Leče

MViper

Fizikalc
19. jul 2007
12.139
0
36
45
Hm, kaj vem, zdi se mi da dovolj mezikam.. na usake 3-4 sekunde..

Hm, decembra 07 v clarusu, ko so mi tudi svetovali J&J lece.. Naj se vrnem na ponovni pregled?

V primeru, da so lece poskodovale rozenico, kaj storiti?

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Kot sem rekel... nisem okulist
smirk-1.gif
.

Jaz bi kot prvo pogledal roženico... če so kake praske, je pač potrebno prekinit z nošnjo leč, dokler se ne zacelijo.
Kot drugo pogledat, če so znaki pomanjkanja kisika v roženici... če so, prekinit nošnjo leč in predpisat kake novejše leče z večjo prepustnostjo za zrak.
In kot tretje bi bilo morda fino naredit Schirmerjev test... da se oceni, če se solze izločajo v primerni količini.

Nimam pojma, kaj od tega delajo pri Clarusu (glede na to, kako izgleda prodajalna, skoraj zagotovo vse
smile-1.gif
), niti če je vse dejansko potrebno.

Sam moraš oceniti, koliko te zadeva moti, predvsem pa, če se stanje slabša. Potem pa ukrepaj.

imperator

Pripravnik
27. jul 2007
437
0
16
cviček'land
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

Hmm... to vsaj malo razjasni stvari. Kot si rekel, na levem očesu "dioptrija kompenzira cilinder".

Sedaj pa še eno vprašanje... kakšne kontaktne leče imaš? Sodeč po temle receptu, bi moral imeti levo klasično, desno pa torično... kar je sila čudna izbira
confused-1.gif
. Lahko še pogledaš prosim na škatlico od leč, kaj točno piše na vsaki posamezni? (oziroma če piše isto, kot si že prepisal z izvida).

Moraš pa vedeti, da nisem oftalmolog... za resnejša vprašanja vsekakor priporočam, da ob prvi priliki stopiš nazaj, opišeš težavo in se pogovorita.

Tako je, leva je klasična desna pa torična. Imam J&J. Pregledal sem šaktljici leč in ugotovil, da so podatki popolnma enaki kot na izvidu.
Klasično pa naj bi imel zato, ker torična z tako majhnim cilindrom ne obstaja. Minimum cilindra je -0.75. Torej naj bi mi ta četrtinka močnejša dipotrija popravila cilinder, ki ga imam na levem očesu.
Se pravi, da lahko problem za moj slabši vid tiči tukaj?

MViper

Fizikalc
19. jul 2007
12.139
0
36
45
Bojim se, da bom na daljsi rok kaj sjebal ucke.. ker so mi le sveti organ
smile-1.gif

Hec je tudi, ko dam zvecer lece ven, je tak feeling.. ne vem kako naj opisem.. kot, da bi cep snel iz flase
smile-1.gif
Vcasih se tudi ulije iz oci..

Novejse lece? To kar mam ni novo? Ker sem prosil, da naj mi dajo pac najboljse kar imajo, da moje oci nimajo cene.. Pa mi je te predlagala..

Bom sel jaz kar na pregled, ziher je ziher [.. je rekla nuna, ko je dala kondom na sveco]
grin1.gif

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Pametna filozofija!
zmaga.gif

Nimam pojma, katere J&J leče imaš, tako da ne vem, kako "nove" so. Glavni faktor je itak prepustnost za kisik. Kar se tega tiče, so trenutno top of the line Cibine Air Optix.

Tole mi res smrdi po kakih mikropoškodbah roženice. Sploh ker so simptomi očitno precej izraziti. Ne moreš pa tega sam preverit... mora biti biomikroskop, tako da kar ob priliki do okulista in opiši težave.

Pa nabavi si peroksidni čistilec... četudi imaš mehke leče. Dosti bolje očisti. Pa preko Ebaya jih dobiš po povsem normalni ceni.

Pa sporoči prosim, kakšen bo rezultat (lahko tudi po PM).

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Verjetno res...

Na levem očesu ti v osi 65 +- 90 dodatna dioptrija prav nič ne koristi. Na daleč ni problem, ker pač v tistem območju vidiš še malenkost bolj ostro. Na blizu pa verjetno res to pripomore k malce megleni sliki.

Morda bi lahko na levem poizkusil še z Dsph -0,75 lečami... ampak je očitno okulist ocenil, da te ne bi smelo preveč motit.

Kako moteče pa je to dejansko? A pomaga, če povečaš razdaljo do računalnika za npr. 10 do 15 cm?

MViper

Fizikalc
19. jul 2007
12.139
0
36
45
Peroksidni cistilec? Mislis aosept? Pa ga naj vsak vecer uporabljam? Namesto klasicne tekocine B&L za mehke lece?

