Kraje fotk

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.557
6.641
113
pri taščici
Tudi "svoj " fotograf ni zastonj.
Velikokrat je ceneje nekomu dati € kot pa pošiljati tja svojega fotografa (tisti nekdo pa potem fotko proda še drugim cajtengom...) s tem si pa potem lahko pokrije stroške "večera"

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Seveda je zastonj, če odštejemo stroške prevoza. S tem, da če je recimo kaka zadeva za delat zvečer nekje v Lj, fotograf je pa itak iz lj, se mu ne splača niti hodit po služben avto, tko da firma nima niti stroškov za prevoz.

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
jaz vem, da če me firma nekam pošlje nekaj fotkat, da ne smem fotk okoli dajati. če sam rečem, tole bi šel fotkat, pa jim po eventu dam fotke, jih pa nič ne briga, komu sem še vse fotke dal. tako smo dogovorjeni. in mi čisto ustreza, ker tako na tak način naredim 50/50 eventov in mi prav lepo ustreza.
grin1.gif

DJ_Beat

Dacar
23. jul 2007
4.204
3
38
Kranj
rener.info
Citat:
Uporabnik DizzyReed pravi:
jaz vem, da če me firma nekam pošlje nekaj fotkat, da ne smem fotk okoli dajati. če sam rečem, tole bi šel fotkat, pa jim po eventu dam fotke, jih pa nič ne briga, komu sem še vse fotke dal. tako smo dogovorjeni.

V vsakem primeru si pa se vedno ti lastnik fotk, razen ce v avtorski pogodbi nimate navedeno drugace. Je pa posteno.. oni tebi press, ti pa njim ekskluzivne fotke.

Huggy_Bear

Nippon KogakuFOTOGRAF 08
26. jul 2007
848
0
16
www.renegomolj.com
da nebom odpiral nove teme bom kar sem dal, ker je glih govora o objavljanju fotk. pri meni sicer ni šlo za krajo. pred kratkim se objavil, da sem v ljubljani slikat itak rajd pokal. par dni po tistem me je po e-mailu zmagovalec prosil za slike in sem mu jih poslal. nekaj dni zatem so me kontaktirali še iz kd rajd in so me prosili za iste slike. tudi njim sem slike podaril (reference so reference
smile-1.gif
). evo in moja podaritev fotk je uspela.
prvo veselje se začne tukaj, to je plakat za novo dirko (moja slika je sekvenca spodaj desno)
drugo veselje se začne tukaj (moja slika je prva, ki se prikaže na strani). sicer ni mojega podpisa, ker niso vedeli, da more bit ampak sem jih že kontaktiral in bodo popravili napako.
na nadaljna veselja pa čakam na leto 2009, kjer bodo fotke v katalogu te kanadske firme in pa v slovenski reviji sokol. mater sem srečn, da toliko objav v tak kratkem času
cheer.gif

p.s.: sekvenca pa bo še krasila steno oz. steklo trgovine fox v zagrebu.

Nazadnje urejeno:

tinekr

hot mamica
29. jul 2007
1.941
0
36
47
Pošlji jim račun, ni problema. V glavnem plačajo.
Se mi je zgodlo že par majnših krajic fotk. Od Severininega kao uradnega foruma, kjer so mi pokrali fotke z enega portala, kjer objavljam fotke, do ene hudo fancy zadeve, kjer bi se dalo iztržit zelo dosti denarja s tožbo. Meni se ni dalo ukvarjat s tem in sem dobila honorar. So bli veseli hehe.
Zdaj bolj al manj fotkam za službo, manj za dušo, čeprav me spet mika in mi zato ne morejo ukrasti ničesar.
Ko ti ukradejo fotke, za katere si ti garal, si lahko upravičeno besen in upravičen do pogajanj in odškodnine.

tinekr

hot mamica
29. jul 2007
1.941
0
36
47
Za reference si ne moreš kupit kruha, zato odsvetujem vsakogar, da poklanja raznoraznim firmam fotke, ker na tak način zbija ceno fotografiji na splošno.

tinekr

hot mamica
29. jul 2007
1.941
0
36
47
Če delaš, bodo objave kjerkoli. Ampak moraš se zavedat, da oprema, izkušnje in znanje ni zastojn, zato nikoli ne poklanjaj fotk.

