Koliko porabimo el. v gospodinjstvu

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.260
1.894
113
hanzi...ko si meril računalnik ali si meril računalnik+monitor (kaoliko inčev?)...ali zgolj računalnik (oz. še zraven tiskalnik...?)

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.569
336
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
A nisi pralni stroj meril?
Aha.
Eco program na 40 stopinj: poraba cca. 0,7kWh
Easy care program na 60 stopinj: poraba cca. 1,2kWh
Bom preveril doma, tako imam v spominu.
Kar sem dognal je to, da je bojler daleč najbolj požrešna stvar. Že samo kratko tuširanje pomeni cca 1kWh.
rolleyes-1.gif

Sicer pa, kot v dnevni je zoptimiziran
grin1.gif
.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.260
1.894
113
Citat:
Uporabnik mtl pravi:

Kar sem dognal je to, da je bojler daleč najbolj požrešna stvar. Že samo kratko tuširanje pomeni cca 1kWh.
rolleyes-1.gif

smile-1.gif

o tem smo pa razpravljali v gradnja in dom - > deloavnje bojlerja v režimu cenejšega toka (s programsko uro) ter dodatna izolacija le tega (če je kaka starejša varianta - tipičen primer: Gorenje Tiki 80 litrov).

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
Citat:
Sicer pa, kot v dnevni je zoptimiziran . Šparamo tistih par W. Se bomo lahko 2 sekundi dlje tuširali .

Ja, res je. Malo študiram, če bi izpustil vsako drugo tuširanje mi luči, tv, rač ... sploh ne bi bilo potrebno ugašati. Pa še več prostora bi imel okoli sebe na kašnih javnih prevoznih sredsvih
evil.gif

Focus

Pripravnik
27. okt 2007
871
12
18
Luna
Monitor samsung syncmaster 757nf 2W
Zvočniki creative inspire P380 6W
TV samsung 70cm crt 9W
sat sprejemnik DSR5001 ADV 9W
ruter modem iskratel sinop 568+ 10W (delovanje)
prenosnik gerikom polna baterija polnilec vklopljen 1W
izključenemu računalniku nisen nogo zmerit porabe ker poraba niha (skače) od 0-30W

Vse naprave sem mero v pripravljenosti.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.649
6.706
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Na drugem razdelilcu je priklopljen PC s CRT 19" monitorjem, laserski MFC Canon, , zvočniki,

PC cca 6w
CRT 2,5 w
laserc (ne morem ga spravit v SB zaradi "prazne" kartuše) 9,5w. KO zamenjam kartušo poročam koliko porabi v dejanskem st.by
zvočniki 2,5 w

No zdele merim porabo PC.
porabi cca 180w
Se pravi približno 10x več kot laptop.
Je pa res da je laptop centrino proc noter, tule pa AMD 4000, pa da lptop 15 col lcd ekran tule pa 19" crt ampak ....razlika je skoraj 10xkratna. Če nekomu laufa računalnik 24/7 potem se pri elektirki že nekaj pozna če kupi laptotpa namesto PC

TV CRT 29" žre med 90 in 110 W.

No evo sem ti združil dve objavi s prejšnje strani. Še kaj zanima
rolleyes-1.gif
?

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.569
336
83
Kras
www.mtl.si
KSZ
Sem pogledal sedaj hladilnik po štirih dneh. Cossis (predvidevam, da je to letna poraba) mi kaže 217kWh
confused-1.gif
. Hladilnik je bil res A+, vendar je imel še vedno letno porabo napisano okrog 260kWh.
Predvidevam, da je to zato, ker ni bilo toliko novih stvari danih v zamrzovalni del. Hladilni del se je precej odpiral in menjavale stvari. Tako da, vsa čast Electroluxu
cool-1.gif
.

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
20 let star gorenje tudi ni kuril toliko kot sem pričakova...je pa več od tvojega, sam zanemarljivo kar se tiče stroškov.

Tile razredi so res nateg.
stupid-1.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.649
6.706
113
pri taščici
Glede na to da je meni hladilnik konkretno več požrl (pa sem ga malo odpiral oziroma filal) močno dvomim v tvoj rezultat ali pa Gorenje zavaja, oziroma meri po drugem standardu kot elktorlux

Ko jaz mojega resetiram, mi začne meriti ure (brutto) in netto (koje hladilnik laufal) ter za te ure izpiše porabljene kwh. Na ta način potem lahko ročno zračunaš letno porabo, razen če je tvoj že bolj pameten in sam izračuna letno porabo?

Sicer pa pri starših merim 10 let star hladilnik gorenje višine cca 120cm (zgoraj zmrzovalnik)
Porabi pod kwh na dan, tako da se mi glede na starost ne zdi to prav veliko.(točne podatke povem v prhodnosti)

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
Ali je mogoče da pralni stroj pri pranju (30st.)porabi samo 0,213kWh. Pral je 1:23h.
Ma, pol je brez veze, da čakaš na cenejši tok in ti ponoči ropota in moti spanec.

