Kolesarji in zakonodaja

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.532
5.072
113
Nisem uradni razlagalec zakonodaje. Ko pa 10 sekund brskam po tej zakonodaji, pa mi je hitro jasna bizarnost naših zakonov. Prejšnji citat je bil iz zakona o pravilih cestnega prometa, ta pa je iz zakona o varnosti cestnega prometa. Potem pa še imamo zakon o prevozih v cestnem prometu. Dobro v tem je mogoče celo nekaj logike. In še kak zakon ...
Citat:
22. območje za pešce je cesta v naselju ali del naselja, ki je namenjen pešcem in je kot tako označeno s predpisano prometno signalizacijo;

membrain

Majstr
4. jun 2014
2.863
283
83
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Nisem uradni razlagalec zakonodaje. Ko pa 10 sekund brskam po tej zakonodaji, pa mi je hitro jasna bizarnost naših zakonov. Prejšnji citat je bil iz zakona o pravilih cestnega prometa, ta pa je iz zakona o varnosti cestnega prometa. Potem pa še imamo zakon o prevozih v cestnem prometu. Dobro v tem je mogoče celo nekaj logike. In še kak zakon ...
Citat:
22. območje za pešce je cesta v naselju ali del naselja, ki je namenjen pešcem in je kot tako označeno s predpisano prometno signalizacijo;
Sedaj pa vprašam, ali je pločnik del ceste?

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.532
5.072
113
Citat:
14. pločnik je del ceste, ki je ločen od vozišča in je namenjen in urejen za promet pešcev, lahko pa tudi za mešani promet pešcev in kolesarjev;

membrain

Majstr
4. jun 2014
2.863
283
83
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Je cestišče, torej je del ceste.

Torej je na pločniku dovoljena vožnja kolesarjem, če ne ogrožajo pešcev ? Da/Ne ?
če pločnik območje za pešce ?

Citat:
(1) V območjih za pešce je dovoljen tudi promet uporabnikov posebnih prevoznih sredstev in kolesarjev oziroma kolesark (v nadaljnjem besedilu: kolesarjev), vendar le tako, da ne ogrožajo pešcev.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.639
2.690
113
še v SLO - ampak komaj
Treba znat brat zakone.

Kot prvo (tudi za Pepeta) - ZVCP (Zakon o varnosti cestnega prometa) je ohohoho let pokojni (umrl za časa vladavine Kresalke kot ministrice za notranje zadeve).

Nadomestili so ga:
ZPrCP - Zakon o pravilih cestnega prometa
ZCes(-1) - Zakon o cestah
ZVoz(-1) - Zakon o voznikih
ZMV - Zakon o motornih vozilih
* (-1) pomeni novo izdajo zakona - so jih morali ornk popravljati

In ker so šalabajzerji kot so, so razlage izrazov pometane prosto po Prešernu po teh zakonih.

Tako je "območje za pešce" določeno v ZCes-1 v 2. členu "razlaga pojmov":
Citat:
43. območje za pešce je del ceste ali cesta v naselju ali del naselja, ki je namenjen pešcem in je kot tako označeno s predpisano prometno signalizacijo;

Po domače - ne pločnik NI območje za pešce v smislu, da bi se lahko biciklisti vozili po njem.

edit: typo

Nazadnje urejeno:

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.624
3.079
113
v lokalni ostariji
hanzi, pozabljaš, da je s kakšnim kamionom (ali pa ornk traktorjem) težje prehitet kolesarja ko je nasprotni promet gost...

zadobrovška ni tolk prometna. tam se komot umakneš...

gr69

Guru
15. dec 2009
11.639
2.690
113
še v SLO - ampak komaj
Ka zdaj uletavaš in menjaš temo.
tongue-1.gif

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.532
5.072
113
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:
Treba znat brat zakone.

Kot prvo (tudi za Pepeta) - ZVCP (Zakon o varnosti cestnega prometa) je ohohoho let pokojni (umrl za časa vladavine Kresalke kot ministrice za notranje zadeve).
Sem že opozoril, da nisem "uradni" razlagalec zakonodaje
grin1.gif
. Res pa, da bi mi lahko kanilo, če se zakon pojavlja 2008, da je očitno crknil in je nekaj drugega. Ker pri nas nobena reč ne vzdrži brez sprememb dalj kot pol mandata povprečne vlade.

krko

Guru
5. sep 2010
2.759
1.444
113
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
(1) Posebna prevozna sredstva se smejo v cestnem prometu uporabljati le na pločnikih, poteh za pešce in kolesarskih poteh ter na območjih za pešce in območjih umirjenega prometa, odvisno od njegove velikosti. Uporabniki posebnih prevoznih sredstev ne smejo ovirati ali ogrožati pešcev in kolesarjev. Način in hitrost gibanja morajo prilagoditi razmeram v prometu, njihova hitrost pa ne sme preseči največje hitrosti, s kakršno se lahko gibljejo pešci.
(2) Posebnih prevoznih sredstev ni dovoljeno uporabljati na vozišču ceste, namenjene prometu motornih vozil.

