Krvni tlak - razlaga vrednosti

mr_

Guru
20. sep 2007
9.355
2.730
113
zmaga.gif
 

brane_new

Guru
10. feb 2008
16.328
2.540
113
Še jaz malo - o temi.
Ko se meri krvni tlak, se POPOLNOMA ustavi pretok krvi v žili. Zablokira se ga! Srce ne more več pošiiljat kri po žili. Je prešibko
Roko močno stisne, nekatere naprava pa nadaljujejo s stiskanjem na žilo, da blokirajo pretok.

Potem pa se pritisk, ki zapira žilo, zmanjšuje in meri. Istočasno se kontrolira/gleda/posluša žilo po zapori.
Ko se zazna pretok krvi po žili - zmanjša se pritisk zapore žile do vrednosti, ko je srce dovolj močno, da požene kri skozi zaporo.
Takrat imamo spodnji tlak. To je tlak, ki je VEDNO v naših žilah! Srce naj bi se v tem trenutku polnilo s krvjo.
Pri merjenju čutimi kot eno brizganje po žilah - ririne skozi zaporo.

Seveda pritisk na zapori zmanjšujemo. Sedaj kontrolira/gleda/posluša tok krvi, ki gre skozi oviro -deloma stisnena žila.
Srce potiska skozi oviro in to se registrira.
V nekem trenutku ne oprazimo turbolentnega gibanja krvi skozi oviro, ker zunanji talk NE ovira gibanje krvi po žilah.
To je zgornji tlak. Ta je samo na vrhuncu stisnjenega srca. Čutimo, da je pretok miren, nezaznaven.

Kombinacij tlaka je veliko. N A JB O L J E VEDO ZDRAVNIKI!
Nizek spodnji tlak - kri komajda da teče naravno. Zgornji tlak - kri nam hoče razgnati napeljavo!
Mislim, da je razlika tam nekje med 35 in 45. Torej 80-120 +-10
Ja lahko pa de se motim, vendar le v podrobnostih.
N A JB O L J E VEDO ZDRAVNIKI!

Argument, o japonski soli, solnimi raztopinami in slano hrano je neumesten. Primerjava samo zato, ker je stvar sol.
S soljo ima hrana okus aromo, tako kot s sladkorje.
Pri obeh primerih pa velja: Manjše je boljše!!
 

MiranR

Pripravnik
3. sep 2007
225
4
18
Murska Sobota
Citat:
Uporabnik brane_new pravi: ... Potem pa se pritisk, ki zapira žilo, zmanjšuje in meri. Istočasno se kontrolira/gleda/posluša žilo po zapori. Ko se zazna pretok krvi po žili - zmanjša se pritisk zapore žile do vrednosti, ko je srce dovolj močno, da požene kri skozi zaporo. Takrat imamo spodnji tlak. ...
Seveda pritisk na zapori zmanjšujemo. Sedaj kontrolira/gleda/posluša tok krvi, ki gre skozi oviro -deloma stisnena žila.
Srce potiska skozi oviro in to se registrira. V nekem trenutku ne oprazimo turbolentnega gibanja krvi skozi oviro, ker zunanji tlak NE ovira gibanje krvi po žilah. To je zgornji tlak ...

Lepo napisano, samo ni ravno obratno
sprasujem se.gif
.
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Kako pa bi se zdravnik zmotil? Bi ti napisal pritisk 80 skozi 120, namesto 120 skozi 80?
smile-1.gif
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Naj mi en alter znalec pove, koliko časa je potrebnega od vnosa soli pa do efekta na pritisk.

Da naredim en test, ruknem žlico soli, pa spremljam kaj se bo zgodilo s herzom
wink-1.gif
 

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.847
677
113
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Naj mi en alter znalec pove, koliko časa je potrebnega od vnosa soli pa do efekta na pritisk.

Da naredim en test, ruknem žlico soli, pa spremljam kaj se bo zgodilo s herzom
wink-1.gif

Tudi če ti zadevo rata ustrezno in natančno izmeriti, še to ne pomeni da bo kredibilna. Nekaj "manjših" pomanjkljivosti, ki jih že na daleč vidim: zgolj en testni osebek, odsotnost kontrolne skupine in seveda totalno nerazumevanje področja raziskovanja (t.j. vpliv soli na telo).
 

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
S tem, da efekt niti približno ni trenuten. Recimo jaz sem sol bistveno zmanjšal dve leti nazaj, pa več kot za 10 nisem znižal še tlaka.
 

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.847
677
113
Uravnavanje tlaka je zelo kompleksen mehanizem. Če daš sol stran, bo tlak mogoče res nekoliko padel, ampak so potem še drugi mehanizmi, ki preprečijo da bi tlak preveč padel. Ni namen, da boš z manj soli zniževal tlak, ampak da boš s tem preprečeval dvig tlaka nad neke normalne vrednosti
wink-1.gif
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Zakaj misliš da ne razumem, na kak način povišan vnos natrija vpliva na povišanje BPja?

