Macbook vs Navaden Lap top

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
še mojih 50 centov ...

imam tako Mac-a (MacBook Pro) kot tudi Win7 mašino. stacionarca verjetno ne bi menjal za kaj drugega, ker enostavno, odkar so gor Win7 dobro dela. je pa res, da se kar zabija sistem, verjetno zaradi tega, kar je nekdo pred mano napisal, da vsaka inštalacija nekaj pusti ... ampak pustimo zdaj to.

moje delo je fotografija in obdelovanje fotografij je na Macu, ne vem zakaj, enostavno lažje, manj komplicirano, poteka hitreje, skratka - svojega dela še nikoli nisem opravljal s tako lahkoto, predvsem pa hitrostjo.

morda je razlika v tem, da je OS X sistem 64 biten (tega ne bi vedel, če en bi pri zagonskem screenu Lightrooma pisalo 64-bit), napram Win7, ki so 32-bit (moji), 64-bit pa še nisem sprobal ... morda bi moral, morda bi bil potem na popolnoma istem, a vseeno ...

druga stvar, ki sem jo opazil - ko delam na terenu, prenosnik dela vedno z isto močjo, ne opazi se padec performansov, kot se recimo na Win prenosnikih - tam, katerega koli sem imel, pade performance na bateriji in posledično, se moj workflow upočasni. druga in največja stvar, zaradi katere bo moj prenosnik verjetno še naprej japka, pa je definitivno trackpad - enostavno, od kar ga imam, ne rabim več miške, skoraj raje delam na trackpadu, ker gre hitreje in predvsem enostavneje. sem imel enkrat priložnost delati na multitouch trackpadu Win mašine (priznam, da se ne spomnim točno kater prenosnik je bil, vem samo, da nekje enak rang, kot Mac), pa to ni bilo niti malo tako fino, kot tu. pa se mi je takrat zdelo bombastično napram mojemu prenosniku, ki je imel običen trackpad, a ko sem videl, kako je delati z Macovim ... ni primerjave. vsaj pri meni.

res je, da veliko programov za Mac ni, ampak to ni krivda Maca, zaradi tega ne moremo reči, da je Mac slabši. pač ni programa, hebat ga, lahko samo upamo, da nekoč bo.

kar se tiče obdelave fotografij, morda tudi montaže videa, je Mac dosti bolj prijazen za delat, dosti bolj odziven, in kar je meni zelo pomembno, precej hitrejši. to so pač moja opažanja, na podlagi katerih sem se tudi odločil za nakup in mi niti malo žal ... kaj bo čez 2, 3 leta, ko bom verjetno primoran v menjavo oz. nadgradnjo pa bo itak pokazal čas.

cizy

Fizikalc
21. jul 2007
6.976
64
48
Citat:
Uporabnik Fadil pravi:
Vidim da se brezveze prepucavate! Bom drugače vprašal! Bi si ga kupili, če denar ne bi bil problem sploh?

Ne, ker se bojim, da bi izpadel snob in attention whore. Raje kupim Acerjev laptop za 400 eur. in izpadem power user.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.763
5.912
113
Evo naj še jaz butnem eno pametno:

Tisti starš ki je kupil mulcu Meca, je verjetno študiral to, da si bo mulc kaj pogledal na netu, spisal kak dokument in to je to. Računal je na to da mulc nebo nalagal vsemogoče svinjarije od igrc do pleyerjev itd. Za mene je Mac za tiste ki poznajo tipko ON/OFF ter znajo zagnat opero ali safari. In to je to. Med take štejem tudi Bizovičarja in Jonasa.

Sam ne vem kako bi me v službi gledali, ko bi si Maca hotel spravit v domeno. A to sploh gre? Kako se obnašajo domenski policiji? Kako kaj dela Mac in MS Exchange? Stiki, sestanki, koledar v Outlooku? Sprašujem ker ne vem. Ne vem kako dela Cisco Annyconnect, VNC, RDP...
Če vse to dela tako kot na moji W7, potem kapo dol, je vreden vsakega dolarja. Če pa ne dela ena od naštetih stvari, pa je za mene Mac samo za v smeti ali pa za mojo boljšo polovico, ki itak samo v Izklop in FB pogleda, potem ga pa flikne po kavču.

Poznam pa kolega, ki si je nabavil Maca. Vem samo to, da je kao ful as ker ga ima... Samo ne vem zakaj pa si je že prvi teden moral winXP v virtualcu gor poknit....

