Letne gume - zakon po snežni cesti

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
Citat:
Uporabnik Narodnjak pravi:
Jz sm se tud zajebu ker sm dal že prejšn teden letne gume nazaj gor
wink-1.gif
hysterical-1.gif

Februar je statistično mesec z daleč največ snega. Ti jih greš pa na konc januarja dol dat.
priden.gif

zomirp

Fizikalc
20. maj 2008
2.993
0
36
Lj - Vič
Mene je pa danes spet zmotilo sran.. na cesti.
Okoli 11.00 sem šel z Viča na obvoznico proti Jaršam. Po nobeni cesti do obvoznice se ni vsaj pet ur peljal plug (glavne ceste).
Obvoznica -
uf-1.gif
- vozen samo vozni pas. Kamionarji so bili drugačnega mnenja in so po zasneženem prehitevalnem pasu prehitevali osebne avtomobile (vozili smo cca 80 km/h).

Srečno prispem in uredim zadevo.

Nato po radiu omenijo nalete vozil na obvoznici, zato se vračam čez center Lj.
uf-1.gif

Šmartinka mimo BTC ima v vsako smer vozen en pas. Snega je toliko, da mi drgne po dnu avtomobila. Njegoševa isto. Pacienti skačejo po cesti, kjer je bilo komaj prostora za mimiovozeča avtomobila.
10.gif

Srečal sem pa nekaj plugov, ki so po omenjenih cestah sicer vozili, samo plužni del so imeli dvignjen.
aplauz.gif

Saj imajo navigacijo in bodo pristojni povedali, kdaj se je plug nahajal na teh cestah.
10.gif

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.187
1.197
113
www.adriamedia.si
A zdaj pa zasnežen vozni pas ni več vozen ali kaj? Čisto kamot je bilo 80 po kateremkoli pasu.
In Tržaška je bila ob 8 in ob 10 čisto OK prevozna (in tudi plug je šel vmes tam). Šmartinka je bila ob 11.30 popolnoma OK za peljat 50 ali 60 na uro.

Dajte si nekaj dopovedat: zima je zima. Cestarji so plačani in opremljeni za povprečne zime, ne pa za tako špico, kot je bila danes. Celo Brnik je bil zaprt, pa tam res obvladajo. Če bi hoteli, da jih je dovolj za take padavine, kot so danes, bi nas stvar stala 3x več. To pa nima smisla.

Najprej bo treba poskrbet, da policisti izvajajo zakon in takoj kaznujejo kamionarje, ki se ne izločijo. Takoj, tudi če se ne zataknejo. Za vsakim počivališčem 1 patrulja, če se sneg oprijema ceste (in to ne pomeni 20 cm, to pomeni, da je pač cesta bela), ustavljat in kaznovat kamionarje. Vsakič, striktno in brez usmiljenja. In enako velja za voznike osebnih avtov, ki nimajo predpisane opreme. Pa jasno in glasno povedat ljudem, da naj tisti, ki se ne znajo peljat, ostanejo doma, grejo na bus ipd. In ko smo že pri busih: če bi LPPjevci na buse dali ketne, bi bilo tudi manj sra'nja po LJ. Ne pa da še po ravnem ne morejo speljat.
Poleg tega je treba nehat delat neumnosti in recimo iz grabna na AC vleč kamione, ki so not padli, kadar to vlečenje ven ovira promet. Naj tam počaka do noči, ko ne bo prometa, pa zaračunat vlečenje ven.

Predvsem bi bilo pa treba najprej pucat pločnike in šele potem ceste ...

