Letos bom pa kar zimske zvozil

koliko

Guru
21. avg 2007
4.368
2.404
113
SV SLO
Tukaj je krivo tvoje "dirkanje" do zadnjega. Škoda bremza ti pa še kar gasa.
Vsaj malo bi lahko predvideval naprej vsaj za pet, deset sekund. Sigurno poznaš to cesto in veš da je na koncu mosta 90 stopinjski ovinek in da je možnost situacije kot se je zgodila tukaj.
Z takšnim načinom vožnje ne dvomim,da poleti ne pridejo v poštev zimske gume, super brand new letne gume so v takih situacijah komaj zadosti.

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Citat:
Uporabnik Steve pravi:
Citat:
Uporabnik doctorz pravi:
Citat:
Uporabnik Steve pravi:
zakaj vedno tisti, ki ste v poziciji ko ste glupi, iščete druge, ki so še bolj glupi, da dobite občutek in tolažbo da obstajajo še večja teleta od vas?
kaj mene briga en z amg kak se je tebi v plot napikiral, pa pijani pilot ki je pristal na polju, pa tvoj stric branko ko se že 15 let vozi z 3 kolami,...? govorimo trenutno o kalibrih kot si sam, ko imaš poleti zavorno pot kot vlak. aja tebi ne more pešec pred avto skočit, ker si ful zbran pa to, pa 15 že nisi imel prometne nesreče,...
bonk.gif

Presneto...če nimaš za gume, pa si nebi kupil avta izven svojega dometa. samo to je itak klasika pri janezih, za avto max, 2 razreda nad zmožnostmi, pol pa zmanjka za gume in servise. jaooooo seljačine jedne siromaške ko nimate niti za 4 rabljene gume, važno samo da se kola svetijo pred blokom
bonk.gif

Nevem od kod tebi sedaj ideja, da nekdo nima denarja hahahaha
bonk.gif

LP

točno tak. 3/4 pacientov tvojega kalibra nima denarja, ker so se preveč stegnili pri nakupu avta, zdaj pa jih jebe mesečni obrok. Klasika v 90% slovenskih gospodinjstev.
Tolažijo pa se potem točno z enakim bul krepom kot si ga dalje ti naflancal (in se ga meni ne da brat)

Aja pa nebi imel take pike na bolnike tvojega tipa, če nebi sam enega pretoplega pomladanskega dne sam izkusil kaj pomeni huba buba na vročem asfaltu. Izvoz iz hc, ki ga na letnih pevozim z zaprtimi očmi, sem zaradi kilometerske zavorne poti letel skoraj preko semaforja. če bi kdo stal na semaforju, bi ga nabil v šupak. pa sem tudi ultra previden, pa zbran, pa bla bla bla običajno nakladanje siromakov

Sam vozim avto ki je vreden eno mojo mesečno neto plačo, tako da nebi o denarju....
smirk-1.gif

Si pa sam dokazal da si tipičen slovenček za volanom - ovinek ki ga zvoziš miže bla bla bla..... spiš za volanom, vožnja ti je nekaj samoumevnega, ker poznaš cesto. Malo poglej statistiko, največ prometnih se zgodi na poznanih cestah, blizu doma Torej k temu dodamo še supet lepljive letne gume in smo tam
smirk-1.gif

Zanimivo mene v 10 letih na zimskih še ni ven vrglo iz ceste, mogoče bi pa vsi morali zimske voziti
confused-1.gif

sad

Guru
24. avg 2007
21.042
9.684
113
Citat:
Uporabnik klemen_ pravi:
In pa tisti na prvi strani, ki ne zna spelat v tem vremenu z zimskimi, jaz se te kot pešca bojim srečat na pločniku.
crazy1.gif
Ne se bat, ne vozim po pločniku.
evil.gif

Drugače pa, evo danes so šle gor letne. Oboje so sicer nove in kvalitetnih znamk. Iste dimeznije, ista platišča.
''Labavega'' občutka v ovinkih ni več. Cviljenja tudi ne in to pri nekaj hitrejši vožnji. Zanimivo ne?

Sicer pa, kot omenjeno, vsakemu svoje, zna bit, da bom morda tudi jaz kdaj na zimskih čez leto, ker je 4mm gumo staro dve leti res škoda proč vreč, ampak za to ne bom iskal butastih izgovorov, da saj je pa isto kot, če bi imel letno.
hysterical-1.gif
Ker NI.