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Citat:
Uporabnik Firing_Nukez pravi:
Mac je za snobe in za folk, ki rabi pozornost. Samo tega ne marajo slišat, ker potem je cel hudič =) Sem držal že veliko njihovih produktov v mojih rokah, pa me še noben ni prepričal, da bi se ob naslednji menjavi laptopa / telefona keširal za njihovo robo.
V bistvu mi gre najbolj na jetra pri tej firmi, da hoče bit neki special in vse met po svoje. Recimo njihov router. Zadeva je OK, ampak komu na čast bom jaz inštaliral nek njihov utility, ker so se spomnili, da se ne da konektat z browserjem, kot pri vseh ostalih. They can stick it =) Al pa s flashom, kakšno dramo delajo zdej. Buhuhu, flash is evil, we must ban it. No one cares, stfu.

S prvim delom se malenkostno strinjam. Res je japka najboljši display item kaj ga kot računalo lahko daš predse.
Sam imam 1,2k naročnika, tu nekje je bila cena evro gor dol, se ne spomnim ker nisem rabil dat toliko denarja iz tošla.
Samo po prvem tednu uporabe (oz. ko osvojiš večino fukncij) vidiš da je jabuk nekaj čist svojega. Način pregleda datotek
je da še 7 letnik takoj najde željene programe. Ni bednega razisskovala in študiranje al si shranil na d al na c, al je v prog.
files al med userji. Potegnem nek program dol, v prvi vrsti ga samoinštalira v parih sekundah, v drugi vrsti ga najdem v
mapi aplikacije, ikone so prirejene tako da že po ikoni vidiš kaj program dela, tudi če ne obvladaš angleščine, te slikovno
vodi skozi, skratka presneto user friendly napram windowsom, ko se začnejo fajervali pa antivirusni tepst z ruterjem...

Apple je razvil v zadnjih 5ih letih jebeno revolucijo in dvomim da ima kdo tako veliko peto da bi vanjo pasal trn takšen kot je
trn mac v peti mikrotu. V US vse laufa na japkah, ok, ne rečem kakšni extremno zafukani programi za elektrarne bodo še zaenkrat
obvladovali okničarji, ampak tudi to se bo spremenilo. Dejstvo je da česar se sadjarji čez lužo lotijo obrodi sadove.

Ipod je explodiral kot atomska bomba, ultimativno darilo. Na jebeno škatlico velikosti tiste od cigaret spravimo več muzike ki jo
poznajonajboljši radijski voditelji, in to vse za ceno podpovprečnega mobitela.

Ko pa pridemo do mobitelov, tukaj pa sploh nebi. Poskusno so naredili mobitel, katerega nokia ki živi od mobitelov še nebo
skupaj spravila še lep čas. Na novega jabučka čakamo kot kot otroci na ciganski cirkus.

Vroča roba je jabolko, pa če je to računalnik, mp3 predvajalnik, mobitel al pa ipad, katerega pa še tak nihče drug ni spravil skupaj. Pri jabolku prehitevajo tako za ene 5 let...

Pa če se vrnem k računalnikom, postaviš na mizo novega imaca 27 inčev, kompleten xtremno sposoben računalnik in vse to ob eni škatlici v velikost male LCD televizije vseskup pa poganja en samcat kabel. Nimam besed.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
V domeno ne gre (computer acc), user pa se lahko avtenticira na domeni preko LDAPa. Outlooka kot takega ni, približek je entourage, ki v zadnjih verzijah dela z webservisi, ki pa so vezani na Ex 2007 in 2010. Pa še tu ni popolne kompatibilnosti. Podopra za šumnike... n ja, kolikor imam izkušnje so kompatiblni sami s sabo... Razne VPN produkte kar pozabi. RDP; ima podobnega klienta, obstaja tudi plug-in za Citrix (in uporabiš japko kot terminal za delo na Win platformi
smile-1.gif
)

Fadil

pimpL
20. jan 2010
8.976
7.311
113
Kakšen je prag bolečine v €, če bi si zaželel kakšnega spodobnega Macbook-a in sem povprečen uporabnik?

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik MrDaco pravi:
Za mene je Mac za tiste ki poznajo tipko ON/OFF ter znajo zagnat opero ali safari. In to je to. Med take štejem tudi Bizovičarja in Jonasa.

Za prvega ne vem, ampak Jonas ni ravno racunalnisko nepismen, ce naj bi to pomenila tista referenca v prvi povedi. Najbrz marsikdo tukaj ne ve, da je (pred mnogimi leti) celo nekaj malega napisal za Moj Mikro
evil.gif

matejm1994

Fizikalc
1. jan 2009
1.119
2
38
No pa kaj ti bo 27" imac, če ga sam ne moreš oz. ga težko šravfaš in menjavaš HW. Če se na primer pokvari.

