Kvas pitch rate

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
dost kvasa ni več v tisti motni luži, jaz bi odlil proč, sploh če imaš cmdebelo usedlino v erlenmajerici
 

joorn

Pripravnik
15. feb 2015
168
2
18
Zanima me ,kaj pri kalkulacijah za razmnoževanje kvasa upoštevate pri očiščenem in skladiščenem kvasu ? Če naprimer dam pod kalkulacijo slury me sploh ne upraša kateri datum je ?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Ponavadi se računa 20% padca vitalnosti na 1 mesec .. pa kar linearno (30 dni -20%, 60 dni -40%, 90 dni -60%). Itak pa že kalkulacije za količino celic v ml niso "točne" tako da delaš na približno.
 

joorn

Pripravnik
15. feb 2015
168
2
18
Se pravi vsak dan malce manj kot procent . In ,če na grobo vzamem procent kot pri tekočem kvasu pa bo to kar vredu kalkulacija .
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Ima še kdo izkušnje z Danstar London ESB kvasom?
Pusti zelo visok FG... to sem že stestiral ampak hitro fermentira sem opazil.
Včeraj sem končal kuhat ob 13:00 in dodal kvas... danes pridem domov iz šihta je že skor nehalo prdet... sem tudi po forumih bral in jim ta kvas skor povre v 36 ur...
smile-1.gif
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Ima še kdo izkušnje z Danstar London ESB kvasom?
Pusti zelo visok FG... to sem že stestiral ampak hitro fermentira sem opazil.
Včeraj sem končal kuhat ob 13:00 in dodal kvas... danes pridem domov iz šihta je že skor nehalo prdet... sem tudi po forumih bral in jim ta kvas skor povre v 36 ur...
smile-1.gif

preberi moj post v temi moj priljubljen kvas
 

Majkumilu

Pripravnik
14. maj 2018
41
5
8
Zdravo!
Zanima me glede miljarde celic v kvasu. Koliko je “dovoljena” oziroma dopustna prekoračitev števila celic? Mora biti čisto na nuli ali jih je lahko npr 20M preveč? Kako se vi držite glede tega?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Preveč kvasa težko doziraš, tako da ni panike. Optimalne doze kvasa predvidevajo da se pri klasični aeraciji pivine (tam do 8ppm O2) vsaka celica kvasa itak še vsaj 2-3x razdeli (namnoži). Če daš kvasa manj bo pri enako kisika množenja teoretično več, če ga daš več bo množenja manj. Preveč kvasa bi bilo v primeru da ga bi bilo toliko da se ves nebi uspel "razdelit" vsaj 1x, s tem se celična struktura nebi idealno "privadila" na novo okolje. Toliko preveč kvasa težko daš oz. bi moral dat 2-3x več od kalkulacij. Pa tudi toliko kvasa še nebi povzročilo problema, ker bi se vseeno večji del še vedno obnašal ok.

V praksi je tako da če imaš vsaj 2-4h lag časa (ni znakov aktivne fermentacije) pomeni da je kvas uspešno opravil adaptacijo na novo okolje in je bila doza kvasa ok. Če bi recimo začelo fermentirat 10 min po pitchanju je pa izpustil adaptacijo, to je lahko posledica veliko preveč kvasa ali pa tudi posledica premalo aeracije pivine (premalo kisika, zato kvas preskoči lag fazo v kateri se adaptira in začne takoj z fermentacijo).

Tudi če bi kvas izpustil lag fazo (iz bilokaterega razloga) še ne pomeni da bo kaj narobe s pivom. Če je kvas dober (recimo iz starterja) bo opravil fermentacijo ok tudi brez prilagoditve, problem so kakšna močnejša piva kje zna brez prilagoditve na visok OG preveč kvasa obupat in dobiš potem previsok FG.
 
  • Všeč mi je
Reactions: Majkumilu

Brrane

Pripravnik
17. nov 2017
69
3
8
Maribor
Zakaj pa nebi delal starterja s suhim kvasom?
Se pravi 1l vode 100g DME streseš paketek not in pustiš na steerplatu dokler fermentira.

Mene tukaj zanima, kako veš, opaziš, vidiš na steerplate, da še fermentira. Ko se suče vrtinec z mehurčki iz zraka... ne vem razpoznam fermentacije. Morda po volumnu?. Kako prepoznaš da še fermentira in kdaj ne.
Stara tema vem, morda pa še kdo bere :) Sem začetnik, in varim šele nekaj mesecev, ogromno sem se naučil s tega foruma. Žalosti pa me, ker se mi zdi da ta forum usiha.:(
 
Nazadnje urejeno:

tomaz_m

Pripravnik
19. feb 2019
36
2
8
Sem našel podatek, da pri fermentaciji 100l pivine nastane cca 4kg co2, torej pri nekem domačem staterju (2l) nastane 80g co2, ki zmanjša skupno maso erlenmajerice. Teh 80g pa se že da izmeriti.
Bi bil zanimiv kalkulator kjer bi vpisal začetno gostoto in maso, nato pa zgolj s preverjanjem mase določal gostoto štarterja (ker je pač najmanj invaziven postopek).
 