Bolj me moti poraba 380l skrinje, ki na dan pokuri 1,7kWh, ona je pa več ali manj prazna. Mesa tko ni skor nič notri, tisto zelenjavo, ki se sedaj pobira z vrta pa bolje, da na kompost vržem pa frišno kupujem čez zimo.
confused-1.gif

roCkY

Majstr
2. sep 2007
2.529
435
83
Citat:
Uporabnik mtl pravi:
KSZ
Sem pogledal sedaj hladilnik po štirih dneh. Cossis (predvidevam, da je to letna poraba) mi kaže 217kWh
confused-1.gif
. Hladilnik je bil res A+, vendar je imel še vedno letno porabo napisano okrog 260kWh.
Predvidevam, da je to zato, ker ni bilo toliko novih stvari danih v zamrzovalni del. Hladilni del se je precej odpiral in menjavale stvari. Tako da, vsa čast Electroluxu
cool-1.gif
.
Kolk maš volumen zamrzovalnika in kolk hladilni del. Zgoraj omenjeni side by side LG tudi v razredu A+ ob naši uporabi kar veselo papca za mišjo dlako pod 2 kWh dnevno. Res pa se šiba sladoled ven not, elementi za hladilno torbo skor vsak dan. Deklarirano ima 415 kWh letno.

No kakorkoli, zanimivo bi bilo kje dobit standarde za meritve in kako se jih posamezni proizvajalci dejansko držijo. Določajo razrede porabe sami ali dajo testirat? Kdo ve?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.649
6.706
113
pri taščici
No še nekdo ki mu poraba hladilnika precej gor seka (od napisanega standarda).
Res bo "treba" dobiti standard za meritve hladilnika..

Sicer pa po meritvi 10 let starega gorenjevega hladilnika/zmrzovalnika višine 120 m (poraba 1 kwh/dan) sedaj merim porabo dveh zamrzovalnih skrinj skupaj (pred razdelilcem). Me prav zanima koliko bo skupna poraba. Obe sta stari med 10 in 20 let, veliki med 250 in 350 litri....
Bom za foro meril porabo sedajle poleti in potem še pozimi. Čeprav v kleti ni tako velike temeraturne razlike ampak kakih 15 je pa vseeno.

sass

Guru
1. sep 2007
5.208
847
113
daj zmeri še, koliko porabi pri pranju na 40 in 60 stopinjah. se mi zdi, da bo v tem primeru porabil kar precej več.

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
Bom, samo bo treba malo počakat, ker pri nas se skoraj vse pere na 30st, ker baje, da imamo same delikatne cunje!

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.569
336
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Glede na to da je meni hladilnik konkretno več požrl (pa sem ga malo odpiral oziroma filal) močno dvomim v tvoj rezultat ali pa Gorenje zavaja, oziroma meri po drugem standardu kot elktorlux

Ko jaz mojega resetiram, mi začne meriti ure (brutto) in netto (koje hladilnik laufal) ter za te ure izpiše porabljene kwh. Na ta način potem lahko ročno zračunaš letno porabo, razen če je tvoj že bolj pameten in sam izračuna letno porabo?
Khm, imaš prav. Tale COSIS očitno nekaj ne kaže pravilno. Namreč pogledam po dodatnem tednu merjenja (hladilnik je bil stalno zaprt) in mi kaže 600kWh
confused-1.gif
. Tako da, bom sedaj za ene 14 dni priključil zresetiran merilnik in potem glede na porabo izračunal ročno letno porabo.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.569
336
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik sass pravi:
daj zmeri še, koliko porabi pri pranju na 40 in 60 stopinjah. se mi zdi, da bo v tem primeru porabil kar precej več.
Dve leti star Bosch porabi v eco načinu pri 60 stopinjah 0,8kWh na cikel, pri Cottons 60 pa 1,18 kWh. Pa vse laufa na 1200 vrtljajev centrifuge.

Zelo zanimiva stvar, ki sem jo še ugotovil so baterije za polnit. Namreč za nafilat 4 AA baterije kapacitete 2000mAh (upam, da je enota pravilna) mi polnilec porabi 0,046 kWh (upam, da je meritev točna, ker je trenutna poraba precej majhna).
Torej stane polnjenje baterij 0,46 CENTA, torej po domače malce več kot 1 SIT. Tole mi je sicer zelo čudno, ampak očitno se investicija v te baterije zelo hitro povrne.
cool-1.gif
.

Aja, pa še kruhomat. Na cikel pokuri 0,339 kWh, kar se mi tudi zdi skoraj premalo.