Fadil

pimpL
20. jan 2010
8.976
7.311
113
Mal si poglejte njegove prispevke na Technodromu ( T-2 ), pa vam bo vse jasno! Ker se ne spoznam, sem vprašal! Mogoče ga pa kdaj kupim!?

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Citat:
Uporabnik Fadil pravi:
Kakšen je prag bolečine v €, če bi si zaželel kakšnega spodobnega Macbook-a in sem povprečen uporabnik?

Če nerabiš novega, dobiš rabljenega dobrega za recimo od oka 500 flik.

Nisem nek japka majster, samo povprečen uporabnik, ampak kok se spoznam na specse in ceno bi reko da je kaj takega dober nakup;

http://www.bolha.com/oglas383951453/prenosnik-apple-macbook-13-3-bel-kot-nov

Malo še ga povaljaš okol cene pa ti ga da za 350. Pa maš za 350 mašino ki bo zadovoljila vse tvoje potrebe.

amacar

Majstr
29. apr 2010
4.167
487
83
Pa hočeš zagnati kakšno igro na macu, pa se že vse ustavi. Pa ne le zaradi SW, temveč tudi, ker je HW za to ceno res po pod povprečen

Fadil

pimpL
20. jan 2010
8.976
7.311
113
Kje pa si lahko ogledam kako Mac deluje in kako izgleda? Mogoče Youtube?

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Imaš tudi špile za maca. Sicer pa če si taprav gamer tako ali tako igraš ps3 oz. xbox na 107cm na hdmi kablovnem prenosu.

Ni šanse da zamenjam kontroler in kavč ter 107cm na soroundu za bilokater računalniško gnan špil. Pašniki so tako polni špilov
ki za PC ne obstajajo tako da kot pravim če si gamer imaš xškatlo pod televizorjem na klubski mizici pa 2 kontolerja.

bluub

Fizikalc
9. jan 2008
686
39
28
MrDaco to kar si napisal dela vse na Macu od Ciscota do VNC RDP MS Exchange je integriran v 10.6 tako da ne rabiš outlooka (entourage na macu) Active Directory support je prav tako vgrajen v os, vendar ga nisem sprobaval, saj sem že v mojem prvem postu napisal da te bitke nastajajo glih zaradi tega ker bi ljudje radi združevali Linux Server in Win clinet, al pa Win server pa Win, Mac in Linux cliente. Če se odločimo za platformo na nivoju podjetja potem je treba imeti vse od iste arhitekture da je zadeva 100% kompatibilna in transparentna.
Moram pa priznat da koliko se zadeve razvijajo bo Mac OS vseboval vedno več in boljše podpore za korelacijo z Win Serverji ki še vedno prevladujejo.

Še zanimivost z CISCO Anyconnect, že pred to verzijo mislim da je bil Cisco WEB VPN client ki se ga je dalo dobit za MAC, vendar se je zadeva štrikala ker ga dobeden od IT pri pogodbenem partnerju ni znal nastavit, in nam je pogodbeni partner skoz težil da naj že enkart zadeve porihtramo da lahko uporabljamo njegove programe. No pol je partner prešel na Win 2008 server in Win 7, zaradi 7 se mu je pojavila potreba po nadgradnji CISCO-ta, smo mu tja polsali našega IT in je še zadevo za MAC zraven nastavil in stravi delajo BP, čisto vse aplikacije ki so napisane namensko za našega partnerja delajo BP. Priznam da bi bli pa v vlki riti če bi te lokalne programerske hiše ble bol v MS usmerjene in bi zadeve v .NET spisali, ker pol pa nebi nič delalo. No hvala bogu partne pogojuje da so aplikacije pisane za PHP MySQL in ORACLE in JAVA.

bluub

Fizikalc
9. jan 2008
686
39
28
Še malo branja

Apple's Active Directory plug-in

The lowest-cost solution is to use Apple's built-in Active Directory support. Beginning in Mac OS X Panther (10.3), Apple introduced a plug-in to its Directory Access utility that allows you to configure authentication against Active Directory. Apple's Active Directory plug-in uses LDAP to query Active Directory.

The Active Directory plug-in works fairly well. It supports forests with multiple domains, domain controller fail-over and can automount a user's home directory. It can also grant users administrator access to a Mac workstation based on their Active Directory group membership. You can also enable mobile accounts for portable computers and designate a preferred domain controller if needed.

The process of using the plug-in to join a Mac to an Active Directory domain is straightforward, and is similar to joining a Windows computer to a domain. You'll need an Active Directory account with permission to join the computer to the domain; if the account was not created in advance, you'll need authority to create it. You will also need to configure the search path of available directories to include Active Directory using the Authentication tab in the Directory Access tool. Mac OS X can search multiple directory configurations in a specified path when a user attempts to log in.