Koliko porabimo el. v gospodinjstvu

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.649
6.706
113
pri taščici
No "doba" merjenja hladilniku se izklaplja. Mogoče bom ponovil še meritev od pogostejšem odpiranju hladilnika. Ob tem merjenju sem ga v 14 dneh odpiral samo kakšne 4 dni. OStalo je bil dopust in "potepanje" drugje, zato je meritev malo "nerealna"
V 333urah je porabil 16,24 kwh.
Se pravi 0,049kw/h. To pa pomeni da je v enem dnevu porabil približno 1,17kwh, na leto pa bi porabil 427kwh.
Zanima me pri kakšnih pogojih meri (okoliška temperatura, št. odpiranj) proizvajalec. On je podal podatek letno porabo 354kvh, kar je 20% pod mojo porabo (res da je ob hladilniku manjše okno (kipnjeno), in da je sobna temperatura 25-28, samo sem ga pa veliko manj odpiral kot je "normalno", kaj posebnega v zamrzovalnik pa tudi nisem filal....

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.649
6.706
113
pri taščici
Mikrovalovna pečica 230 dcs porabi v stand by 1,8w. Ker jo rabim poredko (trenutno že kake 3 tedne nič) gre na izklop....Tista ura na njej pa tudi ni edina v prostoru....
Podatek o cosfi je kaj pomemben ali ne? Kaj nam pove?

Sicer pa sedajle priklopil na merilec razdelilec (s stikalom) na katerem imam priklopljen CRT TV, 15 let star mini stolp, brezžični telefon panasonic, kabelski "modem" thomson, in WL ruter linkys. Vse skupaj žre cca 38w. To pa se mi že zdi poraba katero se "splača" ugašat ob neuporabi več dni.
Od tega porabi
tv 4w
radio 18w (halo!!!! ob prižganem radiu na sobni jakosti pa 21w, na ful pa 26w)
Brezžični telefon 3.3w
Modem Thomson 6,6w
WL ruter linkys pa 5,2w

To se pravi več kot polovico od tega požre 15 let star stolp. Jaz sem mislil da bo največ požrl WL pa sem se konkretno motil

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.649
6.706
113
pri taščici
Na drugem razdelilcu je priklopljen PC s CRT 19" monitorjem, laserski MFC Canon, , zvočniki,

PC cca 6w
CRT 2,5 w
laserc (ne morem ga spravit v SB zaradi "prazne" kartuše) 9,5w. KO zamenjam kartušo poročam koliko porabi v dejanskem st.by
zvočniki 2,5 w

raY_

Pripravnik
20. avg 2007
122
0
16
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
ray: kake varovalke imaš sedaj?
Če imaš 3x25 potem lahko "razmišliš" o menjavi za 3x20. S tem padeš iz tretejga razreda v 2.
Seveda na to lahko pozabiš čeimaš veliko moænih porabnikov vključenih istočasno. To se v povprečnem gospodinjstvu težko zgodi , na kaki kmetiji -obrtni delavnici je pa hitro tudi 3x25 premalo.
V prvi razred pa se ti najbržne splača. Prvič nimaš možnosti poceni toka, drugič imaš zelo švoh varovlako

preberi 4. stran
Varovalke so 3x25. Porabniki pa so:
- 2x hladilnik (1nov,1 20let),
- 1x zamrzovalnik,
- 2x 55cm TV, 1x72cm TV,
- 1x PC laufa 12 ur na dan,
- 1x pomivalni stroj (5 let) , 2x pralni stroj (do 5 let), 1x sušilni stroj,
ter ostali mnogo manjši porabniki. Klim še ni montiranih letos.

Lahko na podlagi teh porabnikov grem na 3x20 A?

Sicer pa je v gosp.poslopju 3-fazni elektromor ki poganja "šaroutar"- za mletje koruze/zrnja za krmilo; a ta se zažene 1x na 2 meseca. Kaj moram razbrati iz elektromotorja, da ugotovim če bo laufal na 3x20€?
TNX za sproti
cool-1.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.260
1.894
113
ja ko se takole človek loti gledati porabo posameznik porabnikov te pri nekaterih kar sezuje (Npr. radio v tvojem primeru).

glede hladilnika....odpiranje je bolj pljunek v morje, torej ne pričakuj drastičnega povišanja porabe..ker če ti odpreš hladilnik za npr. 10 sekund se zgolj zamenja zrak (par gramov)....in ta zrak se ohladi v trenutku.

če že potem rabi energijo 'topla' hrana, ki jo prineseš v hladilnik (recimo ko nabavljaš fasungo..sadje, zelenjava, jogurti, pijača, salame...etc)....in tega se nabere za nekaj kg - to pa je masa, kjer je potrebno določeno energijo da se ohladi.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.260
1.894
113
še to sem mislil pokomentirat...jaz že 15 do 20 let izklapljam preko noči el, aparature pa mi do zdaj zaradi tega še nobena ni crknila.

pa tudi dvomim da kdaj bo.