Marauder

Pripravnik
16. mar 2008
205
0
16
Zakaj obvezne zimske gume? Nimam pojma! Dejmo potem kar rečt in uzakonit obvezen 4x4 pogon pozimi... sej je bolj varen kot samo prednji ali zadnji pogon... Pri nas je letos zapadel 1 krat sneg, ki se je oprijel cestišča. Pa še takrat ga je na hitro pobralo. Zakaj bi jaz sedaj menjal nove letne gume z zimskimi? Da jih bom rabil 1 do 2x na leto? Jupi... Sej lepo piše v zakonu da so dovoljene letne gume z verigami... Čeprav se mi je zelo mudilo v Ljubljano v ponedeljek, sem prestavil, ker se mi ni dalo po snegu voziti! Tudi če bi imel zimske bi odpovedal!

Se pa strinjam, da bi se morali kamjonisti sami izločati iz prometa... Sej veliko se jih, ampak ne vsi... Sicer pa od kdaj kamjonisti spoštujejo pravila? Kolona 50 avtov zadej, on se ne umakne... Izrabljanje pravila močnejšega... Prenaloženi tovornjaki...

Še vedno čakam (jaz pa še kdo drugi) link do Fisherja, kjer je komentiral prednosti letnih gum pozimi. Kolikor vem, ga na tem forumu ni... Na enem drugem je pa tudi davno nazaj nehal objavljati...

Nazadnje urejeno:

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
Zakaj zimske gume? Zato ker te pri nas sneg lahko preseneti bilokdaj! Letne gume imajo pozimi prednost v 10% v ostelem so pa v prednosti zimske. Sicer pa je zakon napisan malo smesno, moral bi biti tako da ko so snezne razmere, na cesti ne smes biti z letnimi gumami in ce te pac potem nekje dobi sneg se pa znajdi ali pa placaj.
Glede kamionov pa smo tudi edini z zakonom da se kamioni morajo izlocat, kje v razvitem svetu se imajo zakon da se ne rabi pluzit pred doloceno kolicino snega na cesti, kamioni pa se morajo izlocat ko se sneg oprijema cestisca?? Nikjer, ker povsod vedo da je promet nuja, vendar so pa tudi zimske gume in ketne obvezna zimska oprema in s tako opremo si lahko na cesti dokler hoces, ce pa nimas opreme in zaglavis pa se ve kaj sledi

Fe3

Thinc
13. avg 2007
1.054
16
38
55
Vzhodna Gorenjska
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:

Dajte si nekaj dopovedat: zima je zima. Cestarji so plačani in opremljeni za povprečne zime, ne pa za tako špico, kot je bila danes. Celo Brnik je bil zaprt, pa tam res obvladajo. Če bi hoteli, da jih je dovolj za take padavine, kot so danes, bi nas stvar stala 3x več. To pa nima smisla.

Predvsem bi bilo pa treba najprej pucat pločnike in šele potem ceste ...

Zima je res zima in čisto običajno je, da pade celih dvajset centimetrov snega. Ravno tako kot cestarji, bi tudi štromarji morali upoštevati tudi posredno škodo, povzročeno ob takih tako imenovanih izrednih razmerah. Tako bi bila njihova kalkulacija kaj se splača in kaj ne, takoj drugačna.

In ti bi najprej spucal pločnike, da ti jih potem mimoidoči plug spet zafila s snegom s ceste?
bonk.gif

netko

Guru
25. jul 2007
6.948
2.247
113
zaplankanost slovencev očitno nima meja... pri vas je sneg enkrat na leto... voziš se po cesti očitno ne samo pri vas saj praviš, da si imel pot v ljubljano pa verjetno še kam... in kaj če zjutraj ko greš ne pada popoldan, ko greš nazaj pa se zgodi metež kot se je...
boš dal ketne my ass gor in to vse zarad usranih 200-300 eurov enkrat na dve leti... če nimaš denarja ne vozi avto - pa ne samo ti, še marsikdo drug

sandra

Guru
10. dec 2007
5.780
2.243
113
Mene pa zanima kje so bili včeraj kresalčki? Zakaj niso izločali, pisali kazniza tiste počasneže z letnimi gumami.Me zanima če je imel kateri nataknjene ketne.

