Laptop do 600€

ngc2392

Guru
4. okt 2007
2.177
512
113
kranj
tisti hp po specifikaciji ni napačen. le ti nizkocenovci od hpja me ne prepričajo. ne vem, nekako mi ne potegnejo :) drugače pa ja, če bo bolj kot ne navadna uporaba, je lahko tudi refurbished roba dobra. torej kakšen thinpad ali cenejši thinkbook.

19. jul 2007
2.872
1.593
113
tisti hp po specifikaciji ni napačen. le ti nizkocenovci od hpja me ne prepričajo. ne vem, nekako mi ne potegnejo :) drugače pa ja, če bo bolj kot ne navadna uporaba, je lahko tudi refurbished roba dobra. torej kakšen thinpad ali cenejši thinkbook.
Prejšnji laptop, ki sem ga imel je bil ProBook pa je bil jajc, EliteBook je povsem drug razred (jasno, tudi cenovno).

hojnikb

Majstr
23. avg 2020
1.077
286
83

mislim da je tole + 8GB stick rama še najboljši value for money do ~500€, vsaj če se omejujemo na MV.

6 jeder, IPS display, dovolj rama in diska za 400€.. Kaj še hočeš več od budget laptopa..

19. jul 2007
2.872
1.593
113
O katerm i3 ti to?
Ne vem zakaj mi je link odrezalo.

Primerljiv Lenovo : (cenovno, RAM, SSD) vendar Intel i3 (Lenovo V15 G3)

ngc2392

Guru
4. okt 2007
2.177
512
113
kranj
Prejšnji laptop, ki sem ga imel je bil ProBook pa je bil jajc, EliteBook je povsem drug razred (jasno, tudi cenovno).
jajc v smislu izdelave (trdnost...) ali jajc v smislu zmogljivosti? ker na slednje lahko vplivaš, na drugo ne moreš. in ja, s probookom se nekako začne pri hpju. osebno se mi zdi, da je probook dovolj dobro narejen...kaj je v njem, pa lahko vsak izbira.

hojnikb

Majstr
23. avg 2020
1.077
286
83
Ne vem zakaj mi je link odrezalo.

Primerljiv Lenovo : (cenovno, RAM, SSD) vendar Intel i3 (Lenovo V15 G3)

Bo ryzen z 6 jedri kr hitrejša varjanta za isto ceno. i3 ma samo 2 hitra jedra, amd pa 6...

Voltaire

Pripravnik
29. avg 2015
150
6
18
Če koga zanima rabljen prenosnik, prodaja kolega za 470€

raners

Majstr
4. mar 2008
2.841
460
83
Ker je ta tema najbolj v uporabi, bom kar tule vprašal.. Za kolega sem kupil ta laptop: HP Victus 16-s0011ns. Oni so kar namestili Win11 Pro in včeraj sem ga še posodobil in namestil par malenkosti. Uporabljal se bo za izris kuhinj (3d preview), zato smo kupili prenosnik z dobro grafično.

Ker pa nisem več tako "na tekočem" z novejšimi tehnologijami, pa me zanima naslednje:
1. V task manager-ju sem videl, da dela samo grafična iz procesorja (odprt ni bil noben program, samo winsi).. Je to normalno? Ali mogoče win11 (ali CPU) sam ugotovi, da zaradi ekonomičnosti ne rabi "pomoči" zunanje grafike in ko se bo zagnal kak program (ki bolj rabi grafično), bo OS (ali CPU) sam "predal delo" zunanji grafični? Ali moram kje v Biosu ali kakih nastavitvah obkljukat, da naj deluje vse na grafični kartici (GTX 4060)?
2. Kolega mi je rekel, da celo na nekaterih gaming laptopih ne deluje zunanja grafična, če ni priklopljen napajalni kabel. To drži?
3. Zraven je tak kar ogromen polnilec na kablu. Ko sem iskal, če se ta prenosnik lahko polni preko USB-C, je sicer na večini straneh pisalo, da ne omogoča polnjenja preko USB-C, ampak za lanske modele, za letošnje nisem našel kaj pametnega.. In ker je tolko nekih različnim modelov in oznak, še zdaj nisem prepričan, če lahko probam polnit preko USB-C porta (mam od zenbook 65W polnilec preko USB-C). Lahko kaj zaje*em, če priklopim na USB-C port kak polnilec in pogledam, če se polni? Ker tudi na HP support nisem našel nič pametnega..
4. Nekaj me še zanima glede garancije: pri tem mi na računu piše, da ima 1 leto garancije. In tudi npr.: na mimovrste piše pri HP Victus modelih, da imajo 1 leto garancije. Nekje pa sem našel, da imajo 3 leta garancije. Ve kdo, kako je s tem? Ni včasih veljalo, da mora bit v Slo za tehnično blago vsaj 2 leti garancije?

