Kvas pitch rate

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Hvala za info.

Begalo me je namreč to: če delam močnejši pir (1.060+), rabim več kot en suhi kvas za 20 litrov not djat. Če potegnem analogijo, bi potemtakem bilo ok, če "pridelam" 2x toliko tekočega kvasa (ga futram toliko več časa na stirplati), da dobim 2jno dozo.
 

koloid

Pripravnik
24. sep 2015
226
0
16
Po skoraj 2 dneh še vedno nobene aktivne fermentacije. Dodal sem 350ml neopranega kvasa pa da vidim kaj se bo bo izcimilo iz tega...

Ali mora biti kvas opran da lahko računaš z Mrmaltijem ustrezno količino?

Jaz sem do sedaj naredil vsaj 3 pire iz neopranega kvasa ( določil količino s pomočjo kalkulatorja) in nisem imel nobenih problemov vsaj kar se fermentacije tiče.

Ali kdo ve kolikšna je maxsimalna količina oz saturacija kvasa v enem piru? OG 1.050 / 20l.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.132
4.112
113
Citat:
Uporabnik guliver pravi:
Hvala za info.

Begalo me je namreč to: če delam močnejši pir (1.060+), rabim več kot en suhi kvas za 20 litrov not djat. Če potegnem analogijo, bi potemtakem bilo ok, če "pridelam" 2x toliko tekočega kvasa (ga futram toliko več časa na stirplati), da dobim 2jno dozo.

Ja, sej temu so starterji namenjeni. Za zelo močna piva iz ene vrečke z eno stopnjo starterja v 2l ne boš namnožil zadosti kvasa, zato delaš več stopenj. Če vsaki stopnji dvigneš OG je pri močnih pivih to samo dobrodošlo. Pa jasno za 1.070 OGja tega ni potrebno delat, pri 1.100+ bi pa skoraj svetoval ker dobiš bolj kvaliteten kvas.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.132
4.112
113
Citat:
Uporabnik koloid pravi:
Po skoraj 2 dneh še vedno nobene aktivne fermentacije. Dodal sem 350ml neopranega kvasa pa da vidim kaj se bo bo izcimilo iz tega...

Ali mora biti kvas opran da lahko računaš z Mrmaltijem ustrezno količino?

Jaz sem do sedaj naredil vsaj 3 pire iz neopranega kvasa ( določil količino s pomočjo kalkulatorja) in nisem imel nobenih problemov vsaj kar se fermentacije tiče.

Ali kdo ve kolikšna je maxsimalna količina oz saturacija kvasa v enem piru? OG 1.050 / 20l.

Sam uporabljam tega , imaš spodaj "yeast type" in izbereš slurrry. Meni vedno deluje BP za večino pivo tako da pustim pustim slurry density na 1. Če delaš recimo z vrečo imaš lahko pri bolj fino mletem sladu malce več usedline iz tega naslova, ali pa pri močno hmeljenih IPA je v usedlini veliko hmelja ... takrat lahko popraviš število z 1 na recimo 0.7, pri bolj čistih pivih z malo hmelja (recimo lagerji) pa sam uporabljam density 1.5.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.920
9.487
113
Citat:
Uporabnik guliver pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Citat:
Uporabnik guliver pravi:
Zakaj se pa pri pripravi kvasa za RIS-a uporablja v vsaki stopnji močnejša sladica?

Ali je to zaradi tega, da za kvas ni prevelik šok, ko pride v bolj sladko okolje?
Bingo
cheer.gif
....plus tega pa preživijo kvasovke odporne na visok alkohol.
V znani slo pivovarni v zadnji stopnji množenja kvasa celo uporabijo hmeljeno pivino, da se kvasovke res počutijo kot doma, ko pridejo na delovna mesta.

+ hmelj je nekako naravno v simbiozi s kvasom. Deluje namreč zaviralno za večino mikroorganizmov razen za kvasovke. Tako da skrbi da se noter v pivo ne naseli zalega v obliki bakterij in plesni, jasno se lahko enake lastnosti uporabi pri starterjih.


Ampak saj v starterju še ni alkota, na katerega bi se kvasovke navajale (ajde, zanemarimo tisti promil, ki nastane, če kaki kvasovki ni do masturbacije in hoče dalet ...)?
V štarterju je alko. Zdej pa le razmisli kdaj. Pa dejte mal možgane vklopit no.
 

koloid

Pripravnik
24. sep 2015
226
0
16
Potem ko sem fermentor prestavil v bolj toplo okolje ( iz 16°C na 21°C) se je končno začela fermentacija. Uf, zdaj pa po tej količini kvasa ki sem jo dodal lahko samo še upam na najbolje;)).
Vsekakor Safbrew B-256 ni primeren za fermentacijo na hladnih temperaturah.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.920
9.487
113
Na tvojem mestu bi dal takoj blow off cev, ker ti zna burno fermentirat.
 

koloid

Pripravnik
24. sep 2015
226
0
16
thx za opozorilo. za1x "kontroliram" divjanje temperature z ledom in mokrimi brisačami.
 