I

Izbrisan uporabnik #488

Takole bom rekel. Zimske gume so seveda zimske in tu ni nobene dileme.
Vendar pa ultra nuje po zimskih gumah ni, ko so ceste splužene in urejene oziroma ko je oprijem normalen. Zadnji dve leti npr. si z zimskimi gumami nisi imel kaj početi kot običajen šofer.
Ko pade resen sneg pa da je še malo leda spodaj potem ti pa niti zimske gume+verige ne pomagajo
smile-1.gif
(smo kar lepo porivali).
Tedaj se počaka da se cesta uredi in to je to.

Če pa se vsak dan voziš in si primoran v to pa ni nobene dileme, gre za tvojo varnost in varnost drugih.

Problem je tudi v tem, da nekateri šoferji obuti v zimske gume mislijo, da se bo avto s tako opremo obnašal kot na suhi cesti in ne prilagodiji vožnje snežnim razmeram.

Pa pri nas sneg ne preseneti, lol, od kod take ideje? Vedno je napovedan par dni naprej
smile-1.gif

Zato ne delat panike z zimskimi gumami, saj nismo v Skandinaviji, vprašajte malo starše kako se je v pravih zimah vozilo nekoč.

Saj pravim, drugo pa so igrači ko se v snegu spuščajo z letnimi gumami v brege in podobno...

miha013

Fizikalc
20. jul 2007
5.204
0
36
42
lj
Če bi imel vsak udeleženec primerno zimsko opremo, sploh ni problem voziti tudi po kakšnem centimetru snega. Ampak folk raje ***** kako so cestarji slabo skidal ceste. To, da plugi skoz drgnejo asfalt se pozna tudi na povečanem številu lukenj v cestišču.

irCAR81

Fizikalc
19. mar 2008
1.712
77
48
Zimske gume so letos zakon. Ni mi žal niti 1 centa za njih. Je blo pa zdej res nekaj let ko ble samo za zgago.
Včeraj me je najbolj motil sneg na strehah, ki je potem na AC pri 130 v težkih krpljih odletaval s streh "vestnih" voznikov.
To ni več kaznivo?

Zimska služba naproša da se vozniki sami izločajo iz prometa.

predator

Fizikalc
20. jul 2007
5.141
0
36
Ausland
Citat:
Uporabnik sandra pravi:
Mene pa zanima kje so bili včeraj kresalčki? Zakaj niso izločali, pisali kazniza tiste počasneže z letnimi gumami.Me zanima če je imel kateri nataknjene ketne.
No tak odgovor oz. post sem čakal. Spet so policisti krivi
cheer.gif

irCAR81

Fizikalc
19. mar 2008
1.712
77
48
Citat:
Uporabnik sandra pravi:
Parkirani pred PP, ker imajo letne gume.
cool-1.gif

Raven

Voodoo
25. jul 2007
749
0
16
42
Citat:
Uporabnik irCAR81 pravi:
Zimske gume so letos zakon. Ni mi žal niti 1 centa za njih. Je blo pa zdej res nekaj let ko ble samo za zgago.
Včeraj me je najbolj motil sneg na strehah, ki je potem na AC pri 130 v težkih krpljih odletaval s streh "vestnih" voznikov.
To ni več kaznivo?

Zimska služba naproša da se vozniki sami izločajo iz prometa.

Sem včeraj poslušal na TVju, da je kazen 120€, če nimaš primerno očiščen avto. Ne vem pa koliko vestno delijo te kazni.

CupraR

Majstr
21. sep 2007
5.639
146
63
Jp je kazen
zmaga.gif

Jah zimske gume, lansko leto sm jih dal prvič sred februarja gor ko je bila prva poledica, letos so ap pač take razmere da so kr nuja
smirk-1.gif

Eni pa itak bolš da bi doma ustal kot da na cesto rinejo
bonk.gif