Ti sporocim
zmaga.gif

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Ja, Aosept in podobne H2O2 zadeve. Mehurčki pač ;-) . Vsak dan najmanj 6 ur, drugače peče...

MViper

Fizikalc
19. jul 2007
12.139
0
36
45
Hm.. saj to me skrbi, ker sem imel 2 razlicna AOsepta, pa me je po ene 12 urah, ko sem dal lece ven in je nehalo "brbljati", posteno zapeklo v ocesu.. Potem sem dal za cca 15 minut v fiziolosko raztopino, da je bilo kolikor tolikor vzdrzno v ocesu..
confused-1.gif

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
A smo se o tem že menli? Lahko da je katalizator bolj bogi... ali pa je v prostoru prehladno (pod 20 stopinj) in reakcija ne poteka kot bi morala. Načeloma po 6 urah ne bi smelo več biti peroksida noter.

Sam Aosept uporabljam že 10 let in nikoli problemov. Razen, kadar sem prišel bolj zgodaj zjutraj domov in potem dopoldne pozabil, da še ni 6 ur minilo. Peeeeče.

MViper

Fizikalc
19. jul 2007
12.139
0
36
45
Hm, nekomu sem ze pisal to, pa sem pozabil komu..
grin1.gif

Hm.. ne vem tocno kaj je bilo.. Soba ima cca 21-22 stopinj.. Ampak vem, da je zapeklo kot hudic in sem se potem izogibal aosepta
smile-1.gif

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.415
3.805
113
davorinm.wordpress.com
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

Pametna filozofija!
zmaga.gif

Nimam pojma, katere J&J leče imaš, tako da ne vem, kako "nove" so. Glavni faktor je itak prepustnost za kisik. Kar se tega tiče, so trenutno top of the line Cibine Air Optix.

Air Optix niso nič posebnega. So pač toliko bolj marketinško aktivni. Sem jih sprobal in niso niti preveč udobne, niti niso nič posebnega.

Potem pa sem sprobal J&J Oasys (14 dnevne) in so fenomenalne. Oči se ne meglijo več, leče so izredno tanke in mehke, lahko jih nosiš od 6:00 do 6:00 pa ni težav.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Zanimivo... meni so odlične. Imam še en par v hladilniku in jih bom verjetno še kupil...

Sicer sem pa zdej na parmesečni pavzi, da si roženica malo opomore
smile-1.gif
.

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.415
3.805
113
davorinm.wordpress.com
Če boš imel priliko, probaj J&J Oasys.
smile-1.gif

jj_acuvue_oasys.jpg

Citat:
cuvue Oasys z Hydraclear Plus tehnologijo so nove 14 dnevne mehke kontaktne leče. Izdelane so iz popolnoma novega materiala (Senofilcon A) in s pomočjo zaščitene tehnologije Hydraclear Plus.

S to tehnologijo se leči doda večja količina vlažilnega elementa, kar lečo naredi bolj vlažno in bolj gladko.

Vlažnost in gladkost leče omogoča uporabniku izredno udobje tudi v najbolj zahtevnih pogojih nošenja kontaktnih leč, kot so centralno ogrevani prostori, klimatizirani prostori, zakajeni prostori, intenzivnim delom pred računalnikom..itd.

Leče Acuvue Oasys so namenjene dnevnemu (14 dni) ali podaljšanemu nošenju (7 dni in noči).

excalibur

Pripravnik
24. sep 2007
321
0
16
je ni
Citat:
Uporabnik ynos pravi:
Če boš imel priliko, probaj J&J Oasys.
smile-1.gif

jj_acuvue_oasys.jpg

Probal tudi te (izmed mnogih) in ugotovil, da mi niti te ne ustrezajo. Očitno zame še niso ustvarili leč, ki bi mi ustrezale, zato sem spet končal na očalih. Upajmo, da bo več sreče v prihodnosti. Sej zdej pozimi je ql, spomladi in poleti pa mi gre kar na živce, ker ne morem imet svojih sončnih očal (neke nastavke al pa stekelca, ki se temnijo pa tudi ne mislim imet). Aja, pa seveda pri športu je spet gnilo, ker vidim bolj megleno.

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.367
88
48
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

Zanimivo... meni so odlične. Imam še en par v hladilniku in jih bom verjetno še kupil...

Sicer sem pa zdej na parmesečni pavzi, da si roženica malo opomore
smile-1.gif
.
Zakaj hraniš leče v hladilniku?

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.367
88
48
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:
Včasih pa je vendarle tako, da se kontaktne leče predpišejo malenkost močnejše kot očala
Pri meni je ravno obratno. Pri lečah imam dipotrijo -6.00, na očalih -7.00
confused-1.gif