Kolesarstvo 2021

luka51

Guru
16. avg 2007
14.396
5.678
113
Ker pa cestnih izkušenj z diski nimam, se prav lahko motim. Vozim povsem mehanskega italijana s klasičnimi zavorami.
Popolnoma isto je. Tudi na cestnih ni bremza on off stikalo. Lahko prav lepo moduliraš.

kalbo ti mi tak naprej prideš glede diskov kot oni, ki so (bli) proti karbonu. Ga samo malo bolj grdo na steno nasloniš in se v prah sesuje. A okvirja še od blizu vidli niso.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.687
9.480
113
Prednosti disk zavor sem omenil. Težko si predstavljam, da bi z njimi kar blokiral. Na mtb se to dogaja samo novim uporabnikom, ki niso navajeni moči in letijo čez balanco ob premočnem stisku.

Tu so profiji, težko si predstavljam tako začetniške napake.

Ker pa cestnih izkušenj z diski nimam, se prav lahko motim. Vozim povsem mehanskega italijana s klasičnimi zavorami.

Katere lastnosti diskov vam pa niso všeč? Poleg teže in bolj tečnega vzdrževanja.
Prednosti disk zavor v amaterskem kolesarstvu so jasne in ravno včeraj sem pri moji soprogi pogrešal diske, ker nima tolk moči v rokah, spušča se pa precej previdno in dol s Pavličevega sedla je kr trpela, jest pa za njo.

Povsem druga zgodba je Pro tour. Je pa res da je teh težav zmeraj manj, so pa še. Kar poglej Alafilipa leto ali dve nazaj, ko je prvi disk tako zapekel, da niti kolesa niso mogli snet.

Tako da enmu rečt, da je retardiran, ker mu je bil padec Valverdeja zelo podeben padcem zarad pregretih diskov, je precej blizu temu, da je on sam retardiran.

luka51

Guru
16. avg 2007
14.396
5.678
113
. Kar poglej Alafilipa leto ali dve nazaj, ko je prvi disk tako zapekel, da niti kolesa niso mogli snet.
Prosim.... disk zapekel, da kole niso dol dobli. Ja pa svizec mu je zavil čokolado usput. Edino kaj lahko glavni cilinder zašteka in ne spusti pritiska in zato drži. To oa lahko tudi zajla v bovdnu pikne ;).

Čudno da majo (maš) tolko problemov z diski v protouru. Na mtb sceni pa nič, tehnologija ista samo da malo bolj trpi vse skup. Pa nobenmu ne zapečejo tak, da kole ne dobi dol, nobenega ne fukne ker bi mu tak malo iz dolgcajta disk zaštekal in podobne.

• Všeč mi je
Reactions: ales85

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.642
6.700
113
pri taščici
Pa ze imamo kako uradno porocilo zakaj je sel po tleh?. Kar ne morem verjet da ekipa,ali organizator ne bi šla iskat vzroka.
Ker nekaj se je zgodilo, da mu je " cuknilo" balanco in da je sel potem naravnost.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.687
9.480
113
Prosim.... disk zapekel, da kole niso dol dobli. Ja pa svizec mu je zavil čokolado usput. Edino kaj lahko glavni cilinder zašteka in ne spusti pritiska in zato drži. To oa lahko tudi zajla v bovdnu pikne ;).

Čudno da majo (maš) tolko problemov z diski v protouru. Na mtb sceni pa nič, tehnologija ista samo da malo bolj trpi vse skup. Pa nobenmu ne zapečejo tak, da kole ne dobi dol, nobenega ne fukne ker bi mu tak malo iz dolgcajta disk zaštekal in podobne.
Če te zanima, so lepo posnetki gor. Nimam nikakršnih namenov prepričevati prepričanega.

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.521
4.635
113
Pa ze imamo kako uradno porocilo zakaj je sel po tleh?. Kar ne morem verjet da ekipa,ali organizator ne bi šla iskat vzroka.
Ker nekaj se je zgodilo, da mu je " cuknilo" balanco in da je sel potem naravnost.
Uradno je s prvim kolesom zadel luknjo, belanco mu je vzelo z rok, jo je preprijel, a prepozno, je kolo šlo že iz ovinka. Nato se je nagnil, da bi rešil, je vzelo še gume in je letel ven. Zavore niso bile nič krive tokrat.

