Koliko se še vozimo na kurilca v 2026?

MrDaco

Guru
11. sep 2007
14.583
8.727
113
Če smo že na povsem idiotski primerjavi elektronke vs. tranzistor. Tranzistor se je uveljavil, ker je cenejši za izdelavo, porabi manj energije, ne potrebuje predgretja, zaradi manjhnosti je mnogo primernejši za manjše naprave. Hvalanogu da se je izumil, ker si ne predstavljam več milijard elektronk za delovanje sodobnega procesorja.
Na drugi strani, se lektronke še vedno uporabljajo v audiofilskih napravah, studijih, koncertih. Ker so, za to, za kar so bile narejene, enostavno boljše in dajo kvalitetnejši rezultat, to je boljši zvok. Premore mnogo večje moči, kot tranzistor in je nasploh vzdržljivejša. Zato bo verjetno še vedno ostala med nami.
Lahko to prezrcalimo v avtoindustrijo? Mogoče iz pogleda da bomo ICE-je še vedno radi slišali brneti po cestah ali pistah.

Najbolji

Guru
20. feb 2008
5.836
1.292
113
Se mi je postavilo vprašanje:
Ali bo tudi dražja elektrika za polnjenje avtomobilov, kot pa ogrevanje hiše :sprasujemse:

Dobro vprašanje. Glede na izkusnje z nasimi politiki, ekonomisti, doktorji znanosti, kavc selektorji, <vstavi kar zelis>, sem preprican (polnilnice). Ker folk ne placuje kar bi moral (kurilca v tank in podobni podvigi...) je potrebno cesarju njegovo zagotoviti drugace, v nasprotnem bo gol in nesrecen, kar si pa ne zelimo. Sam s tem nimam problema, ker mi je jasno kako se zadeve vrtijo. Romom oz. ciganom in podobnim, ki samo nase gledajo in za par evrov eskivirajo vsa pravila pa pac ni in zato se potem drazijo druge stvari (cesar bo dobil kar potrebuje, brez dvoma) a kriva je vedno samo drzava, ljudje nikakor ne?!? S par grami v glavi in kanckom samokritike se to uganko, da dokaj hitro razvozlat, ni tako tezko.

Da se vrnem na vprasanje: dokler nam SE dela, SUC-ov vedno vec, se ne sekiram - zadeva gre v pravo smer. Vem da razni stevanderji, kalbotarji, sadunarji in podobni bi me najraj utopil v zlici vode ampak jebiga, tako je. Kakor si postiljes, tako spis. Treba kej razmisljsat in predvsem pravocasno nardit, ne samo pobirat rezultate drugih pa se po forumih prsit kak frajer da si etc... Lepo te prosim no...

Aja, pa da se razumemo: vsem vam zelim cimmanj problemov in vse. Samo ne morem bit pa tiho, sploh ce mislim, da so zadeve drugacne, kot jih nekateri slikajo. Freedom od speach pa to. Za druge je pa pravica blatit druge (vernik, pacient, sezgan od baterije etc...). Naj, jim ne zamerim, bogi so sam se ne zavedajo.

sad

Guru
24. avg 2007
23.212
12.037
113
sadunarji in podobni bi me najraj utopil v zlici vode ampak jebiga, tako je.
Vidiš, spet lepo nakladaš v skladu s svojim nickom.
Jaz te ne bi prav nič utopil, se ti pa sladko smejim in v živo z zanimanjem spremljam transformacijo in talibanizacijo v smer, ki jo trenutno človek živi/uporablja. Pravi pristen Slovenček. Prav čakam, v katero stran se boš talibaniziral čez nekaj let, ko boš imel neko drugo zadevo.
In točno zaradi takih, kot si ti, ki ne dopuščaš, da ima nekdo drug drugačno mišljenje, je cel svet v k...
Največji smeh je pa to, ko na polno napoveduješ, da bodo ostali spremenili mišljenje. A sebe ne vidiš.
Poleg tega, drugega kot podcenjevati ne znaš, recimo s tem mojim parkiranjem. Drugega očitno nimaš, ko ugotoviš, da nekateri tudi uporabljamo tvoj presvetli EV že dlje kot ti, samo ne zmoremo pa tega razsvetljenja, kot si ga ti doživel, da je pa to top shit, ultra da best, najboljša zadeva na svetu. Brez kakršnekoli slabosti.
Beep, beep, sedaj pa moram it parkirat avte. :fredi:

• Haha
Reactions: Najbolji

Najbolji

Guru
20. feb 2008
5.836
1.292
113
Vidiš, spet lepo nakladaš v skladu s svojim nickom.
Jaz te ne bi prav nič utopil, se ti pa sladko smejim in v živo z zanimanjem spremljam transformacijo in talibanizacijo v smer, ki jo trenutno človek živi/uporablja. Pravi pristen Slovenček. Prav čakam, v katero stran se boš talibaniziral čez nekaj let, ko boš imel neko drugo zadevo.
In točno zaradi takih, kot si ti, ki ne dopuščaš, da ima nekdo drug drugačno mišljenje, je cel svet v k...

