Citat:
Pelzmontl štrajkači' - grob Slovenije? 96
24.01.2013 06:20
Bojan Korsika
Resnično je nevzdržno, da dvajset tisoč ljudi "afne gunca", Slovenija mora pa za njih v tujini najemati drage kredite, ker oni pač "garajo"
Pred kakšnim letom, vsekakor pa pred stavko "ponižanih in razžaljenih" delavcev v izobraževanju, sem v Ljubljani na vogalu pri Naravoslovnem muzeju Slovenije čakal prijatelja, da greva na kosilo. Od smeri Delavskega doma so v skupinicah obotavljajoče prihajali ljudje, očitno delavci, s transparenti, iz katerih sem razbral, da so iz tiskarne Radeče papir. Transparenti so zahtevali razrešitev njihovega obupnega položaja. Kar pa mi je najbolj padlo v oči, je bilo to, da niso samo skromno, ampak bedno oblečeni. Tudi pri delavkah nisem opazil, da bi bil kakšen kos oblačila "dražji" od dvajset ali trideset evrov.
Bilo mi je kar nerodno, ko sem jih gledal, kako so pri postaji Policije zavijali proti parlamentu.
Veliko znanja in delovnih mest v nič
Papirnica Radeče je šla v stečaj, nihče ni nič naredil za njih. Država, banke, občina,lastnik. Nihče. Dobili so nadomestila za brezposelne in sedaj so na cesti. O odpravnini lahko le sanjajo. Ali pa da jim bi nekdo plačeval celo dodatno pokojninsko zavarovanje. Pa je bila papirnica Radeče podjetje, kjer se je leta akumuliralo znanje, ki so ga realizirali tudi z izvozom. Če odmislim druge vzroke, Radeče papir na mednarodnem trgu enostavno ni bil konkurenčen, saj na primer primerljivo tiskarsko podjetje v Italiji dobiva bistveno, res bistveno boljše finančne pogoje, kot takšno podjetje pri nas. In je lahko mednarodno konkurenčno.
Slovenci smo čudni tiči
"Vodilna" banka upnica Radeče papirja je Nova kreditna banka Maribor in od nje seveda nismo mogli pričakovati, da bo kaj pomagala podjetju v zagati. Prej kaj vzela. Saj je prejšnja vodstvena garnitura banke, ki je v preiskavi, "spremljala" predvsem lastne žepe, ne pa podjetij. Ostale banke upnice so bile seveda tiho. Baje je Mao Ze Dong kitajske bankirje za dve meseca na leto poslal delat na riževa polja. Kaj takega resnično ne bi škodilo tudi našim. In tako eno vodilnih podjetij v eni od slovenskih dolin propade in Slovenija je tiho. Slovenci smo res čudni tiči.
"Pelzmontl štrajkači"
No, čez nekaj mesecev je bila stavka delavcev v izobraževanju. Gledal sem jih na televiziji in na fotografijah. Še posabej časnik Delo jih je z ogromno naslovno fotografijo prikazoval kot "ponižane in razžaljene". Dame v italijanskih oblačilih in z Diorjevimi očali v laseh so prav prostaško, nič šolniško vpile o svinjarijah, ki se dogajajo. Češ da garajo in hočejo plačilo in vsakaršne dodatke. Da so se zadosti žrtvovale in da hočejo obljubljeno povišico plače. In tako dalje in tako naprej.
Meni so v spomin priplavali bedno oblečeni delavci podjetja Radeče papir, ki so boječe, celo s strahom demonstrirali in jih primerjal s pobesnelimi "Diorjevkami", ki so s peno na ustih zahtevale mastno ocvirkovo potico. Pa naj zaradi tega propade vsa Slovenija.
Zdelo se mi je, da prihajajo delavci Radeče papir iz tretjega sveta iz kakšne Botswane, "Diorjevke" pa iz Milana.
Delavec Radeč in "Diorjevka"
Generalni sekretar Združenih narodov iz petdesetih let Dag Hammarskjold naj bi dejal, da je največji zadetek v loteriji življenja na planetu Zemlja ta, kje se rodiš. Namreč, če se rodiš na Norveškem, si lahko [cenzura], pa bodo za tebe poskrbeli, da dočakaš 90. let. V Afriki pa se lahko rodiš kot Einstein, pa imaš veliko možnost da umreš v prvem letu življenja.
Sam bi dodal, da če se v Sloveniji "rodiš" kot delavec Radeče papirja, imaš največjo možnost, da pristaneš z neko minimalno začasno pomočjo na cesti. Kakšne odpravnine, kašni regresi? Če imaš pa še to "srečo", da si "fizikalec" iz Bosne, te pa še izženejo (in to policisti s sicer ne veliko, ampak redno plačo in regresi).