Glede na to, da sem vedno, ko sem meril BP, imel tega nižje od "normalnega" me pač zanima, če to sploh vpliva na mene in v kolikšni meri. Saj bi ruknil fiziološko in ne direkt na žlico, tako da se nič bat za mene
wink-1.gif
 

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik brane_new pravi:
Še jaz malo - o temi.
Ko se meri krvni tlak, se POPOLNOMA ustavi pretok krvi v žili. Zablokira se ga! Srce ne more več pošiiljat kri po žili. Je prešibko
Roko močno stisne, nekatere naprava pa nadaljujejo s stiskanjem na žilo, da blokirajo pretok.

Potem pa se pritisk, ki zapira žilo, zmanjšuje in meri. Istočasno se kontrolira/gleda/posluša žilo po zapori.
Ko se zazna pretok krvi po žili - zmanjša se pritisk zapore žile do vrednosti, ko je srce dovolj močno, da požene kri skozi zaporo.
Takrat imamo spodnji tlak. To je tlak, ki je VEDNO v naših žilah! Srce naj bi se v tem trenutku polnilo s krvjo.
Pri merjenju čutimi kot eno brizganje po žilah - ririne skozi zaporo.

Seveda pritisk na zapori zmanjšujemo. Sedaj kontrolira/gleda/posluša tok krvi, ki gre skozi oviro -deloma stisnena žila.
Srce potiska skozi oviro in to se registrira.
V nekem trenutku ne oprazimo turbolentnega gibanja krvi skozi oviro, ker zunanji talk NE ovira gibanje krvi po žilah.
To je zgornji tlak. Ta je samo na vrhuncu stisnjenega srca. Čutimo, da je pretok miren, nezaznaven.

Ravno obratno je.

Zato se posluša s stetoskopom. Napolniš manšeto na pritisk, ki je višji od pričakovanega (recimo na 180-200) in potem poslušaš. Počasi popuščaš pritisk in čakaš, ko pritisk v manšeti pade pod pritisk, ki ga srce zgenerira med sistolo se žila odpre in zapre. Sliši se kot nežen udarec. Včasih kdo presliši začetek in zato ponovno malo doda pritiska in spet posluša bolj natančno. Potem spet spuščaš pritisk v manšeti dokler slišiš udarce. V trenutku, ko ne slišiš več udarcev je pritisk v manšeti manjši od najnižjega stalno prisotnega (diastolnega) pritiska.

Ker se s samo meritvijo izvaja pritisk na srce, se meritev ne sme ponoviti hitro ene za drugo, ampak je fino, če je vmes vsaj 5 minut pavze.
 

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.648
6.704
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik keber pravi:
S tem, da efekt niti približno ni trenuten. Recimo jaz sem sol bistveno zmanjšal dve leti nazaj, pa več kot za 10 nisem znižal še tlaka.
Zelo zanimivo, predvsem za tiste ki vztrajajo pri tem da sol dviguje tlak.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
25.921
-8.641
113
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Citat:
Uporabnik keber pravi:
S tem, da efekt niti približno ni trenuten. Recimo jaz sem sol bistveno zmanjšal dve leti nazaj, pa več kot za 10 nisem znižal še tlaka.
Zelo zanimivo, predvsem za tiste ki vztrajajo pri tem da sol dviguje tlak.
Telo se navadi na nek tlak in ga proba vzdrževati. Zato spremembe niso iz danes na jutri, ampak traja.
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Ne vem če to velja ob pretirano povišanem vnosu soli. Konec koncev se gre za povečanje volumna krvi(plazme) in trenuten odziv telesa je pač povišan pritisk. Kar pa ne pomeni, da se zadeve ne sfiltrira in izloči iz telesa, da se spet povrne v normalo. Pri zdravem posamezniku, da se razume!

In pomoje ta odziv ne traja dneve, tedne, mesece...ampak nek krajši čas, koliko, sem že vprašal tu, a začuda ni bilo odgovora.

pri kebru so, imo, bile neke druge težave, mogoče povezane s soljo, lahko da ledvice, to pa potem res traja dlje časa, da se zadeve "pozdravijo"...
 

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Jaz sem pretirano dosoljeval najmanj 15 let - torej sem najprej solil, nato šele probal - in to vso hrano, tudi pice, ki so že tako dokaj slane, pa tudi juhe iz vrečke in hrano iz konzerve, ki imajo že po defaultu ogromno konzervansov iz natrijevih spojin. Nikoli ni bilo panike, tudi zato, ker sem dosti športal, ampak se vseeno s časom pozna. In ko enkrat prideš na konstanten tlak 145-150 kljub prenehanju kajenja ter športanju na polno, sem mal zamisliš. To je tako kot modrostni zobje - ne delajo nobenih težav, ko pa je prepozno, pa samo useka.
No, zdaj ne solim niti solate niti riža niti testenin, in se mi je okus že čisto prilagodil. Soli še vedno dobim več kot dovolj v vsej hrani, ki je danes v trgovinah (klobase, kruh, salame, konzervirana hrana itd)

EDIT: nobenih težav z notranjimi organi nimam sicer, vse je tip top.
 
Nazadnje urejeno: