Kraje fotk

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
800€ neto - to govorim, koliko najmanj potrebuješ za preživetje v Ljubljani, ne da cikam na takšno fotografsko plačo.

to itak, kolikor je včasih letanja sem ter tja, da dobesedno kri ščiješ zvečer, koliko švica daš iz sebe, koliko živcev, da ne rečem, tudi zdravja... je cca 2000 € bruto premalo.

ampak, to so ekstremni primeri pri nas...

začetniki v profi svetu fotografije smo še vedno precej odvisni od sreče - če nas kdo opazi in vzame pod okrilje, kjer nam dajo možnost kaljenja in da si delaš ime - no, jaz sem jo kar imel, in moram reči, da sem kar zadovoljen. ko si bom ustvaril še neko določeno ime, bo lažje, ker si bom sam izbiral evente, katere bom fotkal, oz - eventi bodo prihajali k meni, ne jaz k njim. in takrat bom tudi sam postavil ceno, da pokrijem ta event in bom imel tudi nekaj manevrirnega pogoja, in bom lahko nastavil pravo ceno.

oz. - dokler nimaš imena, si, kot je ugotovila moja draga - fotografska qurba - ker si vedno na klic in se prodajaš kolikor le moreš... a drugače žal ne gre, razen... če imaš srečo...

a tudi to je res - kdor ima voljo, ta tudi ponavadi uspe - in to je tisto, kar potem loči fotografe na prave in na tiste, kateri se kasneje izgubijo oz. čisto vdajo in jih ni več.

sam brez fotografije ne morem živeti, sem od nje odvisen, priznam - če ne naredim vsaj ene fotke na dan, če ne slišim škljoca, zbolim, znorim. če naredim dobro fotko, mi to tako napolni dušo... prinese noter ves švic in trud. pa čeprav jih štempljam tudi po 1000 na dan (zadnjič sem imel rekord, ko sem v enemu dnevu naredil natanko 2163 fotk - 6 intervjujev, 2 eventa in ena zanimiva zadeva za radio). ampak vse popolnoma različno, in ko pri vsaki nalogi narediš fotko, katera veš, da nekaj pomeni...
wink-1.gif

ni ta job za vsakega. ni ta job lahek. je pa fajn in v njem resnično uživam. in ga ne dam za noben denar!
smile-1.gif

I love my job. in stremim k svojemu cilju. in verjamem, da ga bom dosegel.
smile-1.gif
:

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Jaz poznam kar nekaj ljudi, ki živijo izključno od fotografije in to ne slabo. In brez skrbi, af-ju ni nič hudega. Je pa res, da veliko in trdo dela.

tinekr

hot mamica
29. jul 2007
1.941
0
36
47
Meni napram Lj na selu ni 800 evrov dovolj, je pa dovolj verjetno nekomu brez družine, brez obveznosti...

tinekr

hot mamica
29. jul 2007
1.941
0
36
47
To so sanje kar pišeš. Kar boš skužil čez par let. Podpiram taki entuziazem, ni panike, samo realnost pa je čisto nekaj drugega.

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Citat:
Uporabnik tinekr pravi:
To so sanje kar pišeš. Kar boš skužil čez par let. Podpiram taki entuziazem, ni panike, samo realnost pa je čisto nekaj drugega.

tinekr, če ti nis sposobna dobro služit s fotografijo, še ne pomeni, da se ne da, kajti nekaterim v slo to lepo uspeva, tud dizzy ma možnost, je pa res, da je tu najpomembnejše, da se znaš prodati, sama kvaliteta fotk je drugotnega pomena.

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
Citat:
Uporabnik stieber pravi:
Citat:
Uporabnik tinekr pravi:

tinekr, če ti nis sposobna dobro služit s fotografijo, še ne pomeni, da se ne da, kajti nekaterim v slo to lepo uspeva, tud dizzy ma možnost, je pa res, da je tu najpomembnejše, da se znaš prodati, sama kvaliteta fotk je drugotnega pomena.

