Linux

testni_voznik

Pripravnik
21. jul 2007
880
0
16
Recimo, da sem v poplavi naprav našel prenosnik, ki ustreza mojim željam a na koncu vidim da ima Linux OS.
Kaj zame to konkretno v praksi pomeni?
Na primarnem računalniku uporabljam Win Xp

kloko

Pripravnik
22. avg 2007
176
0
16
To zate v praksi pomeni, da bi moral nekomu plačati eno pivo, da ti na takšen notebook postavi WIndows, ker sam verjetno ne boš znal, to sklepam glede na tvoje vprašanje.

L.p., Kloko

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.605
4.549
113
50
Na sončni strani ALP
Ali pa se prepusti pingvinom in izkoristi zmožnosti. Za brskanje po inetu je vseeno kateri OS imaš,
za tipkanje besedil in preglednic pa je OpenOffice odlična zadeva. Odpira tudi Word in Excel.
Če je to vse kar delaš z PCjem, potem nimaš kaj skrbeti. Drugače pa upoštevaj klokov nasvet...
zmaga.gif

Smjs

Fizikalc
9. dec 2007
1.399
4
38
Dokler ne igraš igric je linux vsaj zame boljši. Ni antivirusov, zadeva je stabilna, programi so brezplačni. Od programov najdeš pa alternative skoraj vsem Win programom (jaz sem našel kar vsem).
Jaz uporabljam Ubuntu in dokler se otroci ne zrastejo in ne bodo hoteli igrati igric o Winsih sploh ne razmišljam.

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Zanimivo, kako razsvetljeni uporabniki Linuxa verjamejo, da vsi uporabniki Winsov in podobnih reči, ne delamo na računalniku drugega, kot iščemo pron na netu, beremo maile in pogojno napišemo kakšen dopis. Sila samovšečno, ni kaj.

Smjs

Fizikalc
9. dec 2007
1.399
4
38
Upam, da sva se prav zastopila. Pravim, da je Linux boljši (vsaj zame) dokler ne igram igric.
Spadam pa med uporabnike, kjer je srfanje po netu in branje mail samo ena od dejavnosti na računalniku.

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.901
114
63
štajerska
odvisno za kaj boš uporabljal računalnik
dosti aplikacij je podobnih in imajo kompatibilen zapis podatkov, tako da ne bi smelo biti večjih težav. mogoče ti bo linux celo všeč
še vedno pa lahko daš komu za gajbo pira pa ti namontira winse na prenosnika ali pa linux na stacionarca
smile-1.gif

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.517
5.061
113
Jaz pa mislim, da so mu dali korektne odgovore. Ali pa naj tisti, ki je temo ustvaril, pove kaj bo delal in katero programsko opremo rabi in mu bodo poznavalci povedali, če bo na linuxu "trpel". Če mu linux ni všeč, pa bi jaz razmislil o legalni varianti OS-a. Mogoče je študent in ponuja njegov faks kaj in podobno. Ob nakupu novega računalnika lahko kupi, če mu je M$ všeč, OEM različico OS-a, itd...
Sicer pa, resen nakup strojne opreme se po mojem začne, potem ko imaš nabor programske opreme in poznane zahteve. Na pa kot v ranjkem TAM-u, ko so kupili IBM računalnik, minimalna programska oprema pa se je gor pojavila šele čez nekaj let.
Dobro, priznam, da za doma jaz tudi ne gledam tako, ampak prav bi bilo.

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Citat:
Uporabnik Smjs pravi:
Upam, da sva se prav zastopila. Pravim, da je Linux boljši (vsaj zame) dokler ne igram igric.
Spadam pa med uporabnike, kjer je srfanje po netu in branje mail samo ena od dejavnosti na računalniku.

Sorry, ni letelo na nobenega posebej, govoril sem generalno, glede na to, da je trenutno kar nekaj tem kjer se krešejo kopja okoli OSov. Nekdo, ki je dooolgo uporabljal Winse, in računalnik uporablja zato, da na njem dela!!! bo verjetno nerad prešaltal osnovo, ker se bo moral marsikaj na novo učiti, to se pa večini uporabnikov enostavno ne da al pa nimajo časa. Da ne govorimo o združlivosti z orodji, ki jih imamo na delovnih mestih, kjer je po večini Win. OK, če ti je veselje šarit po mašini (softversko), optem je Linux zanimiv, in povsem enako uporaben kot vsak drug OS (nekje je boljši, drugje ga zmanjka, v povprečju je pa isti šmorn). Nekdo, ki se na OSe ne spozna, pa je verjetno Win boljši, če ne drugega, so navodila za namestitve in prilagoditve raznoraznih driverjem in parametrov ponavadi napisani za Windows. Žal, tako je.

Emmm, kje je C:\?

