Še jaz malo - o temi.
Ko se meri krvni tlak, se POPOLNOMA ustavi pretok krvi v žili. Zablokira se ga! Srce ne more več pošiiljat kri po žili. Je prešibko
Roko močno stisne, nekatere naprava pa nadaljujejo s stiskanjem na žilo, da blokirajo pretok.
Potem pa se pritisk, ki zapira žilo, zmanjšuje in meri. Istočasno se kontrolira/gleda/posluša žilo po zapori.
Ko se zazna pretok krvi po žili - zmanjša se pritisk zapore žile do vrednosti, ko je srce dovolj močno, da požene kri skozi zaporo.
Takrat imamo spodnji tlak. To je tlak, ki je VEDNO v naših žilah! Srce naj bi se v tem trenutku polnilo s krvjo.
Pri merjenju čutimi kot eno brizganje po žilah - ririne skozi zaporo.
Seveda pritisk na zapori zmanjšujemo. Sedaj kontrolira/gleda/posluša tok krvi, ki gre skozi oviro -deloma stisnena žila.
Srce potiska skozi oviro in to se registrira.
V nekem trenutku ne oprazimo turbolentnega gibanja krvi skozi oviro, ker zunanji talk NE ovira gibanje krvi po žilah.
To je zgornji tlak. Ta je samo na vrhuncu stisnjenega srca. Čutimo, da je pretok miren, nezaznaven.
Kombinacij tlaka je veliko. N A JB O L J E VEDO ZDRAVNIKI!
Nizek spodnji tlak - kri komajda da teče naravno. Zgornji tlak - kri nam hoče razgnati napeljavo!
Mislim, da je razlika tam nekje med 35 in 45. Torej 80-120 +-10
Ja lahko pa de se motim, vendar le v podrobnostih.
N A JB O L J E VEDO ZDRAVNIKI!
Argument, o japonski soli, solnimi raztopinami in slano hrano je neumesten. Primerjava samo zato, ker je stvar sol.
S soljo ima hrana okus aromo, tako kot s sladkorje.
Pri obeh primerih pa velja: Manjše je boljše!!