@tinekr: glede na to, da te stvari že delam, sicer še ne full time job, ampak recimo, da tričetrt prihodkov dobim ravno od fotografije, recimo, da mi ravno to prinese prihodek. to po moje nekako niso več sanje? in glede na to, da premišljujem o fotografiji full time, to res niso sanje, mar ne?

in več kot delaš, več znaš. več ko znaš, bolj si cenjen.

a tu pride do efekta Stieberjeva trditev - žal je res tako - da je na prvem mestu to, kako se uspeš prodat, namest, da če te nekdo najame, da to delo kvalitetno opraviš.

ravno tu je največji shit trenutno... ker urednikom je glavno, da se na fotki nekaj malega vidi, jim je pa vseeno za res kvalitetno, dobro fotko, z zgodbo in vsem, ki pove bralcu nekega članka veliko več, kot skropucalo, omenjenega v prejšnji vrstici... ampak - skropucalo je poceni, če ne celo zastonj, dobra fotka pa malo dražja... ampak, danes vsak vidi samo to, kje bo kdo prišparal...

slvn

Fizikalc
19. dec 2007
1.570
2
38
Vedi, da bo vedno tezje. Solidna oprema je vedno cenejsa, dosegljiva vedno sirsi mnozici, o kvaliteti fotk, ki jih kdo naredi, pa bi se dalo razpravlat.

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.304
10.607
113
ja potem pa bos moral tudi tipat pri revijah, straneh ki cenijo fotografijo...ne pa pri "rumenih" medijih
wink-1.gif

tako je to.

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.304
10.607
113
ja ce slikas, kero josko al pa kerga s sekiro v glavi...

mislim da dizi hoce biti prisiljen umetnik LOL

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
sam si najbolj želim fotkat šport... pa koncerte, ampak, koncerti so itak bolj ko ne za postrani...

skratka, od Ekipe majstri, morajo tudi rumene stvari fotkat... Slovenija je pač premajhna, da bi fotkal samo eno stvar, v tem primeru šport...

Nobody

is perfect.
18. jul 2007
7.038
30
48
@tinekr

Spet ni vse res kar praviš. Huggy_Bear je še premlad, da bi za svoje slike tržil denar od katerega bi "živel". Vseh teh njegovih zdajšnih uspehov ne bi bilo, če slik ne bi podaril. In glede na njegovo starost in fotografsko kariero, ki traja vsega 2 leti je dosegel veliko. Njegove fotografije se pojavljajo v časopisih (Ekipa), spletnih straneh (Norco), pravtako bo slika objavljena tudi v Norco-tovem katalogu za prihodnje leto in če se ne motim, bo njegova slika krasila tudi vhod v eno izmed kolesarskih trgovin v Zagrebu.

Glede na to, da dela vse sam in ne preko kakšnega podjetja še ima dovolj časa, da bo s fotografijami tudi kaj zaslužil. Najprej si naj nabere izkušenj in si proba ustvariti neko razpoznavno ime ter reference.

Nobody

is perfect.
18. jul 2007
7.038
30
48
No ja. Če bi to blo tak, potem profesionalnih fotografov ne bi bilo.

Lecter

Pripravnik
26. jul 2007
598
0
16
Zato jih je tako malo. Vcasih jim je bilo verjetno nekoliko lazje kot danes, ko dobis ze zelo soliden komplet opreme za 2 jurja (in pri danasnjem standardu si mnogi to tudi privoscijo). Potem pa se racunalnik s piratskim softwareom, ki je spet dosegljiv vecini ...