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Saj ni nihče rekel da je isto, samo vi, ki zaogvarjate letne gume, nekaj posplošujete.

Imaš 2 vrsti voznikov z zimskimi, tisti ki pač vozimo po omejitvah in umirjeno in take ki kljub takim gumam divjajo in izzivajo nesrečo na cesti (recimo STEVE
evil.gif
).

Nevem zakaj bi za avto s katerim se vozim 95% po mestu z 30-50kmh kupoval letne gume
confused-1.gif

sad

Guru
24. avg 2007
21.042
9.684
113
Citat:
Uporabnik doctorz pravi:
Imaš 2 vrsti voznikov z zimskimi, tisti ki pač vozimo po omejitvah in umirjeno
Ti je že exhair povedal zakaj bi jih vseeno ti lahko menjal. Jaz verjetno tudi tako vozim, čeprav ne vedno, ampak bi v primeru zanič gum verjetno imel na vesti enga froca, ker je šlo za mm. Pa sem šel krepko pod omejitvijo.

Ampak bo že. Glede na to, kaj se vse vozi po naših cestah so zimske gume en od manjših problemov
grin1.gif
.

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Citat:
Uporabnik sad pravi:
Citat:
Uporabnik doctorz pravi:
Imaš 2 vrsti voznikov z zimskimi, tisti ki pač vozimo po omejitvah in umirjeno
Ti je že exhair povedal zakaj bi jih vseeno ti lahko menjal. Jaz verjetno tudi tako vozim, čeprav ne vedno, ampak bi v primeru zanič gum verjetno imel na vesti enga froca, ker je šlo za mm. Pa sem šel krepko pod omejitvijo.

Ampak bo že. Glede na to, kaj se vse vozi po naših cestah so zimske gume en od manjših problemov
grin1.gif
.

Exhair je pa zadnji ki bo kaj pametoval, ker jaz ne sekam ovinkov in vozim po omejitvah, sploh pa opazujem promet pred seboj
evil.gif

Glej verjamem da avtocestni zaritneži, vaški šumaherji in ostali nemorejo preživeti brez letnih gum pravzaprav ste v tej temi že večkrat poudarili da ogrožate na zimskih gumah sebe in okolico (v tem primeru otroke, ki ste jih skoraj povozili in to večkrat) ampak zaradi tega ni smiselno stigmatizirati druge in obsojati nekaj vnaprej, ker se pač cijazimo po mestu z zimskimi gumami....
grin1.gif

LP

sad

Guru
24. avg 2007
21.042
9.684
113
Pri meni je bila zadeva tudi v mestu.
Ampak ok, če enkrat zajebeš očitno ne moreš več talat nasvetov.
Btw. to koliko ogrožam druge so presodili policisti, ko nisem dobil nobene kazni, pa čeprav jo baje napišejo vedno za neprilagojeno hitrost.

MViper

Fizikalc
19. jul 2007
12.139
0
36
45
Ce po pravilih vozis, si pa varno zabublen v svoj avto in se ti ne more ama nic narest?

s22b

Fizikalc
1. sep 2007
3.199
1
36
40
Ti in tvoja statistika, torej je postelja najbolj nevaren prostor, a? Mnogo je dejavnikov, ki so krivi za nesrečo in ne samo ali zgolj pnevmatike.

Dejstvo je, da z zimskimi gumami si na slabšem kot če bi imel lettne, če kdo tega ne opazi oz. ne čuti med vožnjo, je dober voznik in deležen pohvale, ker vozi temu primerno (ima varnostno razdaljo, da mu ni treba v zadnji sekundi bremzat, hitrosti niso vrtoglave oz. spoštuje omejitve ali pa pelje celo manj) ali pa mu je škoda dati za letne gume in še sam je en nedeljski voznik, ki nikoli ne hiti oz. si predstavlja, da vozi zetorja ali pa deere-a, vozi 60, ko je omejitev 90, na ovinkih je ovira, in tako dalje.

Ta tema se sploh ne bi smela nadaljevati, ker vsak, ki ima zdravo pamet bo vozil po zmožnostih, ki mu jih nudi njegovo znanje, avto in trenutne razmere.
Ostali, izjeme, pa imejte prazno kanglco v prtlažniku, da boste lahko maline nabiral, ko boste med nje "parkiral".