Upam, da nisem preveč "zgrešil" teme; sem raje tu vprašal kot kreiral novo.. ;)

serviser!

Fizikalc
21. jun 2021
274
42
28
Ker je ta tema najbolj v uporabi, bom kar tule vprašal.. Za kolega sem kupil ta laptop: HP Victus 16-s0011ns. Oni so kar namestili Win11 Pro in včeraj sem ga še posodobil in namestil par malenkosti. Uporabljal se bo za izris kuhinj (3d preview), zato smo kupili prenosnik z dobro grafično.

Ker pa nisem več tako "na tekočem" z novejšimi tehnologijami, pa me zanima naslednje:
1. V task manager-ju sem videl, da dela samo grafična iz procesorja (odprt ni bil noben program, samo winsi).. Je to normalno? Ali mogoče win11 (ali CPU) sam ugotovi, da zaradi ekonomičnosti ne rabi "pomoči" zunanje grafike in ko se bo zagnal kak program (ki bolj rabi grafično), bo OS (ali CPU) sam "predal delo" zunanji grafični? Ali moram kje v Biosu ali kakih nastavitvah obkljukat, da naj deluje vse na grafični kartici (GTX 4060)?
2. Kolega mi je rekel, da celo na nekaterih gaming laptopih ne deluje zunanja grafična, če ni priklopljen napajalni kabel. To drži?
3. Zraven je tak kar ogromen polnilec na kablu. Ko sem iskal, če se ta prenosnik lahko polni preko USB-C, je sicer na večini straneh pisalo, da ne omogoča polnjenja preko USB-C, ampak za lanske modele, za letošnje nisem našel kaj pametnega.. In ker je tolko nekih različnim modelov in oznak, še zdaj nisem prepričan, če lahko probam polnit preko USB-C porta (mam od zenbook 65W polnilec preko USB-C). Lahko kaj zaje*em, če priklopim na USB-C port kak polnilec in pogledam, če se polni? Ker tudi na HP support nisem našel nič pametnega..
4. Nekaj me še zanima glede garancije: pri tem mi na računu piše, da ima 1 leto garancije. In tudi npr.: na mimovrste piše pri HP Victus modelih, da imajo 1 leto garancije. Nekje pa sem našel, da imajo 3 leta garancije. Ve kdo, kako je s tem? Ni včasih veljalo, da mora bit v Slo za tehnično blago vsaj 2 leti garancije?

Upam, da nisem preveč "zgrešil" teme; sem raje tu vprašal kot kreiral novo.. ;)
1. Grafika je požrešna. Tako da bo verjetno res treba imeti vklopljen napajalnik.
3. Priklopi na napajalnik, ki je bil priložen.
4. Garancija mora biti 1 leto. Lahko pa uveljavljala stvarno napako 2 leti.

• Všeč mi je
Reactions: raners

raners

Majstr
4. mar 2008
2.841
460
83
Včeraj priklopil laptop na napajalnik in je vseeno delala samo grafična od CPU.. Zunanjo grafično sem posodobil na zadnji FW in vseeno ni nič delala po ponovnem zagonu.. Je pa res, da nisem imel odprtega nič kaj takega, kar bi povzročilo neko breme za grafično..

