Koliko porabimo el. v gospodinjstvu

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.649
6.706
113
pri taščici
ziggy, ne moreš napisat koliko porabi tv v enem letu:
Lahko 0, lahko pa 1000kwh. Odvisno koliko ur je prižgan, drugače pa mislim da ima tv bolj ali manj konstantno porabo.
Za hladilnik je pa res da tenutna poraba ni merodajna ker se vklaplja in izklaplja.....

Hladilnik je že tri priklopjen, dva dni ga ni noben odprl. Če bom pri volji napišem zvečer ali zjutraj koliko bo porabil v treh-4 dneh s praktično nič odpiranja. (potem bom pa enkrat meril ob pogostem odpiranju)

Mene bolj zanima koliko porabijo naprave v "standby". (kabelksi modem, WL ruter, brezžični telefon, stolp, tv, printer, pc....)

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.569
336
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Mene bolj zanima koliko porabijo naprave v "standby". (kabelksi modem, WL ruter, brezžični telefon, stolp, tv, printer, pc....)
To tudi mene zanima. Kje si si pa ''sposodil'' napravo?

ziggy

Fizikalc
8. nov 2007
1.133
2
36
Kje sem pa pisal o TVju? Morda si me zamešal z vincencom.
Se strinjam s teboj, povprečno letno porabo npr. TVja si mora izmerit vsak sam in to v dolgem intervalu.
@mtl: poceni merilnike porabe se dobi v Conradu vendar so precej švoh. Ne vem, če mu znese 10A toka (nisem zihr) - ni, da bi nanj priklopil za par kW porabnikov.

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.210
1.381
113
ksz

Receiver Yamaha RXV461 ima v stand by načinu porabo 0.0W
17758-icon_confused.gif

TV philips (55cm): 2.0 - 2.1 W
Videorekorder Philips : 2.7W

Uporabljam pa Energy monitor 3000 iz Conrada

Na katerega lahko priključiš: max 3000W 13A porabnikov.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.260
1.894
113
veš kaj bi bilo zanimivo zmeriti...koliko porabi hladilnik z zamrzovalnikom( oz, skrinja oz. hladilna omara...pač kar je pri roki da se meri) kadar je poln ledu (vsaj kaka 2 cm) ter potem koliko ko je očiščen!

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Mam isto energy monitor 3000....bom poizkusil priklopit bojler s katerim grejemo sanitarno...upam da ga nau spohal.
frown-1.gif

Drugače sem pa v moji misiji merjenja čist zvisel...nobenih posebnih porabnikov našel, 20 let stari z ledom napolnjeni hladilniki in skrinje ne pokurijo nič dramatičnega, daleč od tega, da bi ze v normalnem naložbenem času izplačal nov hladilnik.

Da pa se spomnite merit standby naprave....
stupid-1.gif

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Niti ne. Pomeriš napravo v stand-byu, sešteješ vse kar imaš priklopljeno brezveze 24/7 in končna vsota ni zanemarljiva.

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
V celi bajti se najde kakih 20 porabnikov (2 TV, 2 laptop, 3 PC, muzika itd) , za katere ni nujno da so priključeni na omrežje izven uporabe.

Pač tako je moje mnenje. Tudi kake luči ne puščam brezveze prižgane. Gorenjec pač.

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Ja in....za luč te razumem (cca. 50-100 standby naprav
write.gif
).

2 laptop, 3pc pa vsi v standby oz. hibernacij? Prvo je število kar veliko drugo pa da v standbyju žrejo omembe vredno štroma.

Uglavnem....zanemari že ta standby al pa mesečnemu obračunu za standby naprave prištej 0,01 kw/h elektrike.
bonk.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.649
6.706
113
pri taščici
Pri svaku, nekje je kupil zgoraj omenjeni energy monitor 3000
Sicer pa si ga lahko sposodiš na elektro samo nekaj centov na dan stane.

Hladilnik s zmrzovalnikom je v 63 urah porabil 3,1 kw/h. Je pa res da se hladilnika več kot dva dni nič odpiralo. Ga bom pustil še nasledenjih nekaj dni na "meritvi", ker grem æez vikend mal se namočit...