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
No lepo, da nekdo napiše tako kot je treba
zmaga.gif

Samo nekateri ne ali pa nočejo razumeti, da ne živimo vsi v svojih avtomobilih, ampak se kam odpravimo kdaj peš, ali imamo službo pred nosom..... in potem nas primerjajo s seboj medtem ko sami preživijo več ur dnevno v avtu.

Seveda je bolje imeti letne gume, o tem ni dvoma, ampak nekomu zadostujejo tudi zimske glede na njegove potrebe.

LP
smile-1.gif

paci

Fizikalc
19. jul 2007
1.573
8
38
Tudi nekaterim zadostujejo letne gume z verigami v prtljažniku v zimskem času.Pa se nihče ne razburja !

Sicer pa priznam ,da pozimi nisem še nikogar ob sneženju videl z verigami!!!!PA sem prepričan ,da vsi niso imeli zimskih gum::

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Saj je vendar dokazano (glej AM) da se letne pozimi bolje obnesejo, na suhem in v mokrem, kot letne. Ampak pozimi včasih pade tudi sneg in kdor mora avto uporabljati vsak dan da gor pač zimske.

Lani sem tudi jaz zvozil zimske do konca. Vedel sem, da bom avto jeseni prodajal in mi ni bilo do tega, da bi spomladi na avto obesil 400 EUR. Res pa je, da sem pri vožnji to upošteval, pelje se slabše in na dopust nisem šel z avtomobilom.

In preden me križate: letos (oz. lani jeseni) sem na ženinem P206 menjal letne (oz. zimske) gume, pa ne zaradi pomanjkanja profila, ampak zaradi starosti (5 let)

tratnjak

Fizikalc
10. maj 2009
1.020
32
48
najbolj smesno je, ko se isce milijon izgovorov zakaj pa nekdo lahko vozi zimske.

Ne razumete pa, da s tem, ko nimate primerne obutve ne, da ogrožate sebe - ogrožate druge. Da so drugi divjaki bolj kritični na cestah je vsekakor vsem jasno ampak to ne opravičuje dejstva, da sami škrtarite in prihranek 1x lahko preplačate s človeškim življenjem.

Sicer pa mi ni jasno kaj dejansko sploh prišparate? Ali delate res tako malo kilometrov, da bi vam posebej letne in posebej zimske dotrajale po letih ali pa ste neumni in ne vidite, da ce imate dvojne gume pa delate identicno kilometrov z zimskimi kot z letnimi, pac nebote menjali gume na 2 leti ampak na 4 leta, stroški pa so isti kot da bi menjali 2x zimske...

ali pa je dejansko prihranek to, kar plačate vulkanizerju za menjavo
confused-1.gif

sad

Guru
24. avg 2007
21.042
9.684
113
DoctorZ je jasno napisal, da naredi par tisoč km letno (5 ali 7), torej je za njega vprašanje kaj se mu splača imet.
Čeprav jaz osebno bi na njegovem mestu naredil obratno: letne in pozimi verige v prtljažniku.

tratnjak

Fizikalc
10. maj 2009
1.020
32
48
Citat:
Uporabnik sad pravi:
DoctorZ je jasno napisal, da naredi par tisoč km letno (5 ali 7), torej je za njega vprašanje kaj se mu splača imet.
Čeprav jaz osebno bi na njegovem mestu naredil obratno: letne in pozimi verige v prtljažniku.

sej ravno v tem je problem - da to ni stvar o kateri bi smel razmisljat ce se splaca

pa probajmo pogledat eno podobno zadevo ampak ravno obratno.

Koliko od vas, ki vozite zimske poleti bi bilo pripravljenih odmontirat airbag-e iz svojega avtomobila? Dejansko ce lepo vozite, se drzite prometnih predpisov in niti ne delate tak dosti kilometrov jih itak ne potrebujete. Ce jih prodate pa se dejansko nekaj zasluzite.
Dejansko ce dobro razmislite jih rabite dosti manj kot ustrezne gume, jaz jih naprimer v 13 letih nisem rabil se niti enkrat, zakaj nebi potem tukaj dodatno prisparali?

