Kolesarji in zakonodaja

optiplex

Guru
13. dec 2015
6.188
4.308
113
Primož ni bil noben kralj, ampak fenomen. Da kolesar z tako kratko profesionalno pot osvoji tako zahtevno etapo je onstavno fenomen. Moramo povedat da ima še zelo zelo malo tehnnično znanje, temu dosežku mirno rečemo fenomen.

Dobil je tudi izredno pozornost svetovnih medijev, ki se kar niso mogli načuditi zgodbi Primoža.

luka51

Guru
16. avg 2007
14.495
5.790
113
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Problem so pa vsi ah in oh "profiči", ki so nabavili pleh za nekaj jurijov in nočejo vozit v tem področju, ker je pač roba vozišča slabo ohranjen in so luknje, ipd. Potem pa naj jaz zaviram in se prilagajam njim.
pri profiih neboš ti pleha najdo. Tam je samo ogljik pa smola

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Citat:
Uporabnik Romzi pravi:
Veliko se piše o kolesarjih, "pajkičarjih", o tem in onem.
Samo za info.: večina specialk sploh ni primerno opremljena za udeležbo v cestnem prometu.
Ja? Utemelji.
Nimajo svetil, zvonca, odsevnikov.
Razen če to ni več obvezno.
sprasujem se.gif

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.002
9.523
113
Da ne boš preveč iskal...

Voznik kolesa mora imeti ponoči in ob zmanjšani vidljivosti prižgano na sprednji strani žaromet za osvetljevanje ceste, ki oddaja belo svetlobo, na zadnji strani pa pozicijsko svetilko, ki oddaja rdečo svetlobo. Na zadnji strani kolesa mora imeti nameščen rdeč odsevnik, na obeh straneh pedal rumene ali oranžne odsevnike, na kolesih pa rumene ali oranžne bočne odsevnike.
w
Pajkičarji mamo sredi belega dne kolesa čisto ok opremljena. Večina nas premore celo lučke, za primer, če nas ujame tma.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.639
2.690
113
še v SLO - ampak komaj
Se že ponavljam - v enem od "četverčka" zakonov, ki so nadomestili ZVCP.

Konkretno 93. člen ZPrCP.

Glede na ta določila s(m)o vsi, kateri se vozimo v somraku, v prekršku že, če nimamo oranžnih "mačjih očes" na pedalih in med špicami.
In tu mislim, da je nas velika večina takih (priznam, tudi jaz) - zato pa se ne vozim "ponoči". Imam pa vedno s sabo rdečo zadnjo luč - če me slučajno vseeno kdaj ujame večer na cesti. Odsevniki na kombi pedalih so odpadli v roku 3 mesecev, odsevnikov v med špicami pa nikoli nisem niti imel.

Aja - če bi mi bilo kolo prevozno sredstvo "za po mestu", pa seveda ne bi bilo debate - ob mraku bi se svetil in utripal kot božična/novoletna jelka.

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Sem našel. Spet nekaj dvoumno napisano od naših vrlih zakonodajalcev. Se pravi podnevi se lahko voziš s kolesom ki nima ne luči ne odsevnikov, ko pade mrak si pa v prekršku. To je približno tako, kot bi rekel da mora imeti kolo zavore kadar rabiš zavirat. Sicer pa ne.

I

Izbrisan uporabnik 474

Kolikor sem na hitro preletel, kolo mora biti opremljeno z vsem nastetim cel cas (tudi podnevi) medtem ko je ob slabsli vidljivosti obvezna uporaba le-teh

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.002
9.523
113
Čist tko ni. Zakaj bi rabil na kolesu podnevi luč? Učbenik sem pa omenil, ker sem se skregal v šoli pri mulcih, ker so na vsak način zahteval blatnike na kolesu. Ker mulc se pa vozi po dežju? In cestna kolesa brez luči podnevi vas motijo....
13.gif

SHARK1

Globus
3. okt 2012
3.643
2
36
Citat:
Uporabnik Romzi pravi:
Sem našel. Spet nekaj dvoumno napisano od naših vrlih zakonodajalcev. Se pravi podnevi se lahko voziš s kolesom ki nima ne luči ne odsevnikov, ko pade mrak si pa v prekršku. To je približno tako, kot bi rekel da mora imeti kolo zavore kadar rabiš zavirat. Sicer pa ne.