Nazadnje urejeno:

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.649
6.706
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik ziggy pravi:
Vincent, meni je popolnoma jasna razlika med močjo in porabo. Ampak, če pišeš porabo, je treba napisat tudi časovni interval. Naprimer: TV mi v enem mesecu porabi 6kWh. Ali hladilnik v enem letu pokuri 500kWh.
To, da 100W žarnica v eni uri pokuri 100Wh je samoumevno in nima smisla navajati takih podatkov.

Tole si ti napisal zame malo dvoumno! Se ti ne zdi?
tv lahko porabi precej različno (odvisno od uporabe) in vsaj mene zanima predvsem poraba ob gledanju in eventuleno potem še stand by. Toliko pa že nisem zahojen, da če tv rabi 100w ,da ne bi znal zračunat da bo v enem dnevu porabil 2,4 kw (seveda ob celodnevnem gledanju)

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.649
6.706
113
pri taščici
Verjemi da stand by naprave požrejo za nekaj kw elektrike na mesec in ne 0,01.....
Je pa res da je kw še vedno samo okrog 10 centov....
Smonekoč že pisali, pa upam da bomo tudi v tej temi, (čez kak teden)

Me je zadnjič en "stand by" presenetil. Navaden prenosni radio s CD (brez pilotka in raznih signalnih lučk) žre "ugasnjen" dobar dva wata, prižgan radio mislim da nekaj pod 5 watov, cd pa nekaj več. Bi moral še enkrat meritve narediti da pdoam točne cifre....
Mi ni jasno kaj žre ko je "ugasnjen"
confused-1.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.260
1.894
113
jaz sem bojler zmeril po el. števcu...ker ga ima vklopljenega zgolj v nočnem režimu (med drugo in šesto uro zjutraj), ker takrat ostale naprave praktično ne delujejo (razen hladilnik, katerega poraba pa je zanemarljiva napram bojlerju) sem nameril da porabi nekje med 5 in 7 kWh štroma (odvisno kako hladna/topla je v bojlerju ob začetku gretja).

in je tako daleč najboj potraten porabnik v stanovanju (zato sem šel zgoj na nočno tarifo, ter bojler še dodatno izoliral).

stanby naprave pa se splača vsaj prekontrolirati koliko dejasnko porabijo...ker lahko se zgodi da ima katera v tem načinu porabo tudi 60Wh (bilo nekaj takih primerov).

jih pa je kar nekaj nabere: radio v kuhinji, mikrovalovna, štedilnik, radio v spalnici, računalnik, monitor, TV, DVD predvajalnik, VCR, reciver, CD player, kasetar, klima, prenosni telefon, domofon, 'škatlica-centrala' od T2, 'škatlica' od T2 za telefon,....itd
(verjetno sem jih kar nekaj pozabil...ti pa da misliti, koliko štromarije je priključeno)

in če imaš srečo da par izmed njih porabi več, kot bise nadejal (torej nad 1Wh kot je običjano) se lahko pozna na porabi (tebi pa nič jasno od kje).

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.569
336
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik vincent pravi:in če imaš srečo da par izmed njih porabi več, kot bise nadejal (torej nad 1Wh kot je običjano) se lahko pozna na porabi (tebi pa nič jasno od kje).
Točno. Recimo imaš deset napravic, pa da vsaka žre zgolj 1W. To je 10W na uro, 240w na dan, torej 7,2kW mesečno. V znesku pride to nekje 9 EUR letno. Zakaj?

Še vprašanje: a te merilce priključiš in takoj odbereš koliko rabi v standbyu? Ali moraš pustiti čez določeno obdobje?
Namreč ravno sem pri projektu ''optimizacije'' elektronskih škatel v dnevni sobi, katerih je kar nekaj. Razmišljam, da bi vse priključil na en podaljšek, pred ta podaljšek pa dal daljinca za vklop in izklop. Kar pomeni, da bi mi vse naprave fizično izključilo, ko se jih ne bi potrebovalo. Bom pa moral zmerit koliko rabi ta daljinec, da mi ne bo na koncu ta žrl več kot bo prihranek. Pa ne gre se tukaj toliko za prihranek pri stroških, temveč za prihranek pri energiji. Ne vem kje sem zasledil, koliko bi lahko na letni ravni prihranili, če bi vsi izključevali standby naprave.