Če pa se rodiš kot "Diorjevka", potem je skorajda nemogoče, da te odpustijo. Četudi država propada. Če pa se kaj takega sploh zgodi, ti pripada seveda odpravnina, regres in na koncu tudi nadomestilo za brezposelne. Seveda pa ti tudi pripadajo leta vplačevanj za dodatno pokojninsko zavarovanje.
Branimir Štrukelj ali erotično doživetje
Seveda bi bili "peltzmontl štrajkači " bistveno drugačni, če ne bi bilo njihovega vodje, Branimirja Štruklja. Vzel sem si čas in pregledal precejšnje število njegovih javnih nastopov. Iz vseh je vidno, kako naravnost erotično "komunicira" s kamero ali pa z "Diorjevkami", prek katerih se skozi relacijsko psihopovezavo napaja in hrumi. Nad vlado, ministre. Jih odstavlja in nastavlja in prestavlja. Še najraje Janeza Janšo in njegove ministre in to kakopak v narcistični maniri. Kdo pa je on, da bo koga odstavljal? Ampak to ni "mainstream" naše zgodbe.
Gre namreč zato, da ko se prižgejo luči kamer, obraz Branimirja Štruklja sladostrastno oživi, ko dokazuje, da so največje žrtve te krize prav "Diorjevke", ki vsekakor ne bodo niti za milimeter popustile in delile usodo s Slovenijo, kaj šele z delavci iz Radeč. Fuj, kdo bo pa tja hodil, saj smrdijo.
Branimir Štrukelj je erotično doživetje tudi v finančnem smislu. Po objavljenih podatkih s plačo plus kot svetnik v državnem svetu plus nadzornik v Modri zavarovalnici dobi tam okoli tri tisoč evrov. Seveda, saj tudi boj za "Diorjevke" nekaj stane.
Mediji ga imajo radi
Štruklja imajo nekateri mediji zelo radi, pri tem , vsaj po mojem občutku, zelo prednjači predvsem državni radio. Predstavljajo ga kot mesijo in do nezavesti ponavljajo vse, kar reče in celo vse, kar ne reče. Predstavljajo ga, tako kot da se bori za najnižje sloje v Sloveniji. Nihče ne omenja njegovih dohodkov. Ampak dneve in dneve pred stavko "Diorjevk" najavljajo stavko in ponavljajo skorajda do neumnosti, kar Branimir Štrukelj pove. Branimir Štrukelj je seveda demagog svoja sporočila izusti v kratkem stavku, tako da ga razume in je nad njim navdušen tudi najbolj butast novinar.
Na dan stavke pa enostavno vse obstane, novinarji resnično bombardirajo bralce, poslušalce in gledalce z Branimirjem Štrukljem. Človek mora imeti resnično močan želodec, da to prenese.
Ankete so proti
Kljub vsemu ankete kažejo, da Slovenija ne podpira Branimirja Štruklja in "Diorjevk". Sploh, če odštejemo, da se ankete delajo potem, ko se dneve in dneve avditorij bombardira in "prikazuje", kakšni reveži da so svizovci. Državni mediji imajo seveda svojo računico. Svizovce podpirajo, saj vedo, da bodo tudi oni na vrsti.
Branimir Štrukelj mora izginiti, članstvo pa se pokoriti
"Pelzmontl" sindikat Sviz je najbogatejši sindikat v Sloveniji, čeprav po številu članstva še zdaleč ni največji. Izkazuje tudi "ostanek prihodka" na koncu leta. Štrukljev sindikat je bolj dobičkonosen kot naše najboljše podjetje Krka.
Zgornji podatki so skrajno neokusni, medtem, ko je v Sloveniji 120 tisoč brezposelnih "Diorjevke" izkazujejo mastne dobičke in zahtevajo še dodatno potico.
Branimir Štrukelj trpi za hudo osebnostno motnjo, ki se kaže skozi narcistične poteze in nima stika z realnostjo. Izginiti mora iz vseh javnih funkcij. Kot so včasih rekli je njegovo delovanje "družbeno škodljivo".
Članstvo "Diorjevk" oziroma Sviza, pa se bo moralo sprijazniti z znižanjem standarda. Če se bodo znašle na cesti, pa bodo padle z "zlatim padalom" odpravnine in dodatno pokojninsko zavarovanje.
Resnično je nevzdržno, da dvajset tisoč ljudi "afne gunca", Slovenija mora pa za njih v tujini najemati drage kredite, ker oni pač "garajo". V Sloveniji gara nekaj stotisoč ljudi, pa nimajo nič od tega. Ali so "Diorjevke" in njihov Štrukelj izvoljena kasta?