Citat:
Uporabnik Huggy_Bear pravi:
1. 2. 3. daš zastojn potem pa začneš kasirat.
Ja, veste, 4. slikce pa ne rabimo več, mamo že enga drugega fotografa...
Point - tisti, ki je že kdaj dobil tvojo fotko zastonj, ti nobene ne bo nikoli kupil. Tako da ko ustvarjaš svoj renome, pazi komu daješ fotke. Če bi rad kdaj temu prodal, potem mu je ne daj zastonj.
Pa to ne velja samo za fotke. Ne vem koliko spremljate POTN, bocaj je v G&N delu vedno objavljal krasne fotke. Zdaj pa je še naredil 17 minutni filmček, ki kaže komplet foto session. Opremo, nastavitev, postavitev, skratka vse pojasni. Poskuša ga prodati za astronomsko ceno $4.95.
Nenadoma so se pojavili komentarji, "zakaj pa zdaj kr naenkrat hoče zaračunat za to kar je prej delal zastonj." Eden, posebej genialen komentar je bil "poglej Strobista, kok ma koristne vsebine, vse zastonj." Pozabi pa omeniti, da Strobist svoj DVD prodaja za $139... (pa ne trdim, da DVD ni vreden svoje cene!)
Kot vidiš, se žal moram strinjati z vsemi "črnogledimi". Toliko bolj, ker sem na drugi strani bankovca - sam delam v marketingu podjetja in dobro vem, da je za vsak evro treba premisliti, zakaj se ga zapravi. Sploh, ker je težko dati otipljive rezultate reklamnih kampanj. In ravno sedaj ko gremo v novo kampanjo, v oglasih bodo "naši kupci", ki bodo razlagali kako so zadovoljni, ker imajo naš izdelek
,
imamo tri možnosti:
1. najamemo profi fotografa, modele, lokacije in naredimo fotke za nekaj tisoč evrov.
2. najamemo mene in/ali mojo sodelavko kot fotografa, na zastonj lokacijah pofotkava dejanske kupce zastonj, ker se jim bo fino zdelo da bodo v reklami (strošek prevoz, par dni ne bova delala svojega dejanskega dela - 500 do 1000€)
3. z iStockPhoto kupimo 5 fotk za kakih 100€ (za A4 tisk ne moreš kupiti ravno 800x600, 72dpi fotk)
No, vsi vemo, katera varianta bi dala najboljše oglase (in za katero se jaz borim z mlini na veter) ter katero varianto bomo (smo delno že) izbrali.
Pa ne mislit, da jaz kaj služim od fotografije. Objavljen sem bil že v Financah, raznih mednarodnih specializiranih revijah, vse v okviru šihta. Imam drug poklic, fotografija je hobi in si zato lahko privoščim zastonj slike.