Kriza in recesija

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
bizi može da 2x ali pa 3x premisliš preden spraiš post skupaj pa potem vsaj še enkrat temeljito premisliš predno ga oddaš? Može?
PS ni point pistacija, samo to tako ali tako ni za tebe
In kaj pomagajo tvoje primerjave cen nam, ki živimo 100 km od meje? :bonk:Sicer pa imajo obmejne štacune, kot tudi bencinske črpalke, tako dumpinške cene. Zapelji se vsaj do Milana in tam primerjaj cene. Morda boš ugotovil, da so tam pistacije še dražje kot pri nas. Sicer ti jih pa privoščim, zame so dovolj arašidi.

BuDi

Guru
6. sep 2007
7.406
3.713
113
Sploh nisem vedel, da je že iz Dubaja...

GAvFBN_WAAA9fbR.jpg

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.340
10.628
113
je morala pospravit kovčke, ker je prišel VLAD.

drugače pa jo je malo neslo, hotela je rečt "Ne zagovarjam tega, da boste morali it na slabšo kakovsot življenja, ampak manj določenih dobrin".
Fixed.
Mi bomo še lahko imeli, elita pač. V tem stilu.

In kaj pomagajo tvoje primerjave cen nam, ki živimo 100 km od meje? :bonk:Sicer pa imajo obmejne štacune, kot tudi bencinske črpalke, tako dumpinške cene. Zapelji se vsaj do Milana in tam primerjaj cene. Morda boš ugotovil, da so tam pistacije še dražje kot pri nas. Sicer ti jih pa privoščim, zame so dovolj arašidi.

bizi ne boš verjel amapk imaš forumaše ki recimo živijo par 10 km stran od ita meje, par 10km stran od aut meje....no njim taki posti pomagajo. kar se Milana tiče se strinjam, čeprav pri njihovem naboru trgovin se tudi dobijo pistacije ki niso eno učke ven iz glave...po drugi strani pa plače tam tud niso ravno najnižje, da o njihovi minimalni niti ne govorim. Pa tu so še druge opcije, ki pistacije naredijo nekoliko bolj dostopne

sicer pa od tebe nisem niti pričakoval (in kot vidim sem kar zadel) da boš razumel post...veš pistacije lahk zamenjaš s kako drugo dobrino in to nardi sliko (in tudi moj post) precej bolj razumljiv

• Haha
  • Všeč mi je
Reactions: jonny77 in Kamele0N

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
16.787
5.918
113
Sploh nisem vedel, da je že iz Dubaja...

GAvFBN_WAAA9fbR.jpg

Zakaj uporablja prvo osebo množine, ko dobro ve, da misli drugo.
1 mn. - mi
2. mn - vi
3. mn. - oni

Prevod, fixed :
V prihodnosti boste morali živeti drugače, imeti manj in plačevati več.

Upam da bo zgled ostalim in sicer da prepusti vse svoje (+moževo) premoženje ubogim, se odpove plači in predsedniški palači.
Urad na ulici se sliši odlično, trajnostno.

sad

Guru
24. avg 2007
21.013
9.656
113
Malo razmišljam: zadnjih 20 let je zahodu večinoma šlo izjemno. Vse navzgor, kriza 2008 se je preživela, dopusti, keš letel sem in tja. Začelo se je z LGBTQ in ŽNJ in še ne vem čim, pa tega ne smeš povedati, itd. Uvažati doktorje in inženirje.
Kdo od obiačajnih ljudi recimo temo ploska? Jaz jih ne poznam ravno veliko, res sem pa bolj na kmetih in ne v velecentru.
Od 2020 s pandemijo se je začela zadeva zaostrovati (Ukrajina je bila lepa odskočna deska za dodatno striženje ovc), po koncu helikopterskega denarja imamo enormno inflacijo, cene so znorele. Jaz si ne predstavljam, koliko težje preživi družina s povprečnima plačama in otrokoma. Zadnjega pol leta se zadeva konkretno ohlaja, nekatere cene so celo malce nižje, ker so prodajalci ugotovili, da kupci pa le ne serjejo denarja in se je zadeva ustavila. Nekako se mi zdi, da spet prihaja reset. Kar morda niti ni slabo, ker se bo folk namesto Janše/Kučana, Iverke/medicine, Ukrajine/Rusije, partizani/domobranci moral začeti ubadati s preživetjem in bo potem manj vse te norosti. Da ne govorim o politiki, kjer je normalno, da rečeš svojim državljanom, da boste pač jedli manj mesa, potem pa odletiš v Dubaj. Popolna izguba kompasa.
Eh ja.

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
16.787
5.918
113
kriza 2008 je Slo kar lepo potresla, za nekje 10 let,
drugače je po 2008 na sceno prišel nov izraz "kvantitativno popuščanje" oz. "quantitative easing" (QE) (by fed & ecb), kar je samo prestavilo neizogibno do 2017, ko se je začelo "kvantitativno zategovanje" oz. "quantitative tightening" (QT), a ga je bilo lepega dne čez noč konec (sredina avgusta 2019), ko je sledil preobrat v QE (to je bilo pred c-19 !), za čas c-19 je sledil "gas do podna" aka helikopterski denar za QE

QE = money printing

tu je lepo razloženo

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.340
10.628
113
In potem še pika na I,,sprenevedanje okol elektrike, včeraj v odmevih oni prodajalec elektrike lepo razlagal, da tako pač je, da naj se navadimo, da bo peklo in da je to prav. V sebi je imel skrivni nasmešek.
Bomo pogledal bilance za 2023 od elektro podjetjih....kolk so si trgali od ust.

• Jezen sem
Reactions: trance0

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.372
2.373
113
Pomurje
In potem še pika na I,,sprenevedanje okol elektrike, včeraj v odmevih oni prodajalec elektrike lepo razlagal, da tako pač je, da naj se navadimo, da bo peklo in da je to prav. V sebi je imel skrivni nasmešek.
Bomo pogledal bilance za 2023 od elektro podjetjih....kolk so si trgali od ust.
Ko ti pogledaš bilanco je že sfrizirana.
Nisi glih trofo s tem prispevkom.

Poglej kak hitro je Triglav prikazal zgubo, ko je pernati rekel da bo vzel bankam in zavarovalnicam za poplave

• Všeč mi je
Reactions: sajkek

pipo

Majstr
19. mar 2008
922
435
63
Ko ti pogledaš bilanco je že sfrizirana.
Nisi glih trofo s tem prispevkom.

Poglej kak hitro je Triglav prikazal zgubo, ko je pernati rekel da bo vzel bankam in zavarovalnicam za poplave

v resnih firmah se ne da kar tako povprek frizirat bilanc... nekaj manevrskega prostora seveda je, ne boš pa iz + x M€ delal - x M€ po želji.

Kolikor švigajo insajderske informacije, je nekje padec naročil 20-30% , vsaj na segmentu predelovalne industrije ki posluje večinoma z D in A.

Ludeki pa še kar šoping kot da bo eldorado večno trajal in sanjajo o divjih plačah in ne vem čem. Pametni danes počasi zateguje in optimizira porabo, da ko bo ( ČE BO) šit hital fan nekje poleti, vsaj manj jokal kot ostali.

• Všeč mi je
Reactions: Mr_Wolf in sad