28
Kar se W7 tiče imajo to vse verzije. Razlike, kot sem napisal, obstajajo - kakšne točno so ne vem, ker ne poznam TM (pa tudi ne sodi ravno v moj delokrog). Na mašini na kateri tole pišem imam npr. privzeto nastavitev in je snapshot narejen enkrat dnevno (+ dodatno še backup - v meniju za obnovitev datoteke vidiš oba izvoda in dodatno še restore point, če je bil narejen). Je sicer še daleč od nekega versioning sistema ampak kot sem napisal - doslej smo s tem kar je na voljo rešili vsak s tem povezan problem.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Na XP tega ni? (prej je airj napisal "Na Win sistemih imaš že vsaj 10 let shadow copies... ")
Ker na desni klik ne dobim opcije "restore previous versions"

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Je servis (service), potrebuje se program za uporabo (backup pride zraven Windowsov, lahko pa 3rd party). Ne poznam situacije na W7, ampak ocitno je tam kar integrirano v shell za bolj komfortno uporabo, na WXP pa pac tega ni.

R0KY

Guru
30. apr 2010
3.830
715
113
eh, si boste mogl razcistit mal pojme. shadow copies so bili na voljo ze na xpjih (mislm da tud na 2000) vendar samo v povezavi z win serverjem kjer je server delal kopije verzij na diske v strežniku. seveda za to potrebujes se vsaj ad domeno in za dostop do dokumentov namescenega klienta na uprabniskih sistemih. Shadow copy previous versions, ubistvu naredi kopijo dokumenta vendar izvaja kopiranje glede na nastavljen čas. torej če si imel več verzij vmes med dvema izvajanjema, le teh ne bo! od viste naprej je previous versions na voljo tudi lokalno vendar z istimi omejitvami. torej shadow copy =! time maschine.

http://en.wikipedia.org/wiki/Shadow_Copy