Kvazi ksenonski žarometi - kdaj bo akcija

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Na tej sliki je avto z navadnimi luči. Tuki delajo probleme aftermarket ksenonke. Tu se svetloba lomi na vse konce.
166546-MGZTN.JPG

Priponke

• 166546-MGZTN.JPG
    166546-MGZTN.JPG
    69 KB · Ogledi: 150

TsaiLun

Zelenc'
1. sep 2007
5
0
1
No danes je bilo na Valu 202 pri oddaji Kje pa vas čevelj žuli zadnje vprašanje ravno v zvezi z ksenonskimi kiti. V glavnem če na kratko povzamem: homologacija brez že tisočkrat naštetega (pranje+avtomatika višine) ni mogoča, policija sicer ne posveča temu velike pozornosti vendar v primeru prometne nesreče zavarovalnice verjetno tudi pri nas lahko zavrnejo izplačilo škode, ker je bilo vozilo tehnično neustrezno.
Skratka vsak naj sam oceni ali je vredno tvegati izgubo zavarovanja in kazen, če jih že to da slepijo vse nasproti vozeče ne gane.
lp

Mis

Fizikalc
1. sep 2007
2.627
0
36
Danes sem videl Alfo 145 (sicer okusno popedenan avtomobil, nič štrlečega), ki me je močno osvetlil z xenon kit-om, čeprav sem že tako bil navajen na sonce... Res ni prijetno, da bi pa še po kakem dežju nasproti pripeljal pa tako ali tako nič ne vidiš...

Struna

Indijanc
7. jan 2008
290
0
16
42
www.aperion.org
Tudi meni se tako zdi, da ti zavrnit ne morejo... Še vedno je najbolj ziher vgradit tisto špricko pa avtomatiko in maš lepo mir za vse večne čase

ChaoRen

Fizikalc
21. jul 2007
5.409
0
36
124
Citat:
Uporabnik tomi pravi:
je pa naval meglenkarjev spet zadnje dni .. ful enim ni jasna beseda MEGLENKA
bonk.gif

Enim ne potegne niti takrat, ko jim prižgeš zadnje meglenke. Jih ne moti.
hysterical-1.gif

dufus

Fizikalc
13. okt 2007
1.927
60
48
najhujsi so tisti, ki ti pridejo za rit z meglenkami pa jim prizges zadnjo meglenko se ti, nato pa ti debilcek zadaj prizge dolge
bonk.gif

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.577
336
83
Kras
www.mtl.si
KSZ
V zadnji Motoreviji je en lep članek na to temo. Aftermarket xenon kiti so nezakoniti (vključno z navedbo pravilnikov, kje to piše). Razen, če v kompletu namestiš še avtomatsko štelanje višine in pa čiščenje žarometov. Mislim, da ustrezne kite prodaja le Hella. In seveda jih je potrebno HOMOLOGIRATI. Pa ne stanejo 60 EUR.

Torej, predvidevam, da se bodo plavčki kmalu zganili. Vsak pa naj se sam odloči, če je vredno 500 EUR kazni + 2 x stroški tehničnega.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.577
336
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik Slovenet pravi:
Da te dopolnim. V tem članku je tudi razloženo zakaj so potrebne vse naštete pritikline pri ksenonu. Zanimiv članek.
Jup. Toliko o mnenju domačih mojstrov. Čeprav je moje mnenje še vedno enako: nekateri nič ne slepijo in me sploh ne zanima. Drugi pa za znoret. In če smo čisto pošteni, tudi nekateri z navadnimi žarnicami slepijo za popiz... Jim je škoda časa za pravilno nastavit višino luči.
stupid-1.gif

Aja, še tole. V Motoreviji včasih orenk pihnejo mimo. Vendar verjetno ne bi bili tako neumni, da bi se sklicevali napačno na pravilnike.

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Citat:
Uporabnik TsaiLun pravi:

Skratka vsak naj sam oceni ali je vredno tvegati izgubo zavarovanja in kazen, če jih že to da slepijo vse nasproti vozeče ne gane.
lp

Potemtakem ti nebi škode povrnili tudi če imaš neprižgane luči. Ane? Mislim bedarija. Ksenon kit še vedno bolše
sveti kot pa stara h4 žarnica. Pomoje vsaj.

Tisto ko pa je nekdo rekel da se svetloba lomi vsepovprek pa je vrjetno bla slaba montaža kriva...

Kolega ma kit not 6000k, pa zelo lepo sveti. Še vedno "presveti" vsako staro žarnico.

Da ne govorim o biksenonih, ko na avtocesti zablendaš, pa model spredaj misli da ga radar slika ko "zafleša"
smile-1.gif

In to da slepiš nasprotivozeče... Hmmm, meni se še to ni zgodilo... Še vedno nemoreš tako slepiti kot
razni terenci z ksenoni, ko ima luč v višini tvoje glave (ko sediš v avtu). Pa tut ti nič ne flešajo, se da popolnoma
lepo mimo njih peljat. Malo neudobno je mogoče če imajo dolge luči, ampak tut nič kriznega.

Nazadnje urejeno:

cizy

Fizikalc
21. jul 2007
6.976
64
48
Citat:
Uporabnik malcomX pravi:
Citat:
Uporabnik TsaiLun pravi:

lp

Da ne govorim o biksenonih, ko na avtocesti zablendaš, pa model spredaj misli da ga radar slika ko "zafleša"
smile-1.gif

Malkom... bixenonke ne zablendajo nič drugače kot pa navadne halogenke.
wink-1.gif

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.609
710
113
Za vikend sem zasledil še prvega motorista s ksenon kitom
bonk.gif

@mtl
Lahko slikaš članek?

Matrix

lawyer
20. jul 2007
238
0
16
Ptuj
Citat:
Uporabnik cizy pravi:
Citat:
Uporabnik malcomX pravi:
Citat:
Uporabnik TsaiLun pravi:

lp

smile-1.gif

Malkom... bixenonke ne zablendajo nič drugače kot pa navadne halogenke.
wink-1.gif

Ima malcom prav.. v novejših avtih bi-xenon deluje izključno preko zaslonke (ena žarnica).. včasih pa se je res blinkalo s halogenom (recimo Passat, itd.)... efekt je pa res takšen kot da bi ga poflešal
smile-1.gif

Matrix

lawyer
20. jul 2007
238
0
16
Ptuj
Citat:
Uporabnik mtl pravi:
Citat:
Uporabnik Slovenet pravi:
Da te dopolnim. V tem članku je tudi razloženo zakaj so potrebne vse naštete pritikline pri ksenonu. Zanimiv članek.
Aja, še tole. V Motoreviji včasih orenk pihnejo mimo. Vendar verjetno ne bi bili tako neumni, da bi se sklicevali napačno na pravilnike.

Pravno podlago glede tega sem iskal že pred leti in potem objavil relevantne določbe na suxu. Če se prav spomnim gre za pravilnike ES in ne nacionalna podzakonska pravila. Sem pa takrat porabil par urc, da sem se do tega dokopal.