Decko, pocni kar pocnes ves cas kar te tu spremljam: obracas besede drugih. Spinaj kot zelis, imas vso pravico. Ja, se strinjam, pocakmo in bomo vidl, kaj/kako bo cez cas. Mal si preber EV teme in poglej kdo serje po njih (pretezno vi, vsemogocni ICE-jasi, ki vse veste, sam prevec jokate). Pol pa se poglej ICE teme in mi pokazi EV-jasa, ki vam tu serje? Zarad mene vozi kar ces, samo ne luknjaj katalizatorjev, tankaj kurilca in podobnih bedarij. Bodi compliant pa je to to. Ne pa da, delas gluposti za unih par evrov pa se misls, da si frajer. Pac, nisi. Z aviona se vid... park boy.

nemenabijat

bom jaz vas
7. feb 2011
4.688
3.698
113
Se mi je postavilo vprašanje:
Ali bo tudi dražja elektrika za polnjenje avtomobilov, kot pa ogrevanje hiše :sprasujemse:
:cheer: v EU je že podan predlog za 3 števce v gospodinjstvu. So bile tudi že razprave o možnosti izvedbe. Vsi števci so z različnimi obdavčitvami. Prvi bi bil namenjen za EV, drugi za ogrevanje, tretji za splošno rabo. Gre pa v smeri, da na en števec implementiraš tri podštevce ali pameten način merjenja.

• Všeč mi je
Reactions: tony

MrDaco

Guru
11. sep 2007
14.583
8.727
113
:cheer: v EU je že podan predlog za 3 števce v gospodinjstvu. So bile tudi že razprave o možnosti izvedbe. Vsi števci so z različnimi obdavčitvami. Prvi bi bil namenjen za EV, drugi za ogrevanje, tretji za splošno rabo. Gre pa v smeri, da na en števec implementiraš tri podštevce ali pameten način merjenja.
To je sicer ena od variant samo, kaj ti bo pa preprečilo, da neboš iz kuhinje potegnil podaljška in počasi polnil na šuko?

Piton

Guru
11. apr 2022
2.034
100
113
Na drugi strani, se lektronke še vedno uporabljajo v audiofilskih napravah, studijih, koncertih. Ker so, za to, za kar so bile narejene, enostavno boljše in dajo kvalitetnejši rezultat, to je boljši zvok.
Audiofilstvo je u večini religija.
Elektronke dajejo nek soft sound, niso pa niti slučajno boljše pri reprodukciji, lih kontra je: popačijo vse kar gre čez njih.
To je kot poflodrane fotek (po možnosti z AI): na uč zgledajo lepš (še posebi riti in joške), sam niso real.

nemenabijat

bom jaz vas
7. feb 2011
4.688
3.698
113
Bo pač šlo vse čez najcenejšega.
Saj sem pa štromar :valjamse:
Podobno bo kot če si upaš nalit kurilca v avto. Sej gre, dokler te ne dobijo s prstom v marmeladi. Danes te s pomočjo tanovih števcev v trenutku dobijo, če vežeš TC mimo stevca. Razni clio15 uporabniki se sploh ne zavedajo kaj vse se danes da z nič podpore AI narest. Že danes lahko vsak čita famozne 15min podatke in tam praktično vidiš, kaj se vklaplja. Zdej si pa predstavljej, kaj se vidi če imaš next level vpogled v te podatke. Točno vidiš, kdaj je clio15 prižgal LED lučko na nocni omarici.
Ampak clio15 je štromar. :valjamse:

kajn

Guru
5. okt 2007
3.390
2.369
113
Iskajoč brata
komedija je to, da se zgražajo, ko ljudje vozijo kurilca, sami bodo pa vezali na najcenejši števec...