Chuck

Pripravnik
12. feb 2016
59
0
6
Razmišljam če bi za kakšen batch uporabil tekoči kvas. Ali je nujno da se naredi štarter za tekoči kvas ali gre tudi brez.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
403
83
je zelo priporočljiv, ni pa nujen.
Sam sem naredil tudi brez štarterja že, vendar sem naredil samo kakih 15L piva, pa kvas je bil relativno svež
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.132
4.112
113
Tekoæ kvas ima 100-120 miljard celic ob polnjenju. Vsak mesec se mu (pri pravinem hranjenju!) število aktivnih celic zmanšja za 20-25%. Večina kalkulatorjev upošteva te izgube ( recimo tale ) in preko tistega se da videt koliko celic je dejansko na voljo.

Če bi dobil čisto svež kvas potem teoretično je noter celic toliko kot jih imaš v suhem kvasu v eni vrečki. Večinoma pa ne dobiš čisto svežega ampak par mesecev starega. Recimo v štacuni pivovarium imaš zraven podatke o datumu proizvodnje, za kvas ki sem ga linkal je bil narejen konec julija. Če daš to v kalkulator zgoraj vidiš da "Yeast is 102 days old, the viability is estimated at 29%." ... torej je v kvasu samo še 1/3 živih celic. Tu bi nujno rabil štarter ker drugače delaš hud underpitching (premalo kvasa).

Tekoč kvas je tudi zelo občutljiv na nepravilno hranjenje, par dni na previsoki temperaturi zna že kar konkretno (dodatno) zmanjšat število aktivnih celic. Ker ne veš kje se je tak kvas hranil in kako je potoval je tako tudi pri relativno novemu pametno naredit starter, s tem tudi vidiš a je sploh še ok (pri tekočem kvasu je precej večja verjetnost da je zanič).
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Tule spodaj imaš tudi opombe, citiram:
Citat:

Dry Yeast - billions of cells per gram:

No one agrees on the number of yeast cells per gram in dry yeast!
This is made more confusing because each yeast strain has different size cells and clumping tendencies.
We put in a reasonable default of 10 billion cells per gram of dry yeast.
Kaiser located a study which reports the following data on dry yeast ranging from 8-18 billion cells per gram:
Yeast B cells/g
Safale K-97 14
Safale S-04 8
Safbrew T-58 18
Safbrew S-33 16
Saflager S-23 10
Saflager S-189 9
Adapted from: Van Den Berg, S., & Van Landschoot, A. (2003). Practical use of dried yeasts in the brewing industry. CEREVISIA, 28(3), 25-30 (Table 1).

Mr.Malty says that dry yeast contains 20 billion cells per gram. Unfortunately we could not find a reference to a study that supports that number.
From the manufacturers:
Fermentis: > 6B cells/gram for US-05 and S-04.
Danstar: > 5B cells/gram for Nottingham yeast.
These numbers sound conservative and do not match with the study referenced above. According to our pitching calculator, with dry yeast, using the mfg's number of 6B cells/g, to hit a pitch rate of 0.75 (M cells / ml / ° P) for a 5 gallon batch @1.050 would require 3x 11g packs!
Link to a researcher claiming 20B, but only has an n of 1.

Sam vzamemo vedno izhodišče 10 miljard na 1g suhega kvasa in "pro brewer" pitching rate. Do sedaj s kvasom nikoli nobenega problema.

Katerega Pro brewerja pa vzameš?

•Minimum manufacturer's recommendation: 0.35 (ale only, fresh yeast only) / pa pri receptu lahko izbereš tudi + 0.5
•Middle of the road Pro Brewer 0.75 (ale)
•Pro Brewer 1.00 (high gravity ale)
•Pro Brewer 1.50 (minimum for lager)
•Pro Brewer 2.0 (high gravity lager)

Pri katerem OG bi rekel, da gre za navaden ale in kdaj high gravity ale? Kdaj bi potem sploh uporabil Minimum manufacturer's recommendation? Jaz zankrat delam samo s suhim kvasom in nekaj časa bo še tako. Moram še veliko ostalih stvari prej naštudirat, preden se začnem še z biologijo ukvarjat
smile-1.gif
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Danes sem se vrgel v stroške in nabavil Berršmita. Hočem si pomagati z Yeast Starter-jem, kjer imam na razpolago 2litrsko erlenmajerco, 1 kg DME in Safale 05tko. Rad bi naredil štarter za 50 litrov pivine (OG 1.045) ... BS mi pokaže, da moram pripraviti cca malo čez 3 litre starterja ...

Kako zdaj lahko naredim normalen starter, da bo zadosti kvasovk in vse v 2 litra erlenm.?
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
403
83
To maš prav, jaz sem mu samo podal opcijo glede na njegovo težavo...
Sicer pa znajo biti ti internetni kalkulatorji kar lažnjivci...sam sem naletel že na 3 popolnoma različne kalkulatorje in podatke...noben pa ne more natančno povedati kakšno število celic je priporočljivo
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Dvostopenjski me nervira, ker je večja možnost okužbe, ker je kar nekaj mahinacije z opremo.

Torej:
- 1,5 litra vode
- 150 g DME
=============== sterilizacija ==============
- ena vrečka kvasa
 

Podobne teme