Koliko se še vozimo na kurilca v 2026?

matjazy

Fizikalc
3. jan 2008
288
180
43
Sem se malo podružil v gostilni ob trenutni paniki z gorivom in presenečeno ugotovil, da se še vedno precej znancev vozi na kurilca. Najboljši je ravnokar kupil tayrona za 45 jurjev, dizla seveda. Doma ima še vedno 2000 litersko cisterno, ki jo je včasih uporabljal za ogrevanje. Sedaj je cisterna še vedno doma, vendar se uporablja samo za gorivo za v avto. Pa polovica znancev baje enako.
Sem mislim, da je ta hobi minil kakih 15 let nazaj z DPF dizli, ampak očitno nimajo nobenih težav tudi čisto novi...

Pepe

Guru
20. sep 2007
14.373
5.999
113
Če dela na kurilca sodoben traktor, ki ima tudi DPF in adblue, zakaj ne bi avto? Kurilno olje pač nima biodizla, kar je prednost, barvilo pa očitno tudi ni nevarno.
S spremembo trošarinske zakonodaje so zjebali, kar so se desetletja trudili, da ljudi prestrašijo, da jim bo zaradi kurilca crknil avto. Ker kontrole le težko vse dosežejo.

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

crnobog

Guru
29. apr 2009
3.728
2.335
113
Kak sploh lahk carinik še pride do vsebine tanka? Ne verjamem da lahk pr enem relativno modernem avtu kar tako vtakneš cev noter in potegneš ven?

Pepe

Guru
20. sep 2007
14.373
5.999
113
V glavi sem imel, da avstrijci lahko prepoznajo kurilca s sondo v izpuh. Možno, da sem kaj zabluzil, možno je tudi, da mora biti specifično barvilo, da to gre.

kajn

Guru
5. okt 2007
3.390
2.369
113
Iskajoč brata
a ni kao tako, da če enkrat natočiš kurilca, potem za vedno ostane ostanek, da lahko pogruntajo....
Ali samo takrat ko imaš res to notr...
Na temo: nobenega ne poznam, ki bi se s tem igral, pa jih ima še vedno veliko dizla

• Všeč mi je
Reactions: VanZ

Pepe

Guru
20. sep 2007
14.373
5.999
113
Verjetno pri filtru sname dovodno cev, da dobi vzorec goriva.
Po mojem so kontrole bolj v tej smeri, da pridejo na neko lokacijo in preverijo vse stroje in oseba vozila, ki so tam. Pri taki kontroli bi si lahko "privoščili" tudi mehanika, da se umaže namesto njih. Če nimaš ravno gradbene firme z bagerji, te verjetno ne bo v življenju nihče povprašal zato.
Na počivališčih ob avtocesti se sicer opazijo kombiji fursa, ampak dvomim, da se tam ukvarjajo z gorivom. Tisti imajo praviloma v delu kombije.

• Všeč mi je
Reactions: jendomen

hermann

Guru
19. mar 2014
10.086
7.104
113
Mene so nazadnje poskušali ustavit enkrat pred letom 2010. Ko je carinik ugotovil zmoto in da nimam dizla mi je pomahal naj grem naprej. Itak pa v približno modernega dizla ne bom točil cvička.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.388
4.829
113
Cviček ima sicer v teoriji dovoljene večje odstopanje določenih "nevarnih" snovi, med drugim žvepla. V praksi je pa to najbolj čist dizel na trgu (ni oljne repice, ima že serijsko dodane stabilizatorje* ipd.). Skratka nebi spet načeli te teme, ampak v osnovi sta diesel in cviček ven iz rafinerije ista cisterna, potem pa samo odvisno kaj dodajo noter.

* serijsko cviček nima dodatka proti zmrzovanju ker večina folka ima še vedno notranje cisterne ki ne rabijo tega, lahko pa ga dokupite, ga ima vsak petrol v litrskih piksnah, kar je dovolj za 1000l

• Všeč mi je
Reactions: tony

CLIO15

Guru
1. nov 2007
15.589
5.457
113

Kurilno olje, ki ogreva vaš dom in poganja tudi najzahtevnejšo kmetijsko mehanizacijo​

Na sliki je velik, moderen traktor bele barve z rdečimi detajli, postavljen na rdeče ozadje.

KOEL-GK lahko uporabljate tako za ogrevanje doma, kot tudi za pogon kmetijske mehanizacije.
Kmetijski upravičenci, ki izpolnjujete pogoje, predvidene s trošarinsko zakonodajo, lahko v svoje traktorje in delovne stroje na naših prodajnih mestih sedaj natočite novo ekstra lahko kurilno olje KOEL-GK. To je v celoti prilagojeno tudi uporabi v dizelskih motorjih, zanj pa kmetijski upravičenci že ob nakupu plačate nižjo ceno. KOEL-GK lahko uporabljate tudi za toplino doma, saj sočasno izpolnjuje zahteve, ki veljajo za kurilno olje za ogrevanje. Da bi preprečili zlorabe, je novo kurilno olje obarvano z rdečo barvo.

matjazy

Fizikalc
3. jan 2008
288
180
43
Glede na komentarje ni s kurilcem nič narobe v tehničnem smislu. Ena redkih opcij, da se izogneš vsaj delčku plačila davka klošarske države. Zdej, ali si zato tudi sam klošar ali ne, je stvar debate.

Najbolji

Guru
20. feb 2008
5.836
1.292
113
S kurilcem ni nic narobe. S temi, ki to izkoriscajo je. In tem 'ta pametnim' naj poberejo avte, nabijejo kazni... frajerji pa taki. Sam jemal bi, prispeval nic... No ja, sam jokat ne pol kaka je drzava, ce si sam smrad najvecje vrste.

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

Pepe

Guru
20. sep 2007
14.373
5.999
113
Mislim, da avtov več ne zaplenijo. So pa jih v preteklosti.
Če bi naredili resno kontrolo, kot so jo včasih na avtocesti za vinjete, da preverijo vse in bi preverili vsa vozila, ne dvomim, da bi največ dizlov s kurilcem v tanku našli med dražjimi primerki. In dvomim, da bi bil samo tu in tam kak.
Je že vsaj dve desetletji, ko sem na eni bencinski videl frajerja, ki je v merđota kar direktno na pumpi tankal. To bi mu načeloma moralo preprečiti osebje na črpalki.