Smjs

Fizikalc
9. dec 2007
1.399
4
38
Jaz sem klasičen tak, ki je iz Win po dolgih letih šel na Ubuntujo. Nekaj časa sem rabil, da sem zamenjal win logiko. Rabiš pa kar veliko časa in potrpljenja, da ti to uspe. V službi pa žal moram še uporabljat winse.
Glavne prednosti linuxa pred winsi (vsaj zame) računlnik lepše laufa (s konstantno hitrostjo) in ga ni treba resetirat vsake toliko časa, vse je brezplačno in ni mi treba iskati raznih carckov, Ubuntu ima nastavitve programov in samo vpišeš ime programa in klikneš namesti.
Ravno ta namestitev programov se mi zdi totalno simpl tudi za totalnega začetnika na linuxu. V googlu poiščeš kateri program je alternativa win programu, greš v instalacijo programov, vpišeš ime in install. Simpl da bolj ne more bit.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Preden se skregate glede uporabnosti Linuxa vs. Windowsov... Linux ponujen na laptopih ni GUI verzija ampak kvečjemu kaka FreeDOS varianta.

Je pa res, da si še vedno lahko naloži brezplačen Ubuntu recimo, pa ima čisto pošten OS.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Kaj jaz morem, če napišejo v trgovini Linux, gor pa dobiš FreeDOS
tongue-1.gif

Sicer pa še nisem zasledil računalnika, na katerega bi v tovarni namestili kak Ubuntu recimo, da bi bila zadeva tudi dejansko uporabna. Očitno je M$ premočan, da bi proizvajalci to upali narediti. Sem prepričan, da če bi proizvajalci na vse laptope do 500€ dali Ubuntu, bi v dveh letih delež Linuxa narasel na 20%.

Smjs

Fizikalc
9. dec 2007
1.399
4
38
Ne nimam veze z Dellom. No sicer ga mam ampak sem ga kupil bre kakšnih zvez. Ubuntu sem pa naštimal gor sam. Lapop ima pa po defoltu visto.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
Sem prepričan, da če bi proizvajalci na vse laptope do 500€ dali Ubuntu, bi v dveh letih delež Linuxa narasel na 20%.

Sploh pa na netbooke - tam je razlicnega HW manj, zato bi bilo lazje napisati res dobre driverje za tistih par chipsetov in GPUjev, uporabni so pa tako ali tako samo za par stvari, za katere vse obstajajo zelo dobre opensource aplikacije (ni ravno tako, da bi kdo zelel poganjati AutoCAD ali kaj podobno specializiranega in Win-only na njih).

V bistvu mi ni jasno zakaj proizvajalci za netbooke ne posvojijo koncepta, kot je PuppyLinux (programi nalozeni v RAM). 1 GB je OGROMNO, odzivnost pa se poveca neprimerljivo napram mehanskim diskom, se bolj kot ce bi uporabil SSD (cas vklopa je pri mehanskem disku za razliko od SSD seveda se vedno tistih ~5 sekund, da prebere in nalozi cca. 100 MB programov).

Kdor ni tega poskusil, si sploh ne more predstavljati kaksna je lahko razlika med par 100 MHz PII/PIII z 256 MB RAMa in 2+ GHz C2Duo z 2 GB RAMa in z Windowsi ... v korist prvega, seveda (govorim iz alstnih izkusenj: drugi je racunalnik, na katerem tole pisem, prvi je ena stara skatla, ki mi je nekdaj sluzila kot router, pozneje pa je bila testni poligon za vse mogoce). Za netbook za moje pojme idealna resitev, le izpiliti je potrebno trajanje baterije, kar za manjsi nabor HW ne bi smel biti tak velik prioblem, kot je to ce zelijo pokriti cisto vse, kar je na voljo na trgu prenosnikov.

Kaksnim Tajvancem, kot je npr. Mitac, ki tako ali tako ne prodaja robe pod svojo znamko, ampak OEM, je pa lahko tako ali tako vseeno kaj si misli M$, saj potem nove znamke pridejo (in poniknejo) kar naprej in se nima kaksen "HPC Note" (en primer take znamke, ki je prodajala njihovo robo in je ze poniknila) nikomur zameriti ... lepo bi placali par svojih studentov, da zadeve izpilijo in to je to, instant prihranek par deset US$ na racunalnik, kar pomeni vsaj 10% bolj konkurencno ceno.

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Ti bom jaz povedal zakaj. Ker vedo kako zadevo prodati. Večina kupcev nima blage veze, kaj je to OS, Linux, Apple, Unix, Alpha, Beos... Nimajo pojma. So pa slišali za Windows, uni, ki vedo malo več, so slišali za XP, Vista i 7, nekateri še vedo, da je Vista šajz, ampak sedmica je pa super. Torej, zmečeš skupaj nekaj, kar bo še kar spodobno gonilo oskubljeno sedmico, dodaš par malenkosti in voila, 80% potencialnih kupcev imaš v žepu. Marsikje za tako igračko mošnjiček razveže babica ali dedek, sedaj pa seštej 2+2. Druga skupina kupcev so FB mularija, ki tako reč nujno potrebuje, ja ok, če ne bo šusov v spričevalu, dobiš, spet, ati je slišal za sedmico, to špila, mu je povedal techy v službi...
Pol naj se pa na low budget produktih ukvarjajo s čemerkoli drugim? Japajade, niso vesel sisal.