Brrane

Pripravnik
17. nov 2017
69
3
8
Maribor
Danes imam namen kuhati American Pale Ale. Batch 50L in uporabiti svoj prvič izpiran kvas.
Pred natanko 1 mesecem sem kuhal povsem enakega in enako količino. Kvas je bil US05 dve vrečki in delal kratek starter v 200g DME v 1,5L vode 4 ure na mešalniku. Skrbi me, da je bilo premalo kvasa, a prvi mehurčki so se pojavili po cca 6 urah, v 3-4 dneh pa je bilo vrenje končano. OG = 1064, FG = 1010. Pivo je OK. Prvič sem iz te usedline izpiral kvas. Usedline je bilo cca 5L, in dobil kvasa kot na fotografiji. Sedaj se odločam in računam koliko te usedline dati v pivino (vse ali manj ali delati starter). Moj račun je sledeči.

Začetni kol slurry = 5L,
slurry density ~1000 bill/L = 5000 bill/5L
Izkoristek izpiranja pojma nimam, recimo 60%
torej 5000 bill * 0,6 = 3000 bill
padec vitalnosti 20% / mesec = 3000 bill * 0.8 = 2400 bill

Za moj stil piva potrebujem (target pitch rate = 1, količina 50L , OG = 1064) target Pitch Rate Cells = 784 billion cells.

Torej po izračunu imam več kot 3x preveč kvasa. Torej bi bila 1/3 tega dovolj? Namen imam dati 1/2. Kaj pa vi predlagate?
 

Priponke

  • 20201212_122810.jpg
    20201212_122810.jpg
    1,4 MB · Ogledi: 187
  • Všeč mi je
Reactions: Majkumilu

Brrane

Pripravnik
17. nov 2017
69
3
8
Maribor
Kvasu sem odlil zgornji bistri del in izmeril količino kvasa = 117ml. Uporabil sem polovico tega kvasa, to je 58ml. Zmešal sem ga z 1,5L prevrete vode z 200g DME in pri 22 °c na mešalniku mešal cca 3 ure, nato pa vlil v ravnokar ohlajeno pivino (50L). Kvas se je v mešalniku mnogo mnogo bolj penil, kot v primeru ko dam 2 vrečki suhega kvasa.
Po 12h urah še ne vre. Temperatura pivine je 17,7°C. Bom prenesel v toplejši prostor. Imel sem občutek, da bo vrelo kot noro. Očitno nekaj ni tako kot sem si predstavljal :) Počakam do jutri zjutraj, in če ne bo vrelo, bom dal dve vrečki suhega kvasa US-05.
 

Brrane

Pripravnik
17. nov 2017
69
3
8
Maribor
Sedaj je 24 ur od pitch. Pivina je oživela. 1 mehurček na 1 sekundo. Če bodo zjutraj mehurčki rafalno (cca 8 - 10 /sec ) ne bom ukrepal. Nabiranje izkušenj. Najverjetneje bom prihodnjič dal 1 x več tega kvasa.
Poročanje sledi :)
 

Brrane

Pripravnik
17. nov 2017
69
3
8
Maribor
Sedaj po 38 urah je začelo lepo vreti (cca 5 mehurčkov / sec). Tako po občutku kasni za en dan. Kvas bom še izpiral. Dal ga bom pa enkrat več, ali pa delal starter kot je verjetno treba :) saj je 30 dni star in še cold crush delam.
 

Brrane

Pripravnik
17. nov 2017
69
3
8
Maribor
Pivo odlično vre. V prihodnje se bom kar držal zgornjega izračuna in ne bom dajal večje količine izpranega kvasa. Mislim, da je vse OK. Zmotilo me je to, da je začelo vreti šele po 24 urah, česar nisem vajen. Res pa je tudi, da je pivina bila hladna kot še nikoli, 17-18 °C in je morda to bil vzrok. Kadar delam z suhim kvasom, se pivina prebudi po 8 urah sigurno, zato pa sem se ustrašil. Pivo varim šele 6 mesecev in nabiram izkušnje.
 
  • Všeč mi je
Reactions: Majkumilu

Podobne teme