• Všeč mi je
Reactions: ales85 in Hanzi

luka51

Guru
16. avg 2007
14.396
5.678
113
Saj pa se vidi na posnetku, da ga je nekaj zjebalo na cesti. Spuščajo se tak vedno na max in je to do ga malo rukne dovolj, da gre iz ceste.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.687
9.480
113
To sem si tudi jaz zdaj rekel in se ne oglašam več v temi o diskih.
Samo razlika je da jaz iz izkušenj, ti pa ne.
V pro pelotonu nimava izkušenj ne ti ne jaz. Tko da glede tega oba debatirava brez izkušenj. Mi pa ni jasno zakaj ne bi, vse dokler se z retardi ne obmetavava.
Mimgrede, UAE in Ineos so dons spet na klasiki. Če bi bli diski taka huda prednost ne bi bili.

ishtar007

Majstr
31. avg 2007
1.365
235
63
So na klasiki zato, ker so lahko. Kot sem omenil zgoraj, samo še italijanski proizvajalci okvirjev omogočajo konfiguracijo brez diskov.

cappy

Guru
8. apr 2010
8.158
4.488
113
So na klasiki zato, ker so lahko. Kot sem omenil zgoraj, samo še italijanski proizvajalci okvirjev omogočajo konfiguracijo brez diskov.
lahko ali "morajo"?
ne pozabimo, bianchi še lani ni bil sposoben kolesa z rim brejki naredit dovolj lahkega da so šli barvo dol lupt pa druge obroče gor dajat.

italjani so po večini tehnološko zadaj, imajo pa tradicijo in s tem "upravičijo" svojo visoko ceno med rajo.

je pa danes ceu kup favoritov že skoraj odpadlo. rogla in mas zaenkrat, ineos že pri skoraj 2min zaostanka.

luka51

Guru
16. avg 2007
14.396
5.678
113
Sem gledal zadnjič predstavitev novega Ribbley pecikla. Reko ded da če delajo z nule lahko nardijo vilco z diski, ki je aerodinamično enakovredna navadni. Tak da niti tu ni (več) prednosti.

cappy

Guru
8. apr 2010
8.158
4.488
113
pa saj je jasno zakaj proji rečejo da imajo raje rimbrejk
velika večina pro pelotona je zrastla na rim brejku, od malega naprej šlajfajo s tistim. valda je drugač pa bi imel raje kot prej. s tem da so lahki in ko gredo ful gas so ceste zaprte samo za njih.

daj čez 10-15let enega ki je zrastel le na disku na rimbrejke. bo pa zgodba obratna.

• Všeč mi je
Reactions: gr69

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.687
9.480
113
pa saj je jasno zakaj proji rečejo da imajo raje rimbrejk
velika večina pro pelotona je zrastla na rim brejku, od malega naprej šlajfajo s tistim. valda je drugač pa bi imel raje kot prej. s tem da so lahki in ko gredo ful gas so ceste zaprte samo za njih.

daj čez 10-15let enega ki je zrastel le na disku na rimbrejke. bo pa zgodba obratna.
Če bi bli diski tok boljši od rim breaka bi šli rim breaki že davno v pozabo ne glede na čem so gor rasli.
Mimgrede, mulci ki so zdaj 12 let vključno z mojim, so lepo na klasiki in bodo še lep čas iz čist preprostih razlogov, ker so kosi cenejši in je mehanika preprostejša, to vsak trening neki odleti. Mi je blo v klubu rečeno, da bognedaj da kupim diske.

• Všeč mi je
Reactions: Pepe

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.687
9.480
113
lahko ali "morajo"?
ne pozabimo, bianchi še lani ni bil sposoben kolesa z rim brejki naredit dovolj lahkega da so šli barvo dol lupt pa druge obroče gor dajat.

italjani so po večini tehnološko zadaj, imajo pa tradicijo in s tem "upravičijo" svojo visoko ceno med rajo.

je pa danes ceu kup favoritov že skoraj odpadlo. rogla in mas zaenkrat, ineos že pri skoraj 2min zaostanka.
Glede na to, da so vsi proizvajalci sposobni nardit bistveno lažje kolo, kot je minimum po UCI, je tole mal za lase privlečen razlog.
Drugač pa ja, hudo je blo tole dons. Upam da zvozi brez padca.