Še zdaj ne vem, ali windows (ali CPU ali ?) sam preklopi na zunanjo grafiko (ko je potreba) ali moram kaj nastavit v Bios ali v kaki konzoli od grafične?

In še zdaj ne vem, če lahko kaj zajebem, če dam USB-C polnilec na USB-C port, da sprobam, če se laptop polni tudi preko USB-C...

Ima mogoče kdo odgovore na moja vprašanja? Bi mu bil zelo hvaležen.. ;)

hojnikb

Majstr
23. avg 2020
1.077
286
83
Včeraj priklopil laptop na napajalnik in je vseeno delala samo grafična od CPU.. Zunanjo grafično sem posodobil na zadnji FW in vseeno ni nič delala po ponovnem zagonu.. Je pa res, da nisem imel odprtega nič kaj takega, kar bi povzročilo neko breme za grafično..

Še zdaj ne vem, ali windows (ali CPU ali ?) sam preklopi na zunanjo grafiko (ko je potreba) ali moram kaj nastavit v Bios ali v kaki konzoli od grafične?

In še zdaj ne vem, če lahko kaj zajebem, če dam USB-C polnilec na USB-C port, da sprobam, če se laptop polni tudi preko USB-C...

Glede na to da imaš 230W zunanji napajalnik, ne pričakuj da ti bo usb-c napajanje delal, še najmanj pa ne z polno zmogljivostjo. Zgubit sicer nimaš kaj, če probaš, ker more itk polnilec/laptop nardit negotiation, da sploh gor spusti napetost.

Kar se pa tiče grafike; pri laptopih z dvojno grafiko tista dodatna skoraj nikoli ne dela, če ni po tem zahteva. Driver ima whitelisto aplikacij, kjer potem naredi preklop na dodatno (recimo igre ali kakšni 3D programi). Če to ne dela (program more seveda laufat takrat k gledaš) pač daš exe pod whitelist, da nardi zagon z dodatne grafične.

• Všeč mi je

damirj

Guru
9. maj 2012
5.321
2.423
113

Lahko priklopiš USB-C napajanik, Če prenosnik ne podpira ponjenja preko USB-C se ne bo zgodilo nič. Zunanja grafična se v večini primerov aktivira samo v zahtevnejših programih in igrah, lahko pa tudi sam forceaš v Settings -> System -> Display in potem nekje spodaj imaš naštete Appe za katere lahko spremeniš grafični profil in nato pač izbereš high performance (v oklepajih bi ti moralo izpisati model GPU, ki je vgrajen)

• Všeč mi je

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.599
4.533
113
50
Na sončni strani ALP
Sicer je malo preko 600€ pa vseeno. Za domačo rabo bi zamenjal 10+ let starega i5 Dell Inspirona. Ker mi Dell od opreme nikoli ni delal težav, iščem Della za zamenjavo.

Našel sem DELL Vostro 3535 R7-7730U/16GB/512GB SSD.

So R7 procesorji OK in kam se uvrščajo glede Intela? In na splošno, kakšno je mnenje glede tega prenosnika?!

Hvala.

serviser!

Fizikalc
21. jun 2021
274
42
28
Sicer je malo preko 600€ pa vseeno. Za domačo rabo bi zamenjal 10+ let starega i5 Dell Inspirona. Ker mi Dell od opreme nikoli ni delal težav, iščem Della za zamenjavo.

Našel sem DELL Vostro 3535 R7-7730U/16GB/512GB SSD.

So R7 procesorji OK in kam se uvrščajo glede Intela? In na splošno, kakšno je mnenje glede tega prenosnika?!

Hvala.
Vostro serija je ok....poslovni prenosnik.
AMD procesor je pa tudi dovolj zmogljiv....primerljiv z intel i7 13to serijo. Oziroma celo nekaj zmogljivejši po CPU marku.
Edino preveri ali je ram še nadgradljiv, ker ga boš v bodoče morda želel povečati.

• Všeč mi je
Reactions: Zgaga