Letne gume - zakon po snežni cesti

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik miha013 pravi:
Če bi imel vsak udeleženec primerno zimsko opremo, sploh ni problem voziti tudi po kakšnem centimetru snega. Ampak folk raje ***** kako so cestarji slabo skidal ceste. To, da plugi skoz drgnejo asfalt se pozna tudi na povečanem številu lukenj v cestišču.

ko je na cesti 1-3 cm snega je to za mene popolnoma sprejemljivo, samo nazadnje ko je bil sneg (1 mesec nazaj), sem šel v center LJ šele ob 10ih! in na Celovški, ki je ena glavnih vpadnic, je bilo snega 10-20 cm, v križišču med tivolsko in celovško je bil sneg na sredini zvožen na 20 cm,torej toliko, kot je visoko dno avtomobila...

pa mam zimske gume in verige v pritljažniku

SpaceMonkey

Pripravnik
11. avg 2007
761
3
18
Pri nas so imeli policaji postavljen radar v naselju (civil kangu in malo naprej še patrulja) sredi najhujšega sneženja plus tega je bila cesta nespužena s par cm zbitega snega na cestišču in so itak vsi peljali kot po jajcih.

Kar se teme tiče bi rekel tole: večji problem kot vozniki z letnimi gumami so nesposobni vozniki z zimnskimi. Vidijo malo brozge ali snega po cesti in ob njej in na šaltheblu ne najdejo višje od 2 predstave ter se cijazijo 30 na uro po ravnini. In potem jih prehitiš, ti blendajo, trobijo, kot da si najmanj 200 km/h pržgal mimo.

Aja, jaz se tudi zdaj kakšnih 14 dni vozim z letnimi, se mi enostavno ne izplača za tistih par dni sneženja oz par ur da splužijo cesto montirat zimske. Do službe imam 10 km kar ažurno splužene ravninske ceste in sem zaenkrat le enkrat peljal v službo po brozgi, na kakšno drugo pot pa v sneženju itak ne grem. Ketne so seveda v prtljažniku ampak zaenkrat jih še nisem montiral.

CupraR

Majstr
21. sep 2007
5.639
146
63
Točno, po brozgi se bp voziš z letnimi, eni pa cincajo kot da vozjo po pol metra snega v najhujšem viharju
bonk.gif
Obup, kolk je folk nesposoben..

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Citat:
Uporabnik sandra pravi:
Mene pa zanima kje so bili včeraj kresalčki? Zakaj niso izločali, pisali kazniza tiste počasneže z letnimi gumami.Me zanima če je imel kateri nataknjene ketne.

Ja, jaz sem videl enega takega...
grin1.gif

zomirp

Fizikalc
20. maj 2008
2.993
0
36
Lj - Vič
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
Citat:
Uporabnik miha013 pravi:
Če bi imel vsak udeleženec primerno zimsko opremo, sploh ni problem voziti tudi po kakšnem centimetru snega. Ampak folk raje ***** kako so cestarji slabo skidal ceste. To, da plugi skoz drgnejo asfalt se pozna tudi na povečanem številu lukenj v cestišču.

ko je na cesti 1-3 cm snega je to za mene popolnoma sprejemljivo, samo nazadnje ko je bil sneg (1 mesec nazaj), sem šel v center LJ šele ob 10ih! in na Celovški, ki je ena glavnih vpadnic, je bilo snega 10-20 cm, v križišču med tivolsko in celovško je bil sneg na sredini zvožen na 20 cm,torej toliko, kot je visoko dno avtomobila...

pa mam zimske gume in verige v pritljažniku

To sem hotel povedati.
zmaga.gif

Včeraj sem bil z avtom z novimi zimskimi gumami, sprednji pogon. Problem so bile kolesnice - ledene. Nič ni bilo spluženo. Imam veliko izkušenj z vožnjo po snegu tudi do višine 50 cm (Pokljuka) in na ledenih cestah. Samo, če je bilo meni neprijetno, kako je bilo šele novo pečenim voznikom.
10.gif

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
khm ... s čim si se pa ti peljal po 50 cm snežni odeji? Pa ne samo do prvega jarka, da se razumemo.
evil.gif

zomirp

Fizikalc
20. maj 2008
2.993
0
36
Lj - Vič
Bilo je nekje leta 1996, za pusta - penzion "Mara"
Zvečer ob prihodu ni bilo nič snega, zjutraj - okoli 10.00 ure (po večurnem sproščanju hormonov) pa vsaj toliko, kot sem napisal.
Modro sem se lotil odkopavanja koles, naredil pa sem cca 10 cm z vožnjo v rikverc.
Prijatelj Frenk, ki je imel penzion v najemu, je poklical "ratrak" od Šport hotela, ki me je potegnil do glavne ceste. Tu je bilo vsaj 50 cm snega
smile-1.gif
.
Avto je šel po diagonali.
bonk.gif

Da pa ne morim z nadaljnjo dogodivščino, lahko povem, da sem rabil od Mare do Bleda (cca 19 km) 8 ur.
uf-1.gif

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Včeraj tako jamranje, katastrofalne količine snega, danes pa ceste suhe in pol snega več ni
tongue-1.gif
Jutri (12°C napovedanih) pa bo še drugo polovico odneslo.

