Letne gume - zakon po snežni cesti

Notranjc

Marco Polo
6. sep 2007
11.976
12
38
Znanec se vozi z Galardom, gor ima M+S gume, uporablja ga za daily car, počaka, da kolikor toliko splužijo, ne gre ravno v 20cm celca, ampak če je pa plundra pa no problem. Pravi, da ne rabi drugega avta, čeprav ga ima. Če bo treba bom pa še kljuko gor montiral je rekel zadnjič
smile-1.gif

ginekolog

1.300. registrirani uporabnik
1. okt 2007
585
7
18
letna ima 4x slabši oprijem na snegu, vendar pa boljšega na suhem in mokrem pri temp>0c

Primerjali pa so top zimske z dobrimi letnimi. All seasson je imela 2x slabši oprijem na snegu kot prava zimska.

Imam nove letne in po snegu gre slabo, po plundri ok, po dežju in suhem pa odlično (tudi v mrzlem, fulda tele dobro ocenjene 185).

Definitvno so pa zimske zakon po snegu, tu ni debate. Z mojimi ne upam it na kope ali pohorje npr, ker vem, da bodo ceste vsaj malo zasnežene.

XXXL

Guru
9. sep 2007
7.347
766
113
Z letnimi počakaš tisti dan, ko močno sneži. Sam imam na enem avtu letne (BMW), na drugem (Pathfinder) pa zimske. Če jeila, polno snega in je potrebno nujno nekam it, grem s pathfinderjem. Naslednji dan so ceste že kopne in grem lepo z bavarcem. Kupil sem pa oktobra nove letne.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Neverjetno, kako se folk boji vozit, ko je na cesti 1 cm snega.
stupid-1.gif

Zmagajo pa itak razne primorske tablice z letnimi gumami. Zanimivo, da se kdo zna celo umaknit s poti.
aplauz.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.264
1.894
113
Citat:
Uporabnik XXXL pravi:
Z letnimi počakaš tisti dan, ko močno sneži.

Problem je v tem ker se nekateri tega ne držijo. In v klanec, ki ga lahko z zimskimi gumami spelješ brez problema, te zaustavi en z letnimi gumami, ki poplesuje (seveda na mestu)....ko pa tudi sam enkrat stojiš (in za tabo cela kolona) pa tudi sam več ne moreš z mesta.

kazamurnik

Fizikalc
3. avg 2008
1.604
5
38
Odvisno kje in zakaj rabiš vozilo.Jaz sem primorc pa imam na enem avtu letne gume pa nimam problemov za vozit če je 5 cm snega po cesti (seveda so v prtljažniku verige (snowcat))...ampak če moram kam v zasnežene kraje potem pa grem s kombijem ki ima zimske gume (pa tudi tam imam verige s sabo).

Moti me pa to da nekateri ki vidijo da ne bo šlo po snegu vstrajajo vseeno dokler se ne ustavi in naredijo kolono za sabo.Zakaj za vraga jih ne dajo prej gor?

Meni osebno če je sila potem dam verige gor že v garaži in se peljem kar z njimi kamor želim.....naj pa poudarim da so tiste plastične verige .

PIC

Fizikalc
17. avg 2007
2.466
2
38
Jaz tudi ne jebem zimskih gum.

Kakovostne letne, ko je sneg/plundra, pa pac taksi in je.

Na snegu so moje letne adijo, po dezju, suhem pa odlicne.

Edino zal mi je zimskih radosti ..
smile-1.gif

LP,
PIC

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.446
425
83
Sej po eni strani so zimske gume za povprečnega šoferja res nebodigatreba - v 99% se bolje odrežejo (dobre) letne gume. Problem je v tistem 1%. Takrat premalo "sommerfahrerjev" zbere dovolj pameti, da bi avto pustili v garaži. Če je podstreha pospravljena in si nekajkrat na leto lahko privoščiš ostat brez lastnega prevoza, komot živiš brez zimskih gum.

Za tiste, ki avto resnično rabijo pa itak ni dileme. Podobno, kot za smučarje, hribovce ipd.

Steve

Guru
13. avg 2007
9.963
1.845
113
če imaš avto za vsak dan in ne ravno najkrajše razdalje, potem so zimske obvezne. Če pa nisi odvisen od njega, pa jih je bedarija imet. Letošnja zima je izven povprečja, ponavadi ga je vsipalo 1-2x, to je 3-4 dni snega na sezono. to se ne splača.
Bi pa bilo treba take, ki z letnimi vozijo po snegu in delajo zastoje, povzročajo nesreče,..., oglobit z vsaj jurja €

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Jaz imam letne in če je sneg na cesti se ne peljem ker vem, da se bom lahko max 30 km/h peljal (195 širina). Sicer pa tako kot praviš - letošnja zima je nadpovprečna, prejšnja leta je ravno 2 dni bil sneg na cestah, pa še to par ur dokler niso spucali in za to se ne splača.

Ampak imamo 3 avte doma in če bi moral kam nujno v snegu bi se v drugega vsedel.

Je pa res zanimivo pri letni gumi, da tudi pri nizkih temperaturah po mokrem dobro prime, kak je pa samo 1 cm snega na cesti, pa samo drsiš. Še bolj čudno je, ker je pri tak mali količini snega avto v stiku s asfaltom (če pogledaš nazaj vidiš, da puščaš za sabo kopno sled), pa vseeno drsi. Kaj je potem tak drugače pri zimski? Profil? Trdota?

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.213
1.384
113
ksz

Včasih je bil par mesecev sneg, zdaj pa samo par dni pa že vsi skačejo okoli.

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
z zimskega profila se sneg sam cisti, v letno pa se zabije.....
Ne vem kaj glumite da se ne splaca zimskih gum, ce si odvisen od avta potem so zimske obvezne, ker nikoli ne ves kdaj te kje preseneti sneg, pa tudi pri zelo nizkih temperaturah so zimske absolutno boljse.
Jaz z mojimi letnimi ne pridem niti z mesta pa ceprav so popolnoma nove, zimske imam na jeklenih kolesih, pred zimo menjam kolesa in gasa. Da ne omenjam da so moje zimske 4x cenejse od letnih........
........je pa v vsakem primeru zgresen zakon.Ko so take razmere kot danes, ko je bilo toliko snega, nimas na cesti kaj iskati z letnimi gumami.

Nazadnje urejeno:

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Saj pa zakon ne dovoli pri takšnih razmerah letnih, morajo biti verige gor.

Drugače pa meni letne michelinke odlično primejo pozimi, tudi v mokrem niti najmanjšega problema.

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Jaz imam letne pa ni panike bilo po snegu zadnjič, čerav avto mi sedaj 2 dni stoji na parkirišæu, jutri bom videl kakšna bo cesta drugače grem pa kar z avtobusom v službo
smile-1.gif

Prejšnji 2 zimi ni bilo panike glede gum, letos pa ers slabo plužijo pri nas je cesta že tretji dan zasnežena.

LP