Kaj je tukaj dvoumnega?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.249
7.048
113
Kako je definirano "ko pade mrak"? Koliko lumnov, kako se nekdo odloči, če je že mrak ali ne?

Za avte smo uredili zadevo pač tako, da morajo vedno imeti prižgane luči, zakaj klesarji ne? Ker moped tudi mislim, da mora to imeti, ne?

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Citat:
Uporabnik SHARK1 pravi:
Citat:
Uporabnik Romzi pravi:

Kaj je tukaj dvoumnega?
Ali mora kolo imeti zavore tudi takrat ko ne zaviraš?
Ali mora avtomobil imeti brezhibne (potencialno delujoče) smernike, tudi takrat ko se vozi po npr. magistralki in jih ne uporablja? Ali morajo smerniki na tehničnem pregledu delovati, čeprav v tistem dotičnem trenutku ni potrebe za delovanje in nisi udeležen v cestnem prometu?
*
*
*

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Čist tko ni. Zakaj bi rabil na kolesu podnevi luč? Učbenik sem pa omenil, ker sem se skregal v šoli pri mulcih, ker so na vsak način zahteval blatnike na kolesu. Ker mulc se pa vozi po dežju? In cestna kolesa brez luči podnevi vas motijo....
13.gif
Ne me vikat
evil.gif

Mene ne motijo, je pa precej dober namig, kam sodi cestno kolo - za vse tiste, ki imajo težave s slabimi cestami in se vozijo po cesti tako kot njim paše in se njim zdi. Boli mene [cenzura], če je ob robu zjebana cesta, saj zame v avtu je tudi. Jaz sem se temu prilagodil in si nabavil dovolj udoben avto da lahko normalno vozim. Enako pričakujem tudi od kolesarjev.

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.002
9.523
113
Citat:
Uporabnik Romzi pravi:
Citat:
Uporabnik SHARK1 pravi:
Citat:
Uporabnik Romzi pravi:

Kaj je tukaj dvoumnega?
Ali mora kolo imeti zavore tudi takrat ko ne zaviraš?
Ali mora avtomobil imeti brezhibne (potencialno delujoče) smernike, tudi takrat ko se vozi po npr. magistralki in jih ne uporablja? Ali morajo smerniki na tehničnem pregledu delovati, čeprav v tistem dotičnem trenutku ni potrebe za delovanje in nisi udeležen v cestnem prometu?
*
*
*
Zaenkrat kolo še ne rabi tehničnega pregleda
bonk.gif
Je pa najbolj nevzdrževana specialka definitivno primernejša za v promet kot tričetrt krip, ki se furajo po LJ.

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.002
9.523
113
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Kako je definirano "ko pade mrak"? Koliko lumnov, kako se nekdo odloči, če je že mrak ali ne?

Za avte smo uredili zadevo pač tako, da morajo vedno imeti prižgane luči, zakaj klesarji ne? Ker moped tudi mislim, da mora to imeti, ne?

Smo uredili? Pa ne mi rečt da si mel prste zraven.....
stupid-1.gif
Kar poglej si paradoks dnevnih in avtomatskih luči, ko pade dež.

Hondi

Majstr
18. avg 2007
3.599
483
83
no, pa vam je uspelo zasvinjati temo o Rogliču
predlagam, da naslednjič ob zmagi enega od naših smučarjev/smučark predebatiramo, kaj pravi zakon o obnašanju na smučiščih, smučanju v vinjenem stanju in kako so nekateri nevešči vijuganja po strminah....

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.249
7.048
113
Zdaj je vsaj kaj produktivnega iz te teme, drugače bi bila tema oz hvalospev za dopingiranje, res sila hvale vreden dosežek.