Pač vežeš več stvari na el. razdelilec z gumbom za izklop...in ko greš spat pač pritisneš gumb (baš neki posel)...zvečer ob 18.30 ko se pa spet usedeš v 'bojno' pozicijo pa nazaj priklopiš.

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
> Podatek o cosfi je kaj pomemben ali ne? Kaj nam pove?

Fazni zamik ali jalov tok ali tako nekako. Ne vpliva na €, baje da še dobro, da ne
rolleyes-1.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.649
6.706
113
pri taščici
raY: dvomim da ima šrotar več kot 2-3 kw. če le ni kaj posebno velikega.
Z njegove ploščice razberi kw (2, 5, 8?)
Tule pa bo kdo napisal koliko 3X20 varovalke prenesejo moči.
Pri moji vem da so bile težave ko je laufal mešalec gnojevke, pomivalc molznega stroja in puhalnik, Vsak ima blizu 10kw pa je kar lepo žgalo pancerke.
Rešitev je bila močnejše varovalke ali pa paziti da vsi trije porabniki ne laufajo istočasno

Focus

Pripravnik
27. okt 2007
871
12
18
Luna
cosfi se ne obračunava navadnim smrtnikom
Mi navadni smrtniki takih števcov nimamo, so pa za kompenzacijo na mototjih, dušilkah... dodani kondenzatorji ki to klko tlko kompenzirajo.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.649
6.706
113
pri taščici
No zdele merim porabo PC.
porabi cca 180w
Se pravi približno 10x več kot laptop.
Je pa res da je laptop centrino proc noter, tule pa AMD 4000, pa da lptop 15 col lcd ekran tule pa 19" crt ampak ....razlika je skoraj 10xkratna. Če nekomu laufa računalnik 24/7 potem se pri elektirki že nekaj pozna če kupi laptotpa namesto PC

TV CRT 29" žre med 90 in 110 W.

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
Toliko ste me sprovocirali s temi meritvami, da sem šel včeraj v Conrad in nabavil Energy check 3000. Sedaj je v akciji skupaj z dvema 21W žarnicama ter 4xAAA aku za 29.90€. Najprej bom izmeril porabo v stand bayu v sobi kjer je računalnik, ker tisti napajaniki za modem pa switch in druge zadeve se nenormalno grejejo in je v tistem kotu zjutraj kar prijetno toplo.
redface-1.gif

Sem preveril delovanje kaloriferja in glej ga zlomka na servisu so mi po reklamaciji grelca nekaj narobe zvezali in imata 2. in 3. stopnja enako moč
confused-1.gif

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.569
336
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik jetamp pravi:
Toliko ste me sprovocirali s temi meritvami, da sem šel včeraj v Conrad in nabavil Energy check 3000. Sedaj je v akciji skupaj z dvema 21W žarnicama ter 4xAAA aku za 29.90€.
A sta žarnici varčni?
AAA aku-ji so za polnit?

roCkY

Majstr
2. sep 2007
2.529
435
83
ko sem vidu tole temo sem izbrskal merilec in ga priklopil na hladilnik, ker nekako nisem verjel podatku o porabi. In zgleda da bo kar res tako.

"Side by side" hladilnik LG z deklarirano letno porabo 425 kWh (podatek za ta model je cca. 100kwh lwtno nižji kot za ostale modele. Ni bil kupljen zaradi deklarirane porabe) je v 9 dneh porabil 18,6 kWh. S tem, da je ledomat izklopljen pijača pa se kakih 70% hladi v minibaru in se vrata hladilnega dela ne odpirajo tako pogosto. Zamrzovalni del je na -19oC hladilni +2oC, "miricle zone" +4oC.

LCD TV Sony 46W3000 mi po meritvi izpred časa rabi 96w pri nastavitvi za PC, 145 pri nastavitvi za konzolo in film (thetare mode), ter deklariranih 285 w pri vseh nastavitvah na max.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.649
6.706
113
pri taščici
rocky: torej ti hladilnik porabi skoraj 2x deklarirano porabo.
Mogoče kdo ve kak je standard za merjenje porabe pri hladilniku (po katerem proizvajalec navede porabo)

Siccer pa sam trenutno merim porabo hladilnika pri starših. V delujočem stanju rabi cca 110 w. Glede na to da je visok samo 120 cm (s skrinjo zgoraj) rabi kar veliko. Koliko pa bo porabil v nekem obdobju pa še napišem. POtem se v kleti spravim še na precej stare skrinje....

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
No, takole je. Naprave v standbayu kjer je računalnik, mali tv, modem ,switch, stolp mi kurijo 38W, kar se mi zdi kar veliko. Kje je še tavelik tv, dvd, vcr, sobna antena... Bo treba kar ugašat začet.

erikson

Guru
25. avg 2007
22.320
6.135
113
SIOL SAGEM TV komunikator vklopljen - večina programov okoli 10 W, MelodyZen HD 11 W
SIOL SAGEM TV komunikator standby - 9 W

confused-1.gif