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.304
10.607
113
ce mislis, da bos na veliko sluzil sploh od fotografije, kar pozabi..okej? moznost sicer je, ampak nekako takšna kot da bi alterjevke dobilo povabilo na šuting za playboy...torej nične..so pa, kar te lahko tolazi...
grin1.gif

torej bo treba v šolo hodit, pa kaj druga iz sebe naredit, fotografiraš pa še vedno lahko in na "veliko" sluzis

unta

Pripravnik
6. sep 2007
121
0
16
danes kar nekaj ljudi v Sloveniji živi od fotografije, tak da ni pogoj da nekomu ne more uspeti, res pa je da je to eden težkih ciljev in tistemu ko to rata vsaka čast

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
pah... bom raje takole rekel. da se. od začetka pač malo težje, potem ravno toliko da skozi mesec prideš, in ko si ravno v tej fazi, da skozi mesec prideš, si v odločilni fazi. če ti tu uspe navezat neke močnejše veze in se vržeš v zgolj eno kategorijo fotografije, se da tudi več zaslužiti. in dobiš nekje med 700 - 1000 € stalne plače (upam, da bom tudi sam to videl prav kmalu
grin1.gif

ampak je hudo trnova pot, trnova s trnom pri trnu... in verjemite, mene hudo fejst pika... ampak je vredno vsake kapljice krvi, vsake neprespane noči, vsakega vloženega atoma energije!
smile-1.gif

tinekr

hot mamica
29. jul 2007
1.941
0
36
47
Da se da živet v SLO od fotografije bom rekla da ne. Mislim, da če delaš kot freelancer, ne neke kvazi profi foto studio kariere.(to kar delam jaz). Razen pač talenti, ki imajo izobrazbo, bogato zaledje, veze in pa hudo dober filing za fotografijo. Pa še to v Ljubljani, kje drugje je že vprašljivo, da spraviš za VSAK mesec 1000 evrov, da lahko spodobno živiš plus še prispevki. Pa še vprašaj kak živiš v Ljubljani s 1000 evri.
Ne verjamem tudi, da bi Aleš Fevžer delal reklamo za Kosmodisk, če bi mel keša ko smetja.
Ma ja, poznam naprimer človeka, ki ma fixno f 2,8 400-ko, pa nima nič drugega kot to in dela športno fotografijo. Z njo služi kot redno zaposlen za sproti , da bi mel kake druge ambicije pa več ni časa. To je to. Če si zaposlen, ni časa za resno fotografijo, če pa nisi zaposlen, pa je čas, denarja ni, ki pa je za to šport zelo pomemben... Začarani krog

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
zato pa obstaja družabna kronika in poročna fotografija. s tem se da lepo dobit tisto noter, kar potem porabiš, da prideš do športne fotografije, oz. v mojem primeru, do koncertne.

je pa res - nekateri, in ni jih malo, pa jih kar nekaj poznam, živijo samo od fotografije. sam imam ponudbo, pri kateri bi lahko živel samo od fotografije (v LJ imam jaz za svoje potrebe 800 € čez glavo dovolj), vendar če bi ponudbo sprejel, bi enostavno moral fotkat še več družabnega šrota in celo politike in manj koncertov...

tako pa raje malo kompenziram in mi je kul.

v Sloveniji, oz. situacijo poznam samo v LJ, se DA živeti samo s fotografijo, je pa res, da težko, če si freelancer - če delaš pri kakšni agenciji ali za kakšno revijo/časopis.

slvn

Fizikalc
19. dec 2007
1.570
2
38
Z 800 evri? To govoris o neto upam. Pa se to je zelo malo, ker imas s tem biznisom veliko stroskov. Ponudba za 800e ni kaj dosti vredna. No. vredna je natancno 800e
smile-1.gif

Minimalno kar bi rabil bi bilo (na pamet receno) rednih 1800 bruto in vsaj se povracilo potnih stroskov.

Razen, ce te starsi zivijo. Potem pa karkoli dobis je dovolj.