Kriza in recesija

Trigger

Guru
13. avg 2007
2.474
1.847
113
na temni strani lune
Menza v katero jaz in moji zaposleni hodiji ko delamo blizu je letos 2x podražila malice.
Malica odlična, okus po domači kuhi...

Trigger najdi mi prosim 1x strojnika/voznika ter 2x gradbena delavca in 1x mojstra. Jaz imam razpis zunaj že nekaj casa pa se noben niti ne prijavi. Se pofirbca ne kakšno plačo ponujam.

Za 10.000€ po "glavi" ti jih pripeljem. Vsekakor pa morta biti tudi plača in delovni pogoji primerni.

In še enkrat. Delodajalci se ne zavedajo, da danes delavec izbira. Razpisi so napisani tako, da se bog usmili. Redko kdo sploh napiše koliko in kaj nudi, nihče pa ne pozabi napisati zahtev.
Če kdo misli, da je danes čas, ko se bo delavec pozanimaval koliko mu kdo nudi na butasto napisanem razpisu, za kakšen obseg dela, bo najboljše kadre že zamudil. Moj "brezplačen" nasvet je torej, malce se zamisli nad razpisom. Če nisi dobil nobene ponudbe, je gotovo velik del problema v besedilu ali lokaciji razpisa.

Verjamem, da se marsikomu zdi "bedasto" in nerentabilno dajati nekomu v osnovni proizvodnji 1200 ali celo 1500 in več €. Po drugi strani pa danes dobiš tudi kot nekvalificiran kader tako ali še višjo plačo. Samo 2 levih ne smeš imeti.

In še enkrat.....plača ni vse. Če nekomu nudiš npr. da bo dnevno stal zunaj na različnem vremenu, z nepredvidljivim urnikom po celotni sloveniki za npr 1800€, na drugi strani umaš pa urejeno proizvodnjo na suhem od ponedeljka do petka 20km stran od doma za 1500€. Koga misliš da bo večina izbrala?

2. jul 2020
4.975
6.497
113
Lepo bi bilo če bi podjetja lahko dala take plače.

Se mi zdi da vas veliko razmišlja da podjetje vse kar zasluži mora dati za plače.

Če firma životari je bolje da se zapre ali premisli kaj se dela narobe in reorganizira poslovanje.

Imaš pa kup firm, kjer se na razgovorih hvalijo kakšen promet imajo, kakšno rast na kakšnih trgih, ko pa pride do pogajanja za plačo... A bi delal za 500€ + sendvič in sok za malico?

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi in novaa

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.503
2.864
113
v lokalni ostariji
Ajoj trigger, razumeš da ni ljudi ki jih to delo veseli? Enostavno ni. In denar ni fora, pa bedarije o dobro napisanih oglasih in podoben bullshit ki pali pri kakšnih visoko kvalificiranih poklicih.

Dejstvo je, da kdor bo hotel delati bo delal 900 EUR kdor noce pa ga tudi 10.000 ne bo prepričalo.

• Všeč mi je
Reactions: dejan_

erikson

Guru
25. avg 2007
22.246
6.085
113
Če firma životari je bolje da se zapre ali premisli kaj se dela narobe in reorganizira poslovanje.
Imaš pa kup firm, kjer se na razgovorih hvalijo kakšen promet imajo, kakšno rast na kakšnih trgih, ko pa pride do pogajanja za plačo... A bi delal za 500€ + sendvič in sok za malico?
A bi ti plačal več za mobitel, računalnik, avto, da bi imeli delavci v proizvodnji višjo plačo od minimalca?

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.409
2.418
113
Ah ja, kako lepo je brati te floskole "danes delavec izbira" in ostale parole. Recesija je na pohodu, slej kot prej se bodo delovna mesta začela krčit. Se bomo pogovarjali drugo leto, konec leta pa da vidimo kako se bo izbiralo in kako bodo jurji pa pol leteli v proizvodnji. Streznitev prihaja.

2. jul 2020
4.975
6.497
113
A bi ti plačal več za mobitel, računalnik, avto, da bi imeli delavci v proizvodnji višjo plačo od minimalca?

Govoriš o branži z zelo nizko dodano vrednostjo.

Pri vseh tvojih naštetih rečeh pa dvig plače zaposlenemu za trakom ne bi prineslo bistvene spremembe končne cene.
V ceno npr. telefona je všteta marža prodajalca, distributerja, stroški razvoja, oblikovanja, marketinga, transporta in na koncu še izdelave ter surovin.

Cena za izdelati iPhone iz foxcon tovarne je nekje ranga 100$. In še to je več za njegove komponente kot za sam strošek dela. Ko sem še delal v trgovini so nekateri izdelki imeli x10 ceno glede na nabavno ceno pri distributerju. Tudi si kdaj pomislil, da kdaj je kdo kupil novega Cliota po kataloški ceni?

----
Pa to ne govorim da naj ima proizvodni delavec jurja in pol plače. Ampak sedaj so absurdi, ko se dva Mehota kregata, koji gazda ima bolša kola.

Isto v javni upravi. Sova išče eksperte za kibernetsko varnost... plača malo nad jurja.

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
16.778
5.912
113
Menza v katero jaz in moji zaposleni hodiji ko delamo blizu je letos 2x podražila malice.
Malica odlična, okus po domači kuhi...

Trigger najdi mi prosim 1x strojnika/voznika ter 2x gradbena delavca in 1x mojstra. Jaz imam razpis zunaj že nekaj casa pa se noben niti ne prijavi. Se pofirbca ne kakšno plačo ponujam.
Če v oglasu ni navedene plače, se smatra minimalc.

Trigger

Guru
13. avg 2007
2.474
1.847
113
na temni strani lune
Ajoj trigger, razumeš da ni ljudi ki jih to delo veseli? Enostavno ni. In denar ni fora, pa bedarije o dobro napisanih oglasih in podoben bullshit ki pali pri kakšnih visoko kvalificiranih poklicih.

Dejstvo je, da kdor bo hotel delati bo delal 900 EUR kdor noce pa ga tudi 10.000 ne bo prepričalo.

Ne da jih ne veseli. Trenutno za enako ali boljšo plačo lahko delavec dela v veliko boljših pogojih. Ne poznam tvojega podjetja in strukture plač, vendar trenutno lahko natakar, kuhar, turistični delavec,..... dobi enako ali primerljivo plačo kot skorajda vsak gradbinec. Sam bi dosti prej izbral delo v takih sektorjih kot pa v gradbeništvu. Pa ni malo takih kot jaz.
Če in ko bo udarila recesija se bo marsikaj spremenilo. Do takrat pa.....

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.557
6.641
113
pri taščici

Ja, najbogatejsi slovenec (ali pa med top5) ima zaposlene na minimlacu, ki si domov nosijo delo da dosegajo norme.
On mislim da se vozi v Porscheju, (pa ne tistem ta pocen).
Samo zato ker je tako hidicevo sposoben.
Izkoriscat ljudi s katerimi zivi v kraju!

endvatri

Guru
Izključen uporabnik
2. mar 2018
18.547
2.934
113
Ja pejte mal kolesarđijat okoli parlamenta s transparenti smrt golobizmu.

endvatri

Guru
Izključen uporabnik
2. mar 2018
18.547
2.934
113
Rdeće tožilstvo je sklenilo da je tak transparent dobrodošel.

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.343
2.387
113
Pomurje

Teoretik.

Rezultate na mizo.