Kot sem zgoraj napisal, vsi pametni pri drugih, dokler niso sami obdavčeni

PS: jaz vozim plin, da ne boste se spotikali, da tankam kurilca

• Všeč mi je
Reactions: sad in nemenabijat

MrDaco

Guru
11. sep 2007
14.583
8.727
113
Podobno bo kot če si upaš nalit kurilca v avto. Sej gre, dokler te ne dobijo s prstom v marmeladi. Danes te s pomočjo tanovih števcev v trenutku dobijo, če vežeš TC mimo stevca. Razni clio15 uporabniki se sploh ne zavedajo kaj vse se danes da z nič podpore AI narest. Že danes lahko vsak čita famozne 15min podatke in tam praktično vidiš, kaj se vklaplja. Zdej si pa predstavljej, kaj se vidi če imaš next level vpogled v te podatke. Točno vidiš, kdaj je clio15 prižgal LED lučko na nocni omarici.
Nemebasat.... Vezat TČ mimo števca? No tako realno brez pravljic.... Danes iščejo junake ki se vežejo mimo števcev, s primerjavo stanja števcev in dejansko porabo na razvodnih vejah. Ne zato, ker bi imeli superduper podporo AI ipd.
Bodo ugotovili kdaj je Clio prižgal LED lučko... ma daj no.

CLIO15

Guru
1. nov 2007
15.589
5.457
113
Glej še vedno lahko dizel agregat na kurilca na dvorišču zalaufam..

Jeba bo, če bi avto kakšen digitalni ključ izmenjal z polnilnico in ta z števcem, ampak to je next level žreblja v krsto avtomobilske industrije.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
14.583
8.727
113
Glej še vedno lahko dizel agregat na kurilca na dvorišču zalaufam..

Jeba bo, če bi avto kakšen digitalni ključ izmenjal z polnilnico in ta z števcem, ampak to je next level žreblja v krsto avtomobilske industrije.
Se strinjam s teboj.

Moje skromno mnenje glede te problematike je, da se čimprej znebimo trošarin na vse energente, sami pa pri sebi razčistimo, čemu so sploh bile namenjene in kje jih potrošimo. Skrajni čas je tudi, da se cesar začne obnašati odgovorno. Ne da pa postaja EU ena velika gmota birokracije sama sebi namen.

• Všeč mi je
Reactions: kajn

nemenabijat

bom jaz vas
7. feb 2011
4.688
3.698
113
Nemebasat.... Vezat TČ mimo števca? No tako realno brez pravljic.... Danes iščejo junake ki se vežejo mimo števcev, s primerjavo stanja števcev in dejansko porabo na razvodnih vejah. Ne zato, ker bi imeli superduper podporo AI ipd.
Bodo ugotovili kdaj je Clio prižgal LED lučko... ma daj no.
Kdo je omenjal kaksno podporo AI za iskanje?
Dokler navadni smrtniki ne vejo kaj se vse da narest, ne bo panike. In ja, vsak porabnik ima značilen električni odtis.
Alter je sicer skupek samih znanstvenikov na kupu in so vedno korak pred realnim življenjem. In ja, vedeli bojo tudi kdaj je Daco ugasnil svojo lučko na nočni omarici.
Dokler razni chati gpt niso prišli ven, noben tudi pomislil ni, kaj vse je možno.
Bom tko kot Kacin: uživejte dokler lahko. Men se prepričane ne da več prepričevat.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
14.583
8.727
113
Kdo je omenjal kaksno podporo AI za iskanje?
Dokler navadni smrtniki ne vejo kaj se vse da narest, ne bo panike. In ja, vsak porabnik ima značilen električni odtis.
Alter je sicer skupek samih znanstvenikov na kupu in so vedno korak pred realnim življenjem. In ja, vedeli bojo tudi kdaj je Daco ugasnil svojo lučko na nočni omarici.
Dokler razni chati gpt niso prišli ven, noben tudi pomislil ni, kaj vse je možno.
Bom tko kot Kacin: uživejte dokler lahko. Men se prepričane ne da več prepričevat.
Ja tudi GSM z indukcijo na bakru, ko z njim hodiš po hiši naredi svoj odtis na omrežju. Ampak daj no... bodi realen...

• Haha
Reactions: nemenabijat

Najbolji

Guru
20. feb 2008
5.836
1.292
113
Haha, ja. Se mi kar zdi. Boste vezal na najcenejše pa mimo, pa počez, pa od soseda povlekl, pa zakopal, pa varovalke pojacal pa kaj jaz vem... Ni problem, pocnite vse to, ni panike. Sam, ko vas dobijo ne jokajte. Takrat lepo kulturno pozrite kar ste si skuhal. To je vse...