Nasklocas 1000 fotk, reviji pa je dovolj, ce dobi 2 ali 3. Saj navadno ne rabi 100 fotografij. Kvaliteta? Cena? Vazno, da imajo slikco z dogodka, da le ni vsa spackana.
In prihajali bojo vedno novi in novi sedemnajstletniki, ki bojo rade volje ponujali svoje storitve brezplacno, ker so se mladi in so to sele njihovi zacetki
smirk-1.gif

Huggy_Bear

Nippon KogakuFOTOGRAF 08
26. jul 2007
848
0
16
www.renegomolj.com
gremo vsi prodat svojo opremo in noben se več nebo ukvarjal z fotografijo...čez 20 let fotografov več nebo.

Citat:
Uporabnik Lecter pravi:
Vazno, da imajo slikco z dogodka, da le ni vsa spackana.
:

nekateri že tako delajo, ampak jaz slabih fotk ne obdržim niti na računalniku. zdaj sem fotko podaril in se je za njo zanimala kanadksa firma, zagrebška trgovina, red bull za bike night v trstu, ... nekateri na vlko računajo za fotke pa jih ne spravijo dlje ko pa do sosednje vasi. jaz pa si pač zaenkrat delam reference in zaenkrat mi dobo uspeva. sicer nisem dobil denarnega plačila sem/bom pa dobil materialno. po vaših komentarih sodeč, ste za svojo prvo fotko potegnili 1000€ in potem za vsako nadaljno tolko, zdaj ste profi fotografi ki pa vas posel jemlejo 17 letniki z Nikonom d40x in kit objektivom? imam kar nekaj prijateljev ki delajo profi fotografije na svojem področju, ampak njihovih fotk ni nikjer videt ker jih ne pokažejo in jim ne pomaga če hočejo zaračunat za fotke. ne me narobe razumet...se z določenimi stvarmi strinjam, da vsak ki ima dslr hoče na vlko služit z fotografijo, ampak takšni povadi ne uspejo.

Lecter

Pripravnik
26. jul 2007
598
0
16
Vazno da uzivas
smile-1.gif

Nisem ti hotel zbijat veselja, unicevati sanj... Samo v tistem kar je napisala tinekr je veliko resnice. Dobra oprema je pac vedno bolj dostopna in vedno vec ljudi bo veselih, ko bojo lahko brezplacno talali svoja dela naokoli. "Kupci" pa se bojo tega navadili - to je zelela povedat tinekr.

Vcasih je bila dobra oprema pac tezko dosegljiva. Mnogo his sploh ni imelo aparata. Da ne govorim o tem, koliko lazje je danes sliko obdelat. Tudi internet je naredil svoje. Z nekaj kliki posljes fotografijo vsem casopisnim hisam po svetu.

Me pa osebno nic ne moti, ce delas zastonj. Ne zivim od fotografije
wink-1.gif

Ce dobim kak euro mi je ok, ce ne, pa tudi nic hudega. Imam redno sluzbo v drugem biznisu.

Huggy_Bear

Nippon KogakuFOTOGRAF 08
26. jul 2007
848
0
16
www.renegomolj.com
sej jaz čisto razumem kaj hočete povedat. samo jaz pač mislim da ko prvič neko fotko nekje objavijo ne moreš pokasirat vlkega dnara. 1. 2. 3. daš zastojn potem pa začneš kasirat. vem pa da časopisi uporabijo vse možne fotke glavno da se vidi. ampak za kake kataloge in revije pa so zahteve precej višje. pri nas mediji pač glavno da se vidi ni pa važno kako. kot sem napisal že, nekaj mojih prijateljv ima boljšo opremo kot jaz, ampak ker vidijo samo denar so še vedno na skejt parku in njihove fotke najdlje na sosedovem računalniku
smile-1.gif
.

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.304
10.607
113
seveda seveda, ampak folk ti hoce povedat, da ko bos ti zacel racunat, se bo nasel en Huggy-Bear 2, pa bo tud zastonj dal kako slikco, in bo zjebal tebe, ki se bos sel kao profija
wink-1.gif

toliko o profesionalizmu... prostor za profije je majhen, ampak lepo da se trudite saj tako se zacne.