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Tip na parkingu v Ljubljani koplje in rije, končno prosi za pomoč in ga porinemo ven. Da bi avto malo zaguncal z gasom, sploh ni razumel, kaj sem mu hotel dopovedat. Gume so bile dobro rabljene letne. En tip, ki je tudi pomagal porinit, ga vpraša, kam gre in model mirno; ja domov... Tablice MB.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.577
336
83
Kras
www.mtl.si
KSZ
Evo, včeraj tovornjakar, čeprav bi se moral izločit, speštal avto na cestninski Log, kateri je čakal v večkilometrski koloni. Umrla voznica.
Mater ej, [censored] zagamani, namesto, da bi tam odvil v ravno polje, ampak ne.
Aja, pa da ne bo problemov: ni bil Ukrajinc ali Bolgar, temveč pristen Trebanjc.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.187
1.197
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik Marauder pravi:
Zakaj obvezne zimske gume? Nimam pojma! Dejmo potem kar rečt in uzakonit obvezen 4x4 pogon pozimi... sej je bolj varen kot samo prednji ali zadnji pogon... Pri nas je letos zapadel 1 krat sneg, ki se je oprijel cestišča. Pa še takrat ga je na hitro pobralo. Zakaj bi jaz sedaj menjal nove letne gume z zimskimi? Da jih bom rabil 1 do 2x na leto? Jupi... Sej lepo piše v zakonu da so dovoljene letne gume z verigami... Čeprav se mi je zelo mudilo v Ljubljano v ponedeljek, sem prestavil, ker se mi ni dalo po snegu voziti! Tudi če bi imel zimske bi odpovedal!

Se pa strinjam, da bi se morali kamjonisti sami izločati iz prometa... Sej veliko se jih, ampak ne vsi... Sicer pa od kdaj kamjonisti spoštujejo pravila? Kolona 50 avtov zadej, on se ne umakne... Izrabljanje pravila močnejšega... Prenaloženi tovornjaki...

Še vedno čakam (jaz pa še kdo drugi) link do Fisherja, kjer je komentiral prednosti letnih gum pozimi. Kolikor vem, ga na tem forumu ni... Na enem drugem je pa tudi davno nazaj nehal objavljati...
Nisem napisal, da morajo biti za primorce obvezne zimske. Zaradi mene lahko umaknejo obvezo nasploh, ap recimo jurja kazni za tiste, ki se z letnimi zataknejo. Pa da vidimo.
Fisherja ne rabiš, ti kar jaz napišem, da so letne gume v vseh pogojih razen v snežni brozgi, snegu in ledu, boljpe od zmiskih. Ne glede na temperaturo.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.187
1.197
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik Fe3 pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:

Dajte si nekaj dopovedat: zima je zima. Cestarji so plačani in opremljeni za povprečne zime, ne pa za tako špico, kot je bila danes. Celo Brnik je bil zaprt, pa tam res obvladajo. Če bi hoteli, da jih je dovolj za take padavine, kot so danes, bi nas stvar stala 3x več. To pa nima smisla.

Predvsem bi bilo pa treba najprej pucat pločnike in šele potem ceste ...

Zima je res zima in čisto običajno je, da pade celih dvajset centimetrov snega. Ravno tako kot cestarji, bi tudi štromarji morali upoštevati tudi posredno škodo, povzročeno ob takih tako imenovanih izrednih razmerah. Tako bi bila njihova kalkulacija kaj se splača in kaj ne, takoj drugačna.

In ti bi najprej spucal pločnike, da ti jih potem mimoidoči plug spet zafila s snegom s ceste?
bonk.gif
Ni ga bilo le 20 ...
Cest sploh ne bi plužil, namesto plugov bi jim dal ratrake ...
In ja, pločniki morajo imet prednost. Najprej pešci, potem avti.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.104
4.073
113
Citat:
Uporabnik trust pravi:
Mi HRIBOVCI pa sploh ne poznam letnih gum pozimi.

Se strinjam!
zmaga.gif

Pri nas tud zima traja malo več kot 5 dni na leto .. dejansko je po sneženju še kak teden na cestah sneg. Kar je več kot 800 m.n.v. (manjši prelazi) je cesta vsako jutro veselje!
cheer.gif

Razumem da po ravnini na 200 m.n.v. ne veš kaj bi z zimskimi .. ampak Slovenija je gorata dežela; tam je sneg celo zimo, so ovinki in so klanci ki jih v Lj ni!

Skratka, osebno pozimi samo z zimskimi .. če bi že moral šparat se rajši poleti cjazim z zimskimi, kot pozimi z letnimi!
10.gif