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.609
709
113
meritve naprav, ki porabijo okoli 1W sploh niso točne,
poglejte na merilec a zagotovo nekje piše nad katero minimalno porabo je potrebno merit.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.260
1.894
113
jaz že od nekdaj izklapljam podaljšek na katerm imam po večni vse el. naprave v dnevni sobi (rač., monitor, TV, VCR, DVD, reciver, kas, CD....). Ko grem spat izklopim, pa zvečer ko se spravim gledat TV vklopim...ker realno gledaš TV od 18.30 do (med tednom) nekje 23-ih.
Preostanek časa pa nič od tega ne rabiš -ker te enostavno ni doma oz. spiš.
Pa ne izklapljam toliko iz vidika da bi prihranil 3 EUR na energiji, ampak nekako sem bolj pomirjen...da to kablovje ni pod tokom, če ni potrebe po tem.

mr_

Guru
20. sep 2007
9.356
2.730
113
Fora je v temu da tebi to ne pomeni nic, ce pa das na sirsi nivo, recimo SLO, je pa kolicina energije ogromna. Dolocimo rec. neko povprecje na gospodinjstvo x stevilo gospodinstev, plus vse firme itd., pa se lahk zracuna kol el. energije gre v 'nic'. Vsaj za kako hidro elektrarno zagotovo rata. Vsaj mini.

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.210
1.381
113
Citat:
Uporabnik Matko pravi:
meritve naprav, ki porabijo okoli 1W sploh niso točne,
poglejte na merilec a zagotovo nekje piše nad katero minimalno porabo je potrebno merit.

Merilno območje te naprave sega od 1,5 do 3000 W. Če te meje
prekoračite, niso več možna točna merjenja. Poleg tega je naprava
preobremenjena in se lahko uniči.
Naprava je izdelana za nadzorovanje in merjenje porabe elektrike.
Čeprav je naprava izredno natančna, ni dovoljena za uraden
obračun stroškov toka med podjetjem za oskrbovanje z energijo in
porabnikom.
• Napravo lahko uporabljate le na 230 V AC.
• Priključeni so lahko le porabniki z napajanjem na 230 V AC –
50 Hz.
• Maksimalna moč vsakega priključenega porabnika je lahko
3000 W (maks. tok 13 A).
• Napravo lahko uporabljate le v zaprtih prostorih in na suhem.
Uporaba na prostem je strogo prepovedana!
• Vedno upoštevajte podatke na plošči o tipu priključka.
Uporaba, ki ni v skladu s prej opisano, lahko vodi do okvare
izdelka, s tem pa tudi do kratkega stika, požara, električnega
udara, ... Izdelka ne smete spreminjati ali preoblikovati. Obvezno
upoštevajte varnostna opozorila

Cena: 40€

sass

Guru
1. sep 2007
5.208
847
113
malo računanja. predpostavke:
v SLO je 1 milijon gospodinjstev
v vsakem gospodinjstvu naprave v stand-by porabijo 10W

torej to znese na letni ravni 1×10^6×10×24×365 = 88 GWh

sodeč po TEM linku je letna proizvodnja vseh slovenskih elektrarn 13 000 GWh, letna proizvodnja tipične soške elektrarne (HE Plave ali HE Solkan) pa 90 GWh. ampak pri tem je potrebno upoštevati, da je v sloveniji manj kot milijon gospodinjstev, da tipične naprave v gospodinjstvu v povprečju porabijo manj kot 10 W skupno (verjetno?), in da so te naprave le del časa v stand-by, del časa pa ali popolnoma izklopljene, ali pa v obratovanju. poleg tega so večino časa v stand-by ponoči, ko je tako ali tako manjša poraba elektrike. in še to, da v gospodinjstvih, ki se ogrevajo na elektriko, te napravi pozimi pomagajo ogrevati stanovanje, zato so njihove izgube pravzaprav nične. torej, nek prihranek elektrike bi bil, če bi te naprave fizično ugašal, ampak če mene vprašaš, bi se bolj poznalo na računu, če bi se npr. tuširal 1× na teden manj in imel tako 1 dan izklopljen bojler.