Jaz nisem začetnik ne na cestnem, ne na mtb-ju, tako da z odpenjanjem nimam težav, pa se z mtb-jem raje vozim s fleti. Zakaj? Bodimo realni, padci pri mtb spustih se dogajajo in pri tem obstaja verjetnost dodatne poškodbe gležnja ali kolen, če ti pedala, kljub morebitni minimalni sili vpetja, ob padcu ne odpne.
Sicer so pedala narejena tako, da naj bi se ob padcu pravočasno odpela. Vendar se v določenem procentu ali mogoče celo promilu padcev ne odpnejo. In sam raje vozim flate, kot pa da bi bil v statistiki voden kot tisti procent oziroma promil, ker posledica je lahko zelo huda.
Znancu, sicer dolgoletnemu in izkušenemu trail in enduro kolesarju, je na ta način gleženj "razstavilo na prafaktorje". Saj dokler se kateremu prijatelju ali znancu to ne zgodi, verjetno nihče ne pomisli oziroma razmišlja o tem.
Pravzaprav ti ne znam odgovorit jaz bi tako izbral, priznam pa, da DH nikoli nisem vozil....corsol zakaj pri povdarkih na spustih fleti? Večina uci dh karavane je na pedalih za vpet.
ojanez flati ti pa nogo razrežejo če maš srečo pa smo tam
Jaz nisem začetnik ne na cestnem, ne na mtb-ju, tako da z odpenjanjem nimam težav, pa se z mtb-jem raje vozim s fleti. Zakaj? Bodimo realni, padci pri mtb spustih se dogajajo in pri tem obstaja verjetnost dodatne poškodbe gležnja ali kolen, če ti pedala, kljub morebitni minimalni sili vpetja, ob padcu ne odpne.
Sicer so pedala narejena tako, da naj bi se ob padcu pravočasno odpela. Vendar se v določenem procentu ali mogoče celo promilu padcev ne odpnejo. In sam raje vozim flate, kot pa da bi bil v statistiki voden kot tisti procent oziroma promil, ker posledica je lahko zelo huda.
Znancu, sicer dolgoletnemu in izkušenemu trail in enduro kolesarju, je na ta način gleženj "razstavilo na prafaktorje". Saj dokler se kateremu prijatelju ali znancu to ne zgodi, verjetno nihče ne pomisli oziroma razmišlja o tem.
Primerjava ni na mestu. Smučarji imajo vezi bolj na trdo nastavljene, ker so pri njih v zavojih dosti večje sile in bi jim drugače skije med vožnjo odpenjalo.Težko je tekmovalce enačit z rekreativci, tam je hitrost pač najpomembnejša, ali če potegnem vzporednico s smučanjem....tekmovalci imajo vezi nastavljene nepredstaviljvo visoko za enega rekretivca, ki mu je varnost bistveno pomembnejša kot hitrost .
Še ena izkušnja me zanima. Mravljinci v nogah oz. drevenenje v podplatih, ko nekaj časa pritiskaš v hrib in imaš mehek podplat (navadne športne copate). Razložene mi je bilo, da je to krivo. Kolesarski čevelj s trdim podplatom, naj bi to odpravil. Drži?
Podplat je mehki, da se pini dobro "zarinejo" vanj in noga ne drsi in, ko več kot eno uro voziš v breg in ti pini konstantno pritiskajo na podplat se ta upognjenost od pinov na podplatu čuti na nogi in posledično pride do mravljincev.
To sem mislil z zvijanjem.
Bravo za tempo.Fiveten-ke se ti zvijajo? Že za hojo so kar trde, kaj šele da bi jih na biciklu uspel zvijat.
Tole je pa s sobotnega "krosa" v tivoliju.
Poglej priponko 34078