Kolesarstvo 2021

mr_

Guru
20. sep 2007
9.355
2.730
113
Zadnja leta je velik poudarek na aerodinamiki. Kjer ni pomemben samo upor zaradi oblike, ampak tudi usmerjanje zraka na/ob koesarja in druge dele kolesa itd.
S tega vidika, čeprav so verjetno razlike minimalne, na istem kolesu diski ali klasika ni isto. Promil na promil, procent.

turbobitch

Lesna Goba
5. dec 2007
23.041
1.262
113
42
Roglic pokazal da je prvi favorit.
Caruso Al kva je pa tudi z bolani zmago. Pol etape sam v begu

luka51

Guru
16. avg 2007
14.398
5.680
113
Zadnja leta je velik poudarek na aerodinamiki. Kjer ni pomemben samo upor zaradi oblike, ampak tudi usmerjanje zraka na/ob koesarja in druge dele kolesa itd.
S tega vidika, čeprav so verjetno razlike minimalne, na istem kolesu diski ali klasika ni isto. Promil na promil, procent.

• Všeč mi je
Reactions: mr_

frog55

Fizikalc
23. apr 2010
300
94
28
Link za vse, ki si hočete pogledat dokumentarec Jumbo Visme iz zakulisja Tour de france.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.645
6.704
113
pri taščici
Kdaj pa mislijo danasnji zaostanek 13 minut zmanjsat?
Ce sem prav videl je roglic virtualno generalno 3 minutami zaostanka..
Kje spi JV da mora sam v klanec gonit

Nazadnje urejeno:

zaseka

Guru
5. dec 2015
3.502
1.816
113
Jest ne vem ampak vzorci se ponavljajo. Sem spraseval par strani nazaj ali je ze padel vendar mu mora ocitno res slabo iti, potem pa. :evil:

kajn

Guru
5. okt 2007
2.774
1.607
113
Iskajoč brata
Jebeni novinarji...... Pod večer pogledam naslov... Roglič padel in izgubil rdečo majico. Kot da so glavni konkurenti prevzeli majico on pa je padel in izgubil čas proti njimi zaradi padca.

Drugače pa vedno na polno, tam so pa tudi padci... Malo prehitro v ovinek, malo umazana cesta in je bil zdrs... >Še dobro se je ulovil.

mr_

Guru
20. sep 2007
9.355
2.730
113
Jaz pa ne vidim smisla, da je sploh skočil v napad. Ker kaj je hotel pokazat, da je najmočnejši? Pol pa rizično po klancu dol, pa itak bi ga najverjetneje ujeli do cilja. Še dobro jo je odnesel včeraj, danes pa upam, da ne boli preveč.
Če bi hoteli kaj pokazat, bi morala TJV navit prej, pa na klanec.
Zelo nespametno včeraj od Primoža za moj okus. Ne vem, če ima kaj pri tem skoku in riskiranju avto TJV.

I

Izbrisan uporabnik 474

Sam se sicer ne spoznam na kolesarstvo v profi vodah in se zato (z razliko od Kalbota) tudi ne spuščam v profi debate in taktike, ampak kolikor sem včeraj poslušal komentatorja na Eurosport, bi naj z tem mentalno pokazal konkurentom, da ga ne bodo kar tako zlomili (sploh po njihovih komentarjih en dan prej). Nekaj sem sicer zasledil o bonus sekundah, ampak nisem točno razumel, bodo drugi bolj točno povedali. So pa tudi komentirali, da je vse opravil na vzponu in da je bil takšen spust velika loterija, ki ne bi kaj dosti prinesla...

cappy

Guru
8. apr 2010
8.158
4.488
113
afaik je imel tudi veter zato prednost ni bila tako velika kot si jo je morda zamišljal in je hotel preveč na spustu.

drugače pa mislim da ni hotel ponovit napake iz toura20 ko je, vsaj na izgled, večkrat imel noge pa je raje varno vozil. med drugim tudi tista 18 etapa ko je na makadamu vse pustil zadaj nato pa se "ni upal" sam odpeljat po hribu dol.

no risk no glory. tokrat se je le delno izšlo danes pa me prav zanima če bo mas kaj poskusil testirat rogliča zaradi včerajšnjega padca. zadnja rampa bo brutalna.

primerjava z mur de huy

• Všeč mi je
Reactions: kalbo

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.524
4.636
113
Folku nikoli ni nič prav, zato pa smo kavč komentatorji in generali po bitkah.

Če ne bi napadel, bi folk tulil, da ni pobral vseh možnih sekund ko je bil najmočnejši in bi mu na koncu očitali, če bi izgubil Vuelto v sekundah.
Zelo radi ga tudi marsikdo obtoži, da ne napada dovolj, ampak preveč brani in računa na TT in zaključke z bonifikacijami.

Sedaj ko je imel možnost napasti, je bil močan in je imel šanso pridobiti recimo tam do 30s proti ostalim in je to tudi storil, je pa spet jok in stok, ker se ni izšlo. Je bilo tvegano? Seveda, a za Rogliča je še bolj tvegano pajsanje v grupi, saj tam največkrat pade. Bilo je kalkulirano tveganje, kjer bi izpadel heroj, če bi uspelo, ker pa ni, ga pa generali spet pljuvajo, čez en teden pa bodo jamrali, da ne napada dovolj.

Je najmočnejši, je probal, se ni izšlo, na srečo jo je kar dobro odnesel, vsaj upam, pozabljeno, gremo dalje.

mr_

Guru
20. sep 2007
9.355
2.730
113
Na prvi preberek bi marsikdo rekel, da imaš prav. Vendar nisi omenil, da je Vuelta šele na polovici. In razmetavanje z močmi za nekaj sekund prednosti na vrhu klanca, ki so zelo vprašljive na ciljni črti...plus riziko padca. Včeraj to ni bilo v redu. Taktika se dela na cel GT, ne na razkazovanje moči. Moje mnenje je, da je zafrknil Primož, pa tudi SD v avtu. In seveda upam, da ne bo vplivalo na končni cilj.
Čeprav je Primož profi 10 let v kolesarstvu, se očitno pozna manjko izkušenj...pa naj se še tako blesavo sliši, pri vseh njegovih dosežkih.

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.524
4.636
113
Na prvi preberek bi marsikdo rekel, da imaš prav. Vendar nisi omenil, da je Vuelta šele na polovici. In razmetavanje z močmi za nekaj sekund prednosti na vrhu klanca, ki so zelo vprašljive na ciljni črti...plus riziko padca. Včeraj to ni bilo v redu. Taktika se dela na cel GT, ne na razkazovanje moči. Moje mnenje je, da je zafrknil Primož, pa tudi SD v avtu. In seveda upam, da ne bo vplivalo na končni cilj.
Čeprav je Primož profi 10 let v kolesarstvu, se očitno pozna manjko izkušenj...pa naj se še tako blesavo sliši, pri vseh njegovih dosežkih.
Daj si poglej dokumentarec JV o letošnjem Touru. Če misliš, da je neka profi kolesarska ekipa skupek vrhunskih strokovnjakov za taktiko, kolesarji pa figure na šahovnici, ki jih premikaš in je vsak dan vse tipi topi, se močno motiš. Taktika se nikoli ne dela za cel GT, ker se ti vsak dan spremeni toliko dejavnikov, da lahko vnaprej pripraviš le okvirne ideje po etapah, taktike sigurno ne.