S tem se verjetno noben pri pameti nebo strinjal, kr s tem ogroza direktno sebe, pa ceprav so prakticno nicelne sanse, da se mu kaj zgodi. Ko pa je pod vprasajem ogrozanje drugih pa so cist drugi kriteriji in argumenti...

virtualman

Pripravnik
20. avg 2008
79
0
6
jv slovenija
OK, nekaj mi tu ni jasno. Nekaj dejstev, kolikor se mi zdi da držijo.Vsaka guma z leti postaja bolj trda - izgubi elastičnost. Zimske gume so bolj mehke. Z nižanjem temperature vsaka guma postaj bolj trda in obratno z višanjem je bolj mehka. Ravno zato izdelujejo zimske bolj mehke, da so pri nižjih temperaturah še dovolj elastične.
Torej je zimska guma pri višji temperaturi še bolj mehka in se posledično veliko hitreje izrabi -zradira. Drži?
Ker pa več let stara guma izgubi elastičnost- otrdi....bi po logiki bila stara zimska ravno prav elastična za poleti in premalo elastična za pozimi.

Druga primerjava in vprašanje: ali je bolje voziti poleti zimsko gumo staro 3 leta s 4 mm profila ali letno staro 3 leta z 2mm profila??? Ravno tu je catch in osnovna dilema.
Nekako bi verjel, da je prva varianta boljša.

Seveda se ob tem strinjam, da je poleti bolje voziti novo letno s polnim profilom, kot novo zimsko s polnim profilom.
No, da slišim sedaj komentarje. Pa ne mi zdaj o 90 stopinj ovinkih ali vožnji mimo zakonskih omejitev.

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
Saj sem že napisal, da me je poleti v dežju bolje držala zimska, kot letna z enako profila. Gre pa za 4 leta staro gumo. Saj se je avto na zimskih bolj nagibal samo, ko pa je prišel dež in se je malo ohladilo pa 4 leta stare letne niso več držale. Je pa to težko posploševati saj ima vsak proizvajalec malo drugačno zmes gume.

eXHair

Fizikalc
12. sep 2007
2.697
0
36
www.facebook.com
Citat:
Uporabnik koliko pravi:
Tukaj je krivo tvoje "dirkanje" do zadnjega.
Kako potem ti rečes svoji vožnji, ko se pelješ skozi mesto po omejitvah. Verjame, da se ne pelješ samo 30, mogoče 40, kot ja v tem primeru.

Citat:
Uporabnik koliko pravi:
Škoda bremza ti pa še kar gasa.
Nažalost se motiš, ma očitno še eden več, ko ve kako je bilo. Še en moj angel varuh več, odlično.

Citat:
Uporabnik koliko pravi:
Vsaj malo bi lahko predvideval naprej vsaj za pet, deset sekund.
Jah, spet se motiš. Predvidevam, predvidevam in to že toliko, da me bojo en dan odpeljali v kakšen naš hotel.

Citat:
Uporabnik koliko pravi:
Sigurno poznaš to cesto in veš da je na koncu mosta 90 stopinjski ovinek in da je možnost situacije kot se je zgodila tukaj.
E kočno nekaj kar imaš prav. Poznam cesto in tudi tisti ovinek.

Citat:
Uporabnik koliko pravi:
Z takšnim načinom vožnje ne dvomim,da poleti ne pridejo v poštev zimske gume, super brand new letne gume so v takih situacijah komaj zadosti.
Še letne me ne dohitevajo.

Torej. Spet se bom zahvalil za nasvete.
wink-1.gif
Vendar zame je med predvidevanjem in spregledanjem velika razlika. Želim ti, da nebi nikoli nič spregledal. Kot sem že napisal, ne rabiš noret 100+, da te dobra guma reši. Je lahko zadost že norenje z 30-40km/h, da se ustaviš 1cm pred otrokom in ga ne podereš z 10km/h.

ircar sem te videl v poljanski dolini za vikend. Lepo za vozilom skozi naselje. [censored] mater midva bi morala biti za vzor tukaj gor, ne pa da nas majo za ene norce po svojem pasu.
frown-1.gif

koliko

Guru
21. avg 2007
4.368
2.404
113
SV SLO
Če si spregledal zaviranje pred seboj vozečega vozila se sprašujem kaj za vraga si delal?
Verjetno to kar počne večina voznikov na naših cestah. Vse počne samo vozi ne. Od telefoniranja, prehranjevanja, šminkanja, spanja, .....

Kako vozim skozi mesto? Tako, da ne oviram promet, da ne ogrožam sebe in drugih, sodelujem, sem zbran, predvidevam, da bo kdo zavil kam kljub temu, da ne vklopi smerokazov, predvidevam da me kdo iz stranske ne vidi, predvidevam marsikaj in pričakujem nepričakovano. Hitrost pri tem niti ni pomembna.