30. »posebna prevozna sredstva« so invalidski vozički, otroška prevozna sredstva ter športni pripomočki in naprave, ki omogočajo gibanje, hitrejše od hoje pešca, kot so: skiro, kotalke, rolke, rolerji, smuči, sanke, otroško kolo, monokolo, motorne sani, miniaturna motorna vozila, gokart in po namenu uporabe podobna prevozna sredstva, ki niso vozila po zakonu, ki ureja motorna vozila;

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.002
9.523
113
Citat:
Uporabnik Romzi pravi:
Veliko se piše o kolesarjih, "pajkičarjih", o tem in onem.
Samo za info.: večina specialk sploh ni primerno opremljena za udeležbo v cestnem prometu.
Ja? Utemelji.

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.002
9.523
113
Citat:
Uporabnik Gargy pravi:
Citat:

Tudi sam sovražim prepotentne norce na dirkalnih kolesih, ki mislijo, da so najmanj Pantaniji, ki ne šljivijo ne semaforjev, ne stop znakov, ker so gospoda na treningu in se jim ne da odpet, ne jehbejo avtomobilov zadaj in jim ne omogočijo prehitevanja na ozki cesti, ker oni pač vozijo klanec in imajo pravico vzet vsaj meter

Evo, to je to, to je srz vsega. Jih je pa (zal) vec, kot se skusa prikazat. In potem vsi (tukaj) v en glas, da "jaz pa nisem taki..." Dokler ne uleti en Alter Pantani in se pofocka:

Citat:
a po kolesarski se boš ti vozil 40 km/h plus?
Srž problema so tudi prepotentni norci, ki ptehitevajo nekaj cm od komolca.

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.002
9.523
113
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
(1) Posebna prevozna sredstva se smejo v cestnem prometu uporabljati le na pločnikih, poteh za pešce in kolesarskih poteh ter na območjih za pešce in območjih umirjenega prometa, odvisno od njegove velikosti. Uporabniki posebnih prevoznih sredstev ne smejo ovirati ali ogrožati pešcev in kolesarjev. Način in hitrost gibanja morajo prilagoditi razmeram v prometu, njihova hitrost pa ne sme preseči največje hitrosti, s kakršno se lahko gibljejo pešci.
(2) Posebnih prevoznih sredstev ni dovoljeno uporabljati na vozišču ceste, namenjene prometu motornih vozil.
Dej ti rajši na moje vprašanje odgovori...

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.249
7.048
113
V bistvu je tako, da navadni kolesarji se lepo držijo svoje poti, ki je v našem kraju, oz cesti kjer se vozim, 1m od roba vozišča. Torej imajo kolesarji posebej začrtano stezo, kjer bi se morali voziti.

Problem so pa vsi ah in oh "profiči", ki so nabavili pleh za nekaj jurijov in nočejo vozit v tem področju, ker je pač roba vozišča slabo ohranjen in so luknje, ipd. Potem pa naj jaz zaviram in se prilagajam njim.

to je v mestu.

V vaseh pa tak nacionalni šport, da se vozijo vštric, kr po magistralni. In se spet moram jaz prilagajat drugim, pa ne zato, ker bi vozili tako kot morajo, ampak ker delajo ravno kontra.

to me moti, koga pa ne bi?

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.002
9.523
113
Bogi. Vseen tebe kreteni na specialkah ne ogrožajo, imbecil v avtu je pač druga zgodba. Vseen priporočam en izlet, boš mogoče bolj štekal moje besede.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.249
7.048
113
Že, samo ne razumem zakaj bi se kolesarjem dopuščalo vestno kršenje prepisov? Saj se ne gre za neke butaste prepovedi, ampak so pravilo čisto na mestu...
Kdor vozi po predpisih me seveda ne moti, ga lepo spustim na prehodu, etc. Do kršiteljev pa zero tolerance.

Izleti s piciklom me zelo dolgočasijo, sem nehal se s tem bavit že pred mnogo leti.

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.002
9.523
113
E vidiš, sva že bližje. Nimam pojma, zakaj se ne sankcionira kolesarskih prekrškov. Že tu v centru LJ bi policaj v pol ure zaslužil plačo.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.249
7.048
113
Pri nas sicer zelo radi sankcionirajo kolesarje, ki se vozijo po pločnikih, kjer je to izrecno prepovedano.

to mi je sicer neumno, naj se raje vozijo tam, kot po cesti, če seveda vozijo primerno razmeram.