Danes imam namen kuhati American Pale Ale. Batch 50L in uporabiti svoj prvič izpiran kvas.
Pred natanko 1 mesecem sem kuhal povsem enakega in enako količino. Kvas je bil US05 dve vrečki in delal kratek starter v 200g DME v 1,5L vode 4 ure na mešalniku. Skrbi me, da je bilo premalo kvasa, a prvi mehurčki so se pojavili po cca 6 urah, v 3-4 dneh pa je bilo vrenje končano. OG = 1064, FG = 1010. Pivo je OK. Prvič sem iz te usedline izpiral kvas. Usedline je bilo cca 5L, in dobil kvasa kot na fotografiji. Sedaj se odločam in računam koliko te usedline dati v pivino (vse ali manj ali delati starter). Moj račun je sledeči.
Začetni kol slurry = 5L,
slurry density ~1000 bill/L = 5000 bill/5L
Izkoristek izpiranja pojma nimam, recimo 60%
torej 5000 bill * 0,6 = 3000 bill
padec vitalnosti 20% / mesec = 3000 bill * 0.8 = 2400 bill
Za moj stil piva potrebujem (target pitch rate = 1, količina 50L , OG = 1064) target Pitch Rate Cells = 784 billion cells.
Torej po izračunu imam več kot 3x preveč kvasa. Torej bi bila 1/3 tega dovolj? Namen imam dati 